el colesterol
tornar a la primera pàgina
Ara fa més de trenta anys, es va observar que als països de l'àrea mediterrània algunes malalties del cor eren poc freqüents si es feia la comparació amb altres parts d'Europa i Amèrica del Nord. Això va despertar l'interès per les característiques de l'alimentació dels pobles que habiten esta zona i actualment sabem que la composició de la dieta pot modificar la quantitat de colesterol que circula per la sang. Diversos estudis han mostrat també la relació que hi ha entre el nivell de colesterol en la sang i les malalties de l'aparell cardiovascular. Com a conseqüència de tot açò, durant els darrers temps s'ha pensat que una alimentació d'estil mediterrani podria ser beneficiosa des del punt de vista de la salut del nostre cor.

No és fàcil definir exactament l’anomenada dieta mediterrània però hi ha uns ingredients i unes formes de cuinar que en són característics. Alguns exemples podrien ser l'ús de l'oli d'oliva, el consum elevat de fruita, verdures fresques, i peix, i la tècnica culinària de fregir els aliments.

Al llarg del segle XX, l'alimentació ha anat canviant coincidint amb el desenvolupament econòmic. L’activitat física ha disminuït a mida que les màquines han anat substituint els homes en els treballs més durs, però la quantitat de calories que mengem ha augmentat o, com a mínim, s'ha mantingut.

Això s’ha traduït en
l’excés de pes que afecta una part creixent de la població. Ha descendit el consum d'hidrats de carboni i ha augmentat el de proteïnes i greixos, cosa que ens ha allunyat progressivament dels hàbits alimentaris més saludables. Coincidint amb l'augment de la disponibilitat d'aliments d'origen animal, les malalties cardiovasculars han arribat a convertir-se en veritables epidèmies.
Per a dir que una persona té el colesterol massa alt, no hem de mirar només el resultat de les anàlisis sinó que hem de prendre en consideració el sexe, l’edat, la coexistència de diverses malalties i també els altres factors de risc, com són la hipertensió o el consum de tabac.
Quan diem que una persona té un risc cardiovascular alt, volem dir que té una probabilitat de patir estes malalties superior a la que té la població general.


A partir d’un cert nivell, se li aconsellaran diversos canvis en l’estil de vida, que inclouran probablement l’increment de l’activitat física i una reducció del consum de determinats aliments d’origen animal, com són les carns més grasses, els ous i els productes làctics.

Són molt recomanables, en canvi, els plats a base d’arròs, llegums, patates o pasta, les verdures i ensalades, la fruita i el peix.


No es tracta per tant d’una llista d’aliments prohibits sinó del consell de menjar preferentment aquells productes que són més saludables i que formen part de la nostra cuina tradicional.
les malalties cardiovasculars
els aliments i el colesterol