Het basisexamen inburgering zal op 15 maart 2006 ingevoerd worden. Vanaf die datum zullen migranten die met name voor huwelijk en relatie in Nederland willen verblijven, dit examen moeten afleggen.
De plicht om eerst in het buitenland het basisexamen inburgering te doen, gaat gelden voor veel mensen van 16 tot 65 jaar die, om naar Nederland te kunnen komen, een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) nodig hebben. Het betreft onder meer mensen die een gezin willen vormen (bijvoorbeeld huwelijk en relatie) met iemand in Nederland, maar ook mensen met een geestelijk beroep zoals imam of predikant. Dat betekent dat het behalen van het inburgeringsexamen in veel gevallen een extra voorwaarde wordt voor het verkrijgen van een MVV.
Bij het examen wordt de basiskennis van de Nederlandse taal en de Nederlandse samenleving getoetst. Het examen wordt mondeling, in het Nederlands afgelegd bij de Nederlandse ambassade of Consulaat-Generaal in het buitenland. De kosten van het examen zullen ongeveer 350 Euro bedragen. Top
Aanvraag mvv vóór 15 maart
Vreemdelingen en referenten die van plan zijn binnenkort een mvv-procedure te starten, hoeven niet aan de inburgeringsvoorwaarde te voldoen mits deze is aangevraagd vóór 15 maart. Mensen die voor 15 maart een aanvraag ingediend hebben op een van de Nederlandse ambassades hoeven niet aan de inburgeringsvereiste te voldoen. Hetzelfde geldt voor mensen die een adviesaanvraag (dit is de referentenprocedure) over de afgifte van een mvv bij de IND ingediend hebben.
Mensen die na 15 maart een aanvraag indienen, moeten wel voldoen aan het inburgeringsvereiste.
De aanvraag voor de verlenging moet u op tijd indienen, zo'n 3 maanden (12 weken, was 8 weken) voordat uw huidige verblijfsvergunning verloopt. Doorgaans ontvangt u tijdig een bericht van de IND waarin staat dat de geldigheidsduur binnenkort zal verstrijken en wordt uitgelegd hoe u de geldigheid van uw verblijfsvergunning kunt verlengen.
Om zich voor te bereiden op het basisexamen moet de vreemdeling zich de Nederlandse taal en kennis van de Nederlandse samenleving eigen maken. De vreemdeling mag zelf weten hoe hij zich voorbereidt. Daarvoor komt de overheid niet met regels en ook niet met cursussen. Wel is er een oefenpakket samengesteld. Voor EUR 63,90 kan een oefenpakket worden gekocht in boekwinkels in Nederland en via diverse internetboekhandels. De referent in Nederland kan dit pakket kopen en opsturen naar de vreemdeling.
Het pakket bestaat uit: een film over Nederland op DVD of video; een boekje met foto's uit de film, een CD met alle vragen die tijdens het examen kennis van de Nederlandse samenleving aan de orde kunnen komen, en drie proefexamens Nederlandse Taal om thuis mee te oefenen. Een handleiding met uitleg over het gebruik van het pakket. Met dit oefenpakket kan de vreemdeling zich voorbereiden op het basisexamen inburgering. Daarnaast is er in Nederland veel lesmateriaal beschikbaar, waarvan een deel ook zelfstandig gebruikt kan worden. Dit lesmateriaal kan door degene in Nederland die graag wil dat de vreemdeling overkomt, toegezonden worden aan de vreemdeling.
Meer informatie over het oefenpakket vindt u op www.naarnederland.nl.
Via het Internet kun je op deze website voorbereiden op de inburgeringstoets. Top
Artikel 2
Tot het in ontvangst nemen van optieverklaringen en naturalisatieverzoeken en tot het uitreiken van uittreksels van naturalisatiebesluiten zijn bevoegd
a. in Nederland: de burgemeesters;
b. in de Nederlandse Antillen: de gezaghebbers;
c. in Aruba: de Gouverneur;
d. in het buitenland: de hoofden van de diplomatieke en consulaire posten.
Artikel 25
1. Het hoofd van de diplomatieke of consulaire post neemt de optieverklaringen in ontvangst van optanten die hoofdverblijf hebben in het ressort van zijn diplomatieke of consulaire post.
2. Hij neemt eveneens de optieverklaringen in ontvangst van optanten die verblijf hebben in het ressort van zijn diplomatieke of consulaire post en nergens ter wereld hun hoofdverblijf.
3. De in het eerste en tweede lid bedoelde optanten ontvangen een afschrift van hun optieverklaring.
4. Het hoofd van de diplomatieke of consulaire post neemt geen optieverklaringen in behandeling van anderen dan die genoemd in het eerste, tweede en derde lid.
5. Optieverklaringen worden bij ontvangst voorzien van een datum en een dienststempel.