Tight Lines Web Editie
Tight Lines Web Editie

Tight Lines September 2002


Home
Introductie
Deze editie
Voorgaande edities
Tips van Ted
Onze bindpatronen
Contact
 




Kopij naar: w.gaalen@planet.nl

Copyright © 2002 [Weight-Forward]

Haringvliet

Op Hemelvaartsdag ben ik naar de Haringvliet gereden. Let wel de Haringvliet en niet het Haringvliet. Ik denk dat 50 % van vliegvissend Nederland die dag met zwarte vliegen stond te gooien op het Oostvoornsemeer. Dat leek me natuurlijk ook geweldig, maar ik dacht dat het wel heel erg druk zou zijn en ik wilde graag grote brasems vangen aan de vliegenhengel. Volgens de literatuur is het begin mei de tijd om brasems te vangen. Want ze schijnen dan op weg te zijn naar paaiplaatsen of daar van terug te komen. Veel vliegvissers vinden de brasem een dweil van een vis en nog slijmerig ook. Ze kunnen niet tippen aan een forel of een mooie ruisvoorn. Dat is wel een beetje zo, maar 40 cm + brasem, mooi donkerbruin met wat paaipukkels is op een drietje of een viertje met 12/100 tip is toch een hele leuke vis.

Ik kan ze normaal gesproken slecht vangen die dweilen, dus het moest in deze paaitijd maar eens gebeuren. Ik ging dus op zoek naar grote brasems. En ik wilde wel weer eens ergens ander vissen. Liefst op groot water, want dat gepiel in polderslootjes doe ik vaak genoeg. Er staat in het boek "Vliegviswater in Nederland"een en ander beschreven over de Haringvliet en over het Spui. Allebei zeer groot water. En in de richting van Oostvoorne, dus als het niks werd, kon ik altijd nog een uurtje zwarte vliegen gooien.

Over het Spui staat vermeld dat " begin mei de brasem afpaait en in grote getale langs de boorden van de Haringvliet zwemt." Dus ik ben richting Spijkenisse aan de Haringvliet gereden. Zware nimfen had ik nog genoeg (Den Oever is niet doorgegaan) en verder heb je niets bijzonders nodig. Ik ben naar de in het boek beschreven plek gereden bij een gemaaltje op 3 kilometer afstand van de pont van Spijkenisse naar Beijerland. Maar daar was het wel erg druk. Er zaten 8 man te feederen en te dobberen. Het bleken allemaal Engelsen te zijn die ieder jaar met een ploegje vismaten onder elkaar lekker gaan vissen. Meestal in Nederland. Met als uitvalbasis Brielle vissen ze dan in Haringvliet, Spui, Kanaal Voorne/Putten en zo. Het liefst op voorn en brasem. Rare lui die Engelsen, volgens mij kun je die ook in Engeland vangen. Maar ja, wij gaan ook wel eens vissen in Engeland en je bent lekker weg. Aan de rode koppen te zien hadden ze al meer gedaan dan alleen in de zon zitten vissen. Het was daardoor dus wel erg druk bij het gemaal. Er werden overigens wel mooie grote brasems gevangen. Ik heb daar nog een beetje langs de dijk gelopen maar ik zag geen brasem of zo dus ben ik verder gereden. Ik had kort geleden eens gelezen, ik denk in het Visblad, over vliegvissen in de buurt van Hellevoetsluis. Langs de zeedijk zie je rond de paaitijd soms brasem en winde voorbij komen. Dus op naar Hellevoetsluis, langs de dijk gereden en hier en daar uitgestapt, de dijk opgeklommen en staan turen. Groot water, dat wel, mooie zeilboten, veel schapen maar geen vis. Ik wist ook nog dat er een paar kribben lagen. Dat had ik in het artikel gelezen en kon ik zien op de stafkaart die ik heb. Deze kribben heten de Hoornse Hoofden en zijn 2 kribben aan het einde van de met een betonnen wand versterkte zeedijk.. Schijnt een goed snoekbaarsplek te zijn. Ik ben daar uitgestapt en omdat het echt heerlijk weer was, ben op een krib gaan staan vissen. Het was eigenlijk een heel mooie plek. Een krib en daardoor een rustig stuk water. Een mooie dijk achter je die de wind grotendeels tegenhield. Jammer alleen dat 50 meter verder een natuurreservaat begon waar de toegang streng verboden was. Maar ja misschien blijft het daarom wel zo mooi in ons land. En het dwong je een beetje om veel op de krib te blijven vissen en niet te veel te gaan lopen zoeken.

Lange leader gemaakt, 2 zware nimfen aangeknoopt met een zijlijntje zoals Bart ons geleerd heeft (maar dan met een knoopje in het zijlijntje ) en proberen. Mijn eerste worpje was een worpje om wat lijn uit de top te krijgen, 3 meter ver denk ik, je kent het wel, lijn in het water in plaats van in het gras. Toen ik de worp verder wilde plaatsen zat ik gelijk vast. Tenminste dat dacht ik. Maar je raadt het al. Een hele mooie brasem van ongeveer 50 cm. En dat is toch leuk vissen. Onthaken in het water, dan blijft hij gezond en ik schoon en weer proberen.

Na een paar minuten zag ik dat de brasems zo nu en dan richting krib kwamen en tussen de stenen scharrelden. Zo kon je dus op zicht vissen. Ik heb er op die manier nog 2 kunnen vangen. Iets minder groot dan de eerste maar toch altijd in de 40 cm. Na een uurtje vissen en wat lopen langs de zeedijk om te zien of daar wat te beleven viel, ben ik toch weer de krib op gegaan.

Ik had de zinkende leader (getwijnd met koperdraad) inmiddels vervangen door een niet zinkende omdat de meeste vis toch hoog bleek te zitten, tussen de stenen van de dijk en de krib. Dit keer een andere aanbeet, feller en meer tegenstand dan de brasems. Wat bleek, een schitterende winde had de nimf gepakt. Als een forel sprong hij 3 keer boven water, prachtig. Na een lange dril, want je vist maar met 12/00 en tussen de stenen, kon ik de winde op de kant krijgen. Een prachtig beest van 45 cm groot. Dan wil je wel verder vissen.

Het was daar ook wel erg mooi die middag, niet te veel wind en een heerlijk zonnetje. Er vlogen koppels zwanen, meeuwen, koeten, en nog meer van dat spul. Zo nu en dan kwam er een zeilbootje langs en de zon langzaam dalend aan de horizon waardoor het water zilver werd. Ik heb die middag ook nog een hele mooie baars van bijna 40 cm gevangen. Die gaf ook de nodige sport, bijna net zo sterk als de winde. En er gebeurde nog iets vreemds.
Tijdens het drillen van de baars zag ik een tweede baars meezwemmen. Eerst schrok ik, toch geen doublet alsjeblieft wat dan kon ik niet landen met 12/00. Maar het bleek dat die baars de tweede nimf niet had gepakt, maar gewoon uit nieuwsgierigheid of als paaipartner ? mee zwom met de gehaakte baars. Na een paar meter verdween baars nummer 2 en kon ik een tijdje later nummer 1 landen. Twee karpervissers die inmiddels hun tenten en de hele klerezooi aan het opbouwen waren, hebben nog een fotootje gemaakt van mij met baars. Van hun hoorde ik ook dat het rond deze krib niet zo diep was. Je kon zelfs waden rond de krib. Ze wisten te vertellen dat ze tijdens het karpervissen wel eens winde, brasem maar ook ruisvoorn vingen. Maar dan echt groot spul. Dus niet zo diep als ik dacht en daarom was ik natuurlijk ook zoveel nimfen kwijtgeraakt aan stenen op de bodem.

Gezien het feit dat je er dus kunt waden, dat ik wat beginnend riet zag groeien en dat het hier niet zo hard stroomde als bij het Spui, denk ik dat ik nog eens terug ga met waadpak en met bellyboat. En dan langs de kanten dobberen en naar de stenen en rietkragen werpen. Dat moet toch vis opleveren. Het liefst grote windes die op droge vliegen azen. Deze middag kon in ieder geval niet meer stuk. Vijf hele mooie vissen gevangen (2 gemist overigens, zelfs eentje door lijnbreuk !) vind ik een mooi resultaat voor 4 uurtjes struinen langs dijk en krib. Ik hoop dat alle andere vliegvissers mooie forellen hebben gevangen aan de zwarte bibio's . Ik had genoeg aan het zoete water deze middag.

Wim Brummer


Allemaal fout


Allemaal fout. Begin september stond ik op een late zondagochtend te vissen aan het einde van de Middelweg net buiten Zoetermeer. Er ligt daar een kommetje van ongeveer 20 meter lang, klein , dus blijven jullie daar maar weg. Het is een leuk plekje om beschut een uurtje te vissen. Soms vang ik er mooie blankvoorns, soms niets.

Ik was nu iets van het kommetje vandaan gelopen en stond langs het weggetje dat naar 't Geertje gaat. Er stond namelijk een sluisje open en ik zag baars(jes) jagen. Jullie herkennen het waarschijnlijk wel, op zondagochtend wordt er van alles georganiseerd en ondernomen. Zo heb ik regelmatig hele pelotons wielrenners achter me langs die ik niet haak alleen omdat ze zo snel voorbij zijn. Natuurlijk ook tientallen recreatieve fietsers, soms sta je langs de route van een fietstocht. En wie kent de motorclub niet, die met veel lawaai aan je voorbij trekt.

Ik heb het dan nog niet gehad over trimmers, loslopende honden, loslopende kinderen, moeders met kinderen en ga zo maar door. Het ergste wat ik ooit heb meegemaakt was een halve marathon achter me op het smalle pad van de Paddewetering in Boskoop met enorm veel deelnemers. Ik zag zelfs rugnummer 1030. Einde visochtend daar dus.

Maar deze ochtend had ik een nieuwe. Er stopte een auto verderop op het bruggetje over de sloot die naar Stompwijk gaat. Vader en dochter stapten uit. Dochter liep langs de waterkant te kikken en vader kwam naar me toe en vroeg "Meneer weet u hoe die sloot daar onder dat bruggetje heet ?" Ik dacht die heeft een bootje zien liggen en wil die kopen, of heeft een weddenschap met zijn dochter of zo iets. Ik wist de naam van de sloot niet, maar ik vond "Stompwijksevaart" wel een passend antwoord. Die sloot kwam uiteindelijk in Stompwijk uit dus.....

"Dank u wel ", zei de meneer verheugd en liep snel terug naar de dochter en samen reden ze snel weer verder. Nog geen 2 minuten later stopte er een auto achter me met een man en een vrouw. Het raampje ging open en de man vroeg, "Goedemorgen meneer, bent u hier bekend?"
"Ja hoor", zei ik "ik kom hier geregeld".
"Weet u dan hoe die sloot heet die daar verderop onder het bruggetje ligt ?".
"Ja hoor"zei ik "Stompwijksevaart".
Zeer tevreden bedankte de man me en reed verder. 2 baarsjes later stopte er weer een auto achter me, nu gevuld met 4 dames.
"Goedemorgen meneer, kunt u ons helpen".
"Zegt u het maar dames".
"Weet u hoe die sloot daar ....." "Stompwijksevaart"zei ik voordat ze waren uitgesproken en draaide me om om verder te strippen. De dames reden enigszins verbouwereerd weer verder. Toen stopte er een auto met een gezin, vader moeder 2 kinderen. Raampje naar beneden en de vader vroeg vriendelijk "Heeft u al iets gevangen meneer?". "Stompwijksevaart"antwoordde ik en de man begon hartelijk te lachen. Hij begreep direct wat er aan de hand was. Ik heb die ochtend daarna nog 3 maal "Stompwijksevaart"geroepen nog voordat de raampjes helemaal open waren en ben toen gestopt met vissen. Bij mijn auto gekomen was ik toch nieuwsgierig geworden wat het antwoord op deze autopuzzelrit-vraag nu echt moest zijn. Ik had de 1:25.000 atlas van Zuid-Holland in de auto en op bladzijde 28 stond bij het betreffende blauwe streepje "Meerwetering of Buurwetering". Ik moest erg lachen en kon me voorstellen hoe dat dan die middag zou gaan. Zeker 8 mensen hetzelfde foute antwoord op de vraag "hoe heet de sloot onder de brug". Wat zullen ze balen.

Wim Brummer

 

90 PLUS low budget vliegvis en vliegbind tips

Verdeeld over 2 uitgaven van Tight Lines, hieronder de eerste 39.
Omdat ik ooit ook eens met een tientje ( en dat waren toen nog guldens nota bene ) zakgeld in de week rond moest komen en toch graag wilde vliegvissen en binden heb ik in de loop der jaren divers interessante mogelijkheden gevonden om met relatief weinig geld toch goed beslagen ten ijs te komen.
Nog steeds ontmoet ik vliegvissers die eveneens vindingrijk zijn geworden om via alternatieve wijze toch aan hun gerief te komen. Een voor duizenden guldens opgetuigde vliegvisser zal, en dat weten alle vliegvissers die hun visje reeds hebben gevangen, nooit per definitie MEER of BETER vangen dan een minder bedeelde collega. De vis namelijk, en dat is voor hen die het nu nog niet kunnen of willen begrijpen, kijkt alleen maar naar dat ene vliegje dat hem aangeboden wordt. De hele rest van uw en mijn spullen zal ie nooit een blik waardig gunnen. Met die wetenschap en ervaring heb ik 50 van die tips om low- budget te vissen en te binden voor u verzameld en hieronder opgeschreven. De overige tips heeft u er in de loop der tijd zelf aan toegevoegd. Het zijn er intussen 90 geworden. Hiervoor dank. Doe er, net als ik, uw voordeel mee.

1) Door een " te koop gevraagd" advertentie te zetten in de krant (ouderwets) of op het internet (nieuwerwets) boort u een rijke en soms zeer verassende occasionmarkt aan. Voor veel minder dan de nieuwprijs koopt u nu bijv. Een hengel van topkwaliteit die, nieuw in de winkel, niet in uw bereik lag. Kijk in dit verband zeker eens in de hengelsportrubriek van www.marktplaza.nl. Ook als je iets te koop aan wilt bieden.

2) Koop geen visboeken maar ga naar de bieb. Hebben ze een boek niet dan kunnen ze het bestellen bij een andere bieb. ELK boek, echt waar! Kost weinig meer en blijft VEEL goedkoper dan aanschaf. En hoewel het niet mag is een fotokopietje van een belangrijk issue zo gemaakt.

3) Maak fijne dubbing van stukjes wol en maal dat net zo fijn u wilt in een koffiemolen of keukenmachine. Voeg naar smaak restjes bont of synthetisch materiaal toe en in en avond maakt u dubbing voor een gans vliegvisleven. Door ze met andere kleuren of ander materiaal te mengen zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Dat synthetische materiaal kan je halen uit stukjes tapijt. Ik kreeg ooit eens zo'n stalenboek ( allemaal van die stukjes in verschillende kleuren). Met wat pulken haal je er hele strengen nylonachtig spul uit !

4) Bij handwerkzaken hebben ze ook van die boeken met kaartjes erin waarop honderden stukjes van 5 cm wol zitten. Evenveel kleuren en soorten tref je erin aan.

5) Schuim de rommelmarkten en ruilbeurzen af naar o.a. de volgende artikelen : bontmutsen/jassen ( dubbing en zonkerstrips) , hengels en vismateriaal,laarzen, petjes etc. Kan zeer verrassende resultaten opleveren !

6) (Lies)laarzen en waadpakken zijn ook bij een grote gereedschapwinkels te koop voor veel minder geld. Zaken als de Boerenbond, Welkoop e.d. zijn zeker een bezoekje waard.

7) Militaire dumpshop voor alle viskleding ( t/m visvesten aan toe ! ) ook warmtekleding, wax-coats, hoeden, petten tassen, riemen e.d. Scheelt u dikwijls massa's geld. Moeder de vrouw kan er op de naaimachine het nodige aan aanpassen ( als ze dat wil).

8) Handwerk/hobbiezaken ( en ook op de markt ) voor garens, kraaltjes, goudkopjes, fluor en glittermateriaal, staaldraad voor streamers en zelfs veren in div. bonte kleuren. Ook voor diverse maten oogjes om uw streamer op te luistern. Vaak vele guldens goedkoper en in grotere aantallen per zakje...............Een bezoek zeker waard.

9) Veel witvishaken ( met oog) zijn veel goedkoper en waarom zou je er geen vliegen op kunnen binden ? Geloof me, een streamertje op een blauwe aberdeen gaat echt mirakels en de vis weet niks van haken! Sommige zeevishaken, vooral relatief goedkope en grote gulhaken zijn perfect om streamers op te binden. Op klauwhaakjes en veel soorten karperhaken zijn echt geweldige garnalen, vlokreeftjes en emergers te maken.

10) Kunststof is er buiten de hengelsportzaak ook volop. Denk aan o.a. verpakkings-materiaal, zakjes, piepschuim, foam, elastiek etc. Met ander woorden gooi niks weg ! Zo is bijv. van breed postelastiek een prachtig lijfje voor een grote caddispupa te maken ! Dat dunne elastiek uit (oud) ondergoed is perfect voor pootjes van (steenvlieg) nimfen e.d. Wel eens een blue dun gemaakt met een lijfje van vuilniszak ? Foam voor al dan niet drijvende dekschildjes van nimfen, piepschuim voor boobies en ga zo maar door.

11) Ga eens op bezoek in de dierentuin en vraag de oppasser wat veren te bewaren voor je. Voor een fles wijn bewaart ie zakken vol van de meest uitheemse soorten ( zelfs beschermde ).

12) Prikkeldraad langs weilanden herbergen pollen vol dubbing. Staan d'r schapen dan heeft u meteen mooie vette ( drijvende) dub voor droge vliegen. Bond eens zo'n vette pluk op een karperhaak, voer bij met broodkosten en zie de karper, mega ruisers en winde ook uw schapenvachtje opslurpen !!!!!!!!

13) Veren van grote(re) vogels (slagpennen) ziet u ook vaak goed liggen op zo'n weiland. Ik vind regelmatig reiger, duiven, roofvogel, zwanen, ganzen en kraaienveren. Ze kosten niets en leveren vele vleugeltjes en dekschildjesvele voor natte, droge vliegjes en nimfjes op.

14) De binnenkant van veters van veel skischoenen herbergen strengen met......polywing !

15) Een klosje breaded (gevlochten) nylon van 100 yards kost circa 15,- . Dat is dezelfde prijs als twee loop-on junctions. Uit zo'n klosje maakt u er echter honderden. Het plasticbijbehorende tubje ( tjoepje) kost ca. een gulden per meter (!) bij een hobbyzaak. In tientallen kleuren verkrijgbaar als scoobydraad. Maar krimpkous ( electronicazaak ) gaat eveneens mirakels. Praat ik nog maar niet van het maken van complete leaders en zo........

16) Pauwenveren te kust en te keur bij uw lokale kinderboerderij. Ook voor goudfazant en parelhoen e.d. vaak succesvol. Ga d'r een heen en praat met de oppasser(s).

17) Jagende vrienden of kennissen leveren u CDC ( eendenkont), Mallard (flankveren van een eend), hazenbont, fazantenstaarten en vaak nog meer.

18) Geen kinderboerderij of dierentuin in de buurt. Hou in de gaten wanneer lokale eenden, ganzen en zwanen in de rui gaan. Een wandeling langs het water kan veel bindplezier opleveren. Ook uw huis(pels)dieren in de peiling houden.

19) plastic lolliestokjes. Een kind gooit ze weg; maar voor tube-flies ideaal en het kost weer eens niks. Met wat bucktail en kerstglitter maakt u er killers van streamers van voor de snoek. Een messing ballpenvulling van een LEGE balpen is nog mooier. Dit materiaal zinkt ook nog eens mirakels af naar waar de jetsers liggen. Bind er eens een snoekstreamer op met een klein dregje op het einde....De messing buisjes in stukjes van twee centimeter zagen en voorzien van witte bucktail of kalfshaar en ook zeebaarzen en makrelen komen binnen bereik !

20) O ja, kertsglitter. Reeds in oktober bij winkels als Blokker, de Etos en dergelijke. Dit jaar kocht ik diverse kartonnetjes met maar liefst 45 cm. Lange slierten voor slechts 1 piek per kartonnetje. Kleuren: zilver, mat zilver, koper, goud, rood en wit

21) Vliegendozen kosten soms een belachelijk fortuin. De Gamma en andere doe(t)-het zelf er markten bieden vakkendoosjes aan van klein tot groot voor luttele guldens. Ook handig voor het bewaren van dubbing, klosjes met allerlei draad en garens enz. ( zie boven )

22) Een oude transformator levert u honderden meters rood koperdraad in vaak twee verschillende diktes. Genoeg voor een kist copperwire (Piet)nimfjes. Maar ook voor het milieuvriendelijk ( i.p.v. looddraad) verzwaren van nimfjes e.d.

23) Koop dingen als een bellyboat met een paar vismaten. Immers; U gaat toch niet elke keer in de buikboat weg ! Voor de echte doe het zelfers zijn heel creatieve dingen te ontwikkelen uit een vrachtwagen binnenband.

24) Vliegvissers zijn enthousiaste lieden. Ze praten graag en vaak over hun liefhebberij. Als u de moeite neemt om te luisteren kunnen ze vaak een heel end op weg helpen. En niet zelden hebben ze ergens in de schuur of op zolder nog wel een.................liggen. Enne, kennis is macht.

25) Hobbiewinkels verkopen ook goudkraaltjes. Maar ook zilveren bronzen, parelmoer achtige glaskraaltjes in tientallen kleuren en diverse formaten. Alleen al omdat ze niet van een bekend hengelsportmerk zijn kosten ze minder en krijgt u er dikwijls veel meer.

26) Door met vettige aarde uw leader ( al dan niet gedeeltelijk) in te smeren maakt u 'm (snel) zinkend.

27) Vliegenvet heeft u altijd bij de hand. Met duim en wijsvinger eens stevig over uw neus of voorhoofd gaan en dat op een nog droge vlieg of leader smeren doet wonderen.

28) Wilt u juist uw lijn ontvetten neem dan wat vloeibaar afwasmiddel mee en smeer uw leader er mee in. Het ontvet heus niet alleen borden en kopjes.

29) Een vliegbinder barst van het kleine spul. Lege kokertjes van fotorolletjes zijn een uitkomst. Sommige merken hebben ook doorzichtige plastic kokertjes. Ook natuurlijk om tip 29 in te bewaren

30) Bindlak is verhoudingsgewijs erg duur. Voor een paar cc. betaald u snel een tientje. Voor iets meer koopt u een literblik bij bouwmarkt of verfzaak. Mag u van mij uitrekenen hoeveel flesjes u ermee kunt vullen ! Ik doe al een jaar of tien met een en het zelfde blik bootlak. Trouwens, vliegen voor bijv. voorn en winde zou ik helemaal niet lakken. Voor forel wel a.u.b. want die hebben tandjes !

31) Bewaar uw "mislukte" vliegen en ga op een avond eens met een mesje de haakjes weer kaal maken. Zo heeft u nog weer een 2e kans met hetzelfde haakje. Recycling dus.

32) Er zijn vliegviszonnebrillen tegen woekerprijzen te koop. De Hema heeft ze ook. Maar veel goedkoper. Wat echter belangrijker is: U spaart u ogen voor een valse worp die verkeerd uitpakt of een onverwachtse windvlag. DOEN !

33) Tal van ingenieuze tangetjes, schaartjes en andere gereedschapjes zijn er om uw visvest meet te sieren. Bedenk wel dat het merendeel van de benodigde handelingen met een ordinair nagelknippertje kan geschieden.

34) Een handig schaartje bij het binden ligt bij de drogist. Het wordt daar verkocht als "huidschaartje". Een handig, berescherp schaartje en niet duur ! Bovendien is het krom en dat maakt 'm uitermate geschikt om b.v. muddlerkopjes "in shape" te knippen. Dat laatste gaat trouwens ook mooi met een (tandem) scheermesje.

35) Een zakje van 10 haakjes kost veel meer dan en doosje met 100 stuks. Maak afspraken met een paar vismaten en koop grootverpakkingen. Daarna gezellig de buit verdelen.

36) Visvakanties zijn vaak erg gepeperd qua prijs. Door zelf e.e.a. te organiseren kan je vaak een hoop geld besparen. Bovendien is het nog leuk ook. Vier vismaten in 1 auto maken vaak honderden (of meer )guldens verschil dan als u allen individueel zou gaan. Zoek gelijkgestemde vrienden en ga lekker een weekje naar elders. Zo gaan 17 clubleden een volle weeg vissen in Noorwegen voor nog geen 300 euro/man. Mail me voor info..

37) Vermits u direct baracuda's, stealheads of atlantische zalm wilt gaan vissen is een dure reel met allerlei toeters en bellen niet nodig. Zeker niet als u , zoals zo velen Nederlanders, voorn, brasems of windes wilt gaan vangen of eens een dagje naar de forellenput wilt. Maar zelfs voor snoek is de meest eenvoudige reel voldoende om een vis te kunnen drillen. Koop dan liever een goede lijn.

38) Als u dan toch een reel gaat aanschaffen probeer er dan eentje te vinden waarbij u direct een reservespoel krijgt meegeleverd. Door bijv. Op de ene spoel een drijvende en op een andere spoel een zinkende lijn te zetten kunt u een heel scala aan vismogelijkheden uitvoeren met slechts 1 reel. En dat spaart alweer geld uit.

39) Over lijnen gesproken. Vist u met een DT die aardig aan datum begint te geraken ? Weet dan dat u de lijn weer andersom op de reel kan zetten. Kunt u weer paar jaar vooruit.

De volgende uitgave komt de rest.

Erik van der Hoek