linkler:  patoloji    hastalıklar  e-mail   ana sayfa 

 

Hepatit nasıl tedavi edilir?

Tedavi virüsün tipine , hastalığın akut veya kronik oluşuna göre değişir. Akut A,B,C hepatit için tek yapılması gereken hastayı daha rahat ettirmeye yönelik tedavi ve genel tedbirlerdir.

Hepatit A:

Genellikle daima daha iyi seyirlidir. Özel bir ilaç gerekmez. Yatak istirahatı ve uygun beslenme yeterlidir. Bazı yiyecek maddelerinin kısıtlanması , özel diyet verilmesi gereksizdir. Hastalığın oluşmasına , sürecine ve iyileşmesine özel diyetin etkisi yoktur.

Hepatit B ve C: 

Belirtiler ile hastalığın kronikleştiği veya kronikleşmediği söylenemez. Hasta kan tetkikleri ile takip edilmelidir. Akut B ve C Hepatitinde de özel bir ilaç veya diyete gerek yoktur. Hastalığın sürecine ve iyileşmesine etki etmezler.

Kronik B ve C hepatitinde:

tamamen iyileşme mümkün değildir. Küçük bir yüzdesinde anti viral tedavi ile enfeksiyon sonlanabilir. Bunun için en çok kullanılan tedavi İNTERFERON tedavisidir. Çok pahalı ve aylarca süren bir tedavidir. Etkinliği %15-20'ler düzeyindedir. Yan etkileri vardır.

Hepatitin uzun süreli sonuçları nelerdir?

A hepatiti %99'un üzerinde karaciğerde hasar yapmaksızın iyileşir. Akut B hepatiti geçirenlerin %90'nı bağışıklık sağlayarak iyileşirler. %10'unda kronik karaciğer hastalığı (Kronik hepatit , Siroz) gelişir. Kronik hastalık gelişmesi C hepatitinde daha fazladır. Hastalığı bebeklikte alanların %90'ından fazlasında kronik karaciğer hastalığı meydana gelir.

Tedavi görmemiş kronik B ve C'li hastaların bir çoğu bir müddet sonra spontan olarak iyileşebilir. Enfeksiyonu çocuklukta alan ve erişkinlerin %70-85'inde ya şikayetleri hiç yoktur , ya da hafif veya orta derecede şikayetleri mevcuttur. 20 yıl ya da daha fazla izlenmiş kronik hepatitli hastaların %15-30'unda karaciğer ciddi olarak hasar görebilir yada siroza ilerleyebilir. Siroz gelişmiş hastaların sirozdan geri dönüşü mümkün değildir.

Kronik B ve C enfeksiyonu geçiren , kanlarında virüs tesbit edilen kişilerin bazılarında "hepatoma" dediğimiz karaciğer kanseri gelişebilir (Karaciğer kanseri olan hastaların %70'inde , zemininde kronik B veya C enfeksiyonu olduğu saptanmıştı