Telefon Rehberi için tıklayınız. Harita için tıklayınız. Köyümüz için Blog Girişi
Konya - Akören ilçesine bağlı şirin bir köydür. Rivayetlere göre köy 3 kişi tarafından kurulmuştur. Bundan dolayı Üçkimse şeklindeki adı zamanla Üsküse adını almış. Bu günkü adı Orhaniye olarak değiştirilmiş. Eskiler hala Üsküse olarak anarlar. Konya'ya 67 Km mesafededir.
Yeni bilgiler derlendikçe burda yayımlamayı düşünüyorum. Ola ki köyümden birileri bir bilgi aktarma isteğinde bulunurlarsa lütfen mail atsınlar.
yyazilim@gmail.com, yildizibo@hotmail.com (MSN), yyazilim2002@yahoo.com
İbrahim YILDIZ
Sayın Sedat ESER tarafından gönderilen köyümüzle ilgili bir belgenin fotoğrafı.
Sevgili Cüneyt YILDIRIM ve Ebru YILDIRIM'a fotoğraflar için özel teşekkürlerimi sunarım.
Sevgili Köylülerimden zaman zaman elektronik mektuplar geliyor. Bazıları ile de MSN'de buluşuyoruz. Köyümüzle ilgili bilgileri paylaşıyoruz. Onlara çok teşekkür ederim. Önümüzdeki zaman içinde derlediğim bu bilgileri sizlerle paylaşacağım.
Mustafa YAVUZ (Emekli
Milli Eğitim Müdürü - Milli Atlet) diyor ki :
"Köyümüzle ilgili bir
harita ya da kroki olsa da onun üzerinde mevkilerin adlarını da yazsak.
Köyümüzdeki su kuyularını, sarnıçları ve ağılları, bunların geçmişte,
hayatımızdaki yerini de yazsak. Köy halkından olup da şu anda yaşayan ve ahirete
göç edenleri yazsak.
Çok renkli simalar vardı."
Elinde bilgi, belge, anı vb. olanlar varsa lütfen ulaştırsınlar. Hepimiz bilgilenelim. Saygılarımla. (İ.Y)
Bir anı:
1982 yılında Bandırma Endüstri Meslek Lisesi'nde göreve başladığım yıl, ağaç bayramı için Bandırma'da Ayyıldız Tepe mevkiinde ağaç dikimi için öğrencilerimizin başında görevlendirilmiştim. Araçlarla Ayyıldız Tepe mevkiine hareket etmeden önce araç içinde bir başka okulun müdür yardımcısı ile sohbet ediyorduk. Konya'lı olduğumu öğrenince, Konya'dan bir arkadaşının olduğunu söyledi. Ben de "Konya koskoca bir il. Nerden tanıyayım." dedim ki, daha sözümü bitirmeden, o arkadaş, arkadaşının adını söyleyiverdi. Salih TEKİŞ. Ve o anda donup kaldım. Bir o kadar da sevindim. Bir daha, Konya'dan birini soracak olan kişiler olunca durup bekliyorum. Kim bilir belki Salih Abi gibi bir tanıdık olabilir. Merhaba Salih abi. Umarım bir gün bu anıyı burdan da okuma fırsatın olur. :-)
Bir e-mail:
Sayın Yıldız,
Ben Cumhur Tekiş, İstanbul. Bizde eski Üsküse'liyiz, baba tarafından.
Gerçekten güzel resimler çekmişsiniz, siteniz de hoş olmuş. Orhaniye, eski adı
ve bizim evde babamın çocukluğumdan beri Üsküse olarak söylediği köy. Tabi uzun
zaman oldu, bizler büyüdük, gidemedik vs.vs. Tabi köyle ilgili bilgiler ilginç.
Ben kendi araştırmamda ,şöyle bir bilgi edindim. Tarih Vakfı Yurt Yayınlarından
çıkmış olan Osmanlıda Kentler ve Kentliler kitabın adı, Suraıya Faroqhı adlı
yazarın çok ayrıntılı ve kıymetli bir eseri. Sizde ulaşabilirsiniz, satın
alabilirsiniz. Bu kitabın 248. sayfasında, bir harita var, Osmanlı kayıtları,
Konya ve Çimeneli köyleri (1584) ölçek:1/500 000. Bu harita nerdeyse bugünkü
Konya haritası ile aynı. Bir çok köy ve ilçe ismi bile aynı. Örneğin Akviran
ismi 1584 yılındada Akviran, ancak bizim Üç kimse ve sonra Üsküse olan köyümüzün
adı bu kayıtlarda Üçkilise, tekrar ediyorum, Üçkilise. Tüm araştırmacıların ve
ilgilenenlerin dikkatini çekeceğini umduğumdan, bu kitabı almanızı ve
meraklılarına tavsiye edebileceğimizi düşünüyorum. Bu kadar büyük bir hata
olabilirmi, tapu kayıtlarında. Dediğim gibi çok ilginç.
Hoşçakalın....
Hüseyin Celâl YİĞİT (Emekli
Subay) der ki :
"Köyün ismi de (üsküse) sayın Cumhur Tekiş'in bahsettiği gibidir. Yani
Üçkilise'den dönüşmüştür. Eskilerden öyle öğrendik. Tarihi bir araştırmam
yok. Köy Mahmutlar yıkığı üzerinde kurulmuştur. Önceden bir yerleşim yeri
varmış. Yeri muhtemelen bizim evlerin (harman yerlerinin) olduğu bölgedir."
Mustafa YAVUZ (Emekli Milli
Eğitim Müdürü - Milli Atlet) der ki :
"Bizim Köy benim
bildiğim kadarıyla Hacı Hasanlar, Hacı Mustalar" (köyde böyle söyleniyor.
Doğrusu, Hacı Mustafalar) Hacı Sinangil, Hacı Nebigil..
Hacı Hasan ( Yani şu anda meşhur olan Hacı Hasan Efendinin babası Hacı Seyit, Hacı Seyidin Babası Hacı Hasan) Efendi, Alanya'da uç beyi imiş. Konya merkeze yakınlaştırmak maksadıyla ailesiyle beraber Dinorna'ya yerleştirilmek istenmiş. Ancak Kavak Gölünün sivri sineğinden dolayı bizim köyün bulunduğu yere yerleşmişler. (Doğru olduğunu kesin bilmemekle beraber) Köye ilk gelen aile bu Hacı Hasan Efendi ailesi.
Hacı Mustalar, Kadınhanı Atlantı Kasabasından gelmiş; Atlantıda Boz Beğ namında bir beğ varmış. Konya valisi Çarkacı Halil Paşa ile aralarında çıkan bir meseleden dolayı (Çarkacı Halil çok zalim bir adammış) Boz beği öldürtmek istemiş. Boz Beğ Atlantıdan kaçıp bizim köye yerleşmiş. Ancak, yine de vali bu zatı (maalesef) öldürtmüş. Boz Beğin bir oğlu, beş kızı varmış. Oğlunun adı Hacı Mustafa (Musta Beğ) Kızlarının birinin adı Raziye ( ki, benim dedem Hacı Hasan Efendinin anası, yani Enes Hocanın baba annesi) bir diğer kızı Sultan ( ki, benim anamın babası Mulla Hasanın anası).
Hacı Mustafa Efendinin soyundan gelen aileye Hacı Mustalar deniyor.
Bizim köy Şems-i Tebrizi Vakfının Vakfiyesi imiş. Vakfın Konya'dan Hacı Sinan isimli bir zat kâhyâ olarak gönderilmiş. Hacı Sinanlar bu zatın soyundan gelenler.
Hacı Nebiler hakkında bilgim yok.
Başka köylerden gelip yerleşenler de var. Bunlar, daha çok "hizmekker" (Hizmekker, bir nevi ailenin çiftçiliğini ve benzer hizmetlerini, ücret mukabilinde yapan kişilere denir) olarak gelip yerleşenler. Son zamanlarda, Guçça'dan, Avdan'dan gelip yerleşenler oldu.
Konu ile ilgili yeni bilgiler edinirsem, gönderirim. Gerçi bu bilgileri kendisinden dinlediğim değerli ağabeyim Hasan Yavuz vefat etti, geçenlerde. Bu ve benzeri çok önemli bilgileri kayıt altına alamadık. Çünkü ölümü ani oldu.( 16/01/2007)
Köyümüz, belki dikkatini çekmiştir, eski bir yerleşim yeri. Yukarı Harmanlar incelenirse, ev kalıntıları görülür. Ayrıca Erdaş Boğazında Yıkık denilen mevki, Goca Çokanın Batı (Gülün Böğrü) ve Güney yamaçlarında bağ bahçe kalıntıları var. İstanbul Kadı Köyün buradan gittiğine ilişkin söylentiler var. Goca Çokanın güneyinden Nal Çekene doğru uzanan yöreye Gadı (Kadı kelimesini halk dilinde söyleniş şekli) Bağı, Nal Çekene yakın yere de, Kadı bağının arkası denilir.
Köyümüz Osmanlılar döneminde Konya Merkezi ile yakından ilgili imiş. Mesela, Konya tedrista başlaya çok önemli hocalar ve bilim adamları yetiştiren, Islah-ı Medarisil İslamiyenin kurucularından (Memiş efendi Hazretlerini oğlu ) Mehmed Bahaeddin Efendi ve oğullarının (Zeynel Abidin, Rifat ve Ahmet Zıya efendilerin) sıkça ziyaret ettiği bir köydür. Zeynel Abidin Efendi TBMM'nin ilk mebuslarındandır. (Birinci meclis-i mebusanda Konya Mebusu olarak görev almıştır. İstiklal Harbinin kararlarının alındığı mecliste yani) Islah-ı Medarisil İslamiye Hacı Veyiz Zade Mustafa Efendi gibi alimler yetiştirmiş. Türk Eğitim tarihinde önemli yeri olan bir eğitim kurumudur.
Bizim Köyden de bu medresede okuyanlar var. Ama icazet alan (diploma alan) sadece Hafız Ömer olmuş. Babam bu medresede öğrenim görürken seferberlik ilan edilmiş ve askere alınmış."