Dag Nonkel Bob!
Hoe het allemaal begon
Succesverhaal
De tantes
Leuke anekdotes
Audio









 

 

 

 

 

 

 


Bob meet de post van deze week

 

 

Dag nonkel Bob!

Alle jeugdfeuilletons maakten deel uit van het wekelijkse jeugduurtje dat gepresenteerd werd door de bekendste nonkel van Vlaanderen.

"Ik ben altijd kind gebleven", zegt Bob Davidse, jarenlang de presentator van het jeugduur van de NIR/BRT. Wanneer we hem toevallig op de parking van de huidige VRT tegenkomen, heeft hij nog steeds grote belangstelling voor een groepje lagereschoolkinderen dat die dag de VRT-studio's bezoekt, al weten de kinderen eigenlijk niet wie hij is.  Als we hem aanspreken, beginnen zijn ogen te glunderen. Spontaan zingt hij uit volle borst 'Ooh, kom toch eens kijken', zoals alleen hij dat kan.  

Hoe het allemaal begon

Rik Van den Abbeele, onder wie de afdeling jeugd viel, zocht iemand om een jeugduur te maken en te presenteren. Via Mathieu de Heyder kwam hij al vlug bij Bob terecht. Davidse was toen vooral bekend als zanger, maar hij hield ook van knutselen en poppenkast spelen. Hij werd aan Rik voorgesteld met de zin : "Ik ken nogal 'n dikke met golvend haar die smakelijk kan lachen."

Op 12 maart 1955 kreeg Bob zijn vuurdoop. Het eerste jeugdprogramma heette 'Komt toch eens kijken'. Later kreeg het namen als 'Televisum', en 'Tiptop', onder de overkoepelende titel 'Jevanjong.'  Voor alle zekerheid werd Paula Semer erbijgehaald. Haar serene rust in moeilijke omstandigheden was toen al bekend. Zij had een falende Bob uit de puree kunnen halen. (Davidse was nog geen nonkel, dat kwam pas drie uitzendingen later, toen Rik besloot de band tussen de presentatoren en de kinderen te verstevigen)

"Ik zweette water en bloed", bekende hij later. "Mijn kin bibberde onbedwingbaar." Het knutselen verliep wat stroef, maar toen hij mocht zingen zat hij op vertrouwd terrein en zijn kin stopte spontaan met trillen."

Iedereen was het erover eens dat het experiment geslaagd was.  

Succesverhaal

Het programma werd al vlug een overdonderend succes. In de derde aflevering deed Bob een oproep om een club te stichten, waarin iedereen een eigen kenteken kreeg. Er schreven wel dertig kinderen om lid te worden van de Tv-Ohee Club. Maar het werd een lawine. Het eerste jaar waren er al 16.000 leden.(jaarverslag van 1956)  Toen de club uitgroeide tot 55.000 leden, werd ze stilletjes afgemaakt.

De toegestuurde briefkaarten werden gestapeld in de kantoren van de Dautzenbergstraat. De enige vrije plaats was de badkamer. De hele kartotheek vond plaats in de badkuip en als Bob erin wilde werken, kon hij alleen op het deksel van de WC gaan zitten.

Bob kreeg ook duizenden brieven van de kijkertjes. In het begin kreeg iedereen een antwoordje van de televisienonkel. Iedere week groeide het aantal brieven. In het begin telde men ze, maar omdat er zoveel waren, werden ze gemeten.

De Tantes
Nonkel Bob werd steevast vergezeld door een televisietante. De eerste was tante Paula. Later volgden ondermeer tante Rita, tante Berta en tante Ria (Mimi Petermans). Daarna kreeg Bob assistentie van Zaki en Kris Smet.

Leuke Anekdotes

Nonkel Bob heeft ooit een schubdier op schoot genomen. Hij was niet erg op zijn gemak, totdat het dier uiteindelijk stil bleef zitten. Aan het eind van de uitzending zag iedereen wat het schubdier koest had gehouden : het had klaarblijkelijk alle broeksknopen van die goeie nonkel afgebeten.

Toen Stijn Streuvels 90 jaar werd, had Nonkel Bob opgeroepen om een verjaardagskaartje te sturen naar de oude schrijver, die er prompt 40.000 toegestuurd kreeg van jonge kijkertjes.

Een halfuurtje voor de buitenopnames van TV-Ohee-Club in Middelkerke begon het te stortregenen. Op het laatste moment werd er een zaal gevonden met plaats voor 500 kinderen. Er kwamen echter 1500 kijklustigen opdagen die allemaal een plaatsje zochten, zelfs tot op het onderstel van de camera's. Deze kijkers kwamen spontaan ten val toen de camera's in beweging kwamen.

In 1957 ontving hij samen met Nand Buyl, Paul Van de Velde en Armand Pien de eerste TV-Oscar, uitgereikt door zijn collega's.

In de jaren '60 onderging 'Komt toch eens kijken' een gedaanteverwisseling en werd Televisum. Vervolgens  verhuisde het van zaterdag naar woensdagmiddag en verzorgde tante Terry voortaan het kleuterprogramma op zondagmidag.

Audio
   Nonkel Bob in actie!