MATT NAPLÓ
Magyar Agrárfelsőoktatási Túlélő Túrák története
1998-2005 között

I. MÁTRA MATT - II. ZEMPLÉN MATT - III. BAKONY MATT - IV. MECSEK MATT - V. BÜKK MATT - VI. BÖRZSÖNY MATT - VII. BAKONY MATT - VIII. PILIS MATT - IX. ALFÖLD MATT - X. JUBILEUMI MÁTRA MATT - XI. VÉRTES MATT - XII. EU MATT - XIII. SALGÓ MATT - XIV. ZSELIC MATT

 

1998. tavaszán volt egy Agrár Közművelődési Tábor (AKT tábor) Kaposváron a PATE ÁTK szervezésében. Ebben a táborban született meg egy olyan túlélő túra ötlete, amely az agrárfőiskolák egymáshoz való közeledését, az azonos érdeklődésű, a természetet szerető és hazánk természeti szépségei iránt fogékony fiataloknak adna lehetőséget egy igazi megmérettetésre.

 

Legelső alkalommal Mátrában került megrendezésre az I. MÁTRA MATT a GATE MFK Mezőtúr szervezésében 1998. novemberében. Annak ellenére, hogy még csak kevesen voltak tudatában annak, hogy valójában mi is az, amire vállalkoztak, a jelentkezők száma meglepően magas volt (143 fő). Az időjárás (-15 oC, viharos északi szél, hó, stb) és a nehéz terep igazán méltó volt a “Túlélő Túra” megnevezéshez. Úgy vélem, jó alapot biztosított a rendezvény hagyományteremtéséhez. A Vándorkupát első alkalommal KAPOSVÁR csapata a Horthy Miklós Vadászraj szerezte meg.

 

Második alkalommal a II. ZEMPLÉN MATT-ot szintén a GATE MFK Mezőtúr szervezte meg 1999 tavaszán. Talán az időzítés miatt mérsékeltebb érdeklődéssel (104 fő), egy kicsit átformált szabályokkal, de méltó kihívásokkal mérhették össze erejüket, kitartásukat a versenyen résztvevő csapatok. Ezúttal SZARVAS csapatáé lett a vándorserleg.

 

Harmadik alkalommal egy parányi főiskola, Székesfehérvár vállalta magára a szervezés minden gondját, baját. A túra ezúttal a III. BAKONY MATT nevet kapta 1999 októberének kellős közepén. A verseny szabályai ezúttal az I. MATT szerint alakultak. A terep leginkább a résztvevők szívósságát tette próbára. A logikai feladatok a túlélés elméleti alapjaira helyezték a súlypontot. A részvétel minden eddiginél nagyobb volt (kb. 200 fő). Felmerült az igény arra, hogy ezt az eddig önszerveződő rendezvénysorozatot hivatalos keretek között is megjeleníthetővé tegyük. Elkészült a MATT egyesületének alapszabálya, ám elfogadásra nem került sor. A III. BAKONY MATT győztese MEZŐTÚR egyik csupa lány csapata lett!

 

Negyedik alkalommal Kaposvár volt a szervező. Ezúttal IV. MECSEK MATT nevet kapta a túra. Először a MATT-ok történetében interneten megtalálhatóan. 2000. tavaszán fantasztikusan szép időben kb. 80 fő indokolatlan távol maradása mellett is (Húsvét hétvégéjén) közel 250 ember ismerhette meg a legdélibb hegységünket. A pálya kitartást igényelt, mert fokozatosan nehezedett. A szervezés – a meglepően nagy létszám ellenére is - olajozottan működött. A pontőrök emberfelettit teljesítettek, amikor egyszerre 5-10 csapat (20 - 40 fő) esett be hozzájuk. A győzelmet ismét SZARVAS csapat szerezte meg, így ismét övék lett a kupa.

 

Történelmi lépés következett be a két éves MATT életében. Ugyanis 2000. május 10-én Gödöllőn 12 fő részvételével megalakult a MATT hivatalos egyesülete a MATE, a Magyar Agrárfelsőoktatási Természetjárók Egyesülete.

 

A következő túra V. BÜKK MATT néven vonult be a MATT-ok történelmébe. Ezt a túrát egy, már végzett mérnökökből álló baráti társaság szervezte ex-Mezőtúr fedőnév alatt. A túra a babonások kedvéért 2000. október péntek 13-áján vette kezdetét. 273 résztvevővel új csúcsot döntött. Az idő kifogástalan volt, és a korai ősz ellenére is gyönyörű táj mindenki számára élményekben gazdaggá tette ezt a túrát is. A csapatok haladását két lufi is nagyban “elősegítette”. A pálya maximálisan kötetlen volt, ezért a szabályokban némi változások kerültek bevezetésre. A terep annak függvényében változott, hogy kik milyen taktikát választottak, és menyire sikerült azt betartaniuk.
Első alkalommal volt lehetőség arra, hogy több kategóriában is részt vehessenek a túrához kedvet érzők. Ezzel is minél szélesebb tömegek túrázásra való csábítása volt a cél. A kupát az I. MÁTRA MATT győztes csapata Horthy Miklós Vadászraj szerezte meg ismét KAPOSVÁR számára.

 

2001. tavaszán eljött a VI. BÖRZSÖNY MATT ideje. A szervezők ezúttal a TSF Szarvas tagjai voltak. Minden idők legnagyobb létszámú MATT-ja volt ez, 420 fő részvételével. A Börzsönyt akadálypályává alakító természet kegyes volt a résztvevőkhöz. A halomra kidőlt fák, a járhatatlan utak, a felismerhetetlen ösvények valódi túlélős hangulatot adtak a túrának. A meglehetősen nagy létszám ellenére is zökkenőmentes szervezést csak a résztvevők fizikális felkészületlensége kényszeríttette arra, hogy egy apró szabálymódosítással több csapat számára is teljesítetté tegye ezt a túlélő túrát. A végeredmény ennek ellenére is szoros lett, de ismét KAPOSVÁR legendás csapata, a Horthy Miklós Vadászraj lett a győztes! 2001. őszén került megrendezésre a VII. BAKONY MATT amit az Állatorvosi Egyetem hallgatói vállaltak magukra. A pálya az eddigi legnagyobb területen helyezkedette el, és az extra nehezítésről az időjárás gondoskodott. Ugyanis induláskor a tejszerű ködben, sötétben jó pár csapat kereste hiába a turistajelzéseket az erdő különböző pontjain. A 300 fő fölötti résztvevő (már aki eljutott odáig) kipróbálhatta a tájékozódási futás élményét is egy mini pályán amit természetesen a pontőrök megfelelő módon díjaztak is. A győzelmet egy eddig ismeretlen csapat Erdész utca névvel SOPRON-ból szerezte meg. De a kalandos túrát (főleg a köd miatt) sokáig fogják még emlegetni az öreg MATT-osok.

 

2002. tavasza, ami azt jelenti, hogy VIII. PILIS MATT. Aminek a szervezését és lebonyolítását Magyarország egyik legnagyobb agráros felsőoktatási intézménye a Szent István Egyetem Gödöllő hallgatói vállaltak magukra. A 400 fő körüli résztvevő koordinálása, és túrázásának biztosítása komoly kihívást jelentett a szervezők számára. A hegységről kialakult kép, miszerint kicsi, sokakban megváltozott a túra végére. Az újabb fajta feladatok, a kicsit lazábban megadott kötelezőpontok és pár szabálytalankodás néhány öregebb MATT-os rókának szemet szúrt ugyan, de a verseny hangulatát és lényegét nem befolyásolta. A túlélő túra méltán kerül be a MATT-ok történetébe. A győztes csapat az előző MATT szervezőinek csapata hetedikmatt@freemail.hu névvel az Állatorvosi Egyetemről.

 

2002. ősz a IX. ALFÖLD MATT ideje. Bár sokakban megfordult már a gondolat, de ilyen még nem volt a MATT-ok történetében. Éjszaka, ismeretlen, sík terepen, térképpel és iránytűvel. A Tessedik Sámuel Főiskola két kara MEZŐTÚR és SZARVAS közös szervezésében került megrendezésre a Körös -  Maros Nemzeti Park területén. A 400 fő résztvevő ismételten megadatott a szervezőknek. A turista térképhez szokott társaságot olykor zavarta a részletesebb térkép, amin jól lehetett követni a síkságon található, jól észrevehető gátakat, amin hosszú – hosszú  kilométereken keresztül haladtak a csapatok. Külön nehezítette a túrázók életét  a nem túl kedvező időjárás is, minek következtében a ruházatról folydogáló eső pillanatok alatt ronggyá áztatta a térképeket.  A tájékozódó  képességet inkább a tűrőképesség váltotta fel. A szintkülönbségben talán még 10 métert sem elérő, de távolságban 50 km-ert jóval meghaladó pálya alaposan megrostálta az első helyre törőket. Ez alakalommal ismét az Állatorvosi Egyetem egyik csapata, a Sakk Társaság bírta legjobban a nehézségeket. Ezzel nagy reményeket ébresztve a Jubileumi MATT-ra, ahol is ha ismételt Állatorvosi Egyetem színeiben versenyző csapat kerülne a dobogó legmagasabb fokára, akkor a MATT szabályainak értelmében örökre megtarthatná az öreg vándor kupát.

 

2003. májusában a magyar viszonyok között talán a legnagyobb kihívást jelentő terepen került megrendezésre az X. JUBILEUMI MÁTRA MATT. Aminek megszervezését ezúttal, - a már harmadik MATT-ját szervező gárda - az Ex-Mezőtúr vállalta magára. A versenyt - jubileumhoz méltó módon  - egy prominens személyiség, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Dr. Magda Sándor és a Magyar Agrárfelsőoktatási Természetjárók Egyesületének elnöke, Vas László nyitottát meg, amit egy multimédiás történeti áttekintés követett. Majd az alaposan megreformált szabályok megismertetése következett. Első alkalommal került bevezetésre az a pontozási módszer, amikor a pontőrrel ellátott helyszíneken a csapatok az addig megszerzett pontjaiknak egy részét feltehették tétnek. Majd a feladatmegoldás függvényében vagy megduplázták, vagy elveszítették a tétjeiket. Újításképpen került kipróbálására, hogy a csapatok nem tudták előre, hogy hol is találkoznak majd pontőrökkel. A túra alatt térerőtől függően ugyan, de folyamatosan a WAP-on tájékozódhattak a többi csapat teljesítményéről. Minden csapatról fénykép készült, ami pillanatok alatt felkerült az internetre, sőt első alkalommal a túra másnapján egy monitoron meg is nézhette, hogy helyes válaszokat adott-e a kérdésekre. Később ezek a képekkel dokumentált válaszok egy interaktív térképen az interneten bármikor, bárhonnan megtekinthette.
A túrát 309 fő résztvevő teljesítette. Akik közül harmadik alkalommal egymást követően az Állatorvosi Egyetem újabb csapata, az Édes Kanna bizonyult a legjobbnak, így nekik sikerült a MATT-ok történetében először véglegesen megszerezni a vándorserleget.

 

2003. őszén a XI. VÉRTES MATT teljesítése volt a cél! A szervezők a korábbi nyertesek, az Állatorvosi Egyetem aktív és végzett diákjainak csoportja! A MATT-olók olyan tájegységre tehették ezen verseny alkalmával a bakancsukat, ahol még élő ember nem MATT-olt. Ennek is itt volt az ideje. Új, ismeretlen környezet.  A szervezőcsapat - ÁOTK - most is, mint mindig nagyon kitett magáért. Fontos szerepet töltött be a rendezvény során a játékosság, a találékonyság, az ügyesség, a tűrőképesség, a stratégia, és a teljesítmény. Az ÁOTK vívmányai mellé írható a túra előtti ismerkedési vetélkedő és az, hogy a csapatok az indulásnál az őrzött pontoknak csak a bizonyos részét kapták meg, így téve még jobban stratégia versennyé a MATT-ot. A helyi vadásztársaság engedélyének hiányában sokáig úgy tűnt, hogy sajnos el kell tekinteni az éjszakai résztől, de ezt a problémát áthidalva sikerült a túrát az eredeti elképzeléseknek megfelelően elindítani. A zord időjárás miatt lényegesen kevesebb (40 – 45 db) induló csapatot volt csupán ezen a rendkívüli MATT-on. A kötelező pontokon vívással, buzogánnyal való verekedéssel, a balesetben megsérült csapattag megmentésével, sziklamászással, csontok keresésével iránytű és koordináták segítségével kincsvadászat, íjászattal, idegen nyelvek felismerésével gazdagíthatták pontjaik számát. Sokakban csak vasárnap tudatosult, hogy a túra alatt a legalacsonyabb hőmérséklet elérte a – 8 C° - ot. A szerencsésebb csapatok összefuthattak a túra alkalmával a mozgó ellenőrző állomással is. Amikor is feladatot lehetett náluk megoldani. A túrát a TSF – MVK csapata a Sittesek nyerték meg, ezzel elhódítva a teljesen új MATT – kupát. ( Teljesebb beszámoló )  

 

2004. május 1-én, Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozásának hétvégéjén került megrendezésre a XII. EU MATT, melyet a MATE egyesület szervezett. A MATT-ok történetében először törekedett az egyesület arra, hogy a MATT nemzetközi kereteket ölthessen. Az EU MATT néhány szempontból rendhagyóan bonyolódott le az eddigiekhez képest. A pályán nem voltak pontőrök, viszont kötelezően érintendő pontok voltak megjelölve, melyek közül néhányat igazoltan érinteni  kellett ahhoz, hogy egy csapat túlélje a túrát. A túra egy vetélkedősorozattal indult, mely három részből állt: szerencse, sport és tudás. A tömegvetélkedők után indulhattak a csapatokat. Rögtön a rajt után kellő hőmérsékletre melegedhettek: a korona ékszerek megszerzése miatt, melyek rengeteg pontot jelenthettek a csapatoknak. A táj nagyon gyönyörű és változatos volt. Aki sokat ment, az sokat látott. Hol erdőt, hol tisztást, patakot, lakott területet, aszfalt utat. A túra három országot (Magyarország – Ausztria - Szlovénia) érintett, a résztvevők között pedig orosz és erdélyi csapatok is megtalálhatóak voltak.  A 100-nál is több induló csapatból – mely 400 főt meghaladó résztvevőt jelentet – a Föld, Kaland, Ilyesmi…csapat nyerte TSF Mezőtúr színeiben. (Teljesebb beszámoló)

 

2004. októberében került megrendezésre a XIII. SALGÓ MATT a Karancs, Medves hegységekben, amelyet a Debrei & Soti szervezői páros vállalt magára.  A túrán 80 csapat, 315 fő indult. A résztvevők életét az időjárás nem tette könnyebbé: ha éppen nem esett, akkor a köd szitált, de magasabb részeken sokszor a felhőkben haladtak a csapatok. Ilyen körülmények között különösen nagy jelentősége volt a jó stratégiának. A szervezőpáros fantáziájára nem lehetett panasz, igazán változatos feladatokkal kápráztatták elé a résztvevőket, a prímet kétségkívül a szagról történő trágyafelismerés vitte el. A kupát szoros küzdelemben a SZIE-ÁOTK, Budapest csapata, a Bennünk van a kutyavér nyerte meg.

 

2005. áprilisában hazánk egyik kevéssé ismert, de annál szebb tája, a Zselicség ad otthont a túrának. A XIV. ZSELIC MATT szervezését a Kaposvári Egyetem ÁTK-GTK vállalta magára. 

 

Találkozzuk ott!

Folyt. Köv.

 

- Debrei A. -