linkler:  patoloji    hastalıklar  e-mail   ana sayfa 

 

VİRAL HEPATİT'LER HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER: 

Hepatitis A :

Ülkemizde en sık görülen viral hepatit (bulaşıcı sarılık)dir. Daha çok "anal-oral" yol dediğimiz, bulaşık yiyecek , içeceklerle ve akut sarılıklı kişilerden , kişilere vücut salgılarıyla geçer. Kronikleşme göstermez (yani siroza ilerlemez). Hiç belirti vermeden geçirilebilir, sarılık yapmadan "grip gibi" seyredip geçirilebilir. Birkaç gün ile 4-6 hafta süre ile belirgin sarılık yaparak seyredebilir. Çok nadir olarak çok şiddetli olabilir.

Hepatitis B :

Olguların %95'inden fazlası kendiliğinden iyileşir. B hepatit geçiren kişilerden çok azı (%5-10) kronikleşir (müzmin-süregen hale gelir). Çocuklar bu kuralın dışındadır. Enfeksiyonu çocukluk çağında alan (veya belirsiz geçiren) kişilerde enfeksiyon daha çok süregen (müzmin-kronik) seyredecektir. Örneğin yeni doğan döneminde enfeksiyona yakalanıldığında , kronikleşme %90'ın üzerinde olacaktır.

Hepatitis C :

Öncelikle genç erişkin ve yetişkinlerde görülür.Hepetit B'den farklı olarak,bu enfeksiyon genellikle immun sistemin(bağışıklık sistemi)gözünden kaçar.(tanıyamaz)ve bu yüzden virüsü kendi kendine ortadan kaldıramaz.Gerçekten de Hepatit C ile enfekte kişilerin ortalama %85'inde enfeksiyon kanıtları tanınmamaktadır.Kronikleşmesi (müzmin-süregen hale gelmesi) B Hepatitine göre daha fazladır.

Hepatitis D :

Eksik bir virüstür,varlığını ancak Hepatit B ile sürdürebilir.Bir çeşit parazit virüstür.B hepatit virüsü yoksa ,D hepatit virüsü(Delta virüsü)de enfeksiyion yapmaz.İyi tolere edilen,gizli seyreden bir B enfeksiyonunda,D enfeksiyonu devreye girerse;daha ciddi hasar yapan,hızlı tesirli bir B enfeksiyonuna dönüşebilir.

Diğer 3 hepatit cinsi(E,F,G)ender görülür,dünyanın değişik bölgelerinde endemik (bölgesel)seyreder.

SONUÇ OLARAK:

Aşılanmayla tamamına yakın önlenebilen bir hastalık olan B Hepatit;ülkemizde oldukça sık görülmektedir.Kronik Hepatit,Siroz ve Karaciğer Kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olması açısından önemi büyüktür.