Türkiye

Turkis~1.gif (6691 bytes)

Turizm
Ekonomi
Tarihçe
Yemekler
Coğrafya
Ulaşım
Nüfus
Kültür
Ö-Telefonlar
Ana Sayfa

email03.gif (2226 bytes)

 

 

 

Ulaşım

Gaziantep ili, kara ve demiryolu ulaşım imkanları ile önemli bir geçit noktasıdır. Kara ulaşımında güneyden ve Akdeniz’den doğuya ve kuzeye giden yolların kavşağında bulunuşu, ili ekonomik gelişmesinde en temel unsur olarak yer almaktadır.

Gaziantep demiryolu, Adana-Malatya demiryolunun Narlı istasyonunu Halep-Bağdat demiryolu, Kargamış, Cerablus istayonuna bağlar, Ayrıca Fevzipaşa’dan geçen Halep expresi de Gaziantep’in İslahiye ilçesi sınır kapısından suriye topraklarına girer.

gz_nur.jpg (41880 bytes)

Gaziantep, Karayolu bağlantısı ile, Osmaniye üzerinden Adana ‘ya ve Mersin’e, Birecik köprüsü üzerinden Şanlıurfa’ya, Narlı üzerinden Kahramanmaraş’a, Fevzipaşa üzerinden Antakya’ya Kilis üzerinden Halep’e (Suriye), Kilis’ten ayrılan bir yolla Hassa üzerinden yine Antakya’ya ve Besni üzerinden Adıyaman’a bağlanmaktadır. Bu yollarla önemli bir kavşak oluşturan Gaziantep, karayolu ulaşımı yönünden bir düğüm noktası gibidir.

Uluslar arası Gaziantep Hava-alanından ise günlük olarak tarifeli uçak seferleri yapılmaktadır.Hergün Gaziantep’ten Ankara’ya ve İstanbul’a direk olarak tarifeli seferlerle havayolu ulaşımı Sağlanmaktadır. Ayrıca diğer illere de Ankara bağlantılı uçak seferleri yapılmakta olup, tarifesiz uçuşlar da alandan yararlanmaktadır. Gaziantep hava alanının yeni kimliğine uygun olarak genişletilmesi ve standart bir yapıya getirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. 1995 yılında 1822 uçak seferi düzenlenmiş ve bu seferlerden 124.095 yolcu uçuş yapmıştır. Gap’ın tam olarak faaliyete geçmesiyle Gaziantep hava alanı Türkiye’nin ve özellikle bölgemizin Ortadoğu’ya açılan hava trafiğinin merkezi durumuna gelecektir.

İlde toplam 3.391 km. karayolu ağı mevcut olup, bunlardan 73 km’si otoban, 487 km’si il ve Devlet Yolu, 2831 km’si köy yoludur. Asfalt köy yolu 1050 km, stabilize köy yolu 1480km, tesviye 70 km ,ham 231 km’dir.

Gaziantep-Nurdağı arası ulaşıma açılan Tarsus-Adana-Gaziantep(TAG) otoyolunun çalışmaları devam etmekte olup 9.5 km’lik bağlantı yolunun Sümerbank lojmanları-mezarlık kavşağı arasındaki şehir içinde kalan bölümünün yapımına öncelik verilmiştir. Gap’ın devreye girmesi ve otoyolun bitmesiyle, ilin bölgesel etkinliği daha artacak ve üretilen mallar otoyolun sağladığı güven ve süratle, yurdun dört bir tarafına ve uluslar arası pazarlara ulaşacaktır.Gaziantep Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, sorumlu olduğu güzergahlarda trafiğin Düzenli ve güvenli bir şekilde akımın sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Kar, sel, heyelan, bakım ve onarım gibi nedenlerle karayollarının kısa süreli de olsa trafiğe kapanması halinde ilgili kurumlarla koordinasyon kurarak yolun trafiğe açılmasını sağlamaktadır.

Güneydoğu Anadolu’nun en gelişmiş şehri olan Gaziantep’te, otogar ihtiyaca cevap verememektedir. Bu nedenle İstanbul-Ankara-Adana-Gaziantep TEM otoyolu üzerinde yaklaşık 60.000 m2 alanı kapsayan bir kentsel terminalin yapımı planlanmış olup inşaatı bitmek üzeredir.