DE GESCHIEDENIS VAN DE 44STE SINT-MAARTEN UIT HEIDE-KALMTHOUT.

 

Vlaanderen, ergens in de Noorderkempen, juist onder de grens met Nederland gaat een dorp schuil dat bruist van leven. Aldaar zegt men bijwijlen dat de 44Ste leeft!

 Het was in het jaar 1960 dat Pater Rik De Mol werd benoemd tot godsdienstleraar in de rijksmiddenschool aan de Ganzendries. Het was weliswaar nog enkele jaren voor de grote revolutie, het beruchte mei 68, maar toch voelde hij reeds aan dat er bij de jeugd van Kalmthout al een en ander kriebelde.

Hij wist een aantal enthousiaste schooljongeren warm te krijgen om in Valkenburg een jongerenkamp te organiseren samen met enkele scoutsleiders die hij her en der bijeen had gesprokkeld. Het resultaat was ernaar: na afloop was iedereen zo wild enthousiast dat de meeste wel verder wilden gaan en regelmatig bijeen wilden komen om activiteiten te organiseren.

Pater De Mol had daar wel oren naar en in het jaar 1960 werd de 44Ste Sint-Maarten boven de doopvont gehouden. De leiding werd weggekaapt bij andere groepen om reeds van bij de start met een zekere basiskennis van scouting van start te kunnen gaan met kwaliteitsvolle activiteiten. De families Van Der Veken, Pijl, Dockx, Jespers, Coet, Vortstenbosch, Loopmans, De Sadelaer en enkele mensen zoals Gert Celen, Ludo Van Deun … zijn zowat de pioneers van scouting in Heide.

Pater De Mol zag echter snel in dat een groep die degelijk werk wilde leveren, nood had aan een goede ondersteuning. Mensen die zonder zelf nog actief aan scouting te doen als het ware een ruggegraat wilden zijn om de jeugd zowel materieel als financieel een duwtje in de rug te geven: Meurisse Coet, Jos Van Oers, Jos Van Der Auwera, Pierre De Sadelaer, Jos Loopmans, René Gillis, Julien Van Aerden, Leo Van Cortenberge, René Van Thillo en Piet Vorstenbosch als eerste groepsleider vormden het oudercomité dat erin slaagde de 44Ste te huisvesten op eigen grond en in voor die tijd eigentijdse lokalen.

Door de jaren heen heeft de 44Ste zijn leden weten boeien met allerlei activiteiten, goede, minder goede e, zelfs slechte, maar ook echte supperknallers. Honderden jongeren van heinde en verre hebben een groot stuk van hun jeugd in deze groep doorgebracht en er een zekere vorming meegekregen die ze voor de rest van hun leven meedragen.

 Vandaag de dag telt de groep tegen de 240 leden, nog steeds komen ze uit alle windrichtingen om het spoor van de 44Ste te volgen en velen blijven volgen totdat nieuwe mijlpalen in hun leven hen een andere richting doen uitgaan. Nog ongeveer 55 weken scheiden ons van een nieuw millennium en hoe ziet het er dan uit voor de 44Ste? Zullen de jongeren uit alle windrichtingen blijven komen? Is er nog een toekomst weggelegd voor scouting in de volgende eeuw?

 Wij geloven van wel en voor u is er slechts één manier om daarachter te komen…

 

Naar de Hutsepot