Web del Jordi Sugranyes
Apartat de Correus 1125 Reus. 43200 - Telèfon 686 542 870
Membre co-fundador del Cops i flames el 1989
videoperiodista musical (pàgina principal)


Marató 69 hores música en català
"Cops i Flames"
El programa degà de la música en català


Cops i Flames, 2004

- 16, 17 i 18 de gener de 2004.  Marató de 48 hores de música en català amb motiu del 15è aniversari del programa.
 


Cops i Flames, 2003

- El programa "Cops i Flames" de Punt 6 Camp, conjuntament amb el Suau, La Padrina Edicions i Rockcatala.com, organitzen el concurs "Enganxa't a la música".

- 13-9-03 - Als estudis de l'emissora Punt 6 Camp de Reus, retransmès en directe pel "Cops i flames", va tenir lloc el concert número 1000 del Jordi Sugranyes.


Cops i Flames, 2002

- 12 i 13 de gener de 2002.  30 hores de música en català amb motiu del 13è aniversari del programa.


Cops i Flames, 2000

- 4-3-2000 S'inicien les reunions per tal d'elaborar l'anecdotari "L'Altra cara dels concerts".

- 28-5-2000 S'enllesteix la redacció de l'anecdotari "l'Altra cara dels concerts".

- 24-6-2000  Roda de premsa de presentació de l'anecdotari "L'Altra cara dels concerts".

*Equip actual:  Josep Cartanyà, Jordi Pinyol, Iolanda Pàmies i David Fernàndez.

- 11-9-2000  Presentació a l'Altaveu de Sant Boi de Llobregat de l'anecdotari "L'Altra cara dels concerts".  Actuació en directe d'Ariel Santamaria i la Banda del Pere Mata.


Cops i Flames, 1999

2-1-1999  En el programa Cops i Flames s'entrevista als components del programa "A tot watt" de Canal Reus TV.

*9-1-1999. Emissió especial en motiu del 10è aniversari del Cops i flames amb la participació de tots els locutors i locutores del programa.

*05-02-1999
TITOT
Reus (Bar Sarri)
Gràcies a la gent del Sarri aquesta actuació la incloem dins del paquet de celebracions del 10è aniversari del programa Cops i Flames de Punt 6 Ràdio.

*06-02-1999
WHISKYN'S
Reus (Teatre Bartrina)
És la celebració dels deu anys de programa.  Es tracta de l'organització conjunta de l'acústic dels Whiskyn's entre RGB Management, Teatre Bartrina i Punt 6 Ràdio.  Abans de l'actuació el Jordi Sugranyes (un dels fundadors del programa, actualment a l'A tot Watt de Canal Reus TV) prepara una sessió de videoclips musicals de finals dels 80 fins a finals dels 90.  Un dels moments més emocionants és el document sonor sobre els 10 anys que es passa abans de començar el concert.  La gent està molt receptiva i pendent del seu contingut (és d'estranyar en un espectacle).  A l'acte hi ha el Lluís i el Joan d'Els Pets, entre molts altres, que celebren amb nosaltres una fita històrica, el número 10.  L'estrena de l'acústic dóna una imatge de serietat i frescor als Whikyn's, que demostren ser un grup de festa però amb gust i qualitat.

*6-2-1999. Actuació del grup Whiskyn's al Teatre Bartrina per celebrar els 10 anys.  L'any del desè aniversari ens sorprèn amb la mort del Carles Sabater i el Marc Grau.

*31-7-1999. S'incorpora a l'equip David Fernàndez.


Cops i Flames, 1998

*31-01-1998
JA T'HO DIRÉ
Vila-seca
Ha estat molt difícil de localitzar el polígon industrial on se celebra el concert.  A les proves de so, demanem al Cris que ens grabi una salutació per Radio Habana Cuba en un programa especial de Punt 6 Ràdio sobre música catalana.  El cantant dels Ja T'ho Diré fa un resum de la història de Menorca i Ses Illes en relació al grup en només cinc minuts!  Ens mirem de reüll sorpresos de la capacitat de síntesi del menorquí però també pensant com ens ho farem per encabir tota la salutació al programa.  Aquesta nit coneixem el road mànager del grup, el Nino.

*07-03-1998
WHISKYN'S
Reus (Sala Philadelphia)
Aquest concert l'anomenem perquè la Iolanda s'apunta a la nova modalitat dels presentadors del Cops i Flames, estar a lles paradetes dels grups, és a dir, vendre samarretes dels Whiskyn's, i de passada patir fred.

*21-03-1998
VAN DE KUL - SOPA DE CABRA
Batea
Presenciem un concert totalment Ben Endins, amb poques cançons noves i amb la samarreta morada del Gerard que recorda anys enrere.  El Ninyín es va recuperant de la malaltia però encara no està en forma.  La Iolanda el confòn amb un pipa que resulta ser el seu germà "Oh, ho sento".  A camerinos expliquem als Sopa de Cabra que a Salou hi ha un pub, el Kalea, que els dediquen una placa amb el nom d'Avinguda Sopa de cabra.  El Josep Thió, en un primer moment, fa una cara de circumstàncies, segurament pensant-se que l'ajuntament de Salou els dedica una avinguda.  Sigui com sigui, els cabres signen una postal per a l'Enrique del Pub Kalea per agrair-li aquest detall al seu local.  Quan tot sembla acabat, una amiga nostra que avui fa de conductora, ens enreda a l'hora de tornar cap a casa dient-nos que abans s'ha d'anar a una festa cap al Matarranya (Aragó) seguint un pretendent que acaba de trobar.  Donat que la conductora ha tingut un cop al cotxe al mateix dia i el du tot abonyegat, i que la Iolanda no du el carnet de conduir al damunt, no ens queda més remei que anar-hi.  Enmig de la son i el cansament, la Iolanda i el Josep es troben en un projecte de discoteca molt cutre.  Acabem tornant cap a Reus a les vuit del matí.  Ah, i per més inri, se'ns creue un porc senglar per la carretera que gairebé atropellem -o potser ens remata ell a nosaltres.  ¿És un avís del que serà l'origen del Senglar Rock?

*26-03-1998
WHISKYN'S
Barcelona (Sala Bikini)
És la presentació a Barna del Lila,tercer disc dels resencs.  Hi hagut qui s'ha quedat a la porta perquè són menors d'edat per entrar a la sala.  El grup ho desconeix i ho lamenta un cop se n'assabenta, ja que una part del seu públic no supera els 16 anys.  A l'interior de la sala uns nois ens identifiquen i dissimulem fent veure que els coneixem.  Al final, deduïm que són els Kurt-Cats de la Nou de Gaià.  El Xavi Fortuny (mànager) ens fa entrar a camerinos, enmig dels monstruosos guardies de seguretat.  Tant el Xavi com la Iolanda s'adormen drets, asseguts, de tota manera.  A camerinos entren a saludar als Whiskyn's cares conegudes: els Lax'n'busto, el Marc Grau, el Joan Reig, el Jofre Bardají, entre d'altres.

*01-04-1998
SOPA DE CABRA
Barcelona (Palau de la Música)
Un concert que s'ha preparat per donar prestigi al grup gironí.  Tot i omplir el Palau, l'organització sap que hi pot havr pèrdues.  Un fet inèdit, tot i que anem a treballar, paguem entrada per entrar.  L'actuació comença amb nervis pel Gerard.  El cantant va descalç a l'escenari, i poc a poc, acaba controlant bé la situació.  Quan apareixen els Gossos a l'escenari -uns dels col.laboradors de la nit - ens adonem que el Juanjo i el Roger s'han tallat els cabells.

*23-04-1998
PELLOFES RADIOACTIVES
FES-TE FOTRE - WHISKYN'S
VAN DE KUL - GLAUCS
MUNLOGS - GOSSOS
Barcelona (Sala Bikini - Festa de l'Enderrock)
La Iolanda, la corresponsal de la nit, du un cansament de mil dimonis i per això, com que en aquesta sala és difícil entrar a camerinos sense autorització expressa, decideix només fer crònica del concert, sense entrevistes.  Un fet que crida l'atenció:  els Gossos apareixen com a The Perros Band.

*24-04-1998
SANTI ARISA
Barcelona (Sala L'Espai)
Al llarg de la història del programa no ens hem cansat de descobrir les diferents facetes d'aquest músic.  En aquest cas presenta Taverna de poetes, la seva personal musicació d'alguns poemes.  El que més ens sorprèn, sense cap mena de dubte, és que el Santi no apareix a la bateria.  Sinó a primer pla, cantant!  I que a la bataca hi ha un xaval jove.  Per aquest espectacle, compta amb un gran nombre de músics, tots ells molt joves, que es mouen en un escenari ambientat com una taverna d'època.

*09-05-1998
CARLES SANTOS
Reus (Teatre Bartrina)
Presenta La Pantera Imperial, un espectacle que ens agrada perquè en Carles Santos treu la seva vessant més esperpèntica, que lliga força amb nosaltres.  En acabar intentem accedir a ell, i ho aconseguim, però no sense haver esquivat el gos gegant que deambula per dintre com si fos a casa seva i que deduim que és del propi Carles, pels tractes carinyosos que li professa la seva companya.

*26-06-1998
ELS PENJATS - AL TALL - ELÈCTRICA DHARMA - BRAMS
SKATOBEAT
Reus (Parc de Sant Jordi)
Un concert organitzat pel Casal Despertaferro amb el suport de l'IMAC amb l'objectiu de recaptar diners per a les escoles bressoles de la Catalunya Nord.  Durant les proves de so es produeix un fet inèdit fins ara.  L'encarregat del Casal del muntatge de les barres de bar de mana un allargo a una persona de l'Institut Municipal d'Acció Cultural de Reus i aquesta no ho acaba d'entendre.  En referència al so, tant la Dharma com Al Tall s'emprenyen molt pel so dolent de les proves.  En materia periodística, demanem una entrevista als Brams i el seu mànager està tan atabalat que no ens atén.  Finalment, la causa d'avui aconsegueix recaptar forces diners.

*05-07-1998
MAI TOQUEM JUNTS - FES-TE FOTRE
PELLOFES RADIOACTIVES - BARRI BAIX - WHISKYN'S
Reus (Pl de l'Univers - Primera Fira del Disc de Reus)
Enmig de l'ambient de col.leccionista han tocat tots aquests grups en hores realment intempestives.  Us posem exemples: les 13h, 14h, 15h, 16h... amb un bat de sol... A mesura que passa el dia augmenta el públic, amb els primers, els Mai Toquem Junts, hi ha quatre incondicionals comptats, i amb els últims, els Whiskyn's, ple gairebé absolut.

*01-08-1998
ELÈCTRICA DHARMA - DR. BRUJO
Alcover
És la primera part d'aquesta història anomenada Ara toquen, ara no toquen.  Plou una estona abans de l'actuació i mulla força el equips.  El més fotut del cas és que la gent està esperant que li diguin si tocarà la Dharma des de la mitjanit.  Finalment, després de múltiples indecisions els tècnics de so aconsellen no tocar perquè és perillós.  Són a vora les 3 de la matinada quan s'arriba a un acord entre l'organització, els tècnics i els músics.

*07-08-1998
GRA FORT - TRETZE - FES-TE FOTRE - PSICONAUTES
PELLOFES RADIOACTIVES
Prades (Primer Senglar Rock)
És de les nits que hem patit més fred de tots els anys que portem de programa.  Sort que hem pogut accedir als camerinos que estaven a tres graus més de temperatura.  A l'entrevista als Lax'n'busto (toquen demà), el Pemi Fortuny ens pren la nostra gravadora i es posa a fer de corresponsal de l'emissora del Senglar.  Quan parlem amb el Paco Cortiella, cantant dels Gra Fort, ens quedem amb aquestes paraules: "la vida m'ha canviat perquè he sigut pare" i això es nota en les noves cançons.  A l'actuació dels Fes-te fotre, hi ha un canvi de plans, l'striptease que acostuma a fer l'Albert a l'escenari l'acaba protagonitzant una noia del públic.  Quan abandonem el descampat ens és francament difícil localitzar el nostre cotxe ple de terra vermella de Prades i a les fosques.

*08-08-1998
THE MAD MAKERS
JA T'HO DIRÉ
LAX'N'BUSTO
SOPA DE CABRA
ELS PETS - WHISKYN'S
Prades (Primer Senglar Rock)
El Joan Masdéu porta un encostipat de cavall i ens demana que ens quedem a donar-li suport fins a les cinc de la matinada (està neguitós perquè creu que no hi haurà ni déu però s'equivoca...)  Entre actuació i actuació apareix algun periodista despistat, la de COM Ràdio, per exemple, ens pregunta: "Com són els Lax'n'busto".  Una altra, la de l'Agència EFE, no sap què preguntar-li al Gerard Quintana i la Iolanda li aconsella: no pateixis, és molt enrollat".  Nosaltres intentem parlar amb el Josep Thió però ens suplica que no li fem l'entrevista, que ja ha desconnectat, i no gosem ni insistir amb la cara de bon nen que ens posa; això sí, quedem amb ell que el trucarem entre setmana i xerrarem tranquil.lament.  Al concert, el Pemi Fortuny, coix, s'enfila a la gegantesca torre de so i... salta... El Lluís Gavaldà es queixa des de dalt de l'escenari de TV3, que no ha vingut al concert i diu: "No és la teva, la meva ni de ningú".

*14-08-1998
ELÈCTRICA DHARMA
Alcover (bis)
Segona part del concert que s'havia suspès.  Comença molt tard i la gent se sent per tot plegat molt cabrejada perquè atribueixen la culpa del retard al grup.  A la gent li costa força respondre al concert.

*23-10-1998
JOAN ISAAC
Tarragona (La Vaqueria)
El retorn del cantautor després de 15 anys i de la mà d'un vell conegut nostre com és el mànager Josep Sanz.  El públic és assegut tranquil.lament a les cadires però amb aquella sensació de curiositat positiva vers el que està veient.  Després, fem l'entrevista i per no perdre el costum en aquesta sala tarragonina, la fem a fora al carrer lluny del fort volum de la música.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Joan Isaac va dir:"Per mi pujar als escenaris és el més important de la meva vida, el que passa és que aquest país, doncs, hi ha hagut un temps on la Cançó d'autor ha estat molt maltractada pels mitjans de comunicació, per moltes cosos, però, penso que sempre és bo tornar a començar a cantar cançons, fer cançons i a comunicar certa sensibilitat a la gent, a la gent que vulgui escoltar les cançons."

*05-12-1998
MIQUEL DEL ROIG
Reus (Bar Sarri)
L'idol solitari dels últims temps torna a despertar els ànims de la joventut amb La farola, la farola, que poc a poc es va convertint en una mena d'himne dels independentistes catalans.  El cantant de l'Ametlla de Mart bat un nou rècord personal, quatre hores tocant al bar fins que el responsable del local li demana que pari si no vol que els veïns acabin denunciant els Sarri.

*07-12-1998
LAX'N'BUSTO - WHISKYN'S
Cambrils (Pavelló)
D'aquest concert ens sorprèn veure la mànager d'RGB, la Glòria Castellví, amb continues anades i vingudes de la taula de so a l'escenari.  Hi havia algun problema tècnic, potser?

*09-12-1998
LLUÍS LLACH
Reus (Teatre Bartina)
Presentació del Nou a Reus.  Primera vegada que Llach no presenta un disc al Teatre Fortuny.  Aprofitem per demanar un escrit al cantautor sobre els 10 anys del programa i aquest respon que en aquests moments "té molta feina" i ens aconsella que parlem amb l'Andréas Claus (mànager).

*17-12-1998
SOPA DE CABRA
Barcelona (Bikini)
Els Sopa presenten el Nou i després de força temps de convalescència el Joan Cardona, Ninyín, comença a pujar a l'escenari, tot i que encara no està en massa bona forma i, per tant, ens quedem sense la seva energia escènica ja que s'està força quietet al seu racó.  El problema vé quan, al final del concert, el Ninyín decideix sortir de camerinos i entrar a la sala, però sense tenir en compte que les mesures de seguretat a Bikini són molt estrictes; per això, quan intenta tornar a entrar el segurata li ho impedeix, tot i que ell l'informa: "tio, que sóc músic".  Encara que els que som per allí l'avalem i reafirmem que és guitarrista de Sopa, l'home fa bé la seva feina: no el pot deixar passar sense l'acreditació, i el Joan no la porta!  Per sort, surt algú de dins que confirma que sí, que és músic, i el deixen entrar.


Cops i Flames, 1997

*01-02-1997
LLUÍS LLACH
Valls (Centre Cultural)
La Iolanda i el Jordi cobreixen l'acte.  El Llach, sol i amb el piano, presenta Nu.  Tant un com l'altre coneixen ja l'espectacle perquè a diferència de la majoria de públic assistent -el Llach fa anys que no toca a Valls- han vist moltíssims cops el cantautor en els darrers anys.  Es viuen moments de tot, sobretot de son.  Ha sigut un dia molt cansat per als dos periodistes.

*07-02-1997
SOPA DE CABRA - WHISKY'NS'CULLONS
Vila-seca (Envelat)
Encara és una època fosca dels Sopa.  Aquí presenten l'Al.lucinosi.  Esperàvem que Sopa de Cabra ens fessin un Al.lucinosi complet, però encara preval el Ben Endins.  L'ambient és molt fred, en tots els sentits. I cap al final de l'actuació, des d'un extrem, una part del públic, amb una pancarta demana una cançó que finalment no tocaran.

*03-03-1997
GERARD JACQUET
Barcelona (Teatre Lliure)
Entrevistem el músic nordcatalà abans del concert a la cafeteria del Teatre.  Ens reconeix de seguida.  Durant el concert ens fixem en la bona disposició escènica de l'espectacle.  A més, el Lliure ofereix moltes combinacions possibles i això ho aprofita Jacquet per situar-se al mig del cercle que forma el públic al seu voltant.

*09-03-1997
PEGASUS
Barcelona (L'Espai)
Aquesta tarda presenten Selva Pagana.  Feia temps que no vèiem aquesta sala tan plena.  Quan finalitzen l'actuació avisem al Max Sunyer (guitarra) que el veurem d'aquí a quinze dies a Reus.  Al concert hi ha un espectador d'excepció, el Joan Manuel Serrat, i un vell conegut de moltes emissores, l'exdirector general de Radiodifusió i Televisió de la Generalitat, Agustí Gallart, qui queda gratament sorprès de què haguem fet tants quilòmetres per acudir a la presentació dels Pegasus.

*15-03-1997
ELÈCTRICA DHARMA
Valls (Descampat)
Volem remarcar un parell de coses curioses del concert d'aquesta nit.  D'una banda, que és potser la primera vegada en molt de temps que veiem botar el públic vallenc de forma massiva -l'últim cop havia estat, precisament, també amb la Dharma, l'any 1993-.  L'altra no és el primer cop que passa, uns quants joves castellanoparlants gaudeixen moltíssim després d'haver descobert el directe de la Dharma.

*22-03-1997
BARS
Montbrió del Camp
La Montse Llaràs ha cantat al límit de les seves possibilitats.  Tot el dia ha tingut febre.  En aquest llibret no només ens dediquem a aportar coses que hem vist.  També fem una mica d'autocrítica.  L'entrevista que ehm fet al Jordi Garrós i companyia ha estat de les més patètiques de la història del programa, ho reconeixem -culpa nostra-, i a més a més l'hem fet acompanyats d'uns gossos bordant i arrepenjats a sobre d'un marge d'obra, un escenari ideal per a una entrevista així.

*23-03-1997
CARLES BENAVENT
MAX SUNYER
Reus (Pub Musulungo)
Arriba el Carles Benavent amb el cotxe al mateix temps que el Josep però encara no s'ha obert el local.  Ens prenem una cervesa amb gent de l'Amca (Associació per a la Música Creativa i Actual), organitzadora de l'actuació.  Quan entrem a la sala ajudem a carregar els trastes del Carles.  El Max arriba al cap d'una estona.  Quan acaba el famós duet, ens n'anem tots a sopa per allí a la vora i fem l'entrevista mentre demanem els plats amb l'inestimable col.laboració del company de l'emissora Jesús Asbert.  Tant al Max com el Carles comencen a recordar vells temps com el Canet Rock i "el que costava d'aixecar aquelles torres de so gegants".  Ha estat un sopar-entrevista molt distès.

*08-04-1997
TOMEU PENYA
Barcelona (L'Espai)
En aquesta ocasió, la Iolanda és la protagonista de la historieta.  Abans d'entrar, li prenen la cartera i li han hagut de deixar peles per agafar un taxi per tornar (el periodisme musical també té aquests riscs).  A l'entrevista, el Tomeu li ha dit a la Iolanda "d'aquest concert te'n recordaràs sempre".... I té raó, tres anys més tard la Iolanda ha tingut suficient memòria per explicar-ho en aquestes linies.

*26-05-1997
GOSSOS
Reus (Teatre Bartrina - Reinauguració del Bartrina)
La gent jove que és a les butaques no capta la filosofia de l'espectacle, la del Carrer dels Gossos.  No entenen la immobilitat del grup a l'escenari en aquell carrer tan fosc.  L'escenografia, al nostre entendre, és molt adecuada per a l'ocasió.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Oriol Farré dels Gossos va dir: "Has de pensar que nosaltres estem tocant en un carrer, i en un carrer sols, i per tant, amb qui hem de xerar si estem sols?"

*31-05-1997
TRALLA - GLAUCS
ZIZ ZANIA
Tarragona (Rambla Nova - Camió de Catalunya Ràdio)
Ja portem molts anys però encara descobrim llocs inèdits per parlar amb els nostres músics.  Per exemple, aquesta tarda hem entrevistat els Glaucs en un band de la Rambla i a la nit, per evitar el soroll ambiental, ham agafat els Tralla a l'interior de la seva furgoneta.  Esport i música no estan massa ben avinguts.  Ho diem perquè metre Tralla oferia el seu concert de música tradicional (renovada) ha passat un camió amb penya del Nàstic de Tarragona cridant i tocant pitus, trompetes i timbals donant suport a l'equip tarragoní de la Segona Divisió B de futbol, perquè aquest aconsegueixi l'esperat ascens a Segona A.  No vegis, quina emprenyada porten els Tralla.  Per cert, el Nàstic encara espera a hores d'ara el famós ascens.

*21-06-1997
SOPA DE CABRA - JA T'HO DIRÉ
Reus (Parc de Sant Jordi)
Primer concert dels Sopa a Reus d'ençà de la pedregada dels 10 de Rock & Reus.  Un mitjà de premsa escrita, el Nou Diari, ens ha demanat que féssim una prèvia del concert jutjant la reaparició del grup gironí.  El títol de l'article ho diu tot:  "La sopa encara està calenta".  Per cert, la guerra entre l'esport i la música continua.  En aquest cas, els grups es troben amb problemes per entrar a Reus a causa de l'etapa final de la Volta Ciclista a Tarragona que finalitza al Parc de Sant Jordi.  I per més inri, a les proves de so, un speaker de la Volta fa que s'interrompin cada dos per tres fins que no arriben tots els ciclistes a la meta.  Una altra, el Ninyín arriba corrents a tocar i se li estripa la samarreta amb els ferros de la porta d'accés al parc.  Atenció, primera entrevista del David Fernàndez (la darrera incorporació del Cops i Flames).

*08-08-1997
WHISKY'NS'CULLONS - ÀPEIRON
Blancafort
Una nova faceta del Josep Cartanyà: glaçar-se a l'interior d'una paradeta tot venent discos dels Whisky'ns.  La paradeta ha portat algun que altre mal de cap.  Ha costat molt trobar en tot Blancafort una llumeta per il.luminar-la.  El Miggie Rañé (Tinglados Management) recorda al Josep amb ironia una vegada més aquell cop que van pujar a tocar a Capafonts per aquella carretera tan estreta i sinuosa que s'hi accedeix des de Reus i amb prou feines si hi passava la furgona.  Recomanacions del Josep.

*20-09-1997
KITSCH - BAKED BEANS
Mont-roig del Camp (Pavelló)
És la presentació de la gira Concert d'iniciació al fracàs dels Kitsch.  No és pas per la qualitat d'ambues bandes, però la gent està més pendent d'una parella que hi ha al mig de la pista que dels grups.  Diguem que ha estat un dels precedents del que significarà Gran Hermano, és a dir, seguir l'espectacle del perfomance-amorosa-sexual d'aquesta parella anònima.  El final de la història es produeix als lavabos -amb la porta oberta- i la gent fent-los rotllana i aplaudint-los.

*24-09-1997
LAX'N'BUSTO
PRESIDENTS
Reus (Pl. del Mercadal)
Només faltava fer entrevistes ajupits per terra.  Doncs la fem en aquestes condicions a un Pemi Fortuny molt cansat després del bolo.  El Xavi Fortuny (mànager) ens acaba de fer oficial el fitxatge dels Whisky'ns'Cullons.  Girona, for ever!

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Jimmy Pinyol, bateria dels Lax'n'busto, va dir: "Estem planificant d'anar a gravar al gener, febrer, març... perquè surti a l'abril.  El canvi és notarà segur, volem intentar fer una evolució, fer un pas endavant,no, el que passa és que no sabem ben bé com, estem plantejant-nos-el."

*Octubre 1997. Finalitza l'etapa de Montse Mallafrè al programa.

*25-10-1997
BIG MAMA - VÍCTOR URIS
Reus (Teatre Bartrina)
L'arribada de la Montse Pratdesaba (Big Mama) a la plaça del Teatre (encara en obres) coincideix amb la nostra arribada.  Baixa del cotxe i comença a mirar a les rodes.  Ens demana ajuda per a veure què passa amb les rodes del cotxe i ja ens veieu a tots mirant a sota: la nostra intenció només era fer una entrevista abans de les proves.

*25-10-1997
BRAMS - SKARFACE
ASTOKIA
Vinyols i els Arcs (Casal)
us espontanis o elements desconeguts pugen a l'escenari dels Brams i cremen una bandera espanyola.  El públic ho celebra.

*31-10-1997
XAVI MÚRCIA
MIRNA VILASSÍS
Tarragona (La Vaqueria)
Els components de Tralla actuan dins del circuit de l'Acústic ACIC i tot i que no hi ha massa gent es crea un bon caliu: a les taules hi ha espelmes enceses que hi ajuden.  Són ells els que reconeixen la Iolanda i xerren una bona estona tan abans com després del concert.  Veiem el bolo amb la seva mànager, la Rosamaria Múrcia, que ens va explicant algunes coses dels temes, com que la protagonista del Cançó per a la Carla és la seva filla.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Xavi Múrcia va dir: "Home, és una experiència nova perquè nosaltres estem acostumats a treballar les cançons a partir d'un concepte musical que precisament engloba el fet de tenir una percussió i un contrabaixista, no. I avui trobant-se sense ells, els hem enyorat molt, però, esperem que ningú no se n'hagi adonat."

*14-11-1997
GERARD QUINTANA &
JORDI BATISTE
Tarragona (La Vaqueria)
Presenten l'espectacle Els miralls de Dylan. La Iolanda vol fer l'entrevista al mirall gran, el Jordi Batiste, però aquest comenta que també hi hauria de ser present el mirall petit, el Gerard Quintana.  Però no és fàcil enganxar-lo perquè els i les fans l'han caçat abans.  Finalment, el Jordi aconsegueix captar l'atenció del Gerard i arrencar-lo d'entre la gent; la Iolanda fa l'entrevista als dos  miralls asseguts a les fosques a la sortida d'emergència de la sala, amb música a tot drap.  Tot un repte, poder-se entendre, i veures'hi quasi un miracle, sort que la gravadora ja quasi s'engega sola! Les normes del local fan que es quedin moltes menors de 18 anys fora.

*29-11-1997
SÒVIETS
Barcelona (Palau d'Esports)
Al concert no hi anem, però és dissabte i entrevistem, en directe, els Sòviets per telèfon.  Coses dels mòbils, els enxampem al cotxe, amb els trastos, anant cap al Palau d'Esports, on es fa aquest concert per Cuba.

*11-12-1997
EL VIAJANTE
Barcelona (Sala L'Espai)
Sempre és interessant veure dalt de l'escenari aquest artista que, com ell diu, té més vides que la santíssima trinitat,i en aquest concert les va traient totes de la maleta: Jaume Sisa, Ricardo Solfa, Ventura Mestres, El Viajante... de ilusiones... Quedeu-vos amb el que vulgueu.  Ah, i entre el públic hi ha un vell conegut i company de fatigues del Sisa, el Pau Ribva, probablement els dos personatges més genialment surrealistes del panorama musical de casa nostra.


Cops i Flames, 1996

*21-01-1996
AL TALL
Barcelona (Sala L'Espai)
Presenten el seu disc més europeista, Europ eu!, en un concert que destaquem per la posada en escena: darrere d'ells es va escenificant el gran poema d'Europa.  A diferència del que stem acostumats amb Al Tall, que normalment ofereixen bolos que inciten al ball, aquí porten una història més tranquil.la, en la qual no predominen els hits de sempre com el Tio Canya o El cant dels maulets.

*11-05-1996
ELÈCTRICA DHARMA
Tortosa
El concert comença tardíssim.  Si la memòria no ens falla -que tot és possible, el motiu és un partit de futbol.  Quan creiem que hem de tornar a casa sense veure'ls, trobem la Rosa Solsona -en aquest moment, la seva road mànager- que ens desmenteix les nostres informacions: segurament no faran temes nous sinó el repertori tradicional!  Què hi farem.  En acabar, entrem a camerinos, on s'accedeix a través d'un passadís molt llarg, de fet, per entrar-hi primer s'ha de sortir al carrer, misteris!  Els fem l'entrevista acompanyats d'un gos preciós que vé amb ells i ens expliquen que en el proper disc hi haurà força canvis estilístics.

*24-05-1996
RAIMON
Reus (Teatre Fortuny)
L'entrevistem després de les proves de so a l'escenari del teatre.  La trobada és bastant curta i, en un moment donat, quan el Raimon considera que ja ha acabat l'entrevista (ell), s'alça i se'n va.  La Iolanda i el Josep es queden a la cadira mirant-se amb cares d'al.lucinació.  Suposem que és allò que "tot el que comença té un final".

*01-06-1996
MARIA DEL MAR BONET
Tarragona (Teatre Metropol)
Presenta Salmaia en aquest bolo que acaba cantant un tema sense micro, fet que deixa tothom ben parat en el seien per la potència de la seva veu.  En acabar, anem a entrevistar-la i el seu mànager, el Jordi de Ramon, hi accedeix, però ens demana que siguem breus.  La Iolanda l'entrevista, però entre que ella no s'ha preparat gaires preguntes i que la cantant és breu en les respostes, l'entrevista en qüestió no dura ni cinc minuts, davant l'estupefacció del mànager: "dona, tampoc calia que fossis tan breu!".  Coses de la vida, no sempre és fàcil encertar-la!

*22-06-1996
SAU
Reus
La Pilar Llauradó, tècnica cultural de l'organitzaci´, ens comenta que el grup ha dit avui "a Reus els periodistes ens tracten molt malament".  Es refereixen a l'article en blanc que va treure la revista Espaimusic de Reus.  Aquesta circunstància s'arregla quan un mes més tard Guilleries Management (Sau) contacta amb Punt 6 Ràdio perquè aquesta els aconselli quin és el millor lloc per oferir una roda de premsa de presentació del concert a Tarragona.  Amb molt de gust els aconsellem.  La roda de premsa se celebra al Centre de Lectura de Reus el 16-7-96 amb una concorreguda assistència de mitjans.

 *18-7-1996
SOPA DE CABRA
Tarragona (Camp Clar)
El concert es fa un dijous, dins el circuit de rock als barris.  I els organitzadors o qui en sigui el responsable es veu que no entenen que un músic treballa quan fa un concert: a part del fet que no hi ha camerinos -ni prefabricats- almenys al costat de l'escenari, ens sorprèn que al costat mateix de la pista on hi ha la gent veient i ballant amb Sopa, hi ha muntada una fira, d'aquelles de cotxes de xoc i música màquina, de manera que quan els Sopa callen, se sent en primer pla aquests temes que tots coneixem de les fires.

*20-09-1996
TRADIVÀRIUS
Reus (Sala Polivalent)
Últim concert del grup reusenc.  Com ja és habitual la sala se sent fatal.  No es distingeix ni el Bruixes.  Almenys, aquest i d'altres concerts d'aquell any serveixen per reivindicar la sonorització de la Sala Polivalent de La Palma amb manifestacions i actes populars.  Tot i la insistència, tardarem uns tres anys en tenir-la en condicions.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Pep Solórzano, cantant dels Tradivàrius, va dir: "Aquí hem tocat moltes vegades, i aquí gairebé van ser els nostres inicis i res...Ara, de Reus només queda el Nando que té aquest bar tant maco, Campus Bar, promoció del bar..."

Nando, dels Tradivàrius, va dir: "Des de que vam presentar el disc anterior, el "Bruixes" que no havíem tocat aquí a Reus, havíem tocat aprop, però no a Reus, i de moment el que venim és a presentar-lo... a que la gent ens descobreixi una mica de nou".


Cops i Flames, 1995

*21-01-1995
MARIA DEL MAR BONET
Valls (Centre Cultural)
En començar l'entrevista la mallorquina ens pregunta si allò, referint-se a l'auditori del centre cultural, s'utilitza com a pista de bàsquet ja que, per les característiques del lloc, li dóna aquesta impressió.

*29-01-1995
QUICO EL CÉLIO, EL NOI I EL MUT DE FERRERIES
Tarragona (Passeig de les Palmeres)
El públic és majoritàriament de mitjana i elevada edat, fet que és ben fàcil d'entendre si pensem que el concert es fa un diumenge al matí.  La majoria no acaba de captar l'espectacle, i se sent algun comentari d'indignació per com es carreguen els temes populars.

*10-2-1995. Festa dels 6 anys.  Actuació de Mai toquem junts al Cafè del Centre de Lectura.

El programa Cops i Flames compleix 6 anys.

*10-02-1995
MAI TOQUEM JUNTS
Reus (Cafè del Centre de Lectura - Festa 6 anys de Cops i Flames)
Al grup li falta una part del material a causa d'un oblit del seu mànager, Oscar Ramírez que, de tota manera, diu que ho té tot controlat... Concretament els falta un amplificador, micròfons... i això que al grup només hi ha tres components... El cafè del Centre està ple de públic.

 *23-02-1995
SOPA DE CABRA
Tarragona (Envelat al costat de l'estació)
El concert es fa coincidint amb les festes de carnaval a la ciutat i és ple de públic.  Com va passar anteriorment en l'envelat on actuava La Gran Aventura, el baf acumulat provoca que plogui tant sobre l'escenari com als camerinos.  Teníem la intenció de fer l'entrevista abans del concert però hem arribat una mica tard.  Preguntem als encarregats de l'equip de so si saben on és el grup però ens diuen que no tenen ni idea.  Els esperem pels voltants i com que els segurates no es deixen passar al darrere, quan veiem entrar el Gerard Quitana li diem que avisi la mànager, la Irma, de Dr. Music, per concertar l'entrevista.  En acabar el concert parlem amb el grup durant gairebé una hora.  En aquesta estona hi ha temps per a tot, fins per presentar el Gerard Quintana al Joan Masdéu.  La nit s'acaba menjant avellanes tots plegats.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Gerard Quintana, cantant de Sopa de cabra, va dir: "De cop i volta fas 29, 30 anys i dius, ostres!  he de posar seny, no, i de cop i volta un dia   et despertes i dius... què cony seny i què, ni 30 ni 40, home!  Aquí endavant i a rebentar,  no!  Saps que et vull dir?"

Gerard Quintana, cantant de Sopa de cabra, va dir: "Passen coses d'aquelles que te'n vas a Madrid i segons com, doncs, et diuen -eh mecaguen dios, no sé que, guiri! a tu pais!  però són casos aïllats, vull dir."

*10-03-1995
TOMEU PENYA
Reus (Teatre Fortuny)
La cantant Marisa Rojas acompanya el mallorquí, a més dels músics habituals.  En tomeu i la Marisa fan un bon duet a l'hora d'escenificar les cançons.  Destaca especialment la bona coordinació que aconsegueixen interpretant el tema Illes dins un riu.  No falten els habituals comentaris del cantautor sobre el xarop que es pren durant els concerts (Ballantines)... Entre el públic hi ha un seguidor incondicional d'en Tomeu Penya, força conegut per la seva faceta de jugador de bàsquet: en Tomàs Jofresa.  Una admiració que és corresposta pel cantautor vers el jugador, només cal recordar la lletra de la cançó Dues nits a Barcelona en la qual en Tomeu diu "...aniré a veure un partit del Joventut de Badalona..." En definitiva, al Penya li va la Penya...

*01-04-1995
SAU
Reus (Teatre Fortuny)
Aquest concert forma part de la gira anomenada Una nit al teatre.  El Teatre Fortuny s'omple de públic.  A l'hora d'intentar fer l'entrevista, que hem provat de concertar prèviament tant trucant nosaltres a Guilleries Management com a través de l'organització del mateix teatre -que, a la vagada, s'ha posat en contacte amb el grup- no és possible dur-la a terme.  Les raons que dóna el management són que el grup s'ha de reunir, després del concert, amb els tècnics de so, i que abans s'han de concentrar per les proves!  Des de l'organització del teatre ens comenten que és el primer cop que no es pot fer una entrevista a un artista que hi actua, i això que n'hi han anat de reconegut nivell internacional.  No hi ha cap tipus de concessió als mitjans.  Fins i tot TVE-2 es queda amb les ganes de parlar amb ells.  Aquesta situació provoca que la publicació Espaimúsic, que també tenia previst entrevistar-los, publiqui finalment una pàgina en blanc en le lloc destinat inicialment a insertar-hi l'entrevista.

*01-04-1995
TRADIVÀRIUS - OIDÀ
GRA FORT
El Morell (Centre Sòcio-Cultural)
És època d'eleccions municipals i, encara que no ho sembli, això també afecta els músics i, sobretot, els mitjans de comunicació.  Recordem que en Freddy, l'organitzador d'aquest concert, ens adverteix que la premsa pot accedir-hi lliurement sempre i quan anteriorment entrevistem el regidor de cultura, condició que, òbviament, l'equip del Cops i Flames no accepta i entra a través d'altres canals.  Aquesta nit un dels membres del grup Gra Fort, el que subministra vi i preservatius entre el públic, puja a la torre dels focus i la fa tambalejar d'un costat a l'altre.  No ha caigut de miracle.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Pep Solórzano, cantant dels Tradivàrius, va dir:"Diem-ne que, a veure, la gralla no és una cosa que descartem de cara al futur, però sí que en el  present podem dir que no volem gralles, entre d'altres coses perquè no, no ens han sortit cançons per a gralla en aquest nou disc."

*07-04-1995
OIDÀ - MAI TOQUEM JUNTS
NYANE 6
Mont-roig del Camp (Pavelló)
Els Mai dediquen una cançó seva al músic de Critèria Jordi Mallafrè, a qui no li senta massa bé.  És una nit de conflictes, també entre els mànagers Joan Vidiella (Oidà) i Òscar Ramírez (Mai Toquem Junts), aquest darrer vetllarà tota la nit perquè el seu grup soni més alt que els altres. 

*08-04-1995
LAX'N'BUSTO - GOSSOS
El Morell (Centre Sòcio - Cultural)
Concert de presentació de La Caixa que puja i baixa dels Lax.  Durant l'actuació la gent es treu molta roba del damunt a causa de la calor que hi fot.  Els Gossos, uns desconeguts en aquests temps, aprofiten per preparar als camerinos una de les seves cançons més conegudes, aquest estiu.  En acabar l'actuació trobem un periodista de Flash FM perdut per aquelles escales amb l'únic propòsit de voler entrevistar els Gossos.  Al concert, el Pemi Fortuny tocant l'harmònica i, als camerinos, a l'entrevista, els vendrellencs ens justifiquen el perquè han abandonat l'anterior management, Tinglados o Ca l'Elisabet, per anar a parar a Can Michel, BM Management.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Natxo Tarrés, dels Gossos, va dir:  "Els concursos tenen molt mala reputació perquè com només guanyen uns, i es presenten 200, doncs, mai guanyes, no.  És com si et toqués la loteria...  Amb els altres grups que haviem tocat tots quatre, no havia passat mai res.  En canvi, amb aquest, doncs, hem guanyat 80.000 peles..."

Oriol Farré, dels Gossos, va dir:  "Jo penso que hi havia gent que era molt bona, el que passa és que... nosaltres, pel que ens pensem eh, que lo que pel que vem guanyar va ser per la originalitat d'això d'anar sense bateria i coses així.  Recordo que hi havien Els Penjats que són d'aquí a Tarragona i som amics, jo que sé, ostia!  Els tios ho fotien molt, molt bé!  

*26-05-1995
LLUÍS LLACH
Tarragona (Camp de Mart)
Presenta Un pont de Mar Blava.  No sempre és fàcil que els organitzadors dels concerts entenguin que els periodistes hi anem a treballar:  en aquest bolo, ha estat un veritable via crucis aconseguir l'acreditació, fins i tot hem hagut de trucar a una empresa de Lleida.  I és que molts cops és difícil ser un mitjà de Reus i voler entrar a Tarragona.

*02-06-1995
ELÈCTRICA DHARMA - GOSSOS
La Selva del Camp
Plou molt.  Després de Gossos i quan comencem a caure les primeres gotes surt la Dharma i enmig del primer ram toquen els dos primers temes.  Els del poble ens diuen: "Només han sigut dues dues cançons, ni més ni menys, és el requisit perquè cobrin el mínim que els pertoca".  Però que potser és culpa seva que comenci a fotre aquest ram quan toquen el Força Dharma?

*10-06-1995
URBÀLIA RURANA - TRAÜT DE TARÍ
Reus (Pl. del Castell)
Hem entrevistat els Urbàlia al damunt mateix de l'escenari mentre els tècnics desfan l'escenari.  Després, a la conversa, surt un tema etern com és la dificultat que sempre hi ha hagut d'obtenir discos de música folk de la discogràfica Tram.  Misteris de la música que a l'any 2000 encara no s'ha ressolt.

*22-06-1995
AI,AI,AI
Reus (Pl. Mercadal)
No havíem vist mai un concert de rumba tan animat a dalt de l'escenari i tan soso a baix.  Aquesta dada només l'aprofitarem per fer una crida al públic de Reus perquè perdi la por i les aparences del què diran.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Rafalito Salazar, dels Ai,ai,ai, va dir:  "Nosaltres a l'any 91 vam començar a treballar i el primer disc el vam treure a l'any 92 en plenes olimpiades.  No tenim res a veure amb Els Manolos, ni amb el Peret, ni amb ningú, ni amb Els Amaya".

*23-06-1995
CRITÈRIA - D'ESTRANQUIS
Vinyols i els Arcs
Creiem que a tots -o a la majoria- dels que hi érem ens queda el bon rotllo d'un bolo en què som quatre i el cabo, però que pel que sigui -potser perquè estem en familia- els D'Estranquis ofereixen un concert maratonià, molt llarg, amb petició de temes inclosos per part del públic.

*24-06-1995
SOPA DE CABRA
JA T'HO DIRÉ
D'ESTRANQUIS
Valls (Descampat)
És l'inici de l'aventura RGB Management de Girona, l'embrió de la qual la constitueixen dos noms, segons ens expliquen: Xavi Fortuny (bateria de D'Estranquis) i Gerard Quintana (Sopa).  Ambdós es queixen del difícil que és compaginar la feina de músics i de mànagers a la vegada.  Aquest dissabte a la tarda han vingut els D'Estranquis a Punt 6 Ràdio, al Cops i Flames.  Al públic vallenc, com gairebé sempre, li costa d'aixecar-se fins i tot quan el Ninyín, dels Cabres, es posa una bengala a l'extrem de la guitarra per celebrar el seu sant i quasi crema l'ull del seu company d'escenari, el Cuco.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Gerard Quintana, cantant dels Sopa de cabra, va dir:  "Home, mira, no som gaire ordenats, més aviat desordenats i la veritat és que ni hem fet abans una gira acústica, ni després fem una gira elèctrica o normal, com deies tu fa un moment, si no que ho anem barrejant tot una mica."

Gerard Quintada, cantant dels Sopa de cabra,va dir:  "Aquest any hem obert la nostra pròpia oficina de contractació i tot aquest tema, i arrel d'això hem remprès  una mica aquell ritme sonat, saps que et vull dir?  Quan menys intermediaris hi ha sempre és millor, això està clar... passa que bueno és això, després se't queda aquesta cara de boig que segurament faig ara, no, d'un dia un altre i un altre...  Dormir dos hores, dos hores més un altre dia, al final ja no saps ni on vius, ni qui ets, ni com te dius".

"El Pelut" ,dels D'estranquis, va dir:  "Si no venen, bueno, potser faig unes baladetes jo sol, canto cançons: "Jardín prohibido" el coneix tothom... "Esta tarde vengo triste i tengo que decirte que tu mejor amiga esta ante mis brazos,no"  Jo canto per a vosaltres si no venen, no, però, m'imagino que vindran, eh, ja ho veuràs".

Cris Juanico, cantant dels Ja t'ho diré, va dir:  "No, el que passa és que tenim un mini-LP editat a Menorca que naltros el considerem el primer, però, que bueno, com que aquí no es va editar, aquí a Catalunya, pues clar, la gent diguéssim que coneix 2 LP's només, però, nosaltres en tenim 3 realment, per això 2 ó 3, aquest dilema!"

 11-08-1995
ELÈCTRICA DHARMA (bis)
La Selva del Camp (Camp de futbol)
No són bons dies per fer preguntes.  Busquem al mànager, el Michel, i un membre de l'organització ens diu "ah, sí, el segurata".  A l'entrevista al saxofonista Joan Fortuny hi acudeixen uns companys de Ràdio La Selva.  Aquesta sí que és l'entrevista del mil.leni.  Li pregunten per escrit tots els detalls sobre la Dharma a partir de 1974 en un qüestionari que resulta espès i surrealista tenint en compte que deuen ser les tres de la matinada i tots estem fets caldo.  Nosaltresens volem fondre i fotre el camp i el Joan acaba tocat i enfonsat.  Evidentment, quan ells acaben ja no ens queden ni força ni moral per fer les nostres preguntes.

*12-08-1995
ELÈCTRICA DHARMA - SUTRAK (bis 2)
L'Hospitalet de l'Infant
Enmig de l'actuació del grup local peta el generador elèctric.  És l'endemà de l'entrevista del mil.leni.  Com que el dia anterior no l'hem pogut fer, parlem amb ells avui i ho fem en un indret curiós, a les oficines del Club Nàutic.  Michel Gonzàlez ens diu :"Us la concedeixen perquè su vosaltres".  Passejant amb ell ens anuncia l'anada dels Lax'n'busto a Cuba.

*17-08-1995
ANTONI COLLEDANCHISE
Prada de Conflent (Pl. de la Vila - UCE)
No sempre es pot veure música en català que prové de l'Alguer ni una adaptació a l'alguerès de l'Imagine de John Lennon.  l'Antoni a Prada ens diu que "a les escoles alguereses aprenen el català a tavés de la música".

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Antoni Colledanchise va dir:  "Jo sóc content d'aqueixa trobada perquè he presentat les cançons alguereses antigues i cançons alguereses modernes."

Antoni Colledanchise va dir:  "No, al País Valencià mai, a Barcelona he fet 3 o 4 actuades a Barcelona.  El 82 ens han entrevistat a Ràdio 4 i el 83 havem fet 3 actuades a Barcelona, Terrassa i Tarragona amb cançó popular, sempre."

Antoni Colledanchise va dir:  "És difícil la producció discogràfica perquè no hi ha mercat, a l'Alguer som una possibilitat de 300 o 400 persones que poden comprar un disc o un cassette, no val la pena, econòmicament."  

*18-08-1995
NO HO DUBTIS
Prada de Conflent (Pl. de la Vila - UCE)
El cantant d'aquest grup de Banyoles apareix a l'escenari amb una barretina, pantalons curts i el cos pintat. No ho dubteu.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Albert, dels No ho dubtis, va dir:  "El problema que tenen tots els grups i és repetitiu, vull dir-ho, és que no tenim diners, el problema més gros són els diners en nosaltres!".
 

*19-09-1995
BARS
Prada de Conflent (Pl. de la Vila)
Entrevistem a la Montse Llaràs (cantant) en un dels dos bars de la plaça.  Ens equivoquem i ens posem al francès.  Amb la Montse ens entenem però amb el cambrer no gaire, bàsicament per l'idioma.  La Montse ens anuncia que canviaran provisionalment de guitarra perquè el Jordi Garrós se'n va cap a Bòsnia amb Metges sense fronteres.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Montse Llaràs, cantant dels Bars, va dir:  "De cara a finals d'any, mirar de treballar el nou disc ja.  Hem fet algun tema nou, no sé si ho heu notat..."

Montse Llaràs, cantant dels Bars, va dir:  "Aquí teniem clar que hi havia molt públic català, el problema d'entendre l'idioma o no, era..."

*22-08-1995
AL MAYÜRQA
Prada de Conflent
(Pl. de la Vila - UCE)
La majoria de públic que vé a veure els mallorquins és independentista.  Els valencians de la Universitat d'Estiu acaben cantant allò de "La manta al coll..." per la plaça, pel poble, pels passadissos i per les habitacions.  No hi ha ni déu periodista que dormi.

*25-08-1995
CARLES ENGUIX
EMMA QUER
Prada de Conflent
(Pl. de la Vila - UCE)
L'Emma Quer ha presentat Dins de la foscor, el primer i únic disc de la cantant, produït pel Pep Sala.  Una altra entrevista al bar, però aquest cop, el català.  L'Emma ens diu que "a les discogràfiques els costa molt creure en les dones".

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Carles Enguix va dir:  "Que tingue una personalitat, no és que ho busque, crec que ja la tinc, tin una personalitat musical..."

Carles Enguix va dir:  "Ja porte molts anys fent música no, i potser he estat en corals i he acompanyat en corals inclús en guitarra i bueno, he estat en molts grups, no i diem-ne que des de l'any 86, més o menys, me vaig enrotllar, diem-ne d'alguna manera, en tota aquesta temàtica musical del blues i soul... la música  negra en general."

Emma Quer va dir:  "Però també hi ha el meu segon disc que ja l'estic preparant..."

Emma Quer va dir.  "Jo crec que el primer disc ha complert, crec que s'ha portat bé i que és un disc que ha estat en mans de gent molt bona a l'estudi, hi ha cançons maques..., jo crec que el que el compra no crec que es pugui sentir defraudada ni que li prenguin el pèl."

Emma Quer va dir.  "Però bé, vaig trobar una persona que em va ajudar molt que va ser en Pep Sala i res, em va dir que ell m'ajudava i això em va ajudar molt.  Després ja m'ho he tingut que fer tot sola tot, però he actuat molt, he treballat molt, m'he remuntant, i ara et tornes a trobar, pues, com amb els temps en que actuaves."

*11-09-1995
TOTI SOLER I
ESTHER FORMOSA
Sant Boi de Llobregat (Ateneu Santboià - Festival Altaveu - Homenatge a Ovidi Montllor)
Simple, just, emotiu però equilibrat.  No és d'estranyar amb el bon gust que des de sempre han tingut els organitzadors del festival Altaveu per confeccionar la programació de cada any.

*11-09-1995
RADIOKUATRE
Sant Boi de Llobregat (Pl. Major)
Teníem ganes de conèixer la versió musical de Ràdio 4 i, en concret, de veure al Josep M. Francino a dalt de l'escenari.

*19-09-1995
PAU RIBA
Tarragona (Pl. del Rei)
El Pau sempre l'ha d'armar.  Avui s'ha baixat els pantalons enmig de la plaça i ha dedicat l'acció a l'únic restaurant que hi ha obert, el Can Llesques.  Ens preguntem el perquè, potser ha sopat malament, però amb el Pau qualsevol coincidència amb la realitat és pura ficció.  Parlem amb ell enmig d'unes tanques i el Josep Cartanyà mentre li fa preguntes posa la pota ben posada, no a l'entrevista sinó al toll d'aigua més gros que hi ha a la plaça.  Ah! Ens n'oblidàvem, el Pau Riba ens diu que "treballar amb una banda molt jove em rejoveneix".

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Pau Riba  va dir:  "Hi ha un projecte, com a més immediat, és el de fer un disc de rock infantil..."

Pau Riba va dir:  "El fet de que sigui el meu fill, i el fet de puguer establir col·laboració amb el meu fill, això em dóna una certa direcció, no."
 

*30-09-1995
JA T'HO DIRÉ - COLOR
HUMANO - HOT VERSIONS
Reus (La Palma - Concert dels 13 anys de Punt 6 Ràdio)
En aquest concert en comptes dels amics cambrilencs Hot Versions (una aventura dels Gatos Locos) hi havien de ser els Brams.  Però el Titot i/o el seu mànager ens deixen penjats un cop impresos els primers cartells.  Una obra de teatre a Barcelona sembla que va fer canviar els plans a última hora.  Els Ja T'ho diré, en canvi, han vingut del Mercat de la Música Viva de Vic de fer un bolo, de fet han vingut de Girona a Reus per fer proves, han pujat a provar i tocar a Vic, han tornat a Reus, i cap a Girona a dormir!  Els tres grups ofereixen un concert exitós.  Aquesta nit canviarem els papers.  Com que és un concert organitzat per la ràdio, ens comptes d'entrar a camerinos a entrevistar-los ho fem per pagar-los.  Xavi Fortuny (mànager) i el Josep Cartanyà conten bitllet per bitllet perquè no en falti cap.

*Octubre 1995. S'incorpora Iolanda Pàmies al Cops i flames.

*21-10-1995
TOMEU PENYA
MIQUEL DEL ROIG
El Morell (Centre Sòcio-Cultural)
Ara ens fixarem més en el teloner.  El Miquel, cantant de l'Ametlla de Mar, passa a la tarda pel Cops i Flames.  A partir d'aquesta actuació se'l coneixerà a tot arreu per la seva cançó La farola, la farola, que al 2000 es convertirà en hit entre molts joves dels Països Catalans.

*17-11-1995
JOAN AMÈRIC
Barcelona (Sala L'Espai)
Ens sorprèn que a l'escenari el Joan no para de beure i que no té la veu massa fina.  Parlant amb ell descobrim el motiu: està a 40 de febre! el que pren són una Couldina darrere l'altre per aguantar almenys durant el concert.

*25-11-1995
LLUÍS LLACH
Barcelona (Teatre Victòria)
Presenta Porrera i en acabar anem a entrevistar-lo, per no perdre el costum.  Problema, el Lluís parla fluixet i la gravadora de la Iolanda no capta la veu.  Resultat: l'entrevista no es grava.  Sort que hi ha una companya periodista que li deixa la cinta!  Dificultats periodístiques!


Cops i Flames, 1994

*13-01-1994
JOAN MANUEL SERRAT
MARINA ROSSELL
GUILLERMINA MOTTA
MARIA CINTA - JOSEP TERO
MIQUEL PUJADÓ
SANTI ARISA
PERE TÀPIES...
Barcelona (Via Fora - Homenatge a Salvador Escamilla)
En un ambient familiar i apretat de gent, sentim en primicia cançons de tota la vida.  És aquí on el Josep coneix el Joaquim Vilarnau (Ràdio Gràcia), que el porta de marxa per la vila del Barcelonès.  El resultat és que el Josep reconeix perfectament l'aigua de València però acaba amb dificultats per reconèixer on cau l'estació de Gràcia que l'ha de tornar cap a Reus.  Nits inoblidables!

*29-1-1994. S'organitza el debat:  Qui promociona el rock en català, al Centre de Lectura de Reus.

L'equip del Cops i Flames organitza un debat.

*12-03-1994
RAIMON
Reus (Teatre Fortuny)
Amb en Raimon sempre hi ha moltes coses per comentar.  Podem destacar, però, el que ens diu el cantautor de Xàtiva després de la seva actuació: "... si ara jo intentés enregistrar Al Vent possiblement les cases discogràfiques em dirien que no..."

*13-04-1994
ARIEL SANTAMARIA - OIDÀ
LLUNÀTICS
És el debut oficial del cantautor Ariel Santamaria a Reus.  Hi ha una gran senyera a La Palma, en aquest concert d'Òmnium per la llengua i per la promoció de les joves promeses amb Espaimúsic a la coorganització.

*12-05-1994
HARMÒNICA COIXA BLUES BAND
Reus (La Palma)
L'harmonicista mallorquí Víctor Uris porta a l'escenari un pet impressionant.  Pel seu caràcter irònic i humorístic acaba fent les presentacions dels seus temes musicals en trilingüe: mallorquí, anglès i castellà.  Per gravar-ho!

*28-05-1994
ELS PETS
Cambrils (Pavelló d'esports)
Els Pets presenten el disc Brut Natural.  Es comenta que, en aquest disc, el grup ha perdut una mica les arrels i s'han tornat més poperos.  Per contrarestar aquestes opinions el Lluís Gavaldà afirma que tenen una cançó antiga, Menja avellanes, que ja és d'aquest estil.  El management del grup, en aquesta gira, va a càrrec d'en Michel González (BM).

*28-06-1994
TRADIVÀRIUS - PG BAND
Reus (La Palma)
Els reusencs presenten el disc Bruixes.  El recinte és ple de públic.  A més del disc, també es presenta en públic la nova violinista del grup, Izaskun Zubizarreta, que ha substituit recentment el violinista anterior Xavier Macaya.  Tot i no formar part del grup, en Macaya és a primera fila seguint l'actuació i ens comenta que continua mantenint una molt bona relació amb tots ells. Diu "hi ha bon rotllo".

*Estiu 1994. Finalitza l'etapa de Laura Poblet al Cops i flames.

*01-07-1994
SAU - OIDÀ - VINTAGE
Reus (Pavelló Olímpic Municipal)
El grup Vintage fa una de les seves primeres presentacions en públic.  És un grup de creació recent sorgit de l'escissió del grup Sklat.  Sau presenta el disc Junts de nou per primer cop.  Destaca la posada en escena pel que fa a llums i efectes especials, amb un efecte de cortina d'aigua caient sobre l'escenari al final de l'actuacio.  Entre l'organització veiem a Pilar Llauradó en el que són els seus inicis en la vessant organitzativa d'actes culturals a Reus.

*12-08-1994
JOAN MANUEL SERRAT
Tarragona (Plaça de Toros)
És allò que diuen Si no ho veig, no ho crec.  En plena democràcia i  a la meitat dels noranta, desenes d'efectius de policia nacional amb patrulles envolten totes les sortides de la plaça "por si se produce algun incidente".  És veritablement escandalós veure un públic d'edats compreses entre els 20 i els 60 anys vigilats de prop com si fossin sospitosos de no sabem què.

*20-08-1994
JOAN BIBILONI
Prada de Conflent (Plaça de la Vila - Universitat Catalana d'Estiu)
El mallorquí parla de les seves diverses facetes en el món de la música.  Responent a la nostra pregunta sobre si es considera un músic complet, per la seva intervenció en diferents àmbits com ara la producció, la composició o les col.laboracions, diu que el músic complet no existeix i, per tant, no se'n considera.  Una altra referència obligada és parlar del nu disc Brut que està presentant al públic en aquestes dates.  En comentar-li que ha tardat força temps a l'hora d'editar el disc compara el procés d'elaboració del disc amb el procés d'elaboració d'un bon cava brut en el sentit que, tal com va dir ell mateix, "·per fer un brut s'ha de fer lent perquè surti bé".

*26-08-1994
D'ESTRANQUIS
Maspujols
La corresponsal d'avui, la Montse, viu un dels bolos amb menys gent de la seva vida. Són quatre gats que han pagat 400 peles en un indret molt petit però en un concert acollonant.  Allí, la família es desmadra i comencen a rodar porros de maria de l'escenari a la platea, entre públic i músics.

*03-09-1994
MOFA TRES - DISTRETS
OIDÀ - QUICOUS - PENJATS
SIS BALES - ZZ PAF
WHISKY'NS'CULLONS
AULA MAGNA
Sarral - Concurs
A més de les seves tasques com a productor i locutor del Cops i Flames i com a mànager dels Whisky'ns'Cullons, el Josep Cartanyà encara té temps per dedicar-se a altres qüestions relacionades amb aquest món de la música.  I això és el que fa en aquest concurs en el qual forma part de l'organització.  Surt a l'escenari per presentar l'acte i explica com han anat els resultats de la votació feta per seleccionar els participants.  Una votació que s'ha fet dies abans, amb altres membres de l'organització, escoltant les maquetes rebudes dels grups que volien participar en el concurs al Balcó del Mediterrani de Tarragona i posant una cinta rera l'altra al reproductor de cassets del cotxe.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Joan Masdéu, cantant dels Whisky'ns cullons, va dir: "Vam fer la mili junts, el Macaya i jo vam fer la mili junts, sí, sí!  Que no la vam fer la mili,   naltros, no l'hem fet mai la mili, no la farem!"

José Luís Sánchez, baixista de Whisky'ns cullons, va dir: "Es aquello que te compran a mitad de temporada, pero..."

 

*09-09-1994
PAU RIBA - IA & BATISTE

ELÈCTRICA DHARMA

ORQUESTRA PLATERIA

LA VOSS DEL TROPICO

PEGASUS, entre altres

Sant Boi de Llobregat (Festival Altaveu - Homenatge a l a Música Laietana)
Després de l'actuació parlem amb el Pau Riba.  Es mostra molt receptiu i interessat a parlar amb nosaltres, fins el punt que no fa cas de les reclamacions perquè surti a saludar novament per no tallar la conversa.  Aprofitem també per comentar el muntatge musical "Alter Músiques Natives" on es combina la música amb una exposició de fotografies i en el qual hi ha un disc amb tota una cara que conté únicament el so d'una moto per les carreteres de l'Empordà.  Parlem de la preparació d'un nou disc.  Ens diuen també que "el rock català va néixer mort".

*21-09-1994
ELÈCTRICA DHARMA
Tarragona (Carpa del Camp de Mart)
Sortosament en el concert es fa sota la carpa del Camp de Mart i es pot tirar endavant malgrat la forta pluja que cau.  El representant de BM Management, Michel González, no para de dir "és que sempre plou... vagi amb el grup que vagi, sempre plou..." una frase que ens repetirà en diverses ocasions.  El concert es fa amb el públic assegut, ateses les característiques del recinte.  De tota manera, a mida que va avançant l'actuació una part de la gent decideix saltar a la fossa que hi ha entre les grades i l'escenari, entre ells l'Skin, que porta la bandera de Tarragona.  Després de l'actuació entrem a fer l'entrevista.  Ho aconseguim gràcies a la intervenció de Rosa Solsona, mànager personal del grup.  Tot i que quan entrem, al Joan Fortuny li costa recordar que ens ha vist, el Josep ja ens té fitxats perquè darrerament ens hem trobat a Sant Boi.  Entrevistem la Maria Fortuny -fet atípic- i el Carles Vidal.

*24-09-1994
TONI SUBIRANA
Tarragona (Plaça del Pallol)
Presenta l'espectacle Toni Subirana canta Josep Maria de Sagarra.  És el primer -i de moment últim- cop que el veiem en directe.  Durant el concert, no podem evitar fixar-nos en la similitud interpretativa amb el Joan Manuel Serrat i en què fins i tot, alguna tonada aguda ens recorda el Sisa més melòdic.  En acabar, l'entrevistem darrere l'escenari.

*01-10-1994
CAE MA DEILA - ELÈCTRICA DHARMA... GERARD JACQUET
MATAMALA - LOS SENCILLOS - SOPA DE CABRA... STUPENDAMS
Vic (Mercat de Música Viva)
Anem al MMVV per veure Sopa de Cabra, que presenta el disc Al.lucinosi, i el cantautor nord-català Gerard Jacquet.  De manera excepcional enregistrem el programa divendres per poder marxar cap a Vic dissabte al matí.  El Josep porta son endarrerida.  Després de la roda de premsa de presentació entrevistem el Gerard Jacquet acompanyats de fons per música de bombos.  Els Sopa encara no han arribat.  Ens diuen que el grup té previst fer les proves de so a partir de les cinc de la tarda i que a les quatre descarreguen el material.  Hi anem a l'hora indicada però ens hem d'esperar fins a les sis.  Mentrestant arriben Los Sencillos en un autocar, amb pipes, un mànager amb maletí inclòs, etc., etc.  Al cap d'una estona fan cap els Sopa en cotxes particulars i descarregant el material ells mateixos.  Ens sorprèn que el bateria de d'Estranquis, Xavi Fortuny, s'encarregarà de tocar aquest instrument en l'actuació del grup aquesta nit.  Un cop situats (el grup... nosaltres ja ho estàvem feia temps...) parlem una estona amb ells.  Arriba l'hora de l'actuació de l'Elèctrica Dharma a la plaça Major.  Quan acaben, amb el temps just per menjar un entrepà, tornem a la discoteca per veure el Gerard Jacquet.  La gent encara no ha tingut temps d'arribar i som pràcticament en família.  L'actuació té una posada en escena molt especial i suggerent, amb una bona combinació de llums i colors i una ballarina.  Ens sorprenem quan anem al bar i ens assabentem del preu de la consumició mínima i, per tant, obligatòria de pagar a la sortida, que té el mòdic preu de 900 pessetes.  Afortunadament ho descobrim a temps i evitem així una buidada generalitzada de les nostres carteres.  Hi ha un descans d'una hora amb música màquina i decidim sortir una estona a prendre la fresca.  A l'exterior, un grup es mig baralla i la policia va una mica més esvalotada del que cal pel que no passa de ser una lleugera batussa.  En entrar veiem en Carles Sabater que es cola com si res cap a l'interior.  Arriba l'hora de dormir, o d'intentar-ho... No hem tingut temps de plantar la tenda i decidim quedar-nos al cotxe.  Arribem a un indret que sembla força tranquil, tot i que té aspecte de ser una mena de convent o seminari.  Quan gairebé estem a punt d'aparcar, en un racó veiem passar un monjo que ens mira amb cara d'estranyesa, cosa que ens fa canviar de pensament i sortir del recinte.  Fem cap a un passeig amb una font que servirà, com a mínim, per rentar-nos una mica la cara l'endemà.  Entre becaina i becaina es comença a fer de dia i ens rentem a la font davant l'atenta mirada d'una dona.  Després d'esmorzar retornem cap al recinte comercial i seiem en unes cadires a l'exterior.  Hi ha qui s'adorm a la taula.  El Gerard Jacquet s'atura a parlar amb nosaltres cosa que fa que l'adormit es desperti.  Jacquet comenta que la nit ha estat llarga i, òbviament, li donem tota la raó...  Al cap d'una estona passa el Jordi Freixes que té una paradeta muntada al recinte.  Mig desperts mig adormits ens arrosseguem fins a la carpa on actuen les Stupendams.  Sens dubte aquest és un dels concerts més durs de tota la vida, per a nosaltres... no pas per a elles... La son i el cansament fan que la falta de coordinació sigui total, és una autèntica lluita per mantenir-se despert.  La carpa és plena de públic.  Seiem com podem sobre una taula, repenjant-nos a la paret... però no és tal paret, només és una lona incosistent, i no caiem de miracle.  Decidim marxar.  Durant el viatge de tornada el Josep aprofita per fer un article de col.laboració per al Diari de Tarragona.  El seu estat -com el de tots nosaltres- és lamentable.  En arribar el deixem al Diari on és rebut amb un "què, cm ha anat això...?"

*29-10-1994
KLAM
Reus (Cafè del Centre de Lectura - Festa Punt 6 Ràdio)
Iolanda Pàmies, una altra integrant de l'equip del programa Cops i Flames fa funcions de mànager.  En aquest cas, del grup Klam.  D'aquesta banda, podem destacar un fet curiós:  el públic demanava solos al bateria.  l'Adrian, un irlandès que en aquesta època és una criatura, que encara va a l'escola i ni es veu a la bateria, però se sent, i tothom flipa amb ell.

*12-11-1994
WHISKY'NS'CULLONS
Ripoll (Rock Bar Mundial)
L'actuació en aquest bar la marca el comentari d'unes filòlogues de Girona, seguidores del grup, quan pregunten al Joan (cantant). "Oi que a Reus i a Tortosa porleu el mateix català?"  ¡On anirem a parar amb el futur lingüístic d'aquest país! Aquesta nit el grup passa molt fred dormint als cotxes davant el monestir, això sí, ajudats per una ampolla de Cutti Sark.

*16-12-1994
WHISKY'NS'CULLONS
Reus (La Palma)
Els Whisky'ns'Cullons presenten el primer disc.  Hi ha problemes a l'hora d'obrir les portes perquè el Jordi Cisa, dinamitzador cultural de la ciutat, no vol deixar obrir fins que arribin els vigilants de seguretat que vénen de Barcelona i fan una mica tard.  El cap de l'empresa de seguretat proposa que, de moment, se n'encarregarà ell, cosa que el Cisa no accepta.  Es produeix un retard d'una hora i quart i molta gent dexideix marxar.  Finalment, Reyes Torío (Al.leluia Records) discuteix amb el dinamitzador i aconsegueix que permeti obrir el recinte de La Palma.  Cap al final hi ha prevista una sorpresa en forma de material pirotècnic.  Xavier Macaya, Fito Luri i Reyes Torío pugen a l'escenari.  La idea és que el material faci molt de fum i efectes de color vermell, però resulta ser més explosiu i potent del previst.  Els petards comencen a esclatar, a un costat i l'altre de l'escenari, produint una columna de foc i fum que s'enfila cap als arbres.  Mentrestant el Joan Masdéu continua cantant (no ho veu gaire clar i no les té totes...), el Xavier Macaya i el Fito Luri posen cara de circumstàncies sense saber ben bé què fer i, en general, tothom està una mica acollonit.  De tota manera la cosa no passa d'aquí i La Palma continua intacta.


Cops i Flames, 1993

*09-01-1993
PIXAMANDÚRRIES
ALTRES GRUPS
Reus (Sala El Zielo del Polígon Agro-Reus)
Un concert per oblidar, no pels músics sinó per la qualitat, o més ben dit falta de qualitat... de la sala.  El so és estrident i no hi ha manera d'entendre les lletres.  Ha estat un experiment o un intent de posar una  mica d'animació a la, generalment, avorrida nit reusenca.  La intenció podia ser bona però tenint en compte que es tracta d'una nau industrial sense cap tipus d'acondicionament, els concerts aquí es fan insuportables.

*17-1-1993. Les 24 hores de música en català.

El programa "Cops i Flames" emet un programa especial.

*13-02-1993
ZZ PAF
Tarragona (Bar l'Antiquari)
El local és relativament petit i està força ple.  Fem l'entrevista al grup asseguts en una taula llarga on s'apleguen els membres de la banda, periodistes i d'altra gent al voltant.  L'entrevista es va convertint en una xerrada informal entre birres i altres begudes.


*18-02-1993
LA GRAN AVENTURA
Tarragona (Plaça Verdaguer)
El grup de Sabadell ens anuncia que ben aviat traurà un disc.  Durant l'actuació la calor i el baf provocat per la nombrosa presència de públic dins l'envelat origina que, de tant en tant, es produeixi un plugim arran de la condensació del vapor existent.  Un dels components del grup, Xavier Vidal, durant l'entrevista i mentre toca un grup que fa versions de temes dels Beatles ens diu "això sí que que és música".

*03-04-1993
LAX'N'BUSTO
L'Espluga de Francolí (Casal)
Entrevistem el grup en una habitació del Casal molt plena de gent (tenim la sensació de ser en aquella escena del camarot de la pel.lícula dels Hermanos Marx...)  Ens trobem un dels personatges que formen part del món musical de les nostres comarques: en Maties Murgades, de l'Espluga FM.  La mànager del grup, l'Elisabet, es mostra força animada aquesta nit.

*14-04-1993
FRANCESC CAPELLA GRUP
Reus (Teatre de l'Orfeó Reusenc)
No és una cosa que fem de manera habitual ja que resulta poc ètic, però, de vegades, quan no disposem de música del grup en qüestió, el dit se'ns escapa i premem el botó vermell de la gravadora.  Aquest és un d'aquests moments de debilitat i el Josep Cartanyà enregistra, d'amagatotis, dos temes del grup.

*24-04-1993
AL TALL - INTOCABLUES BAND - OCULTS - KITSCH <
ELS PETS - LAX'N'BUSTO - UMPAH PAH
València (Plaça de Bous - Tirant de Rock)
El concert no pot acabar a causa de la pluja i s'ha d'interrompre a la meitat de l'actuació dels Umpah pah.  Les actuacions s'han iniciat amb moltes interrupcions, a causa dels ruixats que han anat caient de tant en tant, fins que arriba un moment que la pluja es fa més intensa i impedeix que els grups continuin a l'escenari.  En un dels descansos entre banda i banda, actua un grup de dimonis de les comarques valencianes que creen una situació gairebé de pànic entre el públic, atesa la seva forma d'actuar ben diferent de la dels correfocs que es fan al Principat.  Els dimonis llancen les carretillades a discreció, sense miraments, arraconant el públic apilonat prop de l'escenari.  En algun moment s'intueix un cert perill per a la integritat física del nombrós públic de la plaça de bous.

  *08-05-1993
FRANCESC PI DE LA SERRA
La Selva del Camp (Santa Llúcia)
Després de l'actuació entrevistem el Quico i ens comenta que la seva primera actuació va ser precisament a La Selva del Camp.  En té un mal record ja que la gent el va xiular i no mostrava gaire interès pel que feia.  També ens comenta que ell es considera un treballador de la música.  Compara el fet de fer música amb qualsevol altre ofici, com pot ser un fuster o un paleta.  Ell es lleva cada dia i es posa a fer el seu ofici: la música.  I afegeix: "si al públic no li agrada simplement no va al concert o xiula".

*15-05-1993
CANYA VERDA - LICOR 43
Valls (Col.legi Enxaneta)
En aquest concert trobem un vell conegut: David Bellviure, que ha estat locutor de Ràdio Capital de l'Alt Camp en un dels programes de música en català que ja existien en començar el Cops i Flames.  Amb ell recordem els vells temps.

*20-05-1993
OIDÀ
Reus (Bar l'arc)
Els Oidà s'autodefineixen com un grup independentista.  En aquest concert presenten la seva primera maqueta.  El seu mànager és el Joan Vidiella, de Vinyols i els Arcs.  Popularment es coneix aquest grup com el grup de l'Institut Salvador Vilaseca ja que gairebé tots els seus components procedeixen d'aquest centre educatiu.

*12-06-1993
SOPA DE CABRA
Montblanc (Casal)
Un concert amb molt poca assistència de públic, tot i que amb molta força i energia a dalt i a baix de l'escenari.  Ens sorprenene amb temes d'un disc que no acostuma a sonar gaire en els directes del grup, Girona, somnis de carrer.  En Gerard Quintana fa una de les seves dissertacions sobre els astres i ens parla de la pluja d'estels de Sant Llorenç com el milor espectacle del món.  També ens comenta que l'any vinent les estrelles s'han de posar en línia.  Pel que fa a la vessant més musical de la nit notem un canvi en el grup, tenint en compte que fa temps que no els hem vist.  Lluen una imatge negra inusual en ells, tant abans com durant i després d'aquesta actuació en què presenten el Mundo infierno.Ah, a camerinos, el Ninyín s'entreté cantant l'anunci de "Qué buenas son las galletas Fontaneda".

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Gerard Quintana, cantant dels Sopa de cabra, va dir: "Jo que sé, jo estic a casa, quan tinc un forat intento crear algo, treure lletres i no em tallo.  Mira!, l'última que estava fent l'altre dia es deia Pops."

Gerard Quintana, cantant dels Sopa de cabra, va dir: "Es veu que el juny o el juliol de l'any que ve, és molt possible que una cadena de cometes col·lisioni contra júpìter, es veu que desplegarà més d'un bilió, o sigui l'equivalent a un bilió de tones de TNT, d'energia, no." 


*19-06-1993
WHISKY'NSCULLONS
LA GRAN AVENTURA
KARDA FÀSTIC - ELS PETS
KITSCH - PEP SALA I LA
BANDA DEL BAR
Reus (Parc de Sant Jordi - 4a edició del Rock & Reus)
El grup La Gran Aventura fa un final apoteòsic cantant els últims temes a pit descobert.  Els Kitsch creen un ambient molt animat entre el públic, que segueix amb fruició les seves cançons.  No hi ha gaire ocasions de veure el grup en directe per aquestes comarques.  El Pep Sala actua molt tard.  Porta dues llufes (noies que l'acompanyen fent cors i coreografies).  El Carles Sabater apareix durant uns minuts darrera l'escenari seguint l'actuació.  Contràriament al que especula una part del públic, no surt a l'escenari amb el Pep.  En aquest concert s'inicia l'etapa del Josep Cartanyà com a mànager dels Whisky'ns Cullons. 

  *25-06-1993
ATZUCAC ELÈCTRICA DHARMA
Valls
Un dels concerts a l'aire lliure que es fan vora el Passeig de l'Estació de Valls durant les festes de Sant Joan.  Tot i que el públic vallenc no sol ser gaire expressiu en els concerts, en aquest cas la gent bota força i mostra la seva eufòria al llarg de l'actuació.  L'Elèctrica Dharma ha tocat hores abans al Palau Sant Jordi de Barcelona en un concert de solidaritat dels que organitza de tant en tant el mànager Michel González de BM Management.

*17-07-1993
FAS TARD
Reus (La Palma)
El grup ja té una maqueta i en presenta les cançons en aquest concert, junt amb altres temes o versions.  L'estil musical del grup s'identifica amb el boogie.  L'actuació es caracteritza per l'eufòria de tots els components del grup provocada per l'alt grau etílic que porten a sobre.  El conserge que es fa càrrec de les instal.lacions de La Palma, Sr. Català, aplica molt estrictament els horaris i utilitza, si és necessari, mètodes expeditius per fer-los complir.  En arribr l'hora prevista per acabar el concert el conserge indica al grup que si no acaben els tallarà el corrent elèctric i així ho fa: el grup no fa cas de les advertències i el Sr. Català prem els interruptors corresponents deixant-los a mitja cançó.  Ja ho diuen, quan Fas Tard...

*11-09-1993
BRAMS - OCULTS
MATAMALA
WHISKY'NS'CULLONS
IMPRESENTABLES
ALTA TENSIÓ
Barcelona (Sala Zeleste - Festa organitzada per Al.leluia Records)
El grup Whisky'ns'Cullons ens comenta que aquest primer concert a la sala Zeleste els ha fet molt de respecte, ens diuen que s'han acollonit molt.  Els Ocults, mentrestant, reparteixen ensaïmades als camerinos en que que és un costum força habitual del grup.

*16-10-1993
URBÀLIA RURANA
Reus (La Palma)
En acabar l'actuació ens comenten que, en aquests moments, són un dels grups valencians que més bolos ha fet i que tenen un bon nombre de seguidors fidels.

*06-11-1993
TERRATRÈMOL
El Morell (Centre Sòcio-Cultural)
Aprofitem l'entrevista per comentar la crisi de concerts que hi ha últimament.  El grup també parla de la inclusió en el seu repertori d'algun tema cantant en anglès i sobre això ens diuen que "és molt interessant que un gup català canti en anglès".


Cops i Flames, 1992

*21-03-1992
ARKAIKA
CANYA VERDA - BACUUM
ELS GRILLS
La Selva del Camp (Ateneu - 6 hores de rock)
Insòlit però cert: el concert es retransmet en directe per les emissores locals de La Selva, Tarragona, Montblanc, Alforja, Sant Pere i Sant Pau i Punt 6 Ràdio.

*21-3-1992. Emissió especial de 6 hores de rock a La Selva a càrrec de 6 emissores locals.

Emissió a càrrec de Ràdio La Selva.

*11-04-1992
4000 SOM PROU - SAU
SANGTRAÏT - ELS PETS
KARTUTX
València (Plaça de Bous - Primer Tirant de Rock)
Entre els periodistes que van a cobrir la informació hi ha un tal Andreu Buenafuente, un tal Xavi Abad i una tal Pilar Llauradó; entre el públic, hi descobrim el Marc Grau; i entre bastidors, el Michel González, un mànager que durà molts dels grans del rock en català.  Nosaltres baixem amb l'expectació de veure com es rebran a València els grups catalans, i ens trobem amb una sorpresa agradable: a més de la bona acollida, entre grup i grup, el públic canta el No tinguis pressa dels Sopa de Cabra; il.lusos de nosaltres pensem que els gironins baixaran a València l'any següent, però la història no ens donarà la raó... No sempre l'encertem!  Una de les modalitats que més s'estilen a l'hora de crear camerinos és la dels prefabricats, i el primer Tirant no és una excepció: per allí hi trobem el Pep Sala, que fa de mestre de cerimonies: "sus presento al meu amic Carles Sabater!".  Els Pets presenten el Fruits Sex i teme co el dedicat a la Núria Cadenas.  I els Kartutx estan desanimats perquè són els últims de tocar i, ja se sap, la gent està cansada i no els fa massa cas. 

Pep Sala, guitarra de Sau, va dir:  "Estem farts de sentir que som 6 milions, i no som 6 milions, som 12 milions!  Avui s'ha pogut comprovar."

Pep Sala, guitarra de Sau, va dir:  "Els grups valencians, que hi ha dos grups, els 4000 som prou i els Kartutx, que segur que vindran a fer concerts a Catalunya i això és el que esperem, veure'ls allà.  Nosaltres venim aquí, i ells que vinguin per allà i aleshores enriquim al màxim possible el nostre país, el nostre idioma i el nostre rock & roll".

Quim Mandado, cantant dels Sangtraït, va dir:  "Venir aquí baix per a nosaltres és nou, és absolutament nou, no"

Quim Mandado, cantant dels Sangtraït, va dir:  "A mi em sembla que és positiu que hi hagi grups d'aquí que cantin en català... que cantin amb el que vulguin, no, però que fotin canya!"

Joan Reig, bateria dels Pets, va dir:  "Aquí a València tenen un tarannà molt més festiu i molt més txitxaratxero que no pas al Principat, ja ens esperàvem una rebuda bastant així, acollidora."

Joan Reig, bateria dels Pets, va dir:  "Em quedat molt sorpresos de que del "Fruits Sex" la gent ja tatareja les cançons, no, lo qual vol dir que amb una setmana, la gent s'ha comprat el disco i se l'ha après, no."

Vicent Ferrer, dels Kartutx, va dir: "Som de Bocairent tres membres, més un membre que és d'un poble veí del costat de Banyeres, i estem funcionant des de l'any 87 i ja portem uns quants anys encara que ho ho parega".

*23-04-1992
SAU
Tarragona (Plaça Toros)
S'anuncien descomptes per a la gent del Club Sau, però a l'hora de la veritat, si ets de la comarca et truquen a casa per regalar-te les entrades i nosaltres estem entre els afortunats.  Conclusió: a partir d'ara Reus forma part de la comarca del Tarragonès... Ui, quin mal!  El Jordi Sugranyes s'hi presenta i ja rep la primera floreta del Pep Sala: "mira, el pelma de Reus!".  Abans del bolo, els Sau fan una conferència per als alumnes de l'institut Gaudí, de Reus.

*25-04-1992
WHISKY'NS'CULLONS - NUS
Reus (La Palma)
Aquest concert només el destaquem perquè és el primer bolo dels Whisky'ns'Cullons amb aquest nom.

*23-5-1992. Últim programa de Jordi Sugranyes.

A partir d'aquesta data, Jordi Sugranyes deixa de formar part de l'equip del Cops i Flames.

*19-06-1992
PIRATS - MI-TE'LS - ELS PETS
Reus (Parc de Sant Jordi - 3a edició del Rock & Reus)
Aconseguim entrevistar el Marc Grau quan baixa les escales de l'escenari, un cop acbada l'actuació.  En aquesta època, el Marc ja toca amb Els Pets.  L'endemà actuen Lax'n'busto Umpah pah i Tradivàrius.

*23-06-1992
SAU - SLIPS
Reus (Parc de Sant Jordi)
Malgrat les nombroses traves i obstacles (tanques i altres elements) entrevistem el Pep Sala mentre els organitzadors ens miren amb cara de pomes agres.  El concert és organitzat per Cadena 40.

*Agost 1992. Jordi Pinyol i Montse Mallafrè entren a l'equip del Cops i flames.

*Primera quinzena agost 1992
JARD - SKLAT
Maspujols (Piscines)
Inicialment han de tocar Whisky'ns'Cullons, però no ha estat possible a causa d'una lesió d'un component del grup.  En el seu lloc, toquen els Jard, que s'ha hagut de canviar el nom de Nus a Jard perquè a l'hora d'enregistrar-lo, s'han trobat que ja existia.  És la primera entrevista de la Montse Mallafrè per al Cops i Flames.

*08-08-1992
LAX'N'BUSTO
UMPAH PAH - TRÀFIC
Linyola
Un concert molt esperat per les terres de Lleida amb l'excusa de la tercera Festa de la Cervesa.  La barra és lliure si consumeixes cervesa (per cert, dolentíssima), per tant la nit es presenta bé, si no hagués estat per la pluja que comença a caure al camp de futbol tot just començar els primers acords dels Umpah pah.  L'organització deixa aixoplugar els assistents dins del polisportiu tot esperant que passi la pluja.  Els esforços són inútils, tot i que els gironins tornen a pujar a l'escenari quen la pluja ha afluixat, no poden tocar ni dues cançons més.

*15-08-1992
UMPAH PAH
GUNS & GANES
DEU MIL AL MES
ROCK GAIÀ
Falset (Centre Cultural)
Un concert estrany, de bogeria.  Entre el públic hi ha hagut de tot: bufetades, hòsties, merder en general.

*17-08-1992
ROCK GAIÀ
TANCAT PER DEFUNCIÓ
Tarragona (Carrer Pin i Soler)
A tots ens arriba el moment de l'estrena, pel que fa a la primera entrevista en solitari.  L'estrena, en aquest cas, és per la Jordi Pinyol, el Jaume Papell, cantant del grup Tancat per Defunció, resulta força assequible en una entrevista que es fa en una caseta prefabricada de les que s'acostumen a utilitzar com a camerino en els concerts al carrer.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Carles Argelaguet, guitarra dels Tancat per defunció, va dir: (referent a l'actuació que havien tingut feia poc en el festival New Music Seminar de Nova York)  "Hi havia un senyor desorientat, em sembla que era gallec o no sé d'on era, amb una bandera espanyola a primera fila.  Jo me'l vaig quedar  mirant amb una cara de circumspecte, el tio va plegar i ja no vam tindre res, pequè es deia Rock alternativo español la nit que vem tocar allà, no.  Llavors hi havia bastants immigrants i bastanta gent d'allà, bastants espanyols i també hi havia yankies, evidentment,no."

Pep Boada, cantant dels Rock Gaià, va dir: (referent al concert de feia 2 dies a Santa Coloma de Queralt) "No, com que em vaig fotre... amb les bermudes i em vaig treure la camisa, llavors quan vam començar a tocar "Totes les dones", ostia el cazu!  I el tenia dintre de la camisa... llavors dic, si em foto a buscar la camisa no podré cantar, bueno, és igual no el toco"

*29-08-1992
ROCK GAIÀ - BOUS
MI-TE'LS
Alcover (Camp de futbol)
La banda local Bous és la protagonista de la nit.  Un nombrós grup de seguidors incansables els animen amb el crit de Força Bous! al llarg de tota l'actuació.  Una actuació que va seguida d'un espectacle pirotècnic a càrrec del grup de diables d'Alcover.  Els petards i els bots del públic originen un núvol de fum i pols que s'estén per tot el camp de futbol.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Joan, dels Bous, va dir: "El pavelló ja s'està construïnt, però com que aquesta cançó la vam fer abans de que es construís, abans del projecte, doncs bueno, l'hem tret perquè és una de les millors que tenim, de moment."

*17-09-1992
TITIUS DE VILAPLANA
TRIQUINOSI
Reus (Xalets Quintana)
La Montse i el Jordi, recentment incorporats al programa, paguen una de les novatades i cobreixen aquest curiós concert.  Ambdós declararan al cap dels anys que ha estat un dels bolos més cutres que recordaran mai.  Començant pel retard i acabant per dues cançons dels Triquinosi (que tot just s'inicien).  Aquests reparteixen entre la gent un single de mentida que reflecteix les falses il.lusions del grup.  Després de l'actuació entrevisten un component dels Titius que explica la raó d'haver escollit aquest nom per al grup: prové d'una mena de joc que es fa en alguns pobles de les comarques meridionals i que consisteix a comptar titius mentre es beu en porró.  Qui es presta a aquest joc ha d'anar bevent i, a la vegada, anar compant un titiu... dos titius... tres titius... sense que s'escapi el líquid, és clar.


*18-09-1992
ELÈCTRICA DHARMA - ELS PETS
Tarragona (Plaça de la Font)
La plaça de la Font és plena de gom a gom.  Per accedir-hi hem d'aprofitar la presència del càmera del programa Sumatèttrik, de Televisió de Reus.  Les càmeres de televisió fan més efecte, a l'hora d'obrir pas, que les gravadores dels locutors de ràdio... Hem d'esperar força temps per entrevistar l'Elèctrica Dharma, però ho aconseguim sense problemes.  Els Pets, en canvi, es mostren una mica inaccessibles.  No volem renunciar a fer petar la xerrada amb ells i ens esperem força estona més, però en veure'ls marxar per l'altra porta, veiem clar que no és el dia més adient per parlar amb el grup...

Jordi Sugranyes, que també hi era, donat que estava al capdavant del programa Sumatèttrik de Televisió de Reus, va obtenir les següents declaracions:

Llluís Gavaldà va dir: "Hola què tal! Lluís Gavaldà dels Pets, voldria dir-vos que aquest concert ha sigut realment txiripitiflàutic, estupèndic i    sin embarg apocalíptic."
 

*22-09-1992
LAKATANS
Reus (Teatre Bartrina)
Després de l'actuació del grup Lakatans, un dels alter egos del músic Santi Arisa, parlem amb el manresà en una entrevista conjunta amb Televisió de Reus.  Una xerrada molt llarga.  I és que el Santi sempre té moltes coses a dir (i nosaltres moltes coses per preguntar-li...)  Ens parla sobre la cançó Jazz Bordell que ha estrenat justament en aquesta temporada.  Hi ha temps per parlar també de les altres facetes musicals del Santi Arisa (La Tribu, Pegasus, produccions musicals pròpies, col.laboracions, etc.).

Jordi Sugranyes, que també hi era, donat que estava al capdavant del programa Sumatèttrik de Televisió de Reus, va obtenir les següents declaracions:

Santi Arisa, cantant dels Lakatans, va dir: "L'any passat em sembla que no vam actuar a Reus, jo no vaig venir, l'altre sí, vaig venir amb La Tribu, l'altre vaig venir amb Pegasus, l'altre vaig venir amb Pegasus per a fer la pel·lícula "Berlín, simfonia d'una gran ciutat", entremig vaig fer la producció i vaig ajudar com a presència a l'escenari del grup d'aquí, els Tradivàrius."


*03-10-1992
NUS
Reus (Pub La Nit)
Els Jard recuperen el seu nom original.  El grup va tocant la seva música mentre pot contemplar les evolucions d'una pel.lícula porno a través d'un televisor que, per la seva situació, només és visible per als components del grup i no per la públic.

 
*10-10-1992
ÒPIUM
Reus (Pub La Nit)
Una de les nombrosos bandes que sorgeixen en un moment propici per a l'aparició de grups novells que canten en català.  Fan la seva música per ells mateixos.  En el seu repertori hi ha una cançó dedicada als pagesos en la qual reivindiquen d'una manero molt particular els problemes d'aquest col.lectiu amb una lletra entre divertida i punyent.  Una part del text de la cançó fa així: "Si de la terra no podem viure ens farem de Terra Lliure".  El grup ha estat bevent força durant l'actuació i no para de fer-ho metre els entrevistem.  Els efectes etílics fan que les respostes no siguin gaire coherents però, això sí, força divertides.

*23-10-1992
KONY KIN KUL - SKLAT
ROSA NEGRA
Riudecols
És la primera actuació en directe del grup local Kony Kin Kul, una altra de les bandes formades per uns quants amics molt joves i amb ganes de passar-ho bé fent música.  En proposar-los que els volem fer una entrevista es mostren molt il.lusionats i sorpresos i responen les nostres preguntes amb molt d'interès.  Amb Rosa Negra hi toca el que després serà guitarrista de Whiky'ns, Xavi Llorach.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Xavi, guitarra dels Kony kin kul, va dir:  "Bé, molt nerviosos, no, però, ha sortit bé!  Jo crec que ha sortit banstant bé per ser la primera vegada que toquem, però, no s'aguantavem drets a l'escenari..."

Xavi, guitarra dels Kony kin kul, va dir:  "No tenim pressa com aquell qui diu, hem fet ara aquest concert per sortir una mica del pas.  Pensa que totes aquestes cançons que tocat, les hem preparat en menos de 3 setmanes, eh!"

*Hivern 1992. Laura Poblet s'incorpora al programa.

*31-10-1992
RAMON MARIA SANS
TOMEU PENYA
Valls (Centre Cultural - Certamen UT Música)
Jordi Freixes, un dels principals organitzadors d'aquest certamen destinat a donar a conèixer nous grups i músics, ens comenta que els concerts de l'UT Música haurien de ser de pagament tenint en comptee la qualitat dels participants.

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Ramon Maria Sans va dir: "Un cantautor pot fer un rock, pot fer el que faci falta, el que surt, el que surt de dintre."

Tomeu Penya va dir: "Sí, perquè es tè, a part de formar part d'es xou, me dona un poquet d'esperit de lluita i m'anima a jo mateix, el tè, el tè Valentine."

Tomeu Penya va dir: "El proper disc que surt el desembre i és una recopilació de molt de temps en compact, i un de cançó nova que és un estil que no havia tocat mai en sa meva vida que és el villancico, el villancet." 

*04-12-1992
LAUSENGIERS
D'ESTRANQUIS
SUI GENERIS
Cambrils (Pavelló d'esports)
Tot i la poca gent que hi ha al pavelló vell de Cambrils, accedir al bar que està situal a la part de dalt del pavelló, en un lloc força allunyat de l'escenari, és un veritable hàndicap.   Hi ha aglomeracions i el got de cervesa, o del que sigui... es consumeix gairebé abans de tornar a arribar a l'escenari.  En aquest concert havien de tocar els Sklat, però el grup s'ha dissolt aquesta mateixa setmana i és substituït pels Lausengiers. (Curiosament, ara ja no existeix cap d'aquests grups - RIP Descansin en pau)

Jordi Sugranyes, que també hi era, va obtenir les següents declaracions:

Jaume Romagosa, cantant dels D'estranquis, va dir: "El rock català, bueno, el rock que es fot en aquest cony de país, doncs, no es pot cremar,   no.  O sigui, som petits encara en comparació amb altres rocks, diguéssim espanyol, rock anglès, rock americà, som petits, collons!"

Jep, cantant dels Sui generis, va dir: "Volíem fer un rock' n roll de Tekila, no.  Feia anys que ho portavem al cap, aleshores la traducció la vàrem  estar assajant."


*18-12-1992
LLUNÀTICS
Reus (Pub La Nit)
Un concert dedicat a la Núria Cadenes aprofitant la seva presència, hores abans, en una xerrada al Centre de Lectura on ha parlat de les nombroses vicissituds que ha tingut de suportar durant el seu empresonament.  Quan la Núria entra al pub és rebuda amb el vídeo de la cançó que Els Pets li dediquen.

*19-12-1992
SPATEK
Porrera
Es tracta d'una festa music on actua, entre altres, aquest grup de Piera que defineix la seva música com de rural-core.  Quan pugem la gent del programa a l'escenari per parlar amb ells, sorgeix una petita disputa entre ells i nosaltres per motius esportius.  És la rivalitat entre dos equips d'hoquei damunt patins, el Reus Deportiu i el Piera.


Cops i Flames, 1991

*1-1-1991. Especial Nit de Cap d'Any d'1 a 4 de la matinada.

*13-1-1991. Les 14 hores de música en català.

El mes de gener de 1991, el programa Cops i Flames emet edicions especials.

*19-01-1991
FRISCALETE
Tortosa (Sala Gas Gas)
Orquestra participant al circuit de l'Ut que, entre altres temes toca Envia'm un àngel de Sau.

*25-01-1991
PIXAMANDÚRRIES - LAX'N'BUSTO - SANGTRAÏT
Valls (Pavelló Joana Ballart - 1r dia)
En aquest bolo sentim, per últim cop, la cançó Carme Flavià, dels Lax'n'busto, i ja en format instrumental.  Està ple, es comença a ensumar el boom.  Els Pixamandúrries ens concedeixen una entrevista perquè som d'una ràdio lliure.

Jimmy Pinyol, bateria dels Lax'n'busto, va dir:  "Entrarem a gravar a finals de febrer, principis de març, sortirà al maig, suposo, si no és molt suposar."

*26-01-1991
DOS PASSOS
Tortosa (Sala Gas Gas)
Els germans Tarassó de Barcelona demostren que poden obrir camí cap a un rock d'aquí més alternatiu.  És una música més estripada i amb cares esperpèntiques dels seus protagonistes.

*01-02-1991
BARS - ELS PETS
SOPA DE CABRA
Valls (Pavello Joana Ballart - 2n dia)
Els Pets estrenen el S'ha acabat.  Amb els Bars encara hi canta el Feelgood, i ens adonem que entre el públic tothom se sap el Ramon.  No podem entrevistar els Sopa tot i esperar-los fins a les sis de la matinada.

*02-02-1991
TOMEU PENYA
Valls (Local Colla Vella)
Tot i que plou, el concert es pot fer.  En aquest bolo el Tomeu ens sorprèn amb la conya del te que ell diu que es pren a l'escenari i amb la remenada de cul.

*09-02-1991
LAX'N'BUSTO
Torredembarra (Prisma)
El concert comença força tard a la discoteca de Torredembarra.  En aquesta època els Lax toquen temes com el Quatre cates, el I should stay i should i go o el Miami Beach.  Hi ha molt de moviment i molta diversió per camerinos, per allí hi passeja el Gavaldà, i tenim la impressió que hi ha una familia musical vinculada, en part, a Management i Disseny, amb Bars, Els Pets, Mi-te'ls i els Lax'n'busto.

*16-02-1991
RAMON MARIA
JOAN AMÈRIC
Tarragona (Sala d'Actes de la Caixa Tarragona)
Està força ple.  Els fem una entrevista conjunta i és inevitable el comentari de si el Ramon Maria és imitador del Llach.

*02-03-1991
MARINA ROSSELL
Valls (Centre Cultural Municipal)
Aquest dia, la Marina es fa sòcia de l'ACEMC (Associació Espais de Música en Català) i ens quedem de pedra en comentar-nos la cantant que quan pensa en el paisatge bucòlic del Camp de Tarragona li passen pel cap el Jordi i el Josep!

*09-03-1991
MI-TE'LS
Torredembarra (Prisma)
Toquen en un cicle organitzat perl Miggie Rañé.  Quan entrem a entrevistar-los, el Lluís Marçal té força dificultat per tancar la porta perquè a fora hi ha molt de soroll i necessitem una mica de silenci per fer l'entrevista, fins i tot, en un dels intents -gravadora i got en mà- li cau la cervesa per terra.  Dificultats de periodistes de carrer... Reproduïm la situació mentre fem l'entrevista: Berna (amb veu suau) "Tanqueu la porta que se sent tot".  Berna (amb veu normal) "La porta".  Lluís Marçal (cridant com una fera salvatge): "La portaaaaaaa", a la tercera va la vençuda.

*13-03-1991
OVIDI MOTLLOR
TOTI SOLER
Tarragona (Teatre Metropol)
En un Teatre Metropol pleníssim i que cau a trossos es fa aquest concert d'homenatge al Jaume Vidal i Alcover, que compta amb la presència de la Maria Aurèlia Capmany a primera fila.  L'Ovidi es mostra molt pessimista en les seves declaracions: "No hi ha ajudes als cantautors de cap mena", està força desanimat.

Ovidi Montllor va dir:  "A lo que surt, clar, com tothom..., a fer cinema, coses de teatre..., lo primer que surt, no pots planificar res perquè no hi ha demanda, a la gent no li interessen aquestes històries."

Ovidi Montllor va dir:  "No interessa al poble català la cançó en català, no interessa en absolut.  Com que tan negre ho veig?  No hem tocat fondo... hem tocat infern!!!  Imagina't, o sigui tu, si és negre!

Toti Soler va dir:  "Jo només acompanyo a l'Ovidi Montllor, només, i com que ell es dedica principalment a cinema i tal, doncs, clar, tampoc actuem molt, toco sol o toco amb el meu grup, depèn."

Toti Soler va dir:  "Home, el que s'hauria de fer és diguem  que els pobles, els ajuntaments, doncs, es mentalitzéssin una mica i comencéssin a contractar a gent, cantants i músics catalans, sortint una miqueta de la cosa estrictament comercial, no."

*22-03-1991
LA FIEBRE DEL ORO
Amposta (Sala Metro)
En aquesta època, quan ja despunta el boom del rock en català, aquesta banda de rockabilli ens critica aquesta moguda i allò de les suposades subvencions de la Generalitat.  Evidentment, no els confessem que hi hem anat perquè tenen un tema en català.

*30-03-1991
JORDI SABATÉS
Valls (Centre Cultural Municipal)
Anem cap a l'Espluga i passem per allà, no amb la intenció de quedar-nos al concert, sinó per entrevistar-lo abans, però ens diu que no perquè està acabant de compondre la música que ha de tocar en directe.  Tot i així, aconseguim entrevistar-lo abans que comenci un concert en el qual, almenys al principi, no hi ha massa gent.

*13-04-1991
CAP PROBLEMA
Tarragona (Riu-clar)
Comença el cicle del rock als barris amb aquest grup tan perfeccionista, al qual només anem a veure les proves de so.  Tot i que duren tres hores, no queden satisfets.  Han gravat un disc, són bilingües i el públic del barri els demana que cantin en castellà.

*26-04-1991
SOPA DE CABRA
Torredembarra (Casal)
Gran moment de la banda: només amb el "Bona nit, malparits" ja s'enfonsa tot, però la seva actitud és força desconsiderada amb els mitjans que sempre els hem seguit, i aquest dia decidim que no els tornarem a punxar al programa fins que no treguin nou disc.  És la nostra modesta protesta per la seva actitud.  I ho complim.

*27-04-1991
TERRADO 26
Constantí

A l'entrevista, un dels components, el Curro, ens diu que faran alguns canvis i que començaran a cantar temes propis en català, que s'hi senten més a gust perquè la majoria dels components s'expressen habitualment en aquest idioma, tot i que ell no.  Entre el públic hi ha el Lluís Gavaldà, i el Joan Masdéu (cantnat del grup) diu que això els fa sentir orgullosos.  Canta temes com L'Empordà, el Blujins Roc... en un moment en què ja té moltes fans; de fet, podem pensar que aquí ja comença la moguda de fans de Whisky'ns.

*10-05-1991
SANGTRAÏT - SAU
Cambrils
Tot i que en aquesta època les dues bandes estan a la mateixa discogràfica i les dues són de les més importants, els Sangtraït sonen molt més fluixos que Sau, en un concert en què ens trobem un periodista de la zona, el Mario Prades, que ens ofereix xocolata... i ens treu una rajola de... era Elgorriaga o Nestlé?

Quim Mandado, cantant dels Sangtraït, va dir: "Sí, sembla que poc a poc anem entrant, no, anem baixant una mica més.  Amb una mica de sort d'aquí a 10 anys arribarem a tocar a València."

Quim Mandado, cantant dels Sangtraït, va dir:  "On toquem el dia 22 de juny?"
Papa Juls, harmònica i veus, dels Sangtraït va respondre: "El 22 de juny toquem a Sant Joan Les Fonts!"
Quim:  "Perquè, què passa el 22 de juny?" Ah! Sí!!!  Si, no és que aquet contracte ja estava fet fa un pilot de temps, llavors va sortir això de Reus i bueno, no s'han posat d'acord han canviat la data, i ja està!

Quim Mandado també va dir:  "Bueno, no necessàriament calitat, o sigui quedaran els que connectin més bé amb la gent..."  "A vegades això de la calitat i el quedar, doncs, a vegades té correlació i a vegades, no, no?"

*15-05-1991
MARC DURANDEAU
LOS POLLOS
EL TAMBORÍ
Cornellà (Programa Èxit de TV3)
El Llorenç Santamaria presenta el concert, que es grava pel programa Èxit.

*18-05-1991
TANCAT PER DEFUNCIÓ
SANGTRAÏT
La Canonja (Camp de Futbol)
Els Sangtraït ens dediquen una cançó en un bolo que acaba tan tard que els Tancat, que després han de tocar a Vilanova, hi arriben quan ja s'ha acabat la festa.

*25-05-1991
BARRI BAIX - NATS
Vilanova d'Escornalbou
En acabar el concert, els Nats fan allò de tirar les baquetes de la bateria, i el públic es llença com boig per agafar-les.  De l'entrevista amb els Barri Baix, ens queda la imatge d'uns músics força jovenets, -com si nosaltres fossim tan granns...

*GRA FORT - NATS
DETECTORS
Pratdip (Pavelló)
Els equips tècnics de Ràdio Alforja enregistren el concert, però per aconseguir-ho, han d'agafar l'electricitat de la barra... coses que passen...  Per primer cop, ens pugen els colors quan entrem a camerinos. Per què? Just quan obrim la porta de l'habitació dels Detectors, la Magda s'està canviant i no du res a dalt... la cara de tontos que se'ns posa no ens la treu ningú de la memòria.

*22-06-1991
SOPA DE CABRA - ELS PETS - TRADIVÀRIUS
LAX'N'BUSTO - TERRATRÈMOL - DETECTORS - SAU
TANCAT PER DEFUNCIÓ - BARS - NATS
Reus (Els 10 de Rock&Reus - Camp del Reddis)
Evidentment aquest és un dels bolos que més donen de sí, no només perquè va durar moltes hores i pel gran nombre de grups que hi ha, sinó perquè és el primer macroconcert que es fa a Reus, i que cobrim per al Cops i Flames.  Amb tantes hores, hi ha temps per a tot: per a la frustració quan sabem que els Kitsch -que estan programats- no vénen; per a la satisfacció quan veiem que amb els penúltims a tocar, els Lax'n'busto, encara hi ha molta gent, toti i que el boom sembla que va de baixa; per la pena i la nostàlgia quan som conscients que s'ha acabat l'etapa dels 80, amb l'actuació dels Detectors, els últims de pujar a l'escenari, fent companyia al sol matinal -la Magda es presenta amb un "Bon dia, som els Detectors i ara comença un concert"-; per la ràbia posterior quan alguns mitjans s'aprofiten d'un fet puntual -les quatre pedres que alguns avorrits tiren als Sopa qun toquen el Sexo- per fer quedar malament tot el públic i la gent que segueix i protagonitza la moguda de la música en català; per la sorpresa quan surten els Tradivàrius a l'escenari i resulta que no sona res, i són els amics i familiars els que van bojos d'un costat a l'altre informant els músics dels instruments que no sonen i intentant que el tècnic solucioni mínimament el problema, encara que no sembla estar massa per la feina.  Els grans absents de la nit són els Sangtraït, que no poden ser-hi perquè tenen un altre bolo, i les Kitsch, és clar, a qui substitueixen els Terratrèmol.  Darrera de l'escenari s'hi ha instal.lat El carrer dels Déus, un passadís amb camerinos a costat i costat.  I amb cadires per seure i veure la desfilada...  El Xavi Macaya, un músic reusenc de renom internacional, toca amb els de Constantí els Mosquits a l'aixeta.  El concert, en un principi, s'havia de retransmetre per l'Sputnik, però els de TV3, La nostra? ni tan sols el graven perquè poc abans s'ha fet el famós concert edel Palau Sant Jordi amb els quatre grans.  Ernest Benach -regidor de cultura- diu que, de fet, s'havia gestat primer el Rock&Reus, però en saber-ho des de Barcelona, avancen un altre concert per poder ser primers a la capital.  

 

Joan Cardona "Ninyín", guitarra dels Sopa de cabra, va dir: "Una fan m'ha regalat uns bombons, una fan, imagina't!"

Joan Cardona "Ninyín", guitarra dels Sopa de cabra, va dir: "Molt bé, molt bé, es el primer cop que toquem amb un tir al blanco."

Josep Thió, guitarra dels Sopa de cabra, va dir: "Hi ha gent que creu que pot imposar la seva forma de pensar als altres a cops d'ampolla de vidre, no."

Gerard Quintana, cantant dels Sopa de cabra, va dir: "Jo sóc de Girona, del barri vell, del casc antic!"

Gerard Quintana, cantant dels Sopa de cabra, va dir: "Bé, bon rotllo, una nit maca tot i que han plogut algunes pedres i algunes ampolles, però, bueno, el cel a vegades et depara sorpreses,no."

Pep Solórzano, cantant dels Tradivàrius, va dir: "Lo nostro va començar amb música celta, i després es va transformar en música ètnica d'avui a Catalunya."

Lluís Gavaldà, cantant dels Pets, va dir: "Abans, la gent, els mitjans de comunicació i les ràdios se n'enfotien del que féiem, i ara se n'han donat compte de que la cosa ven."

Lluís Gavaldà, cantant dels Pets, va dir: "El que estem fent és una tasca de reciclatge dels pijos perquè es tornin de poble.  És una tasca molt dura, però realment ho assolirem al final, no."

Enric, baixista dels Tancat per defunció, va dir: "Fa una setmana que estem gravant el disc... i com que gravem de nit, vaig un dia endarrera, jo no."

Enric, baixista, dels Tancat per defunció, va dir: "Us vau adelantar als que van fotre lo del Palau perquè ho sé, que ho  vau muntar abans aquí a Reus."

Marcel Aragonès, guitarra dels Nats, va dir: "El projecte és triomfar, d'aquí a un any arrassant a tope, ja!"

*22-6-1991. Emissió especial conjunta del Rock & Reus de 2 a 5 de la tarda entre 8 emissores locals.

Ràdio Músic Club emet conjuntament amb altres emissores municipals del Camp de Tarragona.

*29-06-1991
MÀ D'OBRA
SARAU NOCTURN
Torredembarra
Concert amb aquests dos grups del Tarragonès, fans de Els Pets, que no porten massa gent a Torredembarra, de fet, a la barra fan tan pocs calés que un dels components de Sarau Nocturn ha d'anar a reclamar el que és seu, el seu sou.  Els primers foten un senyal de trànsit amb el símbol d'obres i el posen darrera l'escenari.

*06-07-1991
GRA FORT
Ascó
Presenten el primer disc, i en anar a parlar amb ells ens regalen samarretes.  És compleix aquella frase que diu que les coses passen perquè han de passar: sort de la samarreta en qüestió perquè mentre toquen -ja a les tantes de la matinada- fa un fred que pela i no gens malament posar-se-la al damunt.  El Toni Pellissa (gralla), mentre fem l'entrevista, és al costat nostre amb una catximba com a símbol del fum de la pau.

*13-07-1991
SO-TERRANI
ROCK GAIÀ
Vilabella
És Sant Cristòfol i als pobles això de benir encara es fa, així que buscant, buscant el lloc del concert, arribem amb el cotxe beneit.  Els So-terrani, una banda de Valls, són els teloners, i els músics que després coneixerem com Rosa Negra.  Els Rock Gaià, per la seva banda, presenten la maqueta, i els entrevistem darrera l'escenari, entre cables i gent amunt i avall...

*26-07-1991
SANGTRAÏT
SOPA DE CABRA
UMPAH PAH
El Vendrell (Camp de Futbol)
Des de després del Rock&Reus ja es nota la ressaca del rock en català, i ha poca gent en aquest bolo en el qual descobrim els Umpah pah en directe, que ja toquen La Catximba. Tot i ser pocs, es crea un bon caliu i el públic se'n va amb un bon nivell etílic cap a casa.

*10-08-1991
SAU
Cubelles (Pavelló)
Sense cap mena de dubte, és una de les millors èpoques de Sau, un moment en què tenen el seu propi management, Guilleries, portat pel Joan Capdevila, que és considerat el tercer Sau.  La mostra del bon moment és que aquest és el concert número 100 de la gira Quina Nit.  Però els Sau no estan sols, i primer hi actuen Los Catalanes, uns músics -qui són?- que surten a l'escenari ben disfresadets.

*18-08-1991
LA GRAN AVENTURA
SANGTRAÏT
Martorell (Camp de Futbol)
Sortim al.lucinats per la barreja de dos grups tan diferents i al mateix temps tant potents a l'escenari, però també tornem a casa capcots i pensarosos: hi ha hagut poca gent, i ens trobem que després d'una primavera plena de concerts -protagonitzats sempre pels mateixos grups, això sí- aquesta tardor es presenta com una època de vaques magres; ens preguntem què hem fet malament tots plegats, què ha passat, i arribem a la conclusió que, segurament, el públic està una mica fart de veure tan sovint els mateixos grups.  Cal més oferta i diversitat.

Xavi vidal, cantant de La Gran Aventura, va dir:  "Hi haurà un dia, suposo que, dintre del rotllo català la gent apendrà de que no tot és igual, si no que cada dia hi ha més sectors diferents i la gent, doncs, s'anirà diversificant una mica més perquè es que no es pot barrejar tot al mateix sac"

Xavi Vidal, cantant de La Gran Aventura, va dir:  "Sí, hem acabat el videoclip de "Sota pressió" i bueno, es presenta a principis de setembre..."

Xavi Vidal, cantant de La Gran Aventura, va dir:  "Sí, a València hi ha molta penya, a València els hi va molt el rotllo així una mica més actual, i llavors hi ha força gent que està interessada en veure'ns.  Nosaltres, si hem d'anar a València, a València anirem!"

Xavi Vidal, cantant de La Gran Aventura, va dir:  "Sí, sí, jo si tinc calor em despiloto, i si en fa més em trec els pantalons, vull dir no em tallo un pèl."

*24-08-1991
U-TÒPICS - TRADIVÀRIUS
Vinaixa
Molta gent hi ha anat en tren, amb la idea d'empalmar i tornar a casa amb el primer que surti al matí, però es queden més penjats que un pernil perquè el concert s'ha de suspendre per la pluja.  El Jordi Sugranyes es pren la primera i última cervesa de la seva vida - fins ara.

*24-08-1991
SARAU NOCTURN
Torredembarra
No sempre pots ser a tot arreu, i aquest dia es demostra, perquè arribem quan ja toquen la darrera cançó.  Els Sarau Nocturn són una d'aquestes bandes ecologistes, que es posicionen contra Vandellòs i que intenten seguir l'estil de Els Pets, fent cançons de pagesia... saben aprofitar el moment.

*11-09-1991
LAX'N'BUSTO - ELS PETS - TOMEU PENYA
Tarragona (Plaça de Toros - Rock & Terra)
Tot i la davallada de públic i que plou, hi ha força gent i el concert es pot fer, amb la incògnita en que tot moment de si s'haurà de suspendre, i amb l'al.licient que Els Pets granven el video clip d'Està plovent.

*21-09-1991
JA T'HO DIRÉ
Reus (La Palma)
És el primer bolo dels Ja T'ho a Reus, la seva entrada a les nostres terres, en una època en què encara no ha sortit Es blau es fester, que editarà PDI, de fet, si no recordem malament, a Reus s'assabenten que la discogràfica els fitxa.  Aquest estiu els Ja T'ho comencen a fer de teloners de Sopa i ofereixen un repertori totalment bilingüe.  En acabar l'actuació, parlem amb ells i fem una entrevista que recordem amb molt bon rotllo.

*27-09-1991
KITSCH - APUS
Mont-roig
Els de Banyoles ofereixen un concert súper intens, d'aquells que deixen marca.  A més, el Josep es queda de pedra en saber que el Joan Peiró (Kitsch) és llicenciat en filologia catalana.  Es trenca aquell tòpic que gairebé obliga els músics a ser mals estudiants.

*28-9-1991
LAX'N'BUSTO - KITSCH
JA T'HO DIRÉ
KARDA FÀSTIC
Vic (Mercat de Música Viva - Antiga Campsa)
És el nostre primer Mercat de la Música Viva de Vic com a periodistes del Cops i Flames i hi anem amb l'Skin que, com a bon fan dels Kitsch, està eufòric pel fet de veure'ls dos dies seguits.  Aquí sabem que els Karda Fàstic han guanyat el concurs Èxit.  Plou, però el concert es pot fer i es retransmet pel C33, tot i no estar anunciat.

 
 *29-09-1991
ELS TROBADORS
Vic (Mercat de Música Viva)
Com serà tradició, la son ens mata en el segon dia del Mercat, però anem traient forces d'on podem per anar a veure Els Trobadors, i ens trobem l'Albert Reguant, que se sorprèn de trobar-nos en aquest bolo perquè, segons ell, som uns rockeros.

*19-10-1991
MANGO BONGO
Reus (La Palma)
Concert organitzat per Ràdio Músic Club (que després es dirà Punt 6 Ràdio) per celebrar el novè aniversari, en què es presenten el Lluís Gavaldà, el Carles Fargas... i evidentment els deixem passar.  Els Mango Bongo tenen dos temes en català tot i ser un grup d'arrels africanes.
 

*31-10-1991
FOC ROCK - LAX'N'BUSTO
Vinyols i els Arcs (Casal)
Som una mica culpables de la presència dels Foc Rock a Vinyols, perquè en el concert anterior que els haviem vist, a Alcover, ens havien passat una maqueta, que haviem punxat a la ràdio.  Un dels nostres oients (el Joan Vidiella), en sentir-la, va trucar per demanar-los el telèfon i portar-los de teloners dels Lax a concert que organitzava a Vinyols.
 

*22-12-1991
TANCAT PER DEFUNCIÓ
SANGTRAÏT - I6
PARKING
Reus (Parc de Sant Jordi)
Concert Picap, per presentar el Foteu-li canya, organitzat per 40 Principales, que desperta la intolerància d'algunes persones, que no tenen res millor a fer que tirar grava al Guillem Caballé, de Cadena 40.


Cops i Flames, 1990

*22-02-1990
ALBERT PLA
Reus (Teatre Batrina)
És un moment àlgid en la carrera de l'Albert Pla, el Teatre està ple, hi ha gent dreta i tot; llàstima que a darrera no se sent res.  La roda de premsa és sonada, perquè l'Albert passa de respondre les preguntes amb normalitat, tot són sí i no... i entre la premsa hi ha qui s'indigna.  Per acabar-ho d'arrodonir, explica aquella història típica de què tot ho deu al Concurs de Jaén: el Sisa i el Pi de la Serra el van apadrinar i això li va permetre concursar i guanyar, de manera que es va poder donar a conèixer.

Albert Pla va dir: "Em sembla que no existeix cançó catalana, hi ha gent que canta, uns canten en castellà, uns altres en català, però la cançó catalana no és un moviment que camini junt, ni ara, ni quan caminava el Pau Riba ni el Lluís Llach, no.  Imagina't posar-los al mateix sac, no!"

*24-03-1990
JORDI SABATÉS
Reus (Teatre Bartrina)
Aquest dia, el Jordi Sabatés ens diu dues frases molt important: "la música és una cortina de fum" que ens marca tant que després ho preguntem a tots els grups, i que, segons ell, "els músics han de tenir l'oportunitat de fracassar", una frase que s'ha convertit en dogma del programa.  Tot això passa el dia que el Jordi Sabatés presenta El secret de la criolla, en un concert que se'ns fa força llarg, ja que tot el disc és una cançó en piano i no hi estem acostumats.

Jordi Sabatés va dir:  "És exactament música de cambra moderna, la necessitat de fer aquest grup era perque la música de cambra sembre caiem en el...  bueno, hi ha grups molt bons que fan la típica formació, doncs el quartet de corda, el quintet de vent... aleshores amb el Xavier Pomerol que és el flautista, em va engrescar a fer una mica música de cambra moderna, no"

Jordi Sabatés, va dir:  "Quan estàvem gravant el disc "El Secret de la criolla" jo estava buscant..., les cançons oferien un doble dificultat, una de les dificultats era trobar una veu que substituís a la Bonet, llavors vaig estar provant una quantitat de cantants..."

*02-06-1990
TRADIVÀRIUS
LA SALSETA DEL POBLE SEC
Riudoms
Un altre dels problemes que ens hem trobat en uns quants bolos: que hi ha gent entestada en impedir que fem la nostra feina amb normalitat: en aquest concert ens costa molt d'entrar, però finalment ho aconseguim i entrevistem la Salseta; en acabar ens adonem que quan parlem amb ells sempre acabem referint-nos a Salseta Discos -la seva discogràfica- i en aquesta ocasió ens parlen de La Roda, dels Sopa de Cabra.

*14-06-1990
MARIA DEL MAR BONET
Reus (Teatre Fortuny)
Li preguntem si coneix la versió rockera que han tret els Ocultos de La Balanguera i ella ens respon que encara no l'ha escoltada: "És una agradable notícia".

*24-06-1990
SOPA DE CABRA
ELS PETS
Reus (Primer Rock & Reus - Parc de Sant Jordi)
Un d'aquells concerts que recordem, no només perquè s'han gastat una calderada en promo i fins i tot hi ha cartells als fanals, ni perquè hi ha un sector de públic que va amb cascos carbassa, sinó també perquè Els Pets, els primers en tocar, cantent l'Everybody, en anglès, i perquè el Gerard Quintana ens explica que, si pugués, gravaria un disc en diferents idiomes, entre ells el suahili.  I perquè el de Girona se solidaritza amb els pagesos de l'avellana en un bolo en el qual aprofiten per gravar el clip de El carrer dels Torrats, amb la presència d'una noia teclista a l'escenari -la mateixa noia que surt al clip- i del Francesc Bellmunt.  Ah, els Sopes diuen al públic que graven el clip i el personal, ens saber-ho, bota més que mai.

 
  *13-07-1990
ATZUCAC
Reus (La Palma - Concurs UT)
Coneixem el Jordi Freixes, autèntic dinamitzador musical de Valls i comarques veïnes.

*04-08-1990
NATS
Cambrils (Pg. de les Palmeres)
El grup presenta les seves cançons poc abans de treure el seu primer disc, Cor a l'atac.  El Josep Maria Clariana (cantant) dedica una cançó a "aquell parell de gripaus", referint-se a una parella de la guàrdia civil que controla la zona.  Només començar la cançó, se sent una forta explosió.  És un focus que peta en caure-li un coet i fereix lleument el bateria, Carles Rom, a qui han de traslladar CAP més pròxim i estar un mes de baixa.  En aquest moment, els Nats són els únics que s'autoetiqueten amb el segell de Rock Català.  Més tard la seva reconversió donarà una nova banda, per cert, molt interessant: Baked Beans.  D'altra banda, aquesta nit l'Albert Reguant -mànager- ens fa saber que ell ha descobert Els Pets, tot i que ens aquesta època cadascú fa el seu camí per separat.

*5-8-1990. Nou horari.  Divendres a les 7 de la tarda.

El programa Cops i Flames passa a emetre's els divendres.

*18-08-1990
TRADIVÀRIUS - BARS - SAU
Santa Coloma de Queralt (Pati el Castell)
És el primer concert de Sau que anem, hi ha molta boira.  El Joan Capdevila, el seu mànager, ens mostra una actitud molt internacionalista, implicant fins i tot el grup.

*25-08-1990
PIRÀMID - SANGTRAÏT
Cervera (Aquelarre)
Probablement cap Aquelarre ha estat tan passat per aigua com aquest, perquè plou moltíssim i no pot tocar ningú.  Els grups estan programats en llocs diferents de la vila.  Un dels indrets més insòlits on hem fet entrevistes és sota d'aquest escenari de Cervera, on parlem amb els Piràmid, una banda de rock simfònic precedents dels Aula Magna.

*28-08-1990
FOLLIM FOLLAM
Reus (La Palma)
Coneixem el Joan Ribó, d'Audiovisuals de Sarrià.  Els Follim Follam són un veritable fenomen, en aquest moment, i actuen tant en esglésies com en llocs oberts.

*08-09-1990
NAKKI -U-TÒPICS
LAX'N'BUSTO - LA MADAM
Tàrrega (Plaça de les Nacions Sense stat - Fira del Teatre al Carrer)
Els Lax'n'busto canten una cançó en castellà i els xiulen.  Hi ha molta gent i entre la multitud l'Elisabet per una lentilla... A partir d'aquesta nit, el músic que toca la gaita amb els Nakki, de Manresa, passarà a ser per a nosaltres El Gaitero.

Maria Salla, cantant dels U-tòpics va dir:  "Mira, com tornis a dir això del Bronx ja m'emprenyaré, eh!  Això del Bronx és una tonteria dels de la discogràfica perquè els discjokeys de les ràdios se l'escoltin i el posin, és veritat!  És així!

Maria Salla, cantant dels U-tòpics va dir:  ""Tenir records" és una persona que ha tingut una decepció, i l'altra s'ha quedat penjada, i llavors aquesta li diu: "Ara, jo dec haver pogut tenir decepció, però, tu t'has quedat penjada " Que l'entens?  Llavors és quan li diu això, no, que ell ja només es pot permetre tenir records, i li descriu la seva situació, potser ho exagera una mica, pero és això, no!"

Aleix Creus, cantant de la Madam va dir:  "Nosaltres fa temps que estem en el Vallès i que sabem, tota la gent que ara es comença a conèixer són gent que nosaltres coneixem des de fa la tira... Ja era hora que se'ls conegués perquè n'hi ha un quants que ho fan molt bé, tipus Bars que em sembla que toqun aquí!".

*08-09-1990
SAU
Vilafranca del Penedès
De Tàrrega a Vilafranca en una nit!  Però val la pena perquè es produeix un d'aquells moments de certa màgia: tot i que hi ha força gent, durant el concert, hi ha un creuament de mirades entre el Carles Sabater i el Lluís Marçal -l'Skin- i el Josep, i el cantant el saluda des de dalt de l'escenari.

*09-09-1990
GREC
MARIA DEL MAR BONET
Montblanc (Plaça Major)
Potser el que més recordem d'aquest bolo és que un periodista de la ràdio local pregunta a la Maria del Mar Bonet si és de Barcelona, cosa que com és de suposar posa de força mal humor la cantant mallorquina.  L'equip de so dels Grec no sona gaire bé, estan cremats i molt depressius, i que parlant amb ells, ens critiquen Els Pets.

Orland Cardona, cantant dels Grec, va dir:  "Estem patint, lo que estan patint tots els grups, o la majoria de grups de Catalunya, que no tenim actuacions, no.  Dir que amb aquestes dues i tres o quatre més que hem tingut ha sigut tot.  Ha sigut l'any que ha anat pitjor quan a número d'actuacions, vull dir concretament, que jo sàpiga, els únics grups que han treballat han sigut Els Pets, Sopa de cabra i Sangtraït, que jo sàpiga, tot lo altre vull dir...  N'gai n'gai, La Madam, nosaltres... ha sigut molt poca cosa."

Altres concerts de l'època:

10 de setembre de 1990 - La Salseta a Les Borges del Camp.

*11-9-1990. Especial Onze de Setembre de 4 a 6 de la tarda.

*15-09-1990
SOPA DE CABRA
DETECTORS - ULL FOSC
Sant Boi de Llobregat (Festival Altaveu)
Ha plogut tota la tarda i el concert s'ha de suspendre, però podem veure els Urbalia Rurana i els Nakki a la plaça de l'Ajuntament.  I ens fa il.lusió tornar a veure a El Gaitero.

Altres concerts de l'època:

29 de setembre de 1990 - Sangtraït a Olesa de Montserrat.

*30-9-1990. Restabliment de l'horari definitiu del programa, els dissabtes de 4 a 5 de la tarda.  Aquest horari s'ampliarà amb el temps fins 2/4 de 6 i més tard fins les 6 de la tarda, horari que s'ha mantingut fins l'any 2000.

El programa Cops i Flames passa a emetre's els dissabtes a la tarda.

*06-10-1990
ELS PETS - MI-TE'LS
ELS PIRATS - RAMON MARIA
ELS DEL PATI, entre altres
Tarragona (Mostra Músics Tarragonins - Plaça Corsini)
Es retransmet en direte per Tarragona Ràdio, i posteriorment en surt un doble disc.  Tot i que ells s'hi esforcen, Els del Pati no aconsegueixen oferir un concert massa interessant i ens fa a l'efecte que és el grup amb menys qualitat que hem vist fins al moment, i això que el Lluís Marçal de Tarragona Ràdio ens diu que aquest concert és glòria comparat amb algun que ell ha sentit abans.  Els Pets interpreten el Tu de què vas i el Lluís, ja en aquesta època, aconsegueix fer baixar tota la gent.  Ah, també toquen dos músics tarragonins, el J. Galdran i el J. Raverté, que ens ofereixen una fotograria promocional feta en un cementiri.
 

*15-10-1990
RAIMON
Reus (Teatre Fortuny)
El concert es fa en motiu del 5è aniversari de la mort de Companys, en aquesta època el Raimon està més aviat parat i es rumoreja que només farà aquest concert.  De fet, porta força temps sense fer bolos.

*27-10-1990
SOPA DE CABRA
LAX'N'BUSTO
L'Espluga de Francolí (Pavelló)
Un d'aquests concerts amb molt de fum i en el qual el Gerard Quintana li diu al Sugranyes que el posaran en plantilla si el veuen tant... però el gironí no s'imagina que encara l'haurà de veure moooolt més... A les taquilles hi ha el Miggie Rañé, mànager dels Lax.  Les companyies de management d'aquesta època són més precàries que les actuals.  Han d'estar a la taquilla, a la porta venent entrades, si convé vigilant, etc...

*28-10-1990
LLUÍS LLACH - JOAN AMÈRIC
PAU RIBA
LA SALSETA DEL POBLE SEC
Montblanc.
Concert contra els abocadors a la Conca.  L'acreditació dels mitjans és una senyera amb un crespó negre.  Hi ha una pancarta on diu : La unitat ho fa possible i el Pau Riba, des de l'escenari, se la mira i diu "La humitat ho fa possible", així ho interpreta ell.

Pau Riba va dir:  "Jo estid d'acord en que la població rebutgi un Pla de merda d'aquesta, imposat així, des del Govern d'aquesta manera, no.  El que passa que ja hem comentat abans que precisament estem en un moment en que le Pla aquest ja ha sigut retirat, aleshores no sé ben bé quin és el motiu ara exactament.  La trobada d'aquesta nit, suposo que és una mena de celebració d'haver guanyat la partida, no"

*31-10-90
MI-TE'LS - ELS PETS
Vinyols i els Arcs (Casal)
El poble encara recorda les fileres de cotxes aparcats a la carretera.  Unes 1500 persones omplen la sala del que Els Pets anomenen "el concert de la sauna". I per si fos poc, el Lluís Gavaldà fé febre.  I els Mi-te'ls es posen tothom a la butxaca amb l'Atxumahei atxumaha.

Joan Reig, bateria dels Pets, va dir:  "I després, doncs, entrar a l'estudi amb un productor que serà el Marc Grau, el guitarrista d'El Últumo de la fila, i m'imagino que cap a la primavera hi haurà el disco al carrer."

Joan Reig,, bateria dels Pets, va dir:  ""Estic mort", probablement hi vagi; "Està plovent", probablement hi vagi; "Quina tabarra", quasi segur; "Silenci criminal", quasi segur; "Menja avellanes", segur..."

*22-12-1990
BACUUM
Tortosa (Sala Gas Gas)
Dins del circuit de l'UT, els Bacuum toquen a casa, en una sala al costat del riu que ens costa de trobar.  Interpreten una cançó molt coneguda del grup, Insubmissió.


Cops i Flames, 1989

*14-1-1089. Primera emissió del programa els dissabtes a les 8 del vespre a càrrec de Jordi Sugranyes i Josep Cartanyà.

*14 -01-1989
MARINA ROSSELL
Reus (Teatre Fortuny)
L'inici, de fet, del programa -del Cops i Flames- &és aquest 14 de gener.  I vés per on, coincideix amb un concert.  Enregistrem la nostra primera entrevista, i ho fem amb la Marina Rossell i mentre parlem amb ella entra un tal Toni Xuclà, que interromp la nostra primera xerrada oficial per a Punt 6 Ràdio.  En aquesta època, demanem als músics que ens facin una salutació per al programa.  I ja en aquest primer dia coneixem el que serà company infatigable de bolos i bolos, el Lluís Marçal, que fa un programa a Ràdio Fòrum -actualment Tarragona Ràdio.  La Marina es queda parada amb el Josep Cartanyà i el Jordi Sugranyes "Oh, que jovenets que sou!"

Marina Rossell va dir: "Bé, doncs, me'n vaig ara, d'una manera immediata canto el dijous en el programa de televisió "Sábado noche", després me'n vaig a Brusel·les, després preparo un especial per a televisió Sant Cugat de tot el disc "Rosa de foc" i després  me'n vaig a Luxemburg i a Alemanya."

*21-01-1989
ELS PETS
Tarragona (Tinglados Moll de Costa)
La Sonoritat d'aquest concert per Nicaragua no destaca, precisament, per la seva brillantor, més aviat al contrari.  D'aquest bolo, i d'aquests temps, ens queda la imatge d'adolescents de les Llufes, però també l'aspecte del Lluís Gavaldà, que apareix amb una gavardina llarga fins als peus i ens fa la seva primera gran pregunta: "a quina discogràfica enviem la maqueta?"

Lluís Gavaldà, cantant dels Pets, va dir: "El 86 vam començar a tocar i vam fer una maqueta que la vam presentar al concurs del Mikimoto i vam quedar finalistes.  Això va ser fins al 87.  Al 87 jo me'n vaig anar als Estats Units per acabar de fer uns estudis, i al tornar, que he tornat aquest estiu, hem tornat a muntar el conjunt una altra vegada, i ara el mes que ve fer una altra maqueta que la volem presentar per Barcelona, a veure si alguna casa discogràfica se l'accepta.  El que passa és que cantant en català..., doncs, la majoria de cases ens diuen que no, però, bueno!"

Lluís Gavaldà, cantant dels Pets, va dir: "És que a mi el que em fa gràcia, són aquests tios que són catalans, surten a canar, i canten en castellà  amb un  accent que no hi ha déu que els aguanti amb accent de Vallfogona, a mi en fa molta pena, això!

*14-3-1989. Ràdio Músic Club es veu forçada a aturar les seves emissions i, per tant, la seva programació.

*22-4-1989. Emissió especial de Ràdio Músic Club per la Diada de Sant Jordi protagonitzada per l'equip del Cops i flames.  L'objectiu de l'emissió era exigir al Govern Central el dret a retornar a les ones.

*22-04-1989
MANEL CAMP - KITFLUS
Reus (Teatre Bartrina)
En aquesta època, la ràdio està tancada i el Manel Camp se solidaritza amb nosaltres, demanant la legalització.  Quan parlem amb ells, habitualment respon el Manel Camp, però el Kitflus sempre hi afegeix allò de "Estic totalment d'acord amb el que diu el meu amic Manel Camp".

Manel Camp va dir: "L'espectacle "Ben aprop", de la Maria del Mar i jo continua existint, arrel d'això s'ha gravat un disc, disc lògicament que està com molt retallat."

*03-06-1989
LOQUILLO I LOS TROGLODITAS
Reus (Reus Deportiu)
El pavelló és ple de gom a gom.  Entrem a camerinos per saber per què no canta en català i ja en aquesta època ens diu que és per un tema polític, però que troba bé grups com els Lax'n'busto, tot i que no tenen bolos.  És la primera i última entrevista que li fem.

*5-6-1989. Torna a emetre Ràdio Músic Club en fase de proves.

*9,16 i 23-6-1989. Emissió del Cops i flames dins d'aquesta fase divendres a les 10 de la nit.

*18-07-1989
SANGTRAÏT
Girona (Antigues Casernes)
Hi va el Jordi Sugranyes, que es troba una mica perdut perquè no coneix la banda.  El  millor en aquestes ocasions és preguntar; i ho fa, veu un tio per allà -el Quim Mandado, tot i que el Jordi no el reconeix- i li diu que sí, assenyalant el Papa Juls i traient-se la feina del damunt.  El Jordi no s'adona de la xamba fins després.  A diferència de la zona de Reus, a Girona la moguda ja funciona clarament.

*29-07-1989
LAURA MARTÍ
Salou (Passeig Jaume I - Camió de Catalunya Ràdio)
Aquí es produeix un punt i apart important:  coneixem la Laura Martí, i ens quedem molt impressionats per ella i perquè ens diuen que serà el Michael Jackson d'aquí.  S'equivocaven.

Laura Martí va dir: "Bé, el grup de Laura Martí farà qüestió d'uns 8 mesos que està constituït, que està format, i va ser arrel del "De què vas?" que es va gravar en un estudi de gravació per músics que jo ni tan sols coneixia."

Laura Martí va dir: "La immensa majoria del públic era estranger, llavors no m'han entès.  Estava composat per italians, francesos, anglesos, espanyols... i en fi, no m'han entès."

*30-07-1989
SOPA DE CABRA
Tarragona (Rambla Nova - Camió de Catalunya Ràdio)
Arribem tard -i no és la darrera vegada que ens passa amb els Sopa- però tot i així és un gran dia -o una gran nit-.  Parlem amb el Gerard, li demanem una salutació i ens diu allò de "Salut i visca el rock&roll!", o alguna cosa semblant, però el cas és que d'aquí surt el lema que s'ha mantingut sempre al final del programa de "Salut i bon toc de rock!".  Els Sopa ja canten molt en anglès, castellà i català.  Ens sorprèn que en aquesta època tots els grups es recorden dels bolos que han de fer més endavant.  I el Gerard ens comenta que el mes següent actuen a la inaguració del C33.

Gerard Quintana, cantant dels Sopa de cabra, va dir: "A l'agost tenim, no sé unes 12 actuacions i al setembre encara més, n'hi ha algunes que són força interessants.  Ens fa il·lusió també sortir del nostre feudo que és una mica Girona, no, que hi toquem molt sovint, n'hem per la província de Barcelona, venim jo que sé per Lleida, a l'Albi, a Cervera, per aquí a la vora també, després al setembre toquem a  la Mercè a Barcelona, a la recta de l'Estadi, sembla que inaugurarem el Canal 33 també."

*09-09-1989
NÚRIA FELIU
TOMEU PENYA
SANGTRAÏT
Montblanc (Plaça Major)
Al llarg de la història del programa hem fet entrevistes en els llocs i situacions més insòlits, com insòlits han estat alguns dels espais convertits en camerinos per una nit.  En aquest cas, el que serveix per a tot és un pis habilitat.  El Joan Carles Doval -representant de la discogrà;fica Picap -ens comenta si sabem res de Els Pets i li expliquem que ja tenen discogràfica.  Ens recomana Sau, una banda que, segons ens explica, té un cantant, que es diu Carles Sabater, que és una màquina a l'escenari.  Ens crida l'atenció que els Sangtraït, que ja en aquesta època fan la guerra pel seu compte, portin públic de lluny.

Núria Feliu va dir: "De gèneres, molts, d'estils un, que és el meu, de gèneres mira:  la cançó ciutadana, la cançó popular catalana, les cançons  diem-ne de comedia musical, les cançons de cinema, les cançons absolutament jazzístiques, el swing... o sigui que precissament la gràcia està en que no ho fa ningú més."

Tomeu Penya va dir:"A finals de novembre entro dins s'estudi, de Palma, i ja tenc ses cançons mig arreglades, casi arreglades, i jo confio que    per gener, febrer o per març sortirà es novè, es disco que fa nou."

Quim Mandado, cantant dels Sangtraït, va dir: "Un grup no surt perquè sí, ha de treballar molt, s'ha de fer una certa calitat, si no hi ha calitat ja   no val la pena dedicar-s'hi, no."

*10-09-1989
OM - NATS
Cambils (Pavelló)
No hi ha escenari i els grups han de tocar arran de terra, on veiem una estelada mentre toquen els Nats, que en aquesta època són molt independentistes.  Els Om, un grup força popero de Reus, són un dels millorets de la ciutat.

*23-09-1989
TRADIVÀRIUS - PEGASUS
Reus (Parc Sant Jordi)
Hi ha col.laboracions entre els dos grups: d'una banda, el Santi Arisa -bateria de Pegasus- toca amb Tradivàrius el tema Els nanos de Reus, i, de l'altra, les dues formacions interpreten plegades Mossèn Joan de Vic.

Max Sunyer,guitarra de Pegasus, va dir: "El cert és que fora del Principat, és difícil perquè ara hi ha tota la cosa aquesta de les autonomies, la cultura està desmembrada, totes les autonomies tene la seva economia, els seus diners públics per a invertir-los en cultura, llavors potencien el de la terra, que està molt bé, no."

Max Sunyer, guitarra de Pegasus, va dir : "Per una via absolutament coherent i honesta, sense radicalitzar res, doncs, pots arribar a ser reconegut com va fer el Pau Casals que va dir -senyors jo sóc d'un petit país, situat en un petit mar i això es diu Catalunya-."

*12-11-1989
LAX'N'BUSTO
Reus (La Fàbrica)
Hi ha poca gent i l'Elisabet -aleshores mànager dels Lax- s'entreté traient un renom al Sugranyes i al Cartanyà, que a partir d'aquest moment són Dupond i Dupond.

*Desembre 1989
JOAN MANUEL SERRAT
Reus (Teatre Fortuny)
Durant dos dies presenta Material sensible; el Josep va al primer concert i queden per a fer l'entrevista l'endemà a les cinc de la tarda.  Quan arriba, el Serrat li demana perdó pel retard de cinc minuts!, i comenta que abans de treure una cançó li consulta a sa filla.


Cops i Flames, 1988

*El programa Cops i flames va ser creat per Josep Cartanyà i Jordi Sugranyes l'any 1989.  La idea d'iniciar un programa de música en català a Punt 6 ràdio (abans Ràdio Músic Club) va sorgir l'estiu del 1988 als locals d'El Llamp de Reus, seu de l'emissora Ràdio Tau.  El Jordi i el Josep van començar al món de la ràdio amb el programa que seria precedent del Cops i flames, el Çarabatana oberta, que va deixar d'emetre's a Ràdio Tau el 23-9-1989.  S'acabava el Çarabatana però ja feia un temps que havia nascut el Cops i flames de Ràdio Músic Club.

*1988
PEGASUS
Reus (Parc de Sant Jordi)
Només entrar, ens trobem amb una sorpresa força agradable i poc habitual: al damunt de les cadires hi ha uns senzills de plàstic amb dues cançons de la banda, Temps de rock i Sector Terciari; la llàstima és que la majoria estan malmesos.  Ja al primer concert al qual assistim com a periodistes, ens trobem que a vegades els músics els agrada de baixar a tocar entre el públic: Rafel Escuté, el baixista de Pegasus, ho fa perquè, segons ens comenta, li agrada la sensació.

*22-07-1988
TRULL
Valls
Liderats pel seu cantant -Manuel Toda- interpreten un pupurri dels Beatles en català.  Actualment, només hi ha constància en video d'aquest pupurri perquè un dia van anar a dinar a El Vendrell i es deixen el màster a dins del cotxe, amb tanta mala sort que els el roben.  La banda ha tret dos discos.

 
  *25-07-1988
DUBLE BUBLE
Salou (Passeig Jaume I - Camió Catalunya Ràdio)
¿Has anat mai a un concert que comenci tard?  Noooo, no pot ser!  Doncs, sí, a la tercera va la vençuda, i amb només tres bolos a l'espatlla ja hem d'esperar una llarga estona que comenci, juntament amb el centenar de persones que hi ha de públic, assegudes a terra.  Qui dóna la cara en aquesta ocasió és el Pep Poblet, qui ens explica que havien tocat a Valladolid i els havien increpat per l'idioma.  Aquesta és la famosa gira dels 60 bolos dels Duble Buble, més que res perquè aquí s'acaba la història del grup i la possibilitat que el públic torni a confondre la cantant i la teclista.  Un detall, has sentit mai la primera cançó del Vides Exemplars?  I el Camino Soria dels Duncan Dhu?  Doncs escolta-les seguides i busca-hi les set diferències.

*20-08-1988
TRADIVÀRIUS
ELÈCTRICA DHARMA
La Selva del Camp (Camp de Futbol)
Un altre clàssic en els concerts que es fan i es desfan a casa nostra són els elements pirotècnics, sobretot en alguna de les actuacions de la Dharma, i en aquesta no hi falta, tot i que és el segon bolo que els barcelonins fan després de la mort de l'Esteve Fortuny -el primer ha via estat a Pineda- i se'ls nota tensos; en directe, duen un guitarrista italià que no sobresurt excessivament.  El Jordi Sugranyes i el Josep Cartanyà -fundadors del Cops i Flames- estrenen els carnets de Ràdio Tau, emissora de la qual procedeixen abans de Punt 6 Ràdio, on realitzen el programa Çarabatana Oberta.

 
  *26-8-1988
LAX'N'BUSTO
Valls (Antic Hospital de Sant Roc)
L'única referència que tenim d'ells és d'haver-los sentit al programa del Mikimoto, i els coneixem en un concert amb el públic apalancat a les cadires.  Xerrem amb el Jimmy, que ens parla de la maqueta i ens explica que a El Vendrell també tenen una ràdio, en la qual posen un micròfon al mig de l'estudi i hi toquen flamenc.  És una nit de coneixences, perquè els Lax no van sols, sinó amb la seva mànager, l'Elisabet, que ens trobaarem força vegades més.  Als Lax, els tornem a veure l'endemà a l'Arboç, on toquen amb els Aqua i els Detectors.  Aquests havien d'anar acompanyats de l'Albert Reguant, tot i que finalment baixa l'Àlex Eslava, que en aquests moment és delegat a Catalunya de la discogràfica Blau, i després -quan neixi- serà el responsable màxim de Discmedi.

*10-09-1988
AQUA - POPSTROCK
XUCUPÀ - LA MADAM
Tàrrega (Fira de Teatre al Carrer - Camió Catalunya Ràdio)
Al restaurant on anem a sopar ens treuen els plats de la taula molt ràpid, sembla que tenen pressa.  La Madam van amb un representant de Management i Disseny, Jaume Martínez, que és l'encarregat de l'organització de la part musical del Festival de Teatre al Carrer de Tàrrega, i segons el qual això del rock català és la punta de la llança.  Els Xucupà, que s'autoproclamen hereus del Pau Riba, ens regalen Ja estem en cinta.  Tot plegat passa en un moment en què sembla que cantar en català ja comença a ser un fet normal.  Ah, i en què el Llongue (cantant de La Madam) demostra la seva força agafant le Josep i el Jordi pel coll de la camisa, un a cada mà, i aixecant-los.

*24-09-1988
MANEL CAMP
MARIA DEL MAR BONET
Reus (Teatre Bartrina)
Contradiccions de la vida: darrere els escenaris i a camerinos hi ha un cartell ben gros en el qual es llegeix: PROHIBIT FUMAR, i algú hi afegeix: "Amb pipa", referint-se directament al conserge, que entra fumant amb pipa, sense fer cas del cartell.  En aquesta època, el mànager de la Maria del Mar Bonet és el Fèlix Camprubí.

*Octubre 1988
DETECTORS
Vila-seca (Camp de Futbol)
El volum del so és tan elevat que, per primer cop, l'endemà encara ens xiulen les orelles durant tot el dia a causa de la potència.

*Novembre 1988
LLUÍS LLACH
Reus (Teatre Fortuny)
Presenta Geografia en la reinauguració del Teatre Fortuny, un espai que es convertirà en clàssic gairebé anual de trobada amb el Lluís Llach.

*1988
TRADIVÀRIUS
Reus (Plaça del Castell)
Qui sigui del Baix Camp, estigui llegint això i no conegui el Gilbert, que tiri la primera pedra.  I qui en aquesta època hagi anat a  un concert de Tradivàrius i no hagi vist el Gilbert demanant el Rockabilli, que tiri la segons.  Nosaltres no en podem tirar cap.

*2-12-1988. Es proposa l'emissió del Cops i flames a la direcció de Ràdio Músic Club (Punt 6 Ràdio).


( *texts extrets de l'Anecdotari "L'altra cara dels concerts" editat l'any 2000)
Web del Jordi Sugranyes
Apartat de Correus 1125 Reus. 43200 - Telèfon 686 542 870
videoperiodista musical (pàgina principal)