MERRILY WE ROLL ALONG... Verhaal

"Life can only be understood backwards, but it must be lived forwards."
(Sören Kierkegaard)

Drie vrienden hebben het gemaakt. Maar het succes heeft ook zijn tol geëist. Van vriendschap is absoluut geen sprake meer. Dan stelt zich alleen nog de vraag:
"Hoe is het zover kunnen komen?" Vriendschap, relaties, carrière, roem en geld, valt het allemaal wel te combineren?
Het thema is actueler dan ooit. Onze hele maatschappij kreunt onder de drang naar succes en rijkdom. Wat begonnen is als een project onder vrienden, dreigt op zijn hoogtepunt uiteen te spatten. Voorbeelden zijn er genoeg. The Beatles splitten op de top van hun roem, toen vooral de relatie tussen Lennon en McCartney compleet verziekt was geraakt. Bij de val van de Berlijnse muur speelden Pink Floyd en Roger Waters elk hun eigen "The Wall", twee decennia nadat vier vrienden onder de naam Pink Floyd als psychedelisch rockbandje gestart waren. Ooit groeiden twee gelukkige jonge koppels als ABBA uit tot de meest succesrijke popgroep aller tijden. Die huwelijken liggen allang aan diggelen.
Wat is er toch gebeurd met al die mensen, die uiteindelijk toch bereikt hadden waar ze steeds van droomden. Een blik terug in het verleden kan veel duidelijk maken. Draai de film van het leven of van de carrière terug en er komt veel boven.
En dat is precies wat de musical "Merrily We Roll Along" doet. Letterlijk. Het is  de enige musical in de geschiedenis van het genre die zich achterstevoren afspeelt.

De show gaat steeds een paar jaar verder terug in de tijd. We maken kennis met Frank, succesvol filmregisseur, Charlie, succesvol toneelschrijver, en Mary, minder succesvol romanschrijfster. Hun eens zo hechte vriendschap is volledig uit elkaar gevallen. Lang geleden was Frank nog componist, Charlie schreef liedteksten en Mary schreef scènes. Met zijn drieën konden ze alles aan. Samen zouden ze musicals schrijven die de wereld zouden veroveren. Maar kan een goede vriendschap alles aan? Want hoe reageert iemand op de lokroep van het grote geld? Op de verplichtingen van relaties?

Merrily We Roll Along was - na het overdonderend succes van Company - de tweede samenwerking tussen Stephen Sondheim en George Furth. Deze musical wordt door zijn mix van soms haast lichtvoetige musicalmuziek en zijn bijzonder verhaal wel gezien als een van Sondheims meest toegankelijke musicals. Dat bewees de nieuwe versie die eind 2000 te zien was in het Donmar Warehouse in Londen. De show kreeg juichende kritieken en won een aantal zeer belangrijke prijzen waaronder de "Laurence Olivier Award voor Beste Musical".
De musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen brengt de meest aangrijpende songs van Sondheim voor het eerst in het Nederlands.