Ens explica el folklorista Joan Amades i Gelat que el nom de MANAIES pot venir d'una historia que explicaven les comares a Barcelona.
Sembla ser que un tal Joan Menaies veí de Barcelona, va ostentar el carrec de capitŕ dels armats de la ciutat durant molts anys, tans que el tenia com un gran honor.
Una vegada el rei d'Espanya va anar a passar una temporada a Barcelona, en veure Menaies que totes les personalitats se li anaven a oferir i a presentar, es va creure també en el deure de fer-ho, com a cap de les forces romanes que concorrien a la processó de la Setmana Santa.
Va presentar-se al rei i li oferí de fer-li una guŕrdia d'honor amb la seva gent durant l'estada reial a la ciutat. El rei, que no sabia de que anava la cosa,es va pensar que es tractava d'un cos de guŕrdies especial o de milicies locals i va acceptar molt gustosament l'oferiment. Quan va veure aquella comparsa de gent disfressada amb casc de cartró, robes deslluides, llances de fusta i llauna i rodelles de cartró pintat, va creure que en Menaies havia volgut fer burleta d'ell i el va fer castigar amb una bona pallissa perque escarmentés.
Aquest cas va fer cčlebre el personatge i el seu carrec, i el nom es va fer extensiu als qui més tard han representat aquest paper.
El capitŕ Manaies, amb una espasa  en una mŕ i el penó a l'altra, durant tot el curs de la desfilada de la processó feia salts i uns giravolts, alritme del toc de trompeta i timbals, que resultaven molt fatigosos i alhora  molt apallassats.
Durant un temps, sembla ser que aquell cŕrrec de capitŕ fou patrimoni exclusiu del gremi dels barbers de la ciutat. Havia estat un costum que en passar el capitŕ Manaies per davant
de casa seva durant la processó, hi entres a fer pa i traguet i a deixar-s'hi veure pels parents, amics i coneguts que s'hi havien congregat per tal d'admirar la seva "gallardia". Mentre ell refrescava, tota la processó s'aturava, a l'esperea que tan singular personatge restés satisfet.
UN TAL JOAN MENAIES...
continuara...
PAGINA PRINCIPAL
monculturals@yahoo.es
ELS CERERS DE BARCELONA I EL CAPITŔ MANAIES

A Barcelona, segons El mateix Joan Amades, al pas  de les processons,els nenes anaven recollin la cera dels blandons i les hatxes que havia quedat pels carrers i portarla als cerers que l'aprofitaven per fer candeles de molt baixa qualitat. Amades descriu que el gremi de cerers tenia especial interes en que les processons fossin molt lentes; com mes llargues millor. Es obvi aquest interes doncs aixi es consumia mes cera i el negoci era ple.."Es posaven d'acord amb el capitŕ Manaies, aqui donaven diners perque la seva tropa fes el pas ben curt i, en conseqüčncia la marxa del seguici fos ben lenta...."
CONTINGUTS:
ELS ARMATS, QUE SÓN?
COM VESTEIXEN?
UN TAL JOAN MENAIES...
RELACIÓ DE MANIPULS
TROBADES D'ARMATS
MUSEU FOTOGRAFIC
ALTRES GRUPS
ENLLAÇOS / LINKS
VOCABULARI
AGENDA
NOVETAT
VIDEOS
NOVETAT
PRINCIPI