Ε.Ε.Τ.Ε.Μ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Γκλαβάνη 105  38221 ΒΟΛΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ -
FAX : 2421039208 

 

ΠΔ 345/1989

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΕΚ      : ΦΕΚ Tεύχος Α, Φύλλο 158, Ετος 1989 (14-06-1989)

ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ  : 74637_1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗ : Π.Δ. 345/89 Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Τεχνολόγων Μηχανικών των τμημάτων: α) Πληροφορικής β) Ηλεκτρονικών Υπολογιστών συστημάτων, Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών   Εκπαδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).(ΦΕΚ 158 Α της 14.6.89). 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

       Εχοντας υπόψη:

       1. Τις διατάξεις  του εδαφ. γ) της παρ.2 του άρθρου 25 του Ν.1404/1983 (ΦΕΚ 173).

       2. Την από 12.5.1987 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Τεχνολογικής    Εκπαίδευσης  (Σ.Τ.Ε.).

       3. Την αριθμ.672/1988 και 63/1989 γνωμοδότηση  του Συμβουλίου της    Επικρατείας με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσης, Εθνικής    Παιδείας και Θρησκευμάταων, και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, αποφασίζουμε:

  Πτυχιούχοι Τμήματος Πληροφορικής

 Αρθρο 1

       1. Οι πτυχιούχοι του τμήματος Πληροφορικής  της Σχολής  Τεχνολογικών    Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) των Τεχνολογικών  Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, από την    ημερομηνία κτήσης  του πτυχίου τους, με βάση τις εξειδικευμένες    επιστημονικές  και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται στον ιδιωτικό και    δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες της πληροφορικής, στους τομείς  παροχής  υπηρεσιών λογισμικού  πληροφορικής  καθώς και  στην παραγωγή  προϊόντων λογισμικού (προγραμματισμός  και ανάλυση  εφαρμογών,  πραγραμματισμός  και ανάλυση συστημάτων).

       2. Ειδικότερα οι πτυχιούχοι του αναφερόμενου  τμήματος  μπορούν  να    απασχολούνται στους παρακάτω  ενδεικτικά  αναφερόμενους  τομείς παροχής υπηρεσιών λογισμικού  πληροφορικής   και στην παραγωγή προϊόντων λογισμικού  πληροφορικής:

       α) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ  ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

       Χρησιμοποιώντας  γλώσσες  πραγμματισμού,  σχεδιάζουν, αναπτύσσουν,    δοκιμάζουν  και εγκαθιστούν  προγράμματα η μέρη  προγραμμάτων.  Επίσης    ασχολούνται με την βελτίωση και στην συντήρηση   εφαρμογών.

       β) ΑΝΑΛΥΤΕΣ  ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

       Πέραν  του προγραμματισμού  και της βελτίωσης και της  συντήρησης    εφαρμογών, αναλύουν ένα  πρόβλημα,  σχεδιάζουν  την κατάλληλη μηχανογραφική  λύση, εξετάζοντας και την τεχνοοικονομική  πλευρά.

       γ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ  ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

       Σχεδιάζουν,  κωκδικοποιούν  και ελέγχουν μέρη λειτουργικών συστημάτων,  βοηθητικών  ρουτινών μεταγλωττιστών, συστημάτων διοίκησης, βάσεων δεδομένων κ.α.

       δ) ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

       Αναλύουν,  σχεδιάζουν  και αναπτύσσουν  συστήματα  πληροφορικής που    αφορούν  κύρια το λογισμικό  καθώς  και την ανάπτυξη  εφαρμογών.

       3.  Οι πτυχιούχοι  του αναφερόμενου  τμήματος  μπορούν να    απασχολούνται στην εκπαίδευση  σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε  φορά νομοθεσία. Επίσης  μπορούν να απασχοληθούν  ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα εφαρμοσμένης  έρευνας,   στα πλαίσια των παραπάνω αρμοδιοτήτων  τους.

 Πτυχιούχοι  Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Συστημάτων

 Αρθρο 2.

       1. Οι πτυχιούχοι  του Τμήματος  Ηλεκτρονικών  Υπολογιστών Συστημάτων    της Σχολής Τεχνολογικών  Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) των Τεχνολικών Εκπαιδευτικών    Ιδρυμάτων από την ημερομηνία κτήσης   του πτυχίου, με βάση τις    εξειδικευμένες  επιστημονικές  και τεχνικές  γνώσεις τους ασχολούνται στον ιδιωτικό  και δημόσιο  τομέα, είτε  αυτοδύναμα  είτε σε συνεργασια  με άλλους επιστήμονες, με την μελέτη, σχεδιασμό, προγραμματισμό και εκτέλεση της κατασκευής,  επισκευής, ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης  συστημάτων Ηλεκτρονικών  Υπολογιστών και Βιομηχανικών  συστημάτων που ελέγχονται  η βοηθούνται και συστήματα Ηλετρονικών Υπολογιστών.

       2.  Ειδικότερα οι  πτυχιούχοι  του παραπάνω τμήματος μπορούν  να    απασχολούνται  στους  παρακάτω  τομείς   που αναφέρονται ενδεικτικά:

       α) Μελέτη - σχεδίαση,  προγραμματισμός, κατασκευή  και εκμετάλλευση    υπολογιστικών συστημάτων  αυτομάτου  ελέγχου   και ρομπότ, καθώς και των ολοκλήρωμένων  Βιομηχανικών  Συστημάτων.

       β)  Μελέτη - σχεδίαση, προγραμματισμό  και  κατασκευή  για την    προσαρμογή  του υπολογιστή  με τις διάφορες  περιφερειακές  μονάδες καθώς και την σύνδεση   τους  με δίκτυα Η/Υ.

       γ) Σχεδίαση  - εξομοίωση  με τη βοήθεια  υπολογιστή (CADSUMULATION)

       δ) Σχεδίαση  - κατασκευή  ψηφιακών  συστημάτων μεταφοράς επεξαργασίας

    και ανάλυσης  πληροφοριών.

       ε) Τεχνικής  υποστήριξης - συντήρησης  και αντιπροσώπευσης Ελληνικών    και Ξένων οίκων που ασχολούνται με συστήματα υπολογιστών.

       3. Οι πτυχιούχοι  του αναφερόμενου τμήματος  εξελίσσονται  μέσα  στη    διοικητική και τεχνική  ιεραρχία  τη σχετική με τους τομείς ηλεκτρονικών  υπολογιστών συστημάτων.

       Επίσης μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις υπευθύνων  στελεχών που    προβλέπονται  από τη νομοθεσία   που ισχύει  κάθε φορά  για τη λειτουργία  των μονάδων  που χρησιμοποιούν η παράγουν  ηλεκτρονικά υπολογιστικά  συστήματα.

       4. Οι πτυχιούχοι  του αναφερόμενου τμήματος μπορούν να απασχολούνται    στην εκπαίδευση   σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.

       Μπορούν  επίσης  να απασχοληθούν  και ως μέλη ερευνητικών  ομάδων σε    θέματα εφαρμοσμένης  έρευνας, στα πλαίσια  των παραπάνω αρμοδιοτήτων τους.

 Πτυχιούχοι του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων.

 Αρθρον 3.

        1. Οι πτυχιούχοι  του Τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών  Οργάνων της    Σχολής  Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) των Τεχνολογικών  Εκπαιδευτικών    Ιδρυμάτων, από  την ημερομηνία  κτήσης του πτυχίου, με βάση τις    εξειδικευμένες επιστημονικές  και  τεχνικές  γνώσεις  τους, ασχολούνται στον ιδιωτικό   και δημόσιο  τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε  συνεργασία με άλλους  επιστήμονες, με την μελέτη, έρευνα  και εφαρμογή της τεχνολογίας  πάνω σε σύγχρονους  και ειδικούς  τομείς  των ιατρικών    οργάνων, με την διαδικασία  παραγωγής ιατρικών  οργάνων και λεπτομηχανών, καθώς και την  εμπορία, τη συντήρηση  την επισκευή  και    την θέση σε ετοιμότητα  λειτουργίας  αυτών με την συνεργασία ενδεχομένως και άλλων ειδικών επιστημόνων  ιατρών,  ακτινοφυσικών, βιοχημικών.

       2. Ειδικότερα οι πτυχιούχοι  του αναφερόμενου  τμήματος μπορούν να    αποσχολούνται  στα παρακάτω  αντικείμενα.

       α) Παραγωγή  ή εμπορία  πάσης φύσεως ιατρικών οργάνων και    λεπτομηχανισμών.

      β) Επισκευή, συντήρηση,  ανακαταστασκευή  ιατρικών μηχανημάτων,    οργάνων, συσκευών βιοτεχνολογικού  ενδιαφέροντος καθώς και    λεπτομηχανισμών.

       γ) Εξασφάλιση  στον τομέα  Νοσοκομεία, σε συνεργασία ίσως με άλλους    ειδικούς  επιστήμονες όπως ιατρούς, ακτινοφυσικούς, βιοχημικούς, της    ετοιμότητας προς  χρήση των  συσκευών  και οργάνων με τη φροντίδα  τους    για συντήρηση, επισκευή  ελέγχους.

       δ) Συμμετοχή   στην αξιολόγηση  προσφορών για την προμήθεια ιατρικών    οργάνων  και εξοπλισμού.

       ε) Εκπόνηση και επίβλεψη  ή συμμετοχή  στην εκπόνηση  μελετών για την           ίδρυση, οργάνωση  και λειτουργία μονάδων παραγωγής ιατρικών οργάνων και εξοπλισμού.

       στ) Εξειδικευμένες εργασίες εγκαταστάσεως  και θέσεως σε λειτουργία    ιατρικών οργάνων και εξοπλισμού  εργαστηρίων  και τμημάτων Νοσοκομείων    (χειρουργεία,  ακτινολογικά  κλπ.),  για τις οποίες  εγγράφονται  στο Μητρώο  Εμπειρίας  Κατασκευαστών (ΜΕΚ).

       ζ) Πραγματοποίηση, ως στελεχών  του Δημοσίου, ελέγχων σε αντίστοιχες     βιομηχανίες και βιοτεχνίες  καθώς και ιδιωτικά  εργαστήρια  και ιατρεία για τη χορήγηση  σχετικής  άδειας  λειτουργίας.

       η) Κάθε άλλη επαγελματική δραστηριότητα, που εμφανίζεται στο    αντικείμενο  της ειδικότητας  τους με την εξέλιξη  της τεχνολογίας σύμφωνα με τις ρυθμίσεις  της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας.

       3. Οι πτυχιούχοι   του αναφερόμενου  τμήματος  εξελίσσονται  μέσα στη    διοικητική  και  τεχνική   ιεραρχία  τη σχετική   με τους τομείς της    Τεχνολογίας  Ιατρικών  Οργάνων.

       Επίσης μπορούν  να καλύπτουν τις θέσεις υπευθύνων στελεχών που    προβλέπονται από τη νομοθεσία  που ισχύει  κάθε φορά  για τη λειτουργία των μονάδων που χρησιμοποιούν ή παράγουν ιατρικά όργανα. 

      4. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω  τμήματος  μπορούν  να απασχολούνται    στην εκπαίδευση  σύμφωνα με την κάθε φορά  ισχύουσα  νομοθεσία  στον τομέα της ειδικότητας τους. Επίσης  μπορούν   να απασχολούνται ως μέλη ερευνητικών  ομάδων σε θέματα  της ειδικότητας τους.

 Αρθρο 4.

       Η ισχύς  του Προεδρικού   Διατάγματος   αρχίζει  από την  δημοσίευσή    του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

       Στον Υπουργό Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων  αναθέτουμε την    δημοσίευση  και εκτέλεση  του παρόντος  διατάγματος.

            Αθήνα, 8  Ιουνίου  1989

 

Αρχική σελίδα

Κορυφή Σελίδας