רכיבים וטכנולוגיות

תקשורת טורית ומקבילית

המחשב מתקשר עם כל ההתקנים החיצוניים בשני צורות: תקשורת טורית ותקשורת מקבילית. בתקשורת טורית המידע זורם בסיביות (bit), ובתקשורת המקבילית המידע זורם בבתים (byte).

התקשורת המקבילית מהירה יותר מכיוון שהמידע שזורם בתקשורת זו עובר בכבלים יותר קצרים. הכבל הארוך ביותר הוא עד 8 מטר (אפשר במקרים מיוחדות להגיע גם ל51 מטר). הכבל הוא גם עבה ולא גמיש מכיוון שצריך הרבה גידים לחבר ביחד.

כשהמהירות היא יותר חשובה כמובן שנבחר בתקשורת מקבילית. כדי לחבר התקן שעובד בצורה מקבילית למחשב (מדפסת) אז נחבר את הכבל של ההתקן ליציאה המקבילית של המחשב (lpt). למשל: הדיסק הקשיח עובד לאט יחסית אז מחברים אותו ליציאת ה-lpt של המחשב, מה עוד שהדיסק הקשיח גם לא צריך להיות מרוחק מהמחשב ואפשר להתקין אותו עם כמה ברגים למחשב אז גם אפשר להגיע אליו עם כבלים קצרים. כשאפשר לוותר קצת על המהירות וצריך להשתמש בכבלים גמישים, דקים וארוכים אז נשתמש בתקשורת הטורית. למשל: אם רוצים לחבר מודם שנמצא בתוך קופסא מרוחקת מהמחשב אז מחברים אותו ליציאה הטורית של המחשב, ליציאה זו קוראים com, במחשב יש 4 יציאות כאלו אבל 2 מהן תפוסות על ידי התקנים אחרים אז אפשר להשתמש רק ב-2 היציאות (אפשר להוסיף עוד יציאות במקרים מיוחדים).

 

Flip-flop

המחשב מתקשר עם ההתקנים בצורה מקבילית וטורית. בתוך המחשב הכל מועבר בצורה מקבילית, אבל מה עושים כשרוצים לחבר למחשב התקן שמשתמש בצורה טורית. בשביל זה יש את רכיב ה-flip-flop, רכיב זה יודע לתרגם את המידע הטורי למידע מקבילי וכך הוא מעביר את המידע למחשב שעובד בצורה מקבילית.

 

Shift register

אמרנו שהמחשב מקבל מידע בצורה טורית מההתקנים אבל עושים כאשר המחשב צריך להעביר מידע להתקן הטורי. בשביל זה יש את רכיב ה-shift register. על הרכיב הזה מורכבים שני flip-flop כאשר אחד מקבל מידע טורי ומתרגם אותו בצורה מקבילית למחשב והשני מקבל מידע מקבילי ומעביר אותו בצורה טורית להתקן.

 

טרנזיסטורים וחימום המעבד

כאשר המידע עובר במחשב, הוא עובר בצורה לוגית, כלומר הוא מועבר בצורה של סדרות של ספרות שיכול להיות "0" ו-"1" דוגמא:

01010101

10011001

01101100

מידע זה עובר בטרנזיסטורים שמעבירים את מצבם מ-"0" ל-"1" במהירות. המעבר ממצב למצב הוא מהיר אבל הוא עדיין לוקח זמן מסוים ובגלל זה לוקח למחשב זמן מסוים להעלות תוכנה. למשל: תוכנה גדולה כמו word משתמש בהרבה קבצים שמכילים הרבה מידע, לכן לוקח למחשב הרבה זמן להעלות את התוכנה משום שלטרנזיסטורים שמעבירים את המידע יש מהירות מסוים וככל שהטכנולוגיה של הטרנזיסטורים תלך ותשתפר כך גם הם יעבירו את המידע ביותר מהירות. בעיה נוספת היא החימום. כל מעבד פשוט מכיל מיליוני טרנזיסטורים שעוברים ממצב למצב ומייצרים חום.  כאשר המעבד מתחמם הוא יכול להישרף לכן על רוב המעבדים החדשים מותקן מאוורר ואפילו שניים.

 

Buffers

ה-buffers הם רכיבים שנמצאים בין שני רכיבים או התקנים אחרים, בשביל תיאום ביניהם.  לדוגמא, בין המעבד לרכיבים השונים יש buffers שתפקידם לתאם ביניהם. למשל: במדפסת יש רכיב זיכרון וכאשר שולחים למדפסת קובץ להדפסה אז הוא עובר דרך buffers. אם רכיב הזיכרון שבמדפסת יכול להכיל כמות יותר קטנה מאשר שהקובץ מכיל אז ה-buffers אוגר את הקובץ ושולח אותו למדפסת בחלקים.

 

 

 

כאן הסתיימה הכתבה הראשונה על טכנאות PC שעוסקת ברכיבים וטכנולוגיות. אני מקווה שלמדתם ממנה ביעילות. לשליחת תגובות או שאלות על כתבה זאת, אנא שלחו דואר אלקטרוני לכתובת: yanivh80@netvision