Vehbi AKŞİT
 Vehbi AKŞİT
, hayatı, eserleri, resimleri ve ilgileri...


Ana Sayfa

Sayfanın Amacı

Çalışmalarım

Makaleler

Merhaba Gazetesi

Kütahya Ekspres

Konferanslar

Vaazlar

Hutbeler

Hazırladığım İnternet Siteleri


E-Posta

Ziyaretçi Defteri

 

 

 

 
 

 

VEHBİ AKŞİT KİŞİSEL WEB SİTESİ

Güzel Sözler

 

CENNETE GİRMEYECEK ÜÇ KİŞİ

 

                                                                                                        

İbnü Ömer (r.a.) anlatıyor. Rasülullah (s.a.v.) buyurdu ki:

“Üç kişi vardır, Kıyamet günü Allah onlara nazar etmez: Anne ve babasının hukukuna riayet etmeyen kimse, erkekleşen kadın ve deyyus kimse.” Yine Nesâî’nin bir rivayetinde Rasülullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Üç kişi vardır, cennete girmeyecektir; Anne ve babasının hukukuna riayet etmeyen kimse, içki düşkünü olan kimse, verdiğini başa kakan kimse.” [1]

AÇIKLAMA:

Kadının erkekleşmesi, kılık kıyafetinde ve hareketlerinde erkeğe benzemesidir. Dinimiz bu iki cinsin kılık kıyafette, hata hal ve tavırda birbirlerine benzemelerini yasaklamıştır. Yasak sadece kadının erkeğe benzemesiyle ilgili değildir. Bu hadislerde erkeğin kadına benzemesi de yasak edilmiştir. Kadınların ilimde erkeklere benzemeleri ise övülmüştür.

Deyyus, dilimize de giren bir kelimedir. Kadınlara karşı kıskançlık duymayan, hamiyeti olmayan kimse demektir. Her insanda yaratılıştan gelen bu his, kötü irade ile zayıflatılabilir, tıpkı hayvanlara terbiye yoluyla bazı alışkanlıklar kazandırabildiği gibi. Ancak fıtrî, tabiî, gerekli olan kıskançlık hissinin zorlanarak zayıflatılması insanı hayvanlaştıran bir durum ortaya çıkarır. Dinimiz bunu reddeder.

İçki düşkünü, tevbe etmeden ölecek kadar içkiye devam eden kimsedir. Bu hadislerinde Rasülullah içki düşkününü, soru üzerine: “Senede bir defa (bile olsa) üç yıl içki alan kimse” diye tarif eder.

Anne ve babanın hukuku çok önemlidir. İyilik yapma konusunda da anne ön plana alınmış ve cennet annelerin ayakları altındadır hadisiyle de değer kazanmıştır. Allah’a ve Rasüle itaatten sonra ana babaya itaat şart koşulmuştur.

Allah’ın nazar etmemesi, rahmet ve mağfiretle bakmaması demektir. Değilse, hiçbir şey O’nun nazarından hariç kalamaz.

Yapılan iyiliğin başa kakılması da dinimizin kötülediği bir husustur. İyilik Allah rızası için yapılır. Başa kakmak karşı tarafın şahsiyetini ezmektir. Ayet-i kerimede: “Güzel sözün, başa kakılarak eza verilen sadakadan hayırlı olduğu” ifade edilmiştir. [2]

Cennete girmemesi, ilk girenler arasında olmaması demektir. Ebediyen cennete girmeyecek demek değildir. Sayılan haram ise de, küfrü gerektirmezler. Fasığın cezası ebedi cehennem değildir.

Cumanız mübarek olsun.


[1] Nesâî, Zekat, 69.

[2] Bakara 2/263.

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

05.09.2003

 

 

 

 


2001-2004©  Adres: İl Müftülüğü 43020 KÜTAHYA E-Posta: vehbiaksit@hotmail.com