Lapinporokoira
ETUSIVU

TIETOJA

KOIRANÄYTTELYT

SEPITYKSIÄ ALÁ KIEKKI

LAPINPOROKOIRA

KAVERIT

ELÄINLÄÄKÄRILLÄ

LINKKEJÄ

KOOTUT KUVAT


MINÄ

VIERASKIRJA

SÄHKÖPOSTI
Lapinporokoira on korkeuttaan selvästi pidempi, keskikokoinen, poroa paimentava lappalainen paimenpystykorva. Luonteeltaan se sopii niin kotikoiraksi kuin harrastuskoiraksikin tai ensimmäiseksi koiraksi niin kuin hieman haastetta kaipaavillekin.
Rodulla on pk-oikeudet, joten se saa kilpailla kaikissa palveluskoirakokeissa dobermannien ja saksanpaimenkoirien (ja muiden "tyyppirotujen") kanssa.
Terveys on porokoiralla parhaasta päästä, se ei ole lainkaan liioteltu ulkomuodoltaan tai luonteeltaan. Lapinporokoira on liitetty PEVISA:an ja sillä tapaa vain muutamia silmäsairauksia ja lonkkavikaa.Luonteesta lisää
Rotumääritelmä kertoo porokoiran luonteesta seuraavaa: "Oppivainen, ystävällinen, rauhallinen, tarmokas ja palvelushaluinen. Työssään herkkähaukkuinen."
Varsin hyvin kuvaava luonne, voin todeta. Omasta kokemuksesta ja mitä olen porokoiria nähnyt, porokoirat eivät yleensä hauku vahtiakseen tms. vaan nimenomaan työssään (jos koira ei ole paimentyössä, niin usein vaikkapa tokossa, agilityssä tms.).

Ulkonäkö
Porokoira on selvästi korkeuttaa pidempi. Se kantaa häntäänsä liikkeessä löysästi kaarella ja muulloin alhaalla (häntä ei saa koskaan nousta selkälinjan yläpuolelle). Lapinporokoira on keskikokoinen, urokset keskimäärin 51 cm, nartut ovat vähän pienempiä, sallittu poikkeama plus/miinus 3 cm. Turkki on kaksinkertaista, yleensä keskipitkää ja karkeahkoa, mutta kuten Kiekistä näkyy sallitaan myös pitkäkarvaiset koirat. Porokoira on jäntevä, olematta silti raskas. Sillä on selvät takakulmaukset. Paino on siinä 16-23 kg (kai).

Terveys
Porokoira on varsin terve rotu. Se on liitetty PEVISA:an (perinnöllisten sairauksien vastustusohjelmaan tai jotain sinne päin). Niillä esiintyy vain vähän perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkavikaa.

Rotuyhdistys
Lapinporokoiralla on rotuyhdistys lapinkoiran ja ruotinlapinkoiran kanssa. Se on nimeltään Lappalaiskoirat ry. Jäsenille ilmestyy Lapinkoira-lehti neljä kertaa vuodessa, joka on tuhti pakkaus lappalaiskoiratietoa. Yhdisyksen kotisivuille pääset tästä.