NIMI :    FNS Eepos
   ROTU :    suomenpienhevonen
   SUKUPUOLI :    ori
   SYNTYNYT :    17.07.2003 (15-v.)
   SÄKÄ :    146 cm
   VÄRI :    voikko
   MERKIT :    piirto, vuohissukat, puolisukka
   REKISTERINUMERO :    -
   KASVATTAJA :    Fanononé
   OMISTAJA :    Miia B.
   KOULUTUSTASO :    ko: Va A, re: 120 cm
   PAINOTUS :    koulu, este, valjakko

L U O N N E K U V A U S         
FNS Eepos, eli tuttavallisemmin Eetu, saapui minulle Virginialta Ionicista joulukuussa 2004 voikon oriin ollessa 15-vuotias. Minulle tullessaan Eetu oli saavuttanut oikeastaan kaiken minkä virtuaalihevonen vain voi; arvonimiä pitkä liuta, korkeimmat pisteet suomenhevoskantakirjassa, hienoja jälkeläisiä, upea menestys kisaradoilla... Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Pelkästään tämä ei toki Eetussa minua hurmannut, mutta kauniin voikko väritys ja aivan mahdottoman hieno suku olivat se viimeinen pisara, siinä vaiheessa en oria enää pystynyt vastustamaan. Eetun suvusta löytyykin sellaisia nimiä kuin Kuujärven Menninkäinen, Taikatuulen Lumous, Sepitys, Tempperamentti, Kasperi ja niin edelleen, juuri niitä nimiä joita suomenhevossuvuissa suuresti arvostan. Kisoissa Eetu myöskin hienosti oli minulle tullessaan pärjännyt; yhteensä sillä on 157 sijoitusta monista lajeista! Varsinainen helmi tämä herra on siis kaikin puolin.
  Tulevaisuudessa emme tuskin Eetun kanssa enää juurikaan kisakenttiä tulla kiertämään, ehkäpä muutamia helpompia luokkia silloin tällöin vaihtelun vuoksi, sillä kyllähän oriilta jo ikää alkaa löytyä.

Luonteeltaan Eetu on vivahteikas ja monipuolinen ori, joka omat metkunsa taitaa. Ori on varsin perso ruualle, ja on valmis menemään melkoisen pitkälle välipalaa saadakseen, usein hoitajan tai ratsastajan hermot ovatkin koetuksella kun Eetu viilettää pää viidentenä jalkana kohti kauralaareja tai ruohomätästä. Eetulle ei kuitenkaan kovinkaan pitkävihainen saata olla, niin hellyttäväksi osaa ori hetkessä muuttua ja suklaasilmillään sekä lainehtivalla harjallaan hurmata.

Hoidettaessa Eetu käyttäytyy varsin mukavasti - suurimmaksi osaksi. Harjaamisesta ori nauttii eikä varustoimisenkaan kanssa ongelmia ole, mitä Eetu nyt joskus yrittää hieman hoitajaa huijata pullistelemalla, mutta kavioiden puhdistus vasta ongelmia tuokin tullessaan. Kengittäjän kanssa ei kyllä vastaavia ongelmia ole, mutta näin tavallisten tallustajien käsittelyssä Eetu tykkää koetella hoitajan hermoja.
  Taluttaessa Eetu seuraa yleensä hyvin taluttajaansa sen suurempaa näytöstä pitämättä, vaikka aina tammojen vastaan tullessa pieni show pystyyn täytyykin laittaa. Kuten aikaisemmin jo esille tulikin, Eetu on kovasti syötävän perään, ja tällöin se saattaakin huomaamattaan taluttajaa riepotella mukanaan, eihän kaikkea voi huomata.
   Tarhasta haettaessa Eetu ei itselleen epäominaiseen tapaan juurikaan vastaan laita vaan kiltisti hoitajan mukaan lähtee sen kummemmin kenkkuilematta.
   Kuljetusvaunuun lastattaessa Eetu myöskin nätisti käyttäytyy eikä ole ollenkaan ongelmallinen, taitaapa herra olla lastaukseen tottunut monilla kisakerroillaan.

Ratsastettaessa Eetu on todellinen unelma vailla vertaansa, ori toimii aivan upeasti taitavat ratsastajan alla ja lahjoja sekä innostusta uutta kohtaan löytyy runsaasti. Koulua Eetu vääntää vaativaa A:ta ja esteetkin ylittyvät korkealta, onpa orilla kisattu 120 cm luokkiakin hienolla menetyksellä. Eetun askeleet ovat pehmeät ja mukavat, mutta samalla ryhdikkäät ja tahdikkaat. Apuihin se vastaa kiitettävästi, mutta turhaa ohjista kiskomista ja kylkiin potkimista ei ori voi kerta kaikkiaan sietää ja hankalaksikin saattaa heittäytyä – sitä saa mitä tilaa.
   Kouluaitojen sisällä Eetu on loistossaan komeine ulkomuotoineen ja kauniine liikkeineen, ei ihme että ori vaativallakin tasolla on pärjännyt. Kouluesityksen katselijoista usein saattaa tuntua, kuin ori suorastaan radalla liidellen lentäisi kaviot tuskin maata hipaisten, ja samaltahan se selästäkin käsin vaikuttaa. Aivan mahdottoman upea kouluratsu Eetu siis on, kun kaunis suomenhevonen siihen tapaan liikkuu kyllä siinä yksi jos toinenkin liikuttuu. :)
   Esteradalla Eetu sielläkin oikein hieno ilmestys on, yli metrin esteet vaivatta näyttävät ylittyvän vaikka Eetu kooltaan melko pieni onkin. Selässä ollessa kyllä huomaa, että ori paljon töitä hyppyjen eteen tekee eikä aivan helpolla yli lentele. Tyyliä ja voimaa Eetulta kyllä löytyy vaikka muille jakaa, mutta hyvän lähestymistien ja ratsastajan täydellisen keskittymisen se vaatii, vasta tällöin ori itsekin viitsii yrittää.
   Maastossa Eetu on varsin varmajalkainen ja –luontoinen ratsu, joka ei turhista säikähtele. Vauhtia kyllä löytyy ja valppaana täytyy ratsastajan olla, jotta ori ei lähde oman mielensä mukaan viemään, innostuessaan se kun ratsastajan täysin 6-0 voittaa.
   Kisapaikalla Eetu on yleisesti ottaen todellinen viilipytty eikä juurikaan turhista hötkyile, mitä nyt toisille hevosille hieman pitäisi esittää.