.
                                                                     TÜRKİYE ' NİN DIŞI ( 1 )


                                                           KUZEY AFRİKA'NIN GİZEMLİ  ÜLKESİ
                                                                 TUNUS
                          ( 1 )
Bu yılki  Paskalya tatili dolayısıyla  Tunus'u ziyaret etme ve kısa bir tatil ve kültür gezisi yapma şansını bulduk .
Aşağıda Gero's Gezi için  sizlere  bir turistik Tunus  haritası, kendi çektiğimiz fotoğraflar ve  gezimiz hakkindaki
bilgileri  gonderiyorum.

Öncelikle turistik Tunus haritasına göz atılırsa güzergah hakkında  okuyucular için daha net bir fikir olabilir .
( Gero'nun notu )
 
            .
              Turistik Tunus Haritası ( Büyük görmek için Tıklayınız)
               .
                        " Crazy Horse" Şener  ve Anna Denizli 

 

Hotelimiz  Sousse'de yer aliyor. Akdeniz kiyisinda. Turistik, Marmaris vari bir kent. Ilk iki gün biraz sıkıcı ve arastirma ile geçti. Alis-veris olaylari ise bizim Kapali Çarsi' dan beter. Adamlarin en önemli geçim kaynagi turizm olduğu için herhangi bir ürün için değerinden 10 kat fazla fiyat çekebiliyorlar. Ondan sonra " ha babam "  pazarlik. Bu yüzden birsey almadan önce sabit fiyatlari olan dukkanlardan fikir edinip, alis verise baslamanızı öneriyoruz . Dil olayi ise bizdekinden ( Türkiye kıyaslaması yapılıyor- Gero notu  ) çok daha iyi. Yani adamlar eğitime iyi para harcamislar. Neredeyse her karşılaştığınız kişi üç dil konuşabiliyor . Abartı değil gerçekten ,  Çölün ( Sahra )  ortasinda 60 yaşlarında bir amca vardı, adam Arapça, Fransizca, İspanyolca ve biraz da İngilizce biliyordu.
İlk üç günkü tanıma faslımızdan sonra bir tura  katıldık. Tur Sousse' den başlayıp sırasi ile;
 

                               El Jem Arenası 

                               Sousse Surları 

- El Jem : Afrika' nın en önemli ve en büyük Roma Arenasi' nin bulundugu kent. Aspendos vari. 30.000 kisilik. Yarisi kapi gibi açilmis durumda,  bunun sebebi ise Müslumanlarin geldikleri sirada Arena'ya siginan kraliçeyi ele geçirebilmek için arenaya saldirmalarindan. Ayni Gladyatör filmindeki  gibi aslanlari ve butun gladyatörleri sakladiklari siginaklarla dolu,  hatta yukari çikmalari için hazirlanmis mekanizmalarla.

- Gabes : Tarihi bir kentte yemek keyfi. Tamamiyle tuglalarla yapilmis bir kent nufusu çok az olmasina karsin kentte 50 den fazla kasap dukkani var. İstanbul'da ki Poligon' u andiriyor.

- Matmata: Kapadokya vari bir yer. Sahra Çolune yaklastigimiz için burada yasayanlarin çogu yerin altinda ev yapmislar( 15 m. civari ) ,  sicaklik 40-50 C.  arasi.

Tunuslular' in özü Berber halki. Ayni Bedevi tarzi. Aralarindaki fark ise Bedeviler Arap kokenli. Onlar ise Afrika kokenli. Kelimenin anlami ise Barbar' dan geliyor. Bu ismi onlara Romali' lar takmis.
 

                            Matmata

             Douz  , Sahra Çölüne Giriş ve Şener Deve'si ile .

- Douz: Burasi Sahra Çölüne açilan kapi. Eh ! çöle gelmisken "Deve"ye binmemek olmaz. Burada bir " Bedevi"  ile tanistim. Çölün ortasinda 3 aylik bir tilki yavrusu bulmus. Fotoğrafta da  göreceksiniz (Yukarıdaki 2. fotoğrafta görülen ). Deve turudan sonraki durak, çölün ortasinda bulunan Oasis' te ( Çölde ki vaha )  konaklamak.

Ertesi gün
 

                 Kebili Tuz Gölü 

                            Chebika Köyü 

- Kebili ve hemen yakinindaki Tuz gölü üzerinden Chebika. Karayolu Gölün üzerinden geçiyor. Tamamiyle tuz kapli. Daha sonra 4x4 Jeeplerle Chebika Köyü' ne ve dağlardaki kanyonlara vurduk. Oasisler akli almaz guzellikteydi. Cezayir sinirina 15 Km. uzakligindaydik.
 
          .
               Touzer ve Palmiye'de ki İhtiyar
         .
                           Kairouan Camii

- Tozeur: Ulkenin en buyuk Oasisini (vahası )  ziyaret ettik. Burada 60 yaslarinda bir amca bize hurma agacina 3 saniye içinde nasil tirmandigini ispatladi. Fotoğraflarda göründüğü üzeri .

-Son durak Kairouan: Afrika kitasindaki en önemli Camisi burada yer aliyor. Tabii bizde kismet olmadigi için içine giremedik. Çunku ziyaret saati disindaydi.
 
 

                             Sırada  Tunus hakkında bazı bilgiler ve kişisel yorumlarım var;

Yüzölçümü İspanya'nin 1/3'ü kadar. Yani Turkiye' nin  de 1/3'ü oluyor.

Para birimleri ise Dinar. 1 Euro 1,5Dinara esit.  Bu durumda 1 dinar 0,60 cent.oluyor. Hesaplarim yanlis degilse 1 Dinar  1.200.000 TL. civari oluyor.

Ulkeye gidis 3 havalimanindan gerçeklesebilir.  Başkent Tunus, Hamamet yada Monastir.
Tunus ve Hamamet kuzeyde kaliyor. Bu yüzden eger  Sahra turu ve Oasisleri ziyaret etmek istenirse,  güneyde bulunan Monastir' a gitmek daha  akillica olur (aynen bizim yaptigimiz gibi).

Ülkenin kuzeyi daha çok eski tapinak ve  Romali' lardan kalma tarihi eserlerle dolu. Örnek olarak Kartago (Türkçesi  Kartaca) Çeşme vari Akdeniz kiyisinda bir yer. Ayni Atina'da oldugu gibi en  yüksek tepe bu tür tarihi kalintilarla dolu.
Biz gezimizde zamanin kisitli olmasindan dolayi  kuzeye çikmadik. Ayrica göndermis oldugum resimlerden de anlasilacagi gibi guney  daha çekici bir ortam.

Kentlerin birçoğu turistik havada. Ulkenin nufusu  9milyon. Yilda 5 milyon turist aliyorlarmis.
En buyuk geliri Parmak Hurmasi ve Zeytin. Hurma  direkt olarak Belçika' ya ihraç ediliyor. Bu hurma ise agaca çikan amcanin  bulundugu Touzeur Oasisinden elde ediliyor.

Ayrica ülke nufusunun  %20' si  15 yasin altinda.  Çok ilginçtir yaşlılar parmakla gösterilecek kadar azdi. Sokaklarda 10 gün  boyunca 3 tane köpek görebildik. Şaşırtıcı birseydi. Eee, buna karşılık kedi  türünün Afrika' dan gelmesinden dolayi kedi kayniyordu.
 

  Sousse  Çarşısında bir Esans Dükkanı 

              Chebika Vahası ve Sahra Çölü

Insanlari ilk bakista çok sicak kanli ama genelde  asabiler. Mesela alış-veriş olaylarinda vermis olduklari fiyati beğenmez ve  sonunda ürünü almazsan adamın  anasına küfür etmis gibi oluyorsun. Bu yüzden  kendimi zor tuttum desem yalan olmaz.
Ayrica bana kalırsa ticaretten hiç  anlamiyorlar.  Herhangi bir malin 10 misli fiyatini çekip, sen ne veriyorsun diye soruyorlar.  Eee, biz bu yollardan Kapalı Çarşı' dan geçtiğimiz için bana sorduklari zaman  vermis oluklarinin  %5' ini veriyordum.

Dil konusunda Tarzanca da olsa 3 dil biliyorlar  diyebiliriz. Arapça başta olmak üzere Fransizca da zorunlu.Sonrasi malum  Almanca ve Ingilizce,hatta Bask dilinden anlayanlar bile  vardi. ( Adil abimizde 8 dil konuşurdu bizde şaşar kalırdık , demekki altyapı böyle olduğu içinmiş- Gero notu .)

Buradan ( Bilbao'dan başlayan tur fiyatları )  fiyatlar sezon dışı  250-300 Euro arasi.  Paskalya döneminde 400-600 arasi oluyor.  Oraya gittikten sonra hayat kolay. Demek istedigim  Türkiye'ye göre  bayagi ucuz. Düşünün sigara alirken bile pazarlik  yapiyorsun.

Tunus Muzikleri diye bir CD aldim içinde Tarkan'in  "Şıkıdım" ı  ve Mustafa Sandal' ın " Arabasi"  var:))
 
 
                .
                     Chebika Vahası'nın içi 
          .
                    Nefta Kayalık Vadisi

                                                   Diğer  Bilgiler ;

Bu Tunuslular bana göre biraz garip adamlar ama çok çaliskanlar.  Maaşlari 200-500 dinar arasi. Bu yuzden geçinebilmek için birçoğu iki iş  yapiyor.

Ülke yönetim biçimi olarak Demokrasiye 1965 yilinda geçmisler. Bunuda o  zamanlarin bir generaline ( Bourgiba ) borçlular. Bizim Türkler' den pek farklari yok. Türban parmakla  sayilacak kadar. 100 bin civari Yahudi yasiyor.
Daha öncede dedigim gibi Afrika kökenli  olmalarindan dolayi sonradan müslüman olmuslar. Bu yüzden Bereber' ler daha çok Afrika kökenli dinlere tapiyorlar. Günes,doga vs.Ama yine de dinleri Islam diye  geçiyor.

1965 yilinda demokrasiye geçis döneminde  General  BourgibaTurkiye'yi ve Atatürk' ün ilkelerini örnek olarak almis.  Laiklik, demokrasi vs.Bu yüzden bayraklari da bizimkine çok  benziyor.  Ayrica gezimiz sirasinda Turk oldugumu ögrendiklerinde seviniyorlardi. Hatta  pasaport kapisindaki polis bile benim pasaportu görünce "Turkish" ha diye dogru  durust inceleme bile yapmadi.

Evet olay boyle.

Resimlerin bir çogunun basligina harita ile  bakarsan turumuzun  nerede gerçeklesmis oldugunu anlarsin. Daha çok guney  kisminda bir daire çizdik. Benim en çok hoşuma giden "Oasis" ler ve Sahra yolculugu  oldu. Tamamiyle teknolojik dunyadann uzak farkli bir dunyadaymissin gibi  geliyor . ( Gerçi Chebika köyune 4x4 Jeeplerle çiktik ama neyse manzara  feleketti)
Anlasilacagi gibi en az 10 gunluk bir gezi  gerekiyor bastan sona gezmek için.

Ha bu arada adamlarin ekonomisinde sanayii diye  birsey yok. Fabrikalar parmakla sayilacak kadar az. Onlarinda birçogu yabanci  sermaye. Gelirlerinin buyuk payi  turizm, el sanatlari, zeytin  vs.

Evet benden bu kadar daha ayrintili bilgi isterseniz ...

Yazan : Şener " Crazy Horse " Denizli  (  * ,  **  )



 

(*)  - Web sayfasındaki  bu hariç tüm yazılar Geronimo'nun kalemindendir  . Şimdi  bir farklılık başlatarak , Sevgili dostum Şener' in ifadeleri ve fotoğraflarıyla , Türkiye dışına açılıp kısa bir TUNUS yazısına yer veriyoruz.

(**) - Şener Denizli ve değerli eşi Anna şu anda İspanya'da Bilbao' da yaşamaktadırlar . İleride İspanya hakkında da kendisinden sayfamız için kısa bilgi yazı ve fotoğraflar beklemekteyiz.

Teşekkürler Şener ve Anna .

( Gero - 11 Mayıs 2004 )
 



                                                             Gero's Gezi Sayfasına Dön