nicolae coande
Home
Pagina de garda
Marius ROBESCU
Vasile VLAD
Cristian SIMIONESCU
Viorel PADINA
Marian DRAGHICI
Poetii au curaj

„… ca sa dai de urma unui poet ai nevoie de ajutorul altui poet“   Roberto Bolano
Nu mi-a placut niciodata sa scriu carti. Nu sunt un cusator, ca-n cantecele homerice, desi mi-as fi dorit. Am vrut sa povestesc si am inscenat versuri, chiar poeme, rituri de trecere, trepte de fundatura sau fantome ale unui pod mai subred, ba chiar m-am certat cu oamenii prin cuvintele vechi ale altora, fara sa ajung, caraghios, sa-i detest vreodata. Rad cateodata de insi cumsecade – par delicatesse.
Ca o convingere personala, fara sa cred ca am inventat speranta, zic ca un pahar de vin simplu scrie toate povestile omului, orice ar crede adoratorii drojdiei ori cei care prefera sa fie cioburi in mana paznicilor ce tin splendoarea soarelui sub lacat.
Mi se pare un tupeu remarcabil pentru o fiinta care de-abia tine minte ce a scris ieri sa aiba pretentia de a face carti definitive pentru cei de azi si de maine, la fel cum mi se pare inutil sa fii geniu la tinerete. Nimeni nu are atata umilinta – asta chiar se poate dovedi.
(Am primit de curand o scrisoare concisa, din partea unei eleve craiovene, de clasa a sasea, care dorea sa fie publicata in „SpectActor“, revista teatrului din Craiova, fara sa ceara „nimic pentru asta“. Dar cum poti sa ceri, fie si la varsta asta, nimic pentru poezie?).
Am oroare de boii – sau viteii – solemni care sunt mandri de jegul lor (poanta asta o stiu de la un var al meu, care a emigrat intre timp in Canada). Cred mai degraba in lut, paie si aura fiindca pot sa ia, laolalta, forma incredibila data de fericirea si spaima unei femei parasite de noroc. Chiar daca uneori toate astea pot justifica, asa cu mana pe „interes“, pretentia Patriarhului-psihiatru din romanul lui Augusten Burroughs de a ghici materia fecala din care este construit urmatorul univers.
Am revizitat, uneori cu spaima, exercitii de odinioara, din vremea cand ii citeam – ca natura -, pe poetii mei „inutili“. A fost un timp cand imi exersam abilitatile de a vedea versuri, poeme, carti, oameni si simt ca le sunt dator poetilor care mi-au cazut, la strigatul lor, in mana.
Sunt si autori pe care i-am citit, dar despre care nu am povestit – si nu fiindca nu mi-ar fi placut. Pur si simplu, se intampla sa n-o fac. Nu am justificare – nici limita. Am fost intotdeauna indragostit, par delicatesse, umbrit de luciditate, mai ales cand si ceilalti isi anulau vointa de a domina, insa cand am iubit ce meritam – am meritat.
Nu sunt critic literar, dinainte de Adamul bibliotecii, si nici nu vreau sa fiu, mai ales dupa spilcuitii din valea Dunarii. Nu am pretentia de a poza in taxonom al vremurilor noastre lirice, nici in – you're so beautiful, but, oh, so boring –  obosit listas al cauzei, ca un copoi pe urmele poetilor, care isi face mendrele pe spatele bietului vanat. „Puscasii“ de genul unor Manolescu sau Negrici ma amuza – ca iepurele care fuge fiindca se teme sa nu atace vanatorul.
Poetii mei, cei liber adunati aici, stau cu totii in aceeasi generatie: a celor ce scriu bine pentru ca nu sunt usor de cucerit si lasa urme in pielea celui care ii intalneste. Au curaj: isi aduc aminte de ziua in care nu exista politica literara.
Se stie, pielea este astazi faima noastra de pe coperte.
Ma cred doar un poet pe urmele altor poeti, cu bumerangul meu intuitiv, cu excesele mele pedestre si, mai ales, cu simpatia mea articulata empatic pentru acesti oameni, barbati si femei, pentru care poezia este intr-adevar ceea ce a spus candva H.M. Enzensberger: „singura forma literara care este pastrata in minte, azi ca si acum cateva mii de ani… cu gluma si cu zvonul ea imparte capacitatea invidiata de-a circula fara mijlocire individuala“.
Pana la urma, mai mult nu se poate: o urma lasata in pamantul afanat care este dunga stranie a poeziei, un mers de melc spre nicaieri – de parca autostrazile pamantenilor sau potecile satelitilor prin univers ar fi ceva.
Celor orgoliosi, poeti sau versificatori, care cred ca urma lor este chiar unica, le spun ca ii cred, cu admiratie si jale, insa le aduc aminte acest vers al unui poet american pentru care „cainii sunt shakespearieni“: „Noi, poetii, incepem de tineri cu picioarele umflate / si sfarsim cu capetele umflate…“
Asa urca poezia in om – si nu fara consecinte dintre cele mai teribile.
In noi, si in cei care o intalnesc.
http://www.revistacultura.ro/articol.php?rezultat=3892
Argument
Publicistica
Marius Robescu – amintirea unei miresme

Imi amintesc, totusi, cum am scris prima poezie: citind, pe la cincisprezece ani, o poezie – a nu stiu cui. Am fost atat de incantat sa vad cum sunetul este si cuvant incat mi-am dorit pe data sa devin poet. Culmea ar fi sa-mi amintesc numele poetului, insa nu-mi amintesc decat starea, mireasma. Era, de fapt, o bunastare a clipei pe care am incercat s-o tin cat mai mult in preajma, ca atunci cand ceva sau cineva te mangaie fara motiv – si stii ca, desi nu meriti intotdeauna, mai vrei.

De cate ori am citit un poet care mi-a placut, intr-un mod pe care, luat repede, nu-l pot descrie, prima pornire a fost sa ma asez la masa de scris:
anch’io sono pittore
Nu cred ca impulsul meu este unicat – cred ca destui poeti au simtit asta, chiar daca, in timp, coaja imbatranind, orice copac se crede stramos al celorlalti.
Poezia lui Marius Robescu linisteste si nelinisteste in acelasi timp. E tot ceea ce-i cer unui poet cu adevarat bun: sa ma scoata din limba mea si sa ma readuca inapoi la capatul unui act de catharsis. „Roza dezgropata”, poemul din „Inimile de platina (1984), sta marturie: „Fiecaruia dintre voi as putea / sa-i plantez un sambure amar / in cerul gurii // din care sa creasca iute / un arbore amar // iar mai tarziu un codru amar / trecandu-va inalt de ochi / inecandu-va in spuma lui verde // ori sa adaog sprintarelor voastre urechi / roata greoaie a unei mori de apa / pritocind adancul // rascolind plasma obscura // chiar facusem pe jumatate toate astea / (la ce bun / mandria si timpul?) // cand o roza cu obrajii manjiti / cu mirosul stins, sufocat, / aparu siroind // luat-o-am pe brate atunci / si departe am pus-o / pe un pat gol / sa se zvante la soare // ramasitele ei / nu mi-au imbolnavit nicicand vederea”.
Aparitia „rozei” (iluminarea bunatatii si a spiritului care ne spune ca vrem mereu sa fim altceva si altundeva) ii produce o convertire la caritatea de care este insotita orice arta vindecatoare, cum este si poezia. M-a amuzat foarte mult sa aflu ca savantii au descoperit de curand ceea ce poetii stiau de mult: ca poezia poate vindeca suferinta sau angoasa celui care o scrie. Parca Bachelard spunea ca „un poem frumos ne face sa iertam o durere veche”.
Marius Robescu a scris o poezie a carei miza este iluminarea si trecerea din realitatea posaca in realul ce deschide atatea posibilitati si descopera atatea praguri care despart visul de realitate sau sufletul de trup: „si eu as fi vrut sa scriu altceva / ca si cum as fi fost altcineva”.
Nu intamplator antologia sa premiata in 1978 de un juriu al U.S.R. se numea „Spiritul insetat de real”, carte foarte bine primita de critica literara a vremii, dar si de un poet cultivat cum a fost Stefan-Augustin Doinas. Poetul a publicat a noua carti de poezie, dintre care una, „Ideograme”, a aparut la un an dupa moartea sa.
Acum, la 24 de ani de la sfarsitul sau prematur (Robescu s-a nascut in 1943), ce mai spune poezia sa tinerilor abonati la poetici cat mai distantate de generatia „recesiva” ‘70? Ajuns aici, fac o paranteza si spun ca sunt de acord cu Mircea A. Diaconu, care scria undeva ca fiecare vers al marilor poeti ai acestei generatii e „inconfundabil”, chiar daca, in lista sa, criticul din Suceava il uitase pe Marius Robescu.
Poate ca unora nu le mai spune mare lucru, dar limpezimea, directetea, ca si o, ei da, o anume filozofie implicita, o discreta inervatie intelectuala care nu omoara candoarea versului il fac pe Robescu un poet ce rezista modelor. Livresc, da, ca si colegii sai cei mai buni, dar cu antene excelente in cultura lumii care fac din ei poeti europeni, iar nu provinciali „geniali” de care poezia natiei e plina. Poetii de „biblioteca” sunt odihnitori macar pentru faptul ca nu au tot timpul aerul ca au descoperit o carte.
Imi plac pur si simplu poemele sale parabolice, in care straniul unei lumi intrezarite inunda brusc o gestualitate profana, ca si stravechi cutume care azi nu mai au inteles: „Sangele apa nu se face / apropiati-va de el asa cum e // beti repede / cat mai e timp // si multumiti adanc” (
Vase comunicante).
E o euharistie aici, dar si un ritual, ironizat usor, care tine de practici pagane. Acel „multumiti adanc” spune totul: faceti ce trebuie, chiar daca nu mai aveti rostul si intelegerea gestului. Totul a devenit metoda, inclusiv cea care prin poezia ar putea rezolva problema ce apare cand lumea da semne ca se scufunda in irealitate. Nimic nu este ceea ce pare si nici ceea ce se „arata”. Semnele realitatii sunt constant contrariate de ceva ce bruscheaza imaginile din care este facuta, pentru noi, lumea: „Se da cazul / cand treci pe o strada aproape goala / (geamgiul tocmai a disparut dupa colt / gales fotografiind cu spinarea apusul) / si deodata bati cu piciorul   intr-o poarta / cat poti de tare si de smintit // se precizeaza / ca nu la o poarta ai vrea sa bati / desi nu ti-e cunoscuta niciuna / si abia ciorchinii unor flori violete / iti trezesc o amintire – amintirea unei miresme / si-atat // se cere / sa arati legatura dintre / furia nervilor si a inimii in aceasta clipa / si coltul batistei indoit elegant / in buzunarul de sus al hainei tale / alb precum gatul unui porumbel atipit // Raspuns: prin metoda poeziei / nu se poate gasi rezolvarea // Raspunsul corect: metoda poeziei / nu necesita rezolvarea”. Cuvintele sunt de prisos, ca si ratiunea care cauta explicatii: amintirea unei miresme conteaza, si-atat. Chiar daca pot parea didactic, tin sa le amintesc celor care spun cu mandrie ca nu pricep poezia ca nu este nevoie sa se laude cu asta: nimeni nu „intelege” poezia, de fapt, ci doar accepta, uimit, ca ea deschide usi intr-o realitate care ni se inchide de la nastere. Cei care gasesc usile se intampla cel mai adesea, din proasta inspiratie sau din mimetism social, sa ramana interzisi in fata lor fiindca nici macar nu fac efortul sa apese pe clanta. Nu mai au curiozitatea de a intinde mana.
La Robescu, inima si ratiunea se dueleaza neincetat, sau, daca n-o fac reprezinta un dublet constant. Totusi, poetul favorizeaza organul anatomic care se presupune ca este depozitar al sentimentului („cand inima ramane fara hrana / tace ca o moara de piatra”), dar nu o face edulcorat. Marius Robescu este poetul unui echilibru asumat dintre ratiune si sentiment, un liric care stie ca din „poemul adevarat se invata mai mult decat / sintaxa /: istoria naturala / multimea speciilor create // iar ceea ce nu se vede in afara / in tine se scrie cu litere strambe…”. O „masura de aur”, iata ce cauta neincetat acest poet care creeaza tensiune lirica fara sa apese vreodata prea tare pe pedala unui mecanism infricosator pentru a crea stranietate si memorabil. Forta lui Marius Robescu sta in aparenta caligrafie a poemelor, un hieratism care face, totusi, ca ingerii sai sa aiba „umbra”, insa este doar o parere. Asa cum se presupune ca stelele au un dublu al lor care poate fi amenintator, poemul dublu al lui Marius Robescu ia amprenta unei lumi ce nu se vede, nu mai putin reala si infricosatoare: „In asfaltul fierbinte / automobilul analfabet / isi lasa amprenta // profilul adanc al cauciucului / descrie / spaima de viata” (Ideograma vara). In „Matase si timp”, un poem din „Inimile de platina”, ultimul volum antum al poetului, intuim amenintarea unei lumi ce nu se vede, in versuri care descriu iesirea din inocenta varstei, pierderea puritatii: „… tot copil si pe atunci / racorindu-si degetele in pulbere / atingi din greseala / fata timpului plina de viermi”. Mai tarziu, poetul nu va mai „gresi”, si tot ceea ce va face va fi daca nu premeditat, cel putin posedand un inteles al pre-stiutului. Inocenta e dusa, chiar daca surpriza intalnirii cu straniul poate provoca in continuare fiinta: „Candva / pe un gazon des si proaspat / in loc de minge / am apucat in maini o fata omeneasca // acest a fost primul impuls al incaruntirii” (Primul impuls, din vol. „Joc si inviere”, 1985).
Mai tarziu, „sufletul plange cu fata la perete / ca un elev pedepsit”, iar imaginatia poetului isi gaseste un sprijin in visul care prezinta o realitate accentuata de precizia cu care organul anatomic al aparatului respirator i se arata, aidoma unei fotografii din alta lume: „Noaptea trecuta / mi-am visat aparatul respirator // imaginea lui semana cu o fotografie colorata / scoasa sub lumina unei puternice lampi / cu magneziu // era compusa / dintr-un inger si un plaman / (un aparat respirator bicefal prin urmare) // de o parte ingerul / cu o aripa desfacuta si alta pliata // de cealalta plamanul / ca un cotiledon aburos / roz aprins la infatisare // intre cei doi se inalta traheea / un triunghi de copac ai fi zis / prelungit cu multiple radacini absorbante // dumnezeule doamne! am exclamat / atent la semnificatii…” (
Radiografie).
Versul lui Robescu este atent supravegheat, in ciuda impresiei de spontan pe care ti-o lasa orice poezie a sa – sau tocmai dimpotriva. Acest poet este pur – si nu intamplator: asa s-a nascut, dar s-a si autoeducat in acest sens. Tot ceea ce scrie este un ecou al sufletului maculat, al unei lumi, ideale, in care ar fi putut sa invinga tineretea vesnica: „N-a biruit / ceea ce crezusem biruitor si drept // mare a fost totusi tineretea! // zdravana ca o nuca verde! // acum nu mai e / si din ea nimic nu va creste // repede s-a scufundat / trasa de neasemuita-i greutate specifica / tinzand spre centrul pamantului / cum cei vechi au zis inca / au zis / brate si teste plutind pe valuri / nu ma mai misca // animalul luminii joaca degeaba / in gura vizuinei!...” (
In memoriam).
Cum poetul are datoria de a spune adevarul sau, pentru ca altii sa nu spuna in locul lui adevarul (altfel ramane sarac), el plimba cantilena amaratei vietii domestice prin frigul patrunzator al epocii (totusi, poetul scrie in timpul lui Ceausescu si acest lucru nu-i este indiferent, chiar daca referinta este o pacoste pentru puristii receptarii): „Soarele rasare abia la ora opt (decembrie, luna de iarna) / e un frig patrunzator (zece grade) / trag in plamani fumul unor tigari ieftine / si scriu in bucatarie unde ard din plin / cele doua ochiuri ale masinii de gatit / gandindu-ma la fetele urate din zori ale oamenilor neadormiti…” (Zori in decembrie). In fond, nu face decat sa „primeasca mesaje”, fie ca sunt din aerul lumii la care ia parte, fie ca vin din aerul dusilor de pe lume, ca in aceasta exceptionala arta literara: „Nu fac decat sa primesc mesaje / transmise unul cate unul / cu o rabdatoare frecventa / de cineva cunoscut si intim / dar care numai cu mare greutate / se lasa recunoscut / sunt un telegrafist / cu codul inscris sub piele / prea bine seman cu Bacovia / (despre care Lucian Raicu a spus / ca era o agentie de stiri) / versul trebuie sa fie un enunt absolut / si in acelasi timp inconjurat de raze / de exemplu dumnezeu e / un delfin prizonier / etc.” (
Referinta).
Acest poem splendid imi da prilejul sa raspund, indirect, unui critic literar si unei doamne poete, care imi spuneau candva, fara sa stie unul de altul, ca referinta din poezia mea nu le este de folos, intrucat poezia nu se ocupa cu chestiuni de genul „cin’ sa fie Bacovia? dar Lucian Raicu?” sau ca a scrie „dumnezeu” cu litera mica e aproape o blasfemie.
Raspund, reluand un vers al acestui poet tulburator, astazi aproape uitat: poezia este „amintirea unei miresme – si-atat… / prin metoda poeziei / nu se poate gasi rezolvarea // metoda poeziei / nu necesita rezolvarea”.
Lumea poeziei este, mai ales, exprimarea unei miresme – si mai putin cutumele categoriale prin care silim poezia sa intre in „capetele” noastre procustiene.
SUS
SUS
Foto: Tom Kinter
Vasile Vlad – poetul ca maimuta a Apocalipsei

Nu poti sa intri in dialog cu poezia lui Vasile Vlad oricum, desi in „Indreptarile Doctorului Faustus sau calea cea mai lunga” (1978) poetul ne linisteste: „Sa mai zic o data ca / toti vorbim omeneasca si fiecare-si vorbeste / omeneasca sa?”.
Oameni suntem cu totii – dar cand poetul acesta ne vorbeste asa cum o face in putinele sale carti intelegem, de fapt, ca suntem „vorbiti” de poezia sa.


Uneori critica literara este, la noi, o aplicatie musculoasa pe trupul debil al bietei poezii. Practicata de oameni care „trag de fiare”, cu un ochi la omphalosul care se umfla, si cu celalalt la oglinda unde musculosul este, de regula, un domn cu palarie cu boruri largi peste un cap pitit in golul ei, ea pare un scheci in care oglinda arata altceva decat realitatea –
poetul ca maimuta a Apocalipsei.
La cat de mult se scrie in Romania despre obscurii care publica an dupa an carti impotente de versuri, ai crede, vazand clasamente si topuri construite de fiinte mondene, ca Vasile Vlad este unul dintre saracii cu duhul care au scris candva poezie si acum se vede depasit cam de toti cei care continua cursa.
Publish or perish face ravagii in actul receptarii nationale si harnicutii de serviciu ai metrului liric, ajutati de o critica limfatic-energetica, se vad cocotati acolo unde nici cu gandul n-ai gandi: direct in empireul poemei nationale, precum gaina-n gramada de balegar.
Scriind la tinerete „Pedepsele”, probabil ca Vasile Vlad (n. 1941) si-a desemnat singur destinul, cu un deget muiat in amaraciunea epocii: a fost pedepsit destul de constipatii ideologici ai vremii si evitat la timp de maestrii de ceremonii bizantine obisnuiti sa-ti citeasca in „palma” ce greutate ai la bursa lor profund interesata. Ultima aparitie a poetului „in public” a fost antologia facuta de Mircea Ciobanu, „Omul fara voie” (Ed. Eminescu, 1992). Dupa acest moment intra in scena nouazecistii, cu furia lor expectorata adesea in versuri pentru care ii sunt, macar unii, datori pe viata lui Vasile Vlad.
Nu voi relua aici biografia poetului hartuit de Securitate, injurat de tutarii lui E. Barbu, desi fara lupta asta cu structurile dracesti ale epocii poezia sa aproape ca nu poate fi priceputa. Traim, totusi, in climatul vremii noastre si influenta mediului (vorba lui Toynbee) nu poate fi neglijata. Putem, insa, incerca sa silabisim lirica acestui poet, care se intreba candva daca „va gasi puterea sa taca”, citind pur si simplu versurile sale, iar nu pergamentul idiot al lumii comuniste. Pergamentul poetului este, oricum, una cu poezia pe care a scris-o si a depasit proba precaritatii timpului cand a fost publicata.
Toata impostura vremii, cu haina ei ieftina si cu morga indaratul careia se ascunde ranjetul macelaresc al puterii discretionare, ca si o lasitate cultivata interesat printre intelectuali de soi, este miruita in moalele capului de un poet din specia sinucigasilor de profesie: pentru Vasile Vlad sinuciderea ar fi sa scrie sonate, lieduri si omagii atunci cand sangele iese pe sub pragul casoaiei unde facem cultura, nu-i asa?
Un poet atat de rafinat in „furiile” sale umane, prea umane, nu prea avem in literatura romana, poate decat Cristian Simionescu, dar acela evoluand mult mai baroc, mai fastuos in poezia sa inclasificabila. Vasile Vlad este atat de lucid si de precis ca versul sau poate fi folosit cu succes pentru a cantari la miligrame lasitatea umana a tuturor timpurilor, un
habeas corpus liric pentru care avem a-i multumi multa vreme: „Unul il tine pe celalalt sa nu fuga, / celalalt il tine pe altul de vorba / ultimul tace gandindu-se la singuratate. // A doua zi, maine, / i-om pregati adevarului piatra, pomana de zoaie, / nici macar degetul aratator. Vai de cel din Of! / Este un fapt cunoscut ca nechibzuinta / isi face damblaua si-n costumul de ginere; / asa ca privighetoarea incearca sa cante aidoma cucului, / asa ca poti alege cat vrei intre o toba si-un ghioc, / asa ca poti sa te rogi; da-i cu roaga, / daca vezi vreo biserica-n moara de vant – pentru / orbul din carnea pungita, pentru iertare, pentru / ce-a mai ramas. / Avem despre ce discuta. / Daca-mi arati ca sunt prob / arata-mi! / Daca ma convingi ca sunt viu, convinge-ma! // Ce vrei sa te faci, baiete, / cand vei fi mare / - Apa! // Bine. Dar nu uita. // Unul il tine pe celalalt sa nu fuga, / celalalt il tine pe altul de vorba, / ultimul tace gandindu-se la singuratate” (Pedeapsa, din vol. „Pedepsele”, 1968)
Este poezia unui „om scos din dragoste si din lege”, a unui melancolic adus la stari paroxistice, pentru care ironia este pur si simplu o infrangere asumata. La Vasile Vlad, gatuit de anomia si indiferenta interesata a lumii sale, gustul normalitatii este exclus sau, daca se arata, este condus in tinutul singuratatii si al umilintei. Poetul utilizeaza in acest scop un instinct potentat, culmea, de „atingeri de sidef”, cu care-i vorbeste inimii, intr-o lume a „sechilor” care vuiesc pe la ferestrele stinse din cartierele orbilor, sechii neinsemnand, dupa precizarea plina de haz a poetului, „desigur, nimic”.
Desigur, despre acest nimic atat de plin de continut, violent, scrie adesea Vasile Vlad, un poet care stie, in „Omul fara voie”, o carte ce a starnit vii dispute intre aparatorii si detractorii sai, ca „mai au ceva sa-si spuna oamenii si in somn / cu glasul dat la o parte, / naivi strabatand despartirea” (
Si mereu ma prefac a sti”). Poetul celebreaza deja „sarbatorile absentei” (o carte cu acest titlu i-a aparut in 1971) intr-un volum unde forta sa vine impletita cu slabiciunea cea mai umana. O femeie ii ghiceste si ii potenteaza dezastrele si inima intra spasita in echinoctiul unei despartiri ca „un amurg delasat”, dupa care pandeste „gojgogeamitea nimicul”. Atata sensibilitate in fata destramarii si a singuratatii nu poate sa nu lase urme si „sufletul holbat dureros” este iute bandajat de un maestru al ironiei si chiar al sarcasmului, acum ca „trupul a devenit o fapta ciudata” si „visam din toate pozitiile”. Bucuria, atat cata este la acest poet chinuit de obscuritatea lumii, ca si de o naturala dorinta de frumusete, chiar si colbuita, este umbrita de vina sa: „… Atata cata a fost, bucuria cu / capete de lup, s-a dat la o parte. // Atata cata mai e, rupe cu clopotele / imprastiate // ultimul amurg pandit. //… Eu sunt cel care a furat un pumn de tarana / de sub laba paunului; da, eu sunt cele care l-a risipit / ca pe-o samanta. Eu m-am bucurat pentru cateva / bucati dintr-o curba; imblanzindu-mi privirile odihnite / doar eu am vorbit despre pasari intunecate / stranse pasari tacute. // Doamne, / deslusesc tacerea ta / printre rapele bine infipte. // Vinovat sunt pentru smucitura de ceata / invartita in miezul cuvintelor / Pentru ce, insa, / la temelia gropilor doar? // Vinovat sunt pentru soldatii / care au trecut pe boabe de mazare // cu un soricel la butoniera. // Vinovat sunt pentru cloaca multiplicata / a gusterilor de sange scapati…” (Mi-a ramas mereu).
Oriunde poetul descopera o noua frumusete (ca orice poet adevarat), un demon ilar da branci sentimentului sau, ca in acest poem swiftian pe care il citez integral pentru modul in care viata este citita, interpretata si transformata de un sentiment al deriziunii care pune cupola nimicului amenintator – insa razand: „Am umblat cu sufletul incruntat, / ei bine si doar sub causul pleoapelor mai puteam // sa-mi pricep vocea pierduta pe gat. Egal pretutindeni / deodata nu, ei bine doar florile de cerneala / ale visului, / ei bine doar musculitele / dimprejurul tulpinii de bibilica, ei bine / doar urletul iscusit din / umbra timpanelor, / pareau niste vesti din care siroia apa, / siroia apa din bandaje purtandu-ma smuls / doar intr-o parte. Prin fum si prin / fum doar se stia umbra batjocorita in / fiece noapte. In suflet lampa fila, / fila. Ochii decisivi / isi pierdeau pleoapele decisive. // Si sa vezi tevatura aleasa / in preajma unui greier / apasandu-si labele / pe pantecut. // Pai bobitica de mustar verde fusese. // Si sa vezi pestii / catre mal innegriti / de asezarea catranului la basica. // Pai muscasera bietii din mal. // Si sa vezi / scamele dintr-o mana / pazite de-un gardian. // Pai daca nu-ti ajunge saliva / puternica. // Si sa vezi papica / la inaltimea dintilor / cum dispare. // Pai daca nu-ti ajunge saliva / puternica, / saliva puternica. // Si sa vezi o inima / imbrancita / de indoiturile cotului. // Pai exista un simtamant somptuos / prin care iti poti inchipui / despre durere / orice. // Si sa vezi mortii ingropati / in picioare. // Pai daca nu mai e loc. // Si pe stapanii zorilor de creta / sa-i vezi, lovind cu var bunavointa / de a trai. Pe astia sa-i vezi, pisandu-te / maruntel, pomenindu-te… // Pai asta insufletire se cheama!” (
Am umblat cu sufletul incordat).
In „Sarbatorile absentei”, poetul isi introduce in scenariul liric, minutios pregatit si condus la un deznodamant asteptat, un alter-ego, acel „om decupat” care contrasta puternic cu „omul nou” al ideologiei nivelatoare.
Poemele sunt distilate de un moto care „instruiesc” cititorul si-l pregatesc pentru ceva ce poate intarzie sa vina, dar este sugerat amenintator: poate iubirea cantata de „privighetorile cu inima de vacuta”, poate un „anotimp al ofenselor” sau „farmecul monstrilor”: „Se poate. Si asta se poate. Era epoca noastra scaldata, / in salonul cu pauni discutam despre farmecul monstrilor. / Erau ceasurile noastre de vaza, fara cuiburi cazute-n noroi, / cratere fara ecou…” (
Epoca noastra scaldata). Poetul are sentimentul, iubind si incercand sa inteleaga o femeie sau ce se mai poate gandi, ca se intoarce dintr-un razboi „pentru consumarea sperantelor”, cu grija sa nu rastoarne sau sa imprastie esentele pure ale vietii. In acest sens, nu cunosc versuri mai frumoase ca acestea in toata perioada in care s-au scris totusi versuri si poeme puternice: „In acelasi timp (da, asta e viata, fiecare cu propria lui / grasime si deznadejde) pierzandu-te stiu ca revolutie s-ar putea / numi apropierea omului de inima sa cea mai buna / si ma distrez / la parada chiorilor prietenosi ce te aclama” (La intoarcerea din razboi). Cum „fiecare vietuieste intr-o epoca a urgentelor” si totul poate fi „o chestiune, o fundatura”, fiecare se descurca dupa posibilitati si dupa o filozofie care poate fi, in cele din urma comuna, intr-o lume dualista la modul cat mai ironic cu putinta: „… Marele om soileste, micul om face nani. / Un curcubeu iluzoriu imprejurul fiecarui nufar in parte. / Suntem inaltatori si periculosi prin toate pravalioarele. / Din minele de argint ascultam rasufland / imnurile pestilentiale. Din casele de baut / cantecele de pamplezir. // Si singura mangaiere de care depindem / ne lasa. // Uite alearga prin aer un fluture cu ochii inchisi. Uite parapetele, / transcendenta. Si eu sunt asa! Alerg pe strada luminata / de cuiburi inghetate / si ma gandesc la bruh / si ma gandesc la uh. Traiasca uharii si traiasca oharii. Uharii sunt indivizi / care face uh. Oharii sunt indivizi care face oh. / Traiasca vigilenta. / Traiasca salvarea / Traiasca cioplitorii de gaoace si gaoacele cioplitorilor. / Cateva coaste au iesit din trup. Traiasca iesirile” (Ah, vorbele devin statornic neinsemnate).
Cetateanul liric al unei lumi care nu-si gaseste nordul si in care uharii si oharii sunt cele doua fete turmentate ale individului iesit din smarcuri stie ca „imaginea mantuirii nici nu exista”. Cu aceasta „cunoastere” se incheie un volum de exceptie careia i-a urmat, in 1978, „Indreptarile doctorului Faustus sau calea cea mai lunga”, un cantec „eroic” despre „cearcanul launtric al lumii”, in douazeci si doua de long-play-uri si pentru care mi-ar trebui o cronica aparte.
„Cearcanul launtric” este, de inteles, omul gandit de un Faust care stie ca „exista-n iluzie mai mult loc decat in singuratate”, ca „visul, amagirea-s mai puternice decat viata” si, mai ales, ca „ata limbii s-a rupt”. Este poemul amplu al unei guri „sacre” pentru care sacrul e demult camuflat in zoaiele unei lumi ce-si rade de „falitii aparentei”. Cu „zbarciul mintii dureros”, viu doar pe la raspantii, Faustul lui Vasile Vlad a pierdut transcendenta si dorinta de a fi geamanul Demonului; „lacrima pute” in el, iar gandul ii este „ca fumul, de nu bate vantul, o ia drept in sus…”, moartea se arata asemenea unui evantai, iar anul incepe in decembrie.
E un Faust ratacitor in imaginatia sa uneori deliranta, cu bizare intuitii asupra propriului sfarsit si cu o „filozofie” numai a sa din care disperarea face cu ochiul unei cunoasteri fara utilitate: „… Nu-i asa ca umbra-i un gunoi peste lume, / ca-nvatatura primita prin saracie / mai marunta-i ca samanta de cedru? // Este ca slabiciunea seamana / miezului de paine de sub unghia unui inger / Cum sa te manii, cand nu cunosti mila? / Cum sa treci de slavile carnii, / cand in adancurile pumnului iti toarce un greier? // Mie iertarea sa mi se ofere-n genunchi! // Sase lustri puneti-mi in seama, subtiri ca matasea din Cos, grei ca lobii urechilor; // V-arat cum se pronunta O! // inalt un imn tuturor umpluturilor… / Aceasta-i intelepciunea, inemi taioase, sa sorbi pe-ndelete / din paharul cu apa privind prin geamlacul aburit cum ploua! / Aceasta-i intelepciunea, sa te scoti: Cand si miselul nadajduie, / ce mai este nadejdea? Nebunii dorm cate doi intr-un pat, / eroii incearca sa deseneze, mascariciul insoteste ospetele / repetand ce-am scapat…” (
Cantul V).
Este un tinut bufonic, saturat de prezenta cu masti a imposturii, asa cum vom intalni si in poezia lui Cristian Simionescu, acolo unde lumea-cu-susul-in jos este la ea acasa, iar „mucea scoate ochii crapului-curcubeu”.
„Mucea” este nemuritor si poetul se intreaba, pana astazi, cand „rancajeste pustimea”, daca este cumva, ca „maimuta a Apocalipsei”, singurul neinstare sa rada, indiferent cat ar fi de ridicola lumea acestor
zodii joase.
Poezia lui Vasile Vlad este o continua alerta a limbajului, o permanenta jupuire si o explozie a inimii care ispaseste repetate rituri de trecere: „o pasaruica” [care] largeste cerul”.
Cristian Simionescu – un maratonist in „penitenciarul vanitatii”

Cristian Simionescu a „reusit” performanta in sine – pentru care nu a depus nici un efort – de a nu fi selectat nici de Marin Mincu, in „O panorama critica a poeziei romanesti din secolul al XX-lea”, nici de Nicolae Manolescu, in „Istoria critica a literaturii romane”. Ambele „mari” aparute intr-un interval de nici doi ani au reusit cu brio sa-l treaca de tot cu vederea – asta da, sagacitate critica! Ca sa-l citam, cu prietenie, pe poet: „Consoleaza-ma, consoleaza-te, consolati-va!”.

„Persiflarea” recuzitei traditionale de a gandi si de a face poezia pe care o detecta Marin Mincu in dreptul poeziei lui Vasile Vlad exista, neindoios, si la Cristian Simionescu, doar ca la poetul moldovean homo ludens este actorul principal al poemelor sale, de la debut si pana astazi. Faust-ul lui Vasile Vlad nu pare sa agreeze jocul, preocupat mai mult sa provoace, inclusiv literar, tirania „istoriei omului ca toti oamenii”, dintr-o perspectiva rasturnata, dar si voit fenomenologica, de „roman al constiintei” (Noica dixit).
Si daca acceptam ca exista un actor sau mai multi, ca marci ale poemului sau care cere constant o scena pentru jucat si privit, va trebui sa intelegem poemul polifonic al lui Simionescu prin prisma acestui joc, in care un maestru-regizor misca umbrele si actorii dupa reguli care-i pot scapa chiar si lui. Jocul ne include, asadar, pe toti: „Ceea ce candva a fost joc mut imbraca acum forma poetica” (Huizinga). Culisele sunt, uneori, mai puternice, ca o alta scena care nu este pentru toata lumea si ar putea reprezenta chiar faldurile constiintei noastre iluzorii, asta in cazul in care avem acces la una.
Dupa Liiceanu, in prefata cartii olandezului preocupat de homo faber, jocul intretine raporturi vagi cu rasul, umorul, gluma, comicul, nebunia. Aceste raporturi, fie si volatile, necautate sunt prezente toate, cu asupra de masura, in poezia lui Cristian Simionescu.
Am in vedere antologia sa de la „Junimea”, din 2002, Tinutul bufonilor, ca expresie a unei vointe „testamentare” a unui poet obisnuit sa sfideze cutumele epocii sale, dar si propria gandire poetica – si, slava Domnului, la Simionescu gasim din belsug asa ceva. Poetul e cel mai bun sabotor al poeziei sale – dovada, in cazul sau, receptarea critica confuza sau graseiata. 
Poezia sa atat de dificila cognitiv, ca orice poezie mare, ma face sa cred ca de s-ar pierde o buna parte din poezia buna a vremii noastre, niste apucati de poezie din viitor ar putea reconstitui epoca dupa cartile semnate de el – daca ele ar avea mai mult noroc decat au acum.
Asa se face ca in debutul acestei antologii gasim numeroase poeme cu titluri schimbate fata de originale („unicatele sunt iluzii, sunt diavoli”, ne avertiza poetul in „Maratonul”), efect al unui scenariu care opune aparitiei cronologice a poemelor mai vechi o unitate noua a poeziei. Aceasta „materie” veche este reordonata dupa un plan „rubik” ce poarta marca trecerii timpului, o tema intensa, de altfel, ardenta in mai toate cartile sale.
Nu intamplator, unul dintre personajele memorabile ale acestei poezii, a carei sfera este jocul insusi, este Arhitectul, cel ce ironizeaza pretentiile celorlalti omologi de a fi „voci” autoritare in concertul polifonic al lumii. Daca viata, ca avanscena pe care ne perindam cu totii, este un joc, atunci regula jocului trebuie urmarita – si persuadata pe cat posibil pana la intrarea in scena propriu-zisa.
Poetul ca magician al propriei vieti apasate de luciditate – care este si suferinta sa secreta – distruge insa constant aceasta regula a jocului ce da sanse, aici, mai ales unei lumi ce-si „petrece turbarea cu luciri fixe”. Timpul, un agent perturbator pentru vechea ordine traditionala a lumii, intra in omenire decisiv incepand cu cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, urmare a unificarii dorite de industrializarea lumii. In acest sens, putem citi un pasaj foarte elocvent in romanul „Austerlitz”, al prozatorului german W.G. Sebald, in care un personaj straniu constata intruziunea dubiosului agent periculos care domneste peste lume – dar nu intotdeauna peste intreaga lume. Acolo unde nu domneste, inca, omul isi afla ultimul refugiu. Raportul spatiu-timp, ne spune personajul fantast si lucid al romanului, un anume Austerlitz, asa cum este el perceput pe durata unei calatorii, „tine inca de domeniul iluziei, al prestidigitatiei, ceea ce face ca de fiecare data cand revenim dintr-o calatorie, sa nu avem niciodata certitudinea de a fi fost plecati”.
Pe urmele iluziei sangeroase oferite de Cronos, marele mancau de zei, oameni si bolovani, Cristian Simionescu este un poet al demistificarii timpului, al ridiculizarii acestuia – asa cum victima desfide in mintea sa calaul. Asa cum Nabokov vana fluturi cu plasa, Simionescu ataca timpul cu site fine. Ce prinde la vanatoarea asta – poezie se numeste. Luciditatea sa vede dincolo de normele tribului si de orarul dupa care omul este tarat in existenta: „Dac-ai trai si dupa moarte / macar un timp, pana s-auzi / cum timpul te aduce inapoi / timpul supus atunci vointei tale, / cand spovedanii nu-ti mai poate rupe / O clipa dupa moarte doar, de ochiul s-ar trezi / sa-i vezi caznirea timpului – pentru a rupe prin momeli / imbratisarea celor ce s-au imbratisat candva – o clipa doar imun sortirii sale.” (
Dac-ai trai si dupa moarte).
O smulgere din fluxul acestui timp al lumii si al lumii de apoi, iata ce isi doreste un poet care l-a citit bine pe Eminescu („Se bate miezul noptii in clopotul de-arama, / si somnul vames vietii, nu vrea sa-mi ieie vama…”), dar a sondat in sinele sau pentru a vedea impostura, ridicolul trecerii, asa cum se arata aceasta in evocarea acelui pater care il povatuieste in amurgul vietii: „Inainte de a muri, pater m-a trezit intr-o noapte, / in miezul ei a adus ceasornicul / si mi-a spus / „Sa-l blasfemam! Priveste, atent, obiectul acesta, / caraghios si orgolios / ce-si desfata muschii, cum un cariu se veseleste / indopandu-se cu tihna. Cum se hraneste cu timpul nostru / ar trebui sa-l batem ca pe-o virgina care nu-si pazeste virginitatea…” (
In miezul de noapte). Timpul ne supune ordaliilor sale, isi bate joc de „batranul caraghios”, intr-un ritual in care, avertizeaza stiutorul pater, „veselia te paste, comedia…”.
Ei bine, comédia lumii este tema recurenta a poemelor lui Cristian Simionescu, acest poet aproape nebagat in seama de marea noastra critica, preocupata sa ia act cu solemnitate de pospaiul cate unui jongleur de vorbe, oarba in momentul in care in fata ii apare adevarata poezie.
Tot ceea ce scrie acest poet absent din jocul de-a puterea al vietii literare de la noi este efectul unei retrageri voite din aparenta zilei de azi (care poate fi bunaoara chiar „antica”, si cu rost), ca si al unei distantari, tot eminesciene, ce nu exclude vederea instruita. Daca Eminescu se amuzase sa ne avertizeze la modul serios (
Joace unul si pe patru…), Simionescu, un poet care observa, precum inteleptul evreu, ca „ruina e in ochiul omului”, isi trimite mastile sa-l reprezinte intr-o lume a scapetilor si a scamatorilor exultand in „cloaca” unde „jargonul e totul”.
Putini poeti romani pot fi memorabili la nivelul unui intreg poem, asa cum de foarte multe ori se arata capabil Cristian Simionescu, un arhitect de „formule sacre” excedat de slagarele timpului sau, dar, in acelasi timp, un „initiat” care nu se amageste la vederea valurilor cu care acesta ne joaca pe degete – „
Striax: doar un caracter curat, dar nu brut, ci slefuit de / filozofie, / tachinat de soarta in repetate randuri, poate privi / banchetul nuptial si semnele-i tacute. Rusinos este / doar Iunius Brutus, ucigatorul de prunci, el, pudic, la scenele / tandre, / fin cu mustele, cutitar cu odraslele-i. Pe papirus nu-i suc de elixir, / nici oscioare de mastodont, dovada de sange. Sunt / culpe / ce pe taler nu incap, / noi insa stim, nu dovedit – dar banuiala uneori mai tare-i ca insasi dovada! Mutul, cu gesturi din culise, ne / conduse…” (Trei voci).
Ei bine, aceste voci vor fi inmultite si amplificate ca intr-un teatru de natura poetica: poetul musca din drama si face poem, cu tragedia si farsa in recuzita sa din ce in ce mai baroca, mai ampla pentru a putea cuprinde nebunia si intelepciunea lumii, ca in acest poem splendid, care candva se numise, simptomatic, „Giordano Bruno”: „Acel nebun care-a gasit centrul apei, o soarta de fast nu avu, / ci o rasplata de ras, o bataie cu pietre / si un loc de mormant aratandu-i-se: «Aici vei trona». / De orgoliu ochii-i zambira, geniul suferintei vorbindu-i / intr-o limba de nimeni cunoscuta: «Atat doar ma pedepsiti? / Pot suporta mai mult!». / Piatra in falangele sale era o ceara / voindu-se ou. / Acul orologiului, ironic, derula orele, / la semnele-acestea, cuparul cu otrava cade timid pe trepte, / oase-i cresc, carnea intepandu-i-o. Ce miros / are tradarea fiintei catre fiinta, / cu clesti de sulf strang narile masluitorului, / ce masa de operatie se arata hulitului, rug, in loc de ospat, / si vin, acizi de sunete se aud peste dealuri, precum o turma: / un foc hranindu-se cu foc!” (
Acel nebun care-a gasit centrul apei).
*
Un „Hamlet” renascut, perpetuu mahnit, bantuie prin poezia acestui singular poet constient ca „nici o scula nu poate lovi miezul fiintei”, un personaj tragic sedus de patosul refuzului in „penitenciarul vanitatii”, unde ne jucam cu voiosie rolurile si ne plangem de soarta care ne impinge spre o „terra damnata”. Vom iesi noi cumva si din asta…

Dar acest
Hamlet revival, care este poetul vremurilor noastre, cel ce spala pahare pentru oaspeti stranii sositi in miez de noapte, face un pas indarat si lasa faldurile culiselor sa cada, ca fasii de materie obscura, asupra bufonilor ce joaca piesa-n piesa. Scena se muta-n ariergarda, in spatele vederii celui obisnuit sa vada spectacolul din stal. O data in plus, spectatorul social, care poate fi poetul, devine „angajat”, sau spectactor, o fiinta duala, ca la Addison, al carui privitor invizibil isi schimba identitatea in functie de locul si pozitia in care se afla. 
„Maratonul” este cartea intalnirilor admirabile – si terifiante, trebuie s-o spunem. Gheorghe Grigurcu, unul dintre cei mai aplicati critici ai poeziei sale, remarcase ca poemele lui Simionescu „ar fi putut fi scrise si in alte veacuri”, „confiscate de marea tema a vietii si a mortii”, ceea ce le face sa „vadeasca o contemporaneitate cu absolutul”. Nici un poet roman nu ii sta alaturi in aceasta
questa singulara lui Simionescu, dupa opinia izolatului critic: lirica sa, al carui suflu este „intunecat de o generalitate a suferintei”, ar putea, dupa acelasi Grigurcu, sa ne reaminteasca doar de Cesar Vallejo.
In „Maratonul”, carte al carei epigraf avertizeaza subtil cititorul „slab”, ca si specialistul vanitos, sunt reunite, dupa voia unui maestru al plasmuirii ce impinge pur si simplu vocatia fiecaruia in rolul principal, personajele memorabile ale celui mai bun prozator dintre poetii nostri (si-l avem printre noi si pe Mircea Ivanescu!): Mimul, Arhitectul, Bufonul, Blasfem, Striax, Candidul. Sunt sapte cantece ale poemei lui Simionescu, urmate de cinci coduri ale personajelor. Fireste, Mimul, „ceremoniosul fara de vorbe”, nu poate avea unul, din pricina naturii sale
mimologice, dar, intr-o lume si specie sfidata de „manevrele mortalitatii”, el este cel care deschide balul unde acesti heteronimi ai lumii se intrec in a abhora tot ceea ce tine de coaja si miezul unui univers detracat, in care si firul de pulbere se vrea „fecundat”, in care Scaiul isi cere, comic, dreptul la reprezentare si la respect („In mine e un om!”).
Nu intamplator, Mircea Iorgulescu a remarcat ca, aici, pune poetul la bataie figuri caracteristice „evului baroc”, ca si motive si teme ce ilustreaza pentru finii cunoscatori de Shakespeare o lume ce poate fi tot atat de bine anti-lume. Sau sub-lume: „
Arhitectul: … Si biata faptura flamanda care n-a cunoscut a noastra arta, / cand a auzit de suferintele si ultragiile artei / si-a prezentat scuze! Sarutam pe cei casapiti si pe casapitori, / pe cei care pipaie glanda moale a intunericului. Cu aceleasi maini / ciupesc fundul madonelor. Din macelarie dai in salon, / din salon in crasma, din crasma in sala de rugaciuni, de aici / in dormitor, din culcus in sala de operatii. Cum sa-l iubesti / pe arhitectul ce ne facu acest hotel in batjocura? / Cu fiece pas fata ta se schimba: pieton cand mergi, cumparator cand intri in shop, enorias duminica, pater / cand povatuiesti, sot cand insotesti, vanzator cand vinzi, vandut cand esti inselat, barfitor cand pe semeni ii pizmuiesti, / pacient cand bolesti, inotator cand te scalzi, codos cand / barfesti, botezator cand botezi. / Profesiuni de o clipa, cat hartuiti frunza asta umana! Doar cand dormi adanc, esti tu al tau pentru tine. Zorile isi trag / trupul din pat, pe rand esti cand una cand alta: moneda / sociala!...” (Maratonul – Cartea intai).
Fiindca „e limpede ca poetul duios e o hahalera”, Cristian Simionescu nu e un poet duios. Este, ca orice Pater scriptural, pe rand, toate personajele sale intrate intr-o disputa polemica de o magie a replicii de neuitat. „Actorii” lui Simionescu sunt cei mai buni cinci jucatori de poker verbal pe care ii avem in toata literatura noastra. O quinta retrasa la marginea lumii, pentru a putea vedea mai bine Maratonul. Pacat ca nici un director de scena nu a intuit potentialul acestei carti, dar pentru asa ceva trebuie sa ai la dispozitie un, sa zicem, Purcarete, ca si un public educat la temperatura pieselor shakespeariene, acolo unde fiecare replica este savurata dupa un cod care presupune frecventarea inca de la gradinita a pieselor omului din Stratford. De ce, intreb cu inocenta, Simionescu nu ar putea fi predat in manuale? Raspund: pentru ca didacticismul, asa cum este practicat la noi, e corset pentru poezia aceasta care, culmea, uziteaza din plin de aporiile si subtilitatile didacticismului.
Cu toate astea, senzatia ca personajele sale sunt ilustrari ale „ideii” se impune, cumva. Ele nu au carne, asa, imbracate-n costumele care le-ar putea reprezenta, oricum nu in sensul in care noi suntem „intarcati” in momentele formarii noastre spirituale, iar miscarea lor in mintea noastra tine mai mult de performantele lor lingvistice, ca si de o ilustrare a arhetipalitatii fiecaruia dintre ele. Avea dreptate Marian Popa in „Istoria…” sa (ei, uite ca s-a gasit cineva sa remarce intr-o carte groasa opera acestui poet!) sa spuna ca „stilul este apodictic, se aglomereaza reflectii exprimate cu ton catedratic si catedral”. Al Cistelecan vorbea chiar de „dictiunea vizionara”, care se arata tocmai ca un efect al unei anumite „retorici si egalizari in elanul rostirii” si care indica mai degraba „o vocatie retorica decat una vizionara”. Dar asa ceva nu poate fi, desigur, un minus al poeziei sale. Intr-adevar, personajele poetului nu urca pe „scena” si nu „ies” la rampa, au alta treaba. Menirea lor, de nici un orgoliu de autodepasire tradata, este sa trebaluiasca prin culise si prin fosa sufleurului. Mi se pare clar inca de la o prima lectura a poeziei sale, in special cea din „Maratonul”, ca poetul nu se doreste un vizionar, ci este un sceptic dublat de un ironist de prima mana, ca si de un maieut expert in chestionarea „frunzei umane”. Doar a studiat bine la scoala stoicilor, precum si a unuia dintre maestrii sai, Swift! „Pana si oxigenul poate deveni o conventie, o Vorba care tine locul”, iata efectul obtinut de intentionalitatea deloc trucata a acestui poet care stie ca „trucajele, aparentele, conventiile” tuteleaza totul, dar mai ales ca provizoratul e… nemuritor.
In fond, conventia „retorica” adoptata de poet este ceea ce el semnalizeaza ca raspuns deja dat la orice nedumerire a criticii (sau pura observatie), care vede in poemul sau mai degraba un efect decat un afect: „minciuna unora e adevarul altora”. Si asta nu e o doctrina sumar explicata a pseudo-filozofiilor care guverneaza actele umane, ci doar o intuitie „logica” a inteleptului, asa cum putem de pilda sa gasim la vechii greci, cum sunt ei pomeniti de Diogene Laertios. Bunaoara, Zenon, care noua ne poate parea cam amator astazi, dar care stia, cu ironia mintii care decide unde sunt pragurile, sa opuna verosimilul adevarului: „Dion va fi in viata maine”. Si nu a fost asa?
De altfel, as fi inclinat sa cred ca Simionescu i-a citit cu mare placere, si profit, pe vechii greci. Limba sa „atica” face proba, ca si pildele sale pre versuri tocmite, conspectate in paralel cu epitafurile celor sapte intelepti. De altfel, acelasi Diogene Laertios ne spune ca toti cei sapte s-ar fi ocupat si cu poezia. Pe mine nu ma mira, dar aici, in tinuturile joase ale afectului poetic, poate fi lucru de ocara. Eu nu stiu ce poeti favoriti au filozofii nostri, dar stiu ce poet aprecia Heidegger. E un fapt.
Fiecare dintre personajele „Maratonului” isi ia rolul in serios in „noaptea bufonica” si face expertiza lumii dintr-o perspectiva afina propriei situari fata de maratonul care ar urma sa vina – si fata de lume. Distanta, ca si implicarea, in raport cu propriile personaje, precum si proba limitei lor, prin afisarea ostentativa a „gandirii producatoare” a fiecaruia dintre ele, face ca acest poet sa aiba constant controlul intr-un turbion de poeticitate adesea asumat rebarbativa care isi arata rodul in fiecare cant al poemului sau amplu orchestrat. Uneori, senzatia ca toate cele cinci personaje nu dialogheaza practic intre ele – desi par ca se asculta, si in acelasi timp dau senzatia ca se ignora – este potentata de forta dictiunii fiecaruia: sunt cu toatele
edificate, maruntaiele si moravurile specifice lumii sublunare nu mai reprezinta un mister pentru ele, si atunci de unde tot acest patos cu care incearca sa-si impuna punctul de vedere? Simplu, din pasiunea pentru rostit, proprie unor ganditori pe cont propriu, excedati de cunoastere, pasionati de gratia, ca si de abjectia propriului rol, cuplate la tensiunea unui Scenariu pentru care au fost create, desi repeta insistent ca ar dori sa „se mai nasca o data”. Sunt voci care cer intrupare intr-o lume a simulacrelor. In fond, asistam in „Maratonul” la un banchet al starilor intermediare create in campul de tensiune al universurilor fiintei umane, dar si la un carnaval al slavirii si caderii care face din fiecare potential ingeras un demon cu pofte lubrice: « Blasfem: … Sa nu ma faci sa cred ca atunci cand femeia / paraseste patul la miezul noptii s-a dus sa asculte / Terasa Audientelor de Debussy. Freaca bine cu whisky / mizeriile marunte! Iata un colac de salvare, n-a salvat / de la moarte nici macar un inecat si nu avea alta menire! / Menire tradata, esti saliva in gura prudentei, esti / mai putina chiar decat micile insule de verdeata / descoperite prin scrisorile idiotilor. Urbea in care vietuiesc / seamana leit cu cetatea dantesca si pe poarta ei e scris: „Ingaima o vorba omeneasca de nu poti tamadui cu medicamente hipnotice, culegand boala, ciugulindu-i boabele…» (Maratonul – Cartea intai).
Tot ce este candid, este si captiv acestei lumi atroce in care nimic nu este ceea ce pare, iar „materia vorace” de care vorbea Mircea A. Diaconu, este materia din care poetul sculpteaza o lume pentru care pana si spiritul poate da socoteala. In fond, nu cred ca spiritul este atat de pudic cand pluteste in slava: daca e sus, poate sta si jos. Spiritul cade nu pentru ca este fascinat de mundan, maculat de ceea ce este opus, ci pentru o bruma de „cunoastere”. Ii place si lui carnea…
Toti eroii lui Simionescu, plescari ai spiritului sau chibiti ai materiei care supureaza, participa la o cursa unde sunt, pe rand, priviti si privitori, captivi si stapani de colivii, devoti ai candorii si „inimi frigide”, acei „mancatori de nimic” care fac din lume o bolgie asteptand in van mantuirea, unde susul e jos, si invers, iar mersul in maini ii face pe scapeti sa vada coroana copacilor cu „talpile si cu curul”. Fac balet cu fiinta, asa cum altii danseaza pe poante.
E prea „crud” acest poet care ne asigura ca „harmonicele insotesc Mancatul” si ca Goya insusi „e un tandru pe langa apa osificata cand o duci la gura”?
Da, daca luciditatea cu care ne arata viermuiala sub cutele aparentei este doar un instrument de torturat sufletele duioase.
Nu, daca ceea ce pune, ca poet, in spatiile dintre carne si spirit ajuta la o
cunoastere inutila a unei lumi care nu s-a vrut niciodata oglinda frumusetii cosmice – ci doar „tinutul bufonic”, al „Comicologiei” unde maestrii Aristofan si Dante si-au exersat geniul unei lumi ce nu se vede.
Cristian Simionescu este, ca toti poetii mari si adevarati, un Vechi care sta printre noi.
SUS
SUS
Viorel Padina – un „Tractatus” poeticesc al vremii noastre

Viorel Padina este, poate cel mai cunoscut poet cu o singura carte din Romania. Adica, necunoscut.
Cititorii de poezie adevarata si-or fi procurat in 1991 „Poemul de otel”, placheta sa de debut premiata de Cartea Romaneasca, inca din 1982, dar au asteptat mult si bine ca poetul acesta furios si in acelasi timp lucid sa mai vina cu o a doua carte. Sau n-au asteptat.
Nu le ramane decat sa devina internauti si sa intre pe blogul lui AVP, acolo unde poetul si-a postat „Planeta Ou” si celelalte scrieri ale sale, intre care si scrisorile adresate maestrilor care l-au dezamagit.

Si acestia sunt legiune. N-o sa le dau acum numele, ii gasiti si singuri pe blogul omului din Corabia. De altfel, Corabia e un oras, ba chiar un topos, de unde au iesit doi poeti de prima mana: Mazilescu si Padina. Spun asta pentru ca vreau sa laud motivat zona. Oltenia contemporana nu sta doar intr-un poet (Marin Sorescu), cum se tot fudulesc autoritatile si incultii platiti sa fie astfel, si a reusit, dupa ce modernitatea a obosit, sa dea poeti de o importanta care nu ar mai trebui demonstrata. Langa cei doi, ii asez pe Ion Stratan, nascut la Izbiceni (iar nu la Ploiesti cum cred unii) si, ceva mai spre Caracal, pe Marian Draghici, alt poet despre care s-a tacut intens.
Spun asta cu oarece emfaza, deoarece si eu sunt tot de pe aici (chiar daca nu vreau sa ma compar cu cei enumerati). Zona este productiva si inca la nivel inalt. Poezia buna se plimba prin Campia Olteniei de cateva zeci de ani si acesta este un fapt. Faptele sa vorbeasca, atunci.
Revenind la Padina, sunt probabil cunoscute avatarurile publicarii primei sale carti, dar le voi relua succint: cartea sa de debut a fost premiata de un juriu in 1982, alaturi de cartile unor Musina, Stefoi, Ghiu si Romulus Brancoveanu, dar cand sa fie tiparita a intervenit… cenzura. Redactor al manuscrisului s-a nimerit (au dat cu banul Mugur si Ciobanu!) sa fie Florin Mugur („tremur si ma cutremur”), care a incercat sa indulceasca anumite duritati lexicale padiniene. N-a reusit, iar cartea nu a putut aparea. Vorba lui Mircea Ciobanu (intre timp preluase el manuscrisul): cartea asta n-o sa apara niciodata.
De aparut, a aparut, dar cand ceva nu apare la timpul sau (sau vine prea devreme) risca sa nu intre in atmosfera „planetei poetice”, unde-i e rostul. Devine, asa, un satelit care da ture pe orbita: doar cei cu ocheane puternice o pot recunoaste, dar ce folos! Poezia are nevoie sa aterizeze, cel mai adesea, in asezarile omului. Poetul a dat in judecata editura, a pierdut, a scris un „Apel catre Europa” receptat, bineinteles, de… Securitate (unul dintre cei mai importanti receptori critici si literari de la noi), a venit revolutia, criticul literar cel mai important al momentului a scris despre cartea tiparita, totusi, in 1991, l-a cainat pe Padina ca nu este el… Cartarescu (adica cine a fost mai intai: oul sau… poezia?), dupa care criticii l-au lasat in plata Domnului cu poezia lui ciudata, cu aerele sale de intemeietor si cu pornirile belicoase care-l faceau in continuare indezirabil. Caci Padina, nu-i asa, este unul dintre cei mai buni scriitori satirici actuali, trecuti si viitori, pamfletar de mana dreapta, cu un
jab necrutator, aidoma un boxeur pe care l-ai trezit din somn la vestiar si acum nu mai scapi de el prin ring.
Un ring total de lupta este poezia acestui poet singuratic, nostalgic dupa prietenie si comert de idei cu comilitonii, un pur, as zice, contrazis de afectarile timpului sau, un om caruia i s-ar potrivi vorbele lui Wittgenstein, pe vremea cand isi scria „Tractatus”-ul: „Aceasta carte va fi poate inteleasa doar de acela care a gandit el insusi o data gandurile ce sunt exprimate in ea sau ganduri asemanatoare”.
Ganduri, cearcane launtrice ale omului, sunt si versurile unui poet cazut din neatentie in gradinile Corabiei, langa Dunarea cantata odinioara umilitor de un Petru Dumitriu – drum fara pulbere balcanic, cu izvoare, totusi, in Padurea Neagra germanica. Izvoarele conteaza, se stie.
Poemul liminar, „La Steaua pelin”, este simptomatic pentru tot ce este si reprezinta, ca poet nesupus, lirica de refuz cea mai solitara din intreaga literatura romana. Noile „flori ale raului” dintr-un
secul capiat si rau la fiere precum este cel dominat de niscai demoni ai para-evangheliei rosii&brune si-au gasit poetul, dar acesta nu mai este un bard care sa atate multimile (a avut cine s-o faca, la comanda, la rusi si la noi), ci prea-gratiosul poet al raului de lume, Padina: „Mi-e rau si vars flori, maistre tu cand te insori? (te-ntreb ca un procuror, caci tu esti al meu amor...!). Vergura, alior, tirbisin, maistre tu esti un chin…! Te dadusi la steaua pelin (cadeai in raze ca in niste coarne) si ea se sparse, ti se prelinse pe carne, te-mbratisa unsuroasa priveste-te ce umflat esti, draga” (Steaua pelin).
Dar cine-i
steaua pelin si cine e maistrul care se umfla sub privirile unui ucenic care vede la fix „semnele timpului”? De la Biblie stim ca ea e simbolul Apocalipsei, asa cum apare in Epistola lui Ioan, acea stea Absintos care va cadea negresit in ape prapadind oamenii. In „Dictionarul de simboluri” (Jean Chevalier si Alain Gheerbrant) este prezentata astfel: „Desemnand absenta oricarei dulceti, aceasta planta aromatica simbolizeaza durerea, mai ales sub forma amaraciunii si, in special, durerea pe care o provoaca absenta”. Aha, deci absenta, insotita de jale, asa cum este prezentata si in folclorul nostru, unde pelinul este campionul simbolic al neimplinirii in dragoste si al pierderii: „pelin beau, pelin mananc, / noaptea pe pelin ma culc!”
Asadar, ca altadata Baudelaire, Verlaine, Rimbaud, O. Wilde, Degas, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, A. Jarry, Picasso, Hemingway, dar si Emil Botta, pe care banuiesc ca-l invoca in spirit, Padina este un mare „bautor de pelin”, obosit de neputinta veacului sau despiritualizat, lipsit de caracter (adica de inteligenta), dar si slabit de neputinta
maistrilor, asa cum se prezinta ei in timpuri cacacioase: clerici cazuti in stupul cu merda al puterii terestre. In cuvintele unui filosof englez, poetul a pierdut lumina la jumatatea drumului, intr-un moment cand talentul sau puternic il calauzea spre tinta visata si cand astepta un ajutor. Nu vreau sa exagerez, dar, in ciuda sintaxei sale sucite, ludice, paractatice si a propensiunii spre joc si funambulesc, Padina mi se pare, mai degraba, un poet tragic, un deviat de la natura sa histrionica (tocmai el, olteanul care il respinge cu duritate pe Sorescu). Eu nu vad in el, precum altii, poetul care relaxeaza limbajul de o maniera ce a facut gloria optezecismului, trecandu-l prin filtrele textualismului si al ludicului, eliberand cuvintele de scoriile nu stiu carui orfism care le repugna lunedistilor.
Nu, Padina, care da ciocane limbajului si logicii acestuia, nu este mare in „Haman venind” sau in „La Marte intr-o uzina”, poeme-coaja, mai degraba epigrafii trimise la-naintare pentru a vesti urmarea. Padina, cel care rezista si azi, in plina renovare a poeziei, este cel din din „Consilierul cicerone” sau din „Evanghelia dupa mine” sau din „Cronica omorarii din camera”, „Poemul de otel”, „Omu’ nou” sau din „Insusi Abadon”, adica acel pumn poetic din poemele din partea a doua a “Poemului de Otel”. Acolo este poetul dificil din punct de vedere cognitiv (nu inceteaza sa-mi placa expresia asta perfecta a lui H. Bloom), un ciocanar ce bate nituri in gingiile poeziei duioase, adica, asa cum el insusi o spune undeva, acel gagiu “singur pe lumea aceea unde te culci cu idea”, insul patetic ce reuneste amintirile cuiva, ale sale, de pilda – desi nu exista filozof sa nu incerce asta. Totusi, nu poetul antonpannesc si – urmas sucit – cel ionbarbian ma intereseaza; nu cel care, foarte glumet si desucheat, se poate recita, ci acest pur, moral (ei, da!) si singular (sa mai fie Iova, unul?) wittgensteinian Padina din poemele amintite, acest fierar de versuri definitive, de nerefuzat, commentate, tintuite, nici macar recitate: ti le „bati” in cap, cu voce mica, ca pe mantre ale unei lumi in care se poate vedea ceva ce aici nu se vede: „
Vad moartea a doua peste moartea intai incarligate (ce pot sa zic?). Insusi Abadon tine cu-o tehnica savanta fosa deschisa pentru coitu’ succesiunii aleia. Si un alt text, cu-o evanghelie rosie in loc de limbi, striga cantarea insidioasa” (Insusi Abadon). Glosolalia e tradata de bisnitarii rosii ai unei carti pe care omul nici macar n-o citeste, desi de ea asculta.
Si pentru a ma face de inteles, in tonul dorit de parintele „Tractatus”-ului, cel care cerea sa intelegem cat mai bine spusele lui Tolstoi („omul este neputincios in carne, dar liber in spirit”), voi reproduce unul dintre aceste poeme, printre cele mai stranii si mai apropiate de fina si ultimativa perceptie a ganditorului austriac. Aceea care, in esenta ei, descopera imaginea lumii in combinatia infinita dintre obiectele ce o alcatuiesc, iar aceasta totalitate este forma a ceea ce recunoastem drept
lume. Asta lume, astfel gasita, este anterioara existentei, experientei umane, a gandirii si a limbajului.
Padina are nevoie de limbaj, tocmai stiind ca despre lume, asa cum este, ea nu se poate spune nimic: „ (Cursul scurt).
Embrionu era ca de 33 cand a inceput sa-l vanda iuda-sa si era (dupa unii) fiul omului, al maimutei, al caprei, al gastei, al apei, al nimanui. Toti astia au fost zmei la vremea lor – „cel ce era” si „cel ce vine” si cel ce o sa plece… Prin urmare: intre alfa si omeg s-au tocit eoni si napoleoni, servind celor din jur, ingropati intre gentili, iar dupa sapte ani au putrezit… Si deci este asa: imparatia embrionilor din alfe, ape si balene (una la mana), imparatia celor din serpi pasarici si bestii (a doua), scofala traznitilor din maimute, om si omega (a treia si urmatoarele). (Si acum sa trecem mai departe: o viziune a rudimentelor). Cand am pornit, eram 144 de mii (inca), anu’ 2520 (cifra este exacta); marsaluiam in corpore din cetate in cetate, din steag in steag, din batista in batista (adio). Prima oara ne-am oprit la jumatatea celei de-a doua vremi: 1890 (cifra este exacta). Ne-am holbat un timp la ceea ce debuta atunci si am coborat mai departe ajungand la Italia pe „vremea a doua” 1260 (cifra este exacta). Atunci prin efort am inaintat spre Iudeea la anu unu’ „vremea dintai” (cifra este exacta). Si din nou Roma, Athena, iar prin marea de sus am venit spre Gaza, urmand Jerusalemu, Samaria, Tyru, Sydonu, Byblosu, Halepu, Ninive, Tara Hatti, Babylonu, Akkadu (in fine), Pe, Heracleopolys, Nilu (pana la cataracta a patra!), Puntu, marea clocotitoare si marea de jos, tinutul dintre cele doua fluvii… Amici, dincolo de Mesopotamia ce mai tura-vura? am intrebat si cativa dintre colegii de drum m-au privit ca treziti din somn: ce zice asta?! Amintiti-va, le-am zis, de enuma elis, cand nici ioc de pasune nu se vazuse si nici macar o coliba de stuf n-aparuse (nici oaia). Si ce ne pasa noua?! au raspuns boyy ridicand din umeri (si atunci calauzele au adus vestea ca nu mai recunosc drumul!). Ce inseamna asta?! au racnit mai multi intr-un glas. Acestia s-au intepenit (de ce taci?!), dar cei din urma, care inca nu stiau ce sa creada, au navalit si s-a iscat invalmaseala vaere si un nor de praf geros… Iar unu dintre noi (soarece de biblioteca) a iesit in fata zicand: Drhiopitecus Fontani a muncit pentru protoparintele nostru (odihneasca-se in pace). Viata lui de apoi: o ramura rectilinie si uniforma in varfu’ careia Cimpan (zeu’) se leagana in iad ca o maimuta in timp ce Big-Bangu (surpriza) bifa inca un Embrion (si incepea istoria...). Dar fiu’ iesi si El la raport (vezi Eli, Eli), combustia originara imanenta in comatos suind icnind uruind spre nou’ cer embrionar, intampinandu-l ostaseste: fie!…M-am intors catre Make din stanga: torna Make, Tu esti ?! Dar Tu?! mi-a raspuns el cu un ranjet...” (Evanghelia dupa mine).
Nu cumva „embrionu`” poetic e prea orgolios in perceptia asta pe care o are despre lume? Ba bine ca nu! O scurtcircuitare a istoriei umane – si in acelasi timp prostovane – ca asta nu am mai vazut nicaieri. Si nici asa
reluare.
Ba nu, mint: in „Planeta Ou”, Cantul V si la maestrul sau, Wittgenstein, cel care a zis „acuz setea noastra de generalitate, precum si dispretul fata de cazul particular” (
Caietul Albastru).
Viorel Padina se uita spre
cazul particular.
SUS
Marian Draghici – Ghidul supravietuirii poetului in Epocalipsa

Marea provocare a celui care scrie si recepteaza poezia pare a fi aceasta: este poezia doar limbaj, unul ca atatea altele? Si: cum supravietuieste poetul propriului sau cod liric?
„Meseria de a muri”, cum este meseria oricarui poet bun, trage dupa sine poetul in fundatura exprimarii cu orice pret, de care era atat de constient un Passolini, de exemplu: „Ori sa te exprimi si sa mori, ori sa ramai neexprimat si nemuritor”.
Marian Draghici, unul dintre rarii poeti romani constienti de inselatoarea arta a expunerii acelui cuvant ce „esprima adevarul”, se numara printre cei care nu cred in „imprimarea” poemului aici – in urma lasata dupa plecarea ingerului. In felul lui, el urmeaza ideea despre arta a lui Celibidache – care nu inregistra muzica: o canta doar. Cartea la care canta Marian Draghici, in Epocalipsa, se cere editata/citita in „alta viata, cereasca unica si integrala”. Exigenta asta l-a costat pe poet – aici si acum.


Inca de la debutul cu placheta „Despre arta poetica („C. R.”, 1988), Draghici a lucrat in metale grele. Pe cortex, direct. Si, neaparat, in contratimp cu poetii generatiei sale biologice. Cistelecan il vede in echipa cu Muresan si Pantea, abonati la aceeasi „intemperanta vizionara a discursului”, posesori ai unei „imaginatii convulsionate la modul expresionist”, dar asta e o formula care sa explice ca poetul nu e niciodata singur intr-o tara mica, asa cum e Romania. Cand lunedismul era in floare, Marian Draghici scria altcumva, altceva iubea el la poezie. Faptul a fost remarcat de un critic cu seismograf fin, cum este Marius Lazar, dar critica de alcov & cenaclu a ramas imuna la aparitia unui poet „defazat”: „
Despre arta poetica reprezinta un debut remarcabil, cu nimic sub cota valorica a primelor aparitii ale poetilor afirmati in ultimul deceniu […] Poemele vor soca intai prin «vorbirea in dodii», cutremurata de viziune si prin discursul plin de aplomb, pentru a se dovedi apoi uimitor de construite si coerente in infrastructura lor de simboluri, pe parcursul intregii carti.”
Versurile sale din acea placheta girata de Mircea Ciobanu au drept miza „fiinta in miracol”, primejduirea acesteia intr-o lume cazuta, un topos unde magia si absenta se impletesc intr-un ceremonial aproape exanguu. Tot ce poate fi mai dematerializat, in raspar cu canonada con-textualista a vremii se instaleaza intr-o poezie in care nimic nu este faconda, accent
debole sau mai stiu ce achizitie a momentului. Draghici scrie cu un ochi atent la pagina alba si cu celalalt la eseurile lui Heidegger din „Originea operei de arta”, cu al sau principiu formulat cat se poate e clar: in adevarata opera, artistul lasa loc operei, el devenind o includere. Poetul e asa cum spune Sora: sarea pamantului si la cristalizarea lui isi dau mana tariile si cele nevazute, topite toate intr-un athanor alchimic.
Intr-adevar, la debut poetul pare rupt de lume, in orice caz de lumea aceasta unde s-a instalat „batracianul ateu”, iar omul roaga sa i se permita „un strop de ingeritate”: „Iarna afara. Ninge linistit. Lampa baltoaca a visatoriei / cum stai spanzurata in om pe-ntuneric: / ca o evlavie ce ne-a ramas / copilei i-a crescut mustacioara ironica, zice: / - Erau ca voci in schimbare / semnele faste pe pamant. / Tu, insuti, geniul / acum un funigel in vazduh un liliac al rabdarii / in nopti de iarna cu ramureaua de scaiete / plimbai la scaldatoare lumile, cate sunt. / Apa de dupa scalda inca o beau / pentru tine liliac al rabdarii pe pamant / soareci si pustnici, nu se stie de unde adusi de vant…” (
Lampa, in vol. „Harrum, cartea ratarii”, Vinea, 2001).
Limbajul e cumva liturgic, poetul oficiaza, si pe buna dreptate in epoca in care lipseste harul – sau se ascunde –, senzatia de catacomba a fiintei se naste la tot pasul in poezia sa ceremonioasa, cultivata si austera in ciuda unui barochism sui-generis. Invocarea gratiei ii reuseste in aceste poeme iluminate si irepresibil orientate spre arhetipuri, dar el stie foarte bine ca nu este lumea aceasta – nici macar a receptarii. Cumva, mistic, poezia sa a venit „prea tarziu” sau este o ramasita a gratiei originare cultivata de un poet aidoma „barbarului care-si striga harul in zori”.
Mai tarziu, poetul va face o selectie drastica a acelor poeme si nu va retine in antologiile aparute la „Vinea” („Harrum…”, dar si „Negresa”) decat cateva, dintre care destule au titluri schimbate, versuri noi si par mixate dupa un alt registru in care poetul isi regandeste propria arta poetica. Este un mod al sau de a lucra in poezie, cu variante si reluari cerute parca de un diapazon interior vibrand dupa o gama in care armonicul tinde catre dizarmonic, iar lauda lucrurilor este, treptat, inlocuita de „muzica celui sceptic”. Refacerea poemului, o naparlire ceruta de primenirea instrumentelor de lucru ca si de persistenta ideii, exprimata intr-un text programatic din debutul cartii (
Bou moscat la arat pagina alba, goala), ca lucram o singura carte toata viata (de aici si de apoi): „Nu recunosc alt stil de a evolua in interiorul unui proiect auctorial decat prin transformarea acestuia, pana la identificare, in traiect existential”.
Nu stiu incotro s-ar fi indreptat poetul dupa debutul sau, dar pare ca schimbarea de paradigma existentiala de dupa 1989 a contribuit la aparitia unei alte voci, in care scoriile limbajului orfic din cartea de debut sunt lasate in urma, nu cu o oarecare nostalgie – si nu de tot. Daca anterior el clama inca dupa acea fraza aurorala „cu care trebuie sa incepi astazi / pentru a ajunge departe” (un fel de cautare a tonului, ca la Nichita Stanescu, cel din „Noduri si Semne”), in poemele din „Partida de biliard din padurea ruseasca” (1996) dictia poetica devine mai aspra, mai colturoasa, cumva cinica, fara atentate, totusi, la limpezimea atica a limbajului, prezervand ceva din acea nostalgie a originarului care-l facea pe poet sa ne avertizeze, de o maniera stranie: „Numai sa nu-mi luati in seama chipul / caci par mort.” Pentru noul prag al poeziei sale lamuritor este acest poem al dedublarii, in care un alter-ego, „bautor de soare negru” (recunoastem, desigur, semnul nervalian al damnarii, ca si al juisarii in aceasta ipostaza) se substituie celui care duce o viata diurna comuna, ca „stalp de familie bau- / bau tatal-mama a doi copii/doua fetite” (las’ ca acest pasaj va fi scos in
Negresa). Omul cenusiu, de serie, cel ce-si duce viata in siajul anostului si al repetitiei este dublat de un necunoscut a carui personalitate transcende mizeria cotidiana; acest straniu alter tinde sa-l inlocuiasca, sa-l posede, aidoma unui daimon care-si face mendrele cu bietul ins cazut prada exigentei, ca si ironiei, sale faustice: „Adesea un necunoscut imi aparu / in gesturile mele in cuvintele mele. / Un meridional ramuros bautor de soare negru / si zvarlind la ocazii in numele meu / banutii unor idei ce-mi erau / de pe acum tot atat de improprii / ca epiderma ori culoarea ochilor. / Pescuitor in ape tulburi (ai acelor banuti?) / imi ameninta existenta prin acea ca detinea la perfectie / arta dedublarii a empatiei / si-ar fi putut trece la nesfarsit / drept eu in lumea neatenta. // Altfel, un ins necunoscut, un bautor cu mustati de motan faustic seara pe langa foc / scrutand lumea printr-un pahar, mai aruncand / un lemn pe foc, mai band o dusca / / licheaua nu se sfii sa-mi propuna / seara pe langa foc / asa, scrutand lumea prin paharut, / mai aruncand un lemn pe foc, mai band o dusca // sa cheltuim dupa bunu-i plac / anii cei mai frumosi, anii paharutului / cand iubirea e una cu sunetul, cu dansul / picioarelor de porumbel pe un acoperis de tabla / CA APOI SA TRECEM MAREA IMPREUNA BETI MORTI, / ca pe un lest sa ma depuna / pe o insula necunoscuta, pe un pamant nou // singur, mai singur ca un scuipat de drac cum zice Exilatul / sa ma trezesc deodata acolo / in revarsat de zori, in ciripit de pasarele // singur, absolut singur, cu Dumnezeu / si un scuipat de drac / volatilizandu-se in soare cu paharut cu tot / si roza mentala in paharut / si mana mea pe paharut / ciocnindu-l prin aer cu exilatii si cu mortii” (Dublu portret cu mustati de motan faustic). Imaginea singuratatii absolute, fata in fata cu Dumnezeu, este emblema mistica a acestei poezii care se scrie in solitudine si care solicita o bogata viata interioara, asa cum cerea Meister Eckhart in scrierile sale: „Omul nu poate invata alergand, fugind de lucruri, sau indepartandu-se de exterior pentru a ramane in singuratate; el trebuie sa invete mai ales singuratatea interioara, indiferent langa cine s-ar afla. El trebuie sa invete sa patrunda lucrurile si, aflandu-l pe Dumnezeu, sa-l intipareasca puternic in sine intr-un mod esential. Asemenea celui care vrea sa invete sa scrie si care, pentru a dobandi aceasta arta, trebuie sa exerseze intr-adevar mult si des, oricat de arida si de dificila ar fi pentru el aceasta activitate”.
Este si unul dintre motivele pentru care Draghici „invata” perpetuu sa „scrie”: poemele sale sunt rescrise si reluate in variatii ale aceleiasi voci ce se cauta pe sine. Poetul evolueaza lent – in propria lui coaja, care ascunde miezul „poemului”, atomul de vers care declanseaza fisiunea poetica. Sta langa ceilalti, dar este, de fapt, singur in toate actele sale.
Este o schimbare la fata, si la ton, dupa primele doua carti, care-l va duce pe Draghici din zona poemelor „sfielii”, construite oarecum dupa o reteta livresca, intr-o indrazneata cucerire de sine ce va culmina cu una dintre cele mai bune carti ale deceniului trecut (din secolul trecut, iata): „Lunetistul” (cu al sau remake „Lunetistul & cocosul de tabla”) Aceasta carte aparuta in 2001 a fost destul de atent comentata de abili critici literari, ca si de comentatori de ocazie ai poeziei, cu totii frapati de dictia poetica impecabila, ca si de efortul poetului de a construi, caramida cu caramida, un adapost pentru poezie. Cele cinci poeme din „Lunetistul si cocosul de tabla”, cu liniile lor de forta spiralate intr-un maelstrom vertical-textualizant sunt, cu toate premisele lor exterioare, tot atatea raporturi ale misticului cu lumea. Caci Marian Draghici, departe de a fi un poet religios, asa cum ar putea presupune un cititor lax, ca si un fan al cazuisticii bogate a genului, este un mistic pentru care nota religioasa este doar o treapta in accederea sa la un sens mai profund al Textului. Poetii religiosi nu „scriu”, de fapt. Ei paraziteaza textele sacre si sunt subordonati, cu tot cu intuitie si ardoare, unor table ce le sunt trimise spre a fi respectate fara cracnire. Se topesc in evanghelii minore si sunt absorbiti de haul vacuitatii slovei de foc. Nu cred in poetii religiosi care nu scriu mai bine decat Iehovistul, dar sper cu misticii care se abat de la „linie”. Marian Draghici este un astfel de mistic.
Este si motivul pentru care el a retusat, in felul sau „ramuros”, anumite linii de forta ale postmodernismului (asa cum le enumera el intr-o ironica pagina de context, in poemul
Nimic decat poezia. Tata balcanica & femeia lui Iov) incercand sa iasa din derizoriul pe care l-ar fi presupus rescrierea unor „elegii duineze” sau a unor ectenii care fac deliciul popilor de provincie si al bigotelor ce-si transcriu poezia in ceaslovuri parfumate. Pentru poet nu exista doar Lumea, ci Lumile, asa cum poemul nu e doar Poemul, ci toata critica lui, ca „bucurie, viciu, boala incurabila”, un soi de dialog in care partile discursului se reunesc dupa „editare” intr-un tot cu fragmentele criticii – „un summum integrator ca insasi viata”. Ma rog, nu stiu daca viata are habar de Critica, dar ca imagine este reusita aceasta apoteoza a travaliului creator, cu nostalgia Totului.
Dupa ce face proba scrierii poemului-vehicul, cu ambitia experimentarii discursului-holograma, Draghici va sari din norma, ca orice explorator care nu se mai multumeste cu Europa de acasa (citeste, Biblioteca), si va pleca la vanatoarea poemului in Africa. Cu totii avem o Africa a noastra (Geo Dumitrescu avea una… sub frunte), o jungla de infruntat, cu spaimele si himerele noastre, cu capcanele pe care ti le poate scoate in cale acest continent – oniric – al originii umane, locul Evei primordiale. Ei bine, acest loc este ocupat in imaginarul poetului de Negresa, o fiinta atat de veche incat poti locui in ea in timp ce stai de vorba cu ea.
Ca toti poetii constienti de regresiunea genurilor si de faptul ca a vorbi in poezie devine restrictiv pentru vocea poetica insasi, Draghici inventeaza personaje memorabile apte sa tina un discurs liric polifonic. Ironia face ca acesti purtatori de cuvant ai poemului sau sa fie simpatice animale… domestice, altfel indelung verificate in literatura lumii: un motan, un caine etc. Motanul faustic al lui Draghici primeste replica in „Harrum” din partea lui Carl Gustav, „cainele meu credincios”, cel care ironic sintetizeaza astfel plecarea stapanului in Africa: „L-am vazut, si nu la Ierusalim / Nici cantand dintr-o  armonica rosie printre dealuri rosii / seara in drum spre negresa din Ierusalim. // L-am vazut la masa de sub visin singur in carciuma goala – si pretindea ca e dus in Africa sa-mpuste lei caraghiosul. L-am vazut asteptand paharutul cum altii negresa din Ierusalim / band apoi si fumand si beat mort ridicandu-se instantaneu la cer / prin insurubare in paharut. / Fix in momentul acela in Africa rasunara / scurte focuri de arma raget de leu latraturi – si vacarmul savanei parjolite rabufniri in carciuma altfel goala. // Tot eu, si nu inteleg pentru ce Doamne tot eu / l-am vazut tavalindu-se ca porcu’ la picioarele patului / cu pirostrii pe capa in lumina diminetii. / Dar nu era lumina rosie a unei dimineti pamantene / era sufletul sau ce mai ramasese din suflet: ingerul probozit…” (
Ingerul probozit. Poemul verii `99, in vol. „Harrum”).
Asadar, un caine de casa ironic, dotat din plin cu mustati sarcastice si cu tupeu al replicii, ne avertizeaza asupra caraghioslacului stapanului sau, asupra imaginatiei mincinoase a aceluia (se lauda ca merge spre Ierusalim si ajunge in Africa, dar de ce l-am crede pe poetul „mincinos”?); un ascultator perfect al gandurilor poetului, cel care obisnuieste vorbind singur sa ceara „arta si precizie” oricui ciocaneste la o arta a sa in timp ce se „insurubeaza” in paharutul care-i prelungeste agonia aici. Un schimb de scrisori prelungit declanseaza scenariul unui film-document in care flash-ul replicilor dintre cei doi se intretes cu imaginea plina de savoare a unui „loc” necunoscut in care se afla poetul. La drept vorbind, nu exista adrese unde ajung scrisorile celor doi, doar imaginate coduri postale – si poetice – care se reunesc in mintea unuia ce mediteaza la „Dichterexistenz als Sünde” (Existenta poetului ca pacat). Acest travaliu imaginar – dar, posibil, tot atat de bine posibil ca fiind real – ii da lui Draghici posibilitatea de a exista in doua planuri (nu importa ordinea): ca vanator de lei in Africa (sa ne reamintim ca Rimbaud parasise efectiv poezia pentru comert cu fildes si arme, la Aden), dar si ca poet ce traieste „senzatia stranie a propriei postumitati”.
Una dintre achizitiile poezie romane contemporane, prin Marian Draghici, este trairea mortii in plina arta a supravietuirii, o existenta inchinata in intregime pragurilor prin care intri in existenta continua, a unei spirale de viata si de moarte.
Ghidul supravietuirii poetului devine Munca mortului la fosta sa viata, dar aceste doua carti inca se scriu – desi anuntate ca titluri – ele nu au fost inca de nimeni citite, semn ca poetul isi marcheaza deja, pentru cand va mai putea vana „lei”, hinterlandul sau propriu: „De la un timp moartea nici nu conteaza. / Ai aflat ca poti trai si mort, ai experimentat asta. Bland, fara mefienta. / Mort pentru ceilalti chiar in mijlocul tribului / sub aparenta inselatoare a unuia viu si puternic - / ca mine luna din cerul Africii motaind cand e sa matur umila strada Nabucului. // Culmea e ca nici mort nu-i scapi padurii incalcite, de taisuri / prin care suna ferit in vant din creanga-n creanga, oriunde-ai merge, / armonica rosie neauzita. // Fiind deja mort pentru viata ce ti s-a dat «ca o binecuvantare a cerului» - / dar ai tiflat-o, ai secat gustul vietii din iubire nesabuita si scriere fara putere - / macar nu te mai temi ca altadata ca un cuvant al ei / te-ar putea ucide harst! Ca o ghilotina // Or, asta s-a si intamplat devreme ce esti deja mort. Inflexiune a vocii gest / nici macar constientizat si fulgerul nevazut/neauzit / s-a produs curatindu-te-n clipa, globular / implozie iradianta, ca atunci cand tam-nisam si se face din senin «pielea / gainii» si gata, in secunda consecutiva declicului esti altul, un ins / trecut prin moarte, un om mort – ca mine ca luna din cerul Africii  / motaind cand e sa matur // […] Dar eu vorbesc aici de moartea succesiva inaparenta (ca vuietul ciocanului / pe limba coasei ) / ce se depune in straturi inelare in trunchiul nostru cu armonica rosie / ocupandu-l milimetru cu milimetru in chip tacut perfid / Un imobil minat implodand si naruindu-se si totusi ramas in picioare / asta suntem. Si iar implodand si naruindu-se si inca in picioare. Si iar. // Cu armonica rosie trecand fara semne alarmante din moarte-n moarte ticaind / de-a lungul vietii teroarea Mortii celei mari, ultime, se camufleaza / in obisnuinta, intr-o complicitate difuza de zi cu zi si minut cu minut. // In afara acestei complicitati lase dezarmate – itindu-se brutal (inopinat) / spectrul mortii ne-ar innebuni intr-o clipa / prajindu-ne de vii”. // Ei bine/ pentru poet fiecare vers, fiecare poem mare si adevarat / declanseaza socul unei scurte morti instantanee. / Cate poeme, cate versuri mari si adevarate in viata unui poet / atatea morti bruste, succesive / in jurul capului sau aura neagra din crima-n crima se albeste cu timpul / si intr-o zi lumineaza ca luna plina deasupra strazii Nabucului. / Caci gloria mortii intens focalizata ii confera vietii prin reflex // un caracter (pentru poet) sacru. E mesajul lui. E scaparea (Moartea succesiva).
Este mesajul lui Marian Draghici: mantuirea se obtine aici, prin poemul-implozie, prin supunere in fata Nespusului, dar trebuie sa spun ca acest mistic al literaturii romane nu ar trebui sa confunde rugaciunea cu poezia, oricum, nu asa cum l-a incurajat o anume parte a criticii sa creada ca este posibil. Moartea nu poate fi amanata si nici imbunata, indiferent de gradul „rugaciunii”, ea poate fi doar comentata: iata ce facem noi toata viata, ca
bolnavi, in sensul in care acest grad de sanatate al omului indica religiosul. Poezia nu schimba nimic, doar omul care o scrie, prin repetata prejudecata ca se sustrage mortii analfabete – si totusi, atotputernice.
Altminteri poetii ar trebui sa scrie la manastire, nu in barurile din „Lima” sau la restaurantul Casei Monteoru, constienti de faptul ca limbajul lor nu agreeaza proza „salbaticilor” care-l manuiesc in mod iresponsabil.
Traiectul liric al acestui important poet sta dovada.
SUS