x etusivu

x yhteydet
  maili
  viekkunen

x tallit
  tallista
  orit
  tammat

x toiminta
  kasvatus
  seura KHR
  copyright





Kottarainen kasvattaa trakehnereitä etuliitteellä Starl -- ja ruotsinpuoliverisiä loppuliitteellä -- Stare.



Perustettu 23.5.2003,
toiminta alkoi kunnolla 1.6.2003.
Ruotsinpuoliveriset toiseksi kasvatusroduksi 20.10.2003.
Nimi vaihtui pelkäksi Kottarainen 2.11.2003.
Alkuperäinen kasvatusrotu suomenhevoset tipahtivat pois ja trakehnerit tilalle 27.12.2003.



suomenhevossiittola Kottaraisen perustettiin vuoden 2003 toukokuussa suunnattomasta rakkaudesta suomenhevosiin ja vähän pienemmästä rakkaudesta todella järjestäytyneeseen virtuaalimaailmaan. Minulla siis on ollut aiemmin jo kaksi tallia, kummankin olen lopettanut innostuksen puutteesta, mutta toivotaan, että Kottarainen keikkuu virtuaalimaailmassa vielä pitkään ja että täältä lähtee kuuluisia ja menestyviä kasvatteja maailmalle.

Aiemmista talleistani olen oppinut monia asioita. Ensimmäinen tallini Ratsutalli Rainy Days, (perustettu 27.6.2002) oli aivan liian suuri, PageBuilderilla väsätty talli, joka kuitenkin pyöri melkoisen pitkään, tosin toiminta ei ollut mistään kotoisin. Rainy Daysin hevoset olivat kaikki suoraan minun pienestä pääkopastani, suvusta ei siis ollut tietoakaan. Rainy Daysin toiminnan paisuttua minulle ja ystävälleni wenyalle aivan liian suureksi, päätimme yhteismielin lopettaa liian suuren tallin.

Kauaa en kuitenkaan yrityksistäni huolimatta voinut pitää näppejäni irti koneen näppäimistöstä ja virtuaalitalleista. Opettelin työllä ja tuskalla lisää html:llää, mitä olinki jo hiukan oppinut Rainy Daysin aikoihin. Tuloksena oli pieni SWB-siittola Lumbar, joka oli käsittääkseni kuitenkin aika suosittu ja ihailtu talli. Hevoset olivat kuitenkin jälleen täysin suvuttomia, omasta päästä repäistyjä hevosia. Lumbar aloitti ensin kolmen rodun kasvattajana (cleveland, tanskanpv ja SWB) sittemmin rodut kuitenkin tipahtelivat yksi kerrallaan pois ja jäljelle jäivät vain rakkaat SWB:t. Nyttemmin jo lopettaneesta Lumbarista ovat alkunsa saaneet mm. Miian omistuksessa oleva hevonen Lumbar's Uniting Miracle sekä wenyan omistama menestynyt clevelandinruunikko Saturnuksen Vuorikuusi.

Lumbarin lopetettuani tein muutamalle jäljelle jääneelle hevoselleni komeammat sivut ja kisailin niillä. Katsellessani muiden talleja päässäni alkoi taas kehittyä idea ikiomasta siittolasta.. Muutaman päivää asiaa pohdiskeltuani asia oli selvä. Tulossa olisi suomenhevossiittola Kottaraisen ja sen mukana uusi elämä virtuaalimaailmassa. Päätin tällä kertaa hankkia (vahingoista viisastuneena..) suvukkaita ja muutenkin rakenteeltaan erinomaisia siitoshevosia, joilla toki kisaisinkin mahdollisuuksien mukaan. Tarkoituksena oli siis saada jälleen yksi kärkitalli tänne virtuaalimaailmaan. Saas nähdä onnistunko :)

20.10.2003 Kottaraisen historiassa tapahtui suuri muutos, kun ruotsinpuoliveriset rohkenivat astua suomenhevosten rinnalle Kottaraisen kasvatusrotuina. Kasvattinimeksi valittiin loppuliite -- Stare ja muutama viehkeä SWB-tamma muutti talliin WW Poseidonin (swb-ori) seuraksi.

Seuraava muutos tapahtui 2.11.2003, kun pitkän mietinnän jälkeen alussa suomenhevossiittola Kottaraisen-nimisenä aloittanut talli muutti nimensä pelkäksi Kottaraiseksi (Kottarainen) ruotsinpuoliveristen tasapuolisuuden vuoksi :)

Kottaraisen historian kenties suurin muutos tapahtui 27.12.2003, kun alkuperäinen kasvatusrotu suomenhevonen tipahti pois ja tilalle kiilasi trakehner. Syynä tähän oli suomenhevosten erittäin suuri määrä virtuaalimaailmassa ja kasvatuksen turhuus. Kasvatit harvemmin menivät kuitenkaan kaupaksi, sillä suomenhevosiahan riittää. Sen sijaan ajattelin itseni ja Kottaraisen sekä pollejen olevan erittäin valmiita taistelemaan jonkun harvinaisemman rodun elossapysymisestä. Tästä ideastahan syntyi myös ajatus SWBistä, jotka lopulta tulivatkin "pilaamaan" suomenhevossiittola Kottaraisen :)
Totta puhuen olen erittäin tyytyväinen SWB-päätökseeni, sekä nyt myös trakehner-päätökseeni. Hienot rodut täytyy saada suht suvukkaiksi ja pärjääviksi! :D



Talli on puusta ja tiilestä rakennettu valkoinen suurehko rakennus, johon kuuluu neljä siipeä; lato, jossa säilytetään heiniä sekä puruja, talli oriille, talli tammoille, sekä suuri varustehuone. Tammojen tallissa on myös kaksi suurta varsomiskarsinaa, joissa tammat mahdollisuuksien mukaan varsovat ja lisäksi asuvat muutamat varsan ensimmäiset päivät. Sekä tammojen että orien talleissa molemmissa on myös vesikarsinat, joissa on helppo puhdistaa likaiset jalat tai tarvittaessa koko hevonen. Talleissa käytävät ovat suuria ja niissä on ketjuja, joihin voi kiinnittää hevoset varustuksen ja harjailun ajaksi. Karsinoita on yhteensä 30 ja tyhjillään olevissa karsinoissa voidaan säilyttää esimerkiksi heiniä. Karsinat ovat tilavia, 3 m x 3 m, joissa tuskin tulee ahdasta tallin suurimmallekaan hevoselle. Jokainen karsina siivotaan päivittäin ja tallin käytävät lakaistaan ja muutenkin huolehditaan myös tallirakennuksen hyvinvoinnista ja eettisestä miellyttävyydestä.

Lato on punainen, hieman vanhempi puusta kasattu rakennus, jossa on kuitenkin tiiviit ja kestävät seinät, jotta sade tai jääkylmä ilma eivät pääse pilaamaan hevosille tärkeää heinää. Heinät ovat tarpeeksi kaukana ladon perällä olevista puruista, jotta ne eivät sekoittuisi. Tuuli ei pääse latoon sisälle, joten purutkin ovat hyvässä tallessa eivätkä lentele pitkin maita ja mantuja :) Ladon seinältä heinien vierestä löytää suuren liitutaulun, josta voit tarkistaa kaikkien hevosten saamat heinämäärät.

Varustehuone on kiinni tammojen ja orien tallien päädyssä ja siellä ovat kaikki varusteet. Jokaiselle hevoselle on niin sanottu oma nurkka, josta löytää kaikki kyseisen hevosen varusteet. Jokainen varuste on vielä nimetty, jotta sekaantumisia ei vain pääsisi tapahtumaan. Varustehuoneessa on myöskin pieni lavuaari, jossa voi pestä kuolaimet ja likaiset suojat. Tosin jos suojat ovat erittäin likaiset (tyyliin ei enää erota, minkä väriset ne alun perin olivatkaan), suosittelen lämpimästi niiden pesemistä vesikarsinassa, ellei rakasta viemärien sorkkimista yli kaiken. (Suom. Lavuaari menee tukkoon liiasta hiekasta ja savesta). Loimet löytyvät jokaisen hevosen karsinan ovesta, harjapakit ovat hyvässä järjestyksessä varustehuoneen vasemmassa reunassa ovelta katsottuna ja suitset ovat luonnollisesti satuloiden alla. Jokaisella hevosella on eräänlainen "pysty", eli esimerkiksi kaksi satulanaulaa alekkain ja alimpana suitsinaula.

Karsinoissa on aina yksi ruokaämpäri (seinässä kiinni), juoma-automaatti ja suolakiven "hylly". Ruokaämpärit pestään noin joka viikko ja samoin suolakivet ja niiden hyllyt. Myöskin seinä, jossa suolakiven hylly ja ruokaämpäri on kiinni, vaatii pesua muutaman kerran kuussa. Koko tallissa järjestetään aina noin kerran kolmessa kuukaudessa suursiivous, jotta paikat pysyisivät siistinä ja ennen kaikkea kunnossa.

Karsinoiden ovissa lukee aina hevosen nimi, rotu, sukupuoli, sekä isä ja emä koristellulla muovilevyllä, jotta hevoset pääsevät aina oikeaan karsinaan ja ruuatkin löytävät oikeat omistajansa. Karsinoiden ovissa on hyvä lukkosysteemi, joka varmistaa sen, ettei edes viisain hevonen saa ovia karsinan sisäpuolelta auki. Ovissa on kiinni rautaiset "puomit", joihin saa kätevästi pujotettua hevosten kaikki loimet. Märät loimet löytyvät aina varustehuoneesta kuivumasta. Loimet, joita ei sen aikaisella vuodenajalla tarvita, ovat turvassa ja poissa tieltä vintillä, josta ne voi tarpeen tullen hakea käyttöön. Lisäksi vintiltä löytyy useampikin ylimääräinen huopa ja loimivyö, jos oma katkeaa tai hukkuu tai on litimärkä.

Toisen hevosen varusteita ei saa lainata toiselle hevoselle puhtaus ja hevosten hygieenisyyssyistä. Esim. Jos toisella hevosella on jokin diagnosoimaton, vielä puhkeamaton tauti, se ei ainakaan harjojen tai lointen välityksellä leviä.



Talli sijaitsee metsän reunassa, kuitenkin suhteellisen lähellä sivistystä. Tontti on lähellä suurta Mäntyjärveä, jonne pääsee kävellen tai kevyesti ratsastellen kesällä esimerkiksi uimaan ja talvella vaikkapa jäälle kävelemään, kunhan tarkastaa, että jää on tarpeeksi paksua kestääkseen hevosen ja sinut. Ennen kuin pääset Mäntyjärven rantaan, täytyy sinun kävellä leveitä, kauniita polkuja pitkin metsän halki. Polut ovat joidenkin metsän eläinten, ihmisten tai hevosten tekemiä, erittäin kauniita ja kiehtovia. Kesäisinä, lämpiminä öinä metsään saattaa kohota kaunista, pelottavaa ja salaperäistä usvaa, jota auringon viime säteet kauniisti hellivät sylissään. Tämä jos mikä on maailman ihanin hetki lähteä metsään ratsastelemaan. :)

Tallin piha pidetään siistinä ja käyttäjäystävällisenä, mm. iljettävät mutalillingit sun muut pyritään eliminoimaan jo ennen niiden syntyä :) Pihalla on pieni parkkipaikan tapainen, jolle voi autonsa pysäköidä ihan vapaasti, ilman ilmoittamista. Parkkipaikalla on kyllä pieni merkki ilmoittamassa kaikille sen olemassaolosta.
Piha on aika iso ja matkaa kentälle on noin viitisenkymmentä metriä, joka kannattaa yleensä ohittaa kävellen ja nousta hevosen selkään vasta kentällä, sillä matkan varrella oleva erillinen toimistorakennus saattaa aina joinain pimeinä iltoina vaikuttaa niin karmivalta ja niin pelottavalta että.. Kenttä on suunnilleen pienen kouluradan kokoinen, tosin ulkopuolelle jää hiukan tilaa, noin pari metriä kummallekin sivulle. Kenttä on hyvin valaistu ja valot saa päälle toimistorakennuksesta. Kentän vieressä pressun alla on muutama puomi ja estetolppa harjoittelua varten. Jos tarvitsee lisää, voi käydä noutamassa maneesista, kunhan muista palauttaa lainatut tolpat ja puomit takaisin.

Maneesi on laitumien takana ja sinne on siis matkaa hieman pidemmin kuin kentälle. Maneesi on suuri ja valaistu, valot saa päälle katkaisijasta pääoven vierestä. Katkaisijoita on siis useampi, jotta kaikki valot saa pääovelta kiinni. Katsomo on maneesin pääovelta katsottuna vasemmalla puolella. Siellä on paljon tilaa liikkua ja kolme penkkiriviä. Maneesin pääoven vastakkaisessa päädyssä on varasto, josta kaikki puomit, estetolpat, kouluaidat ja muut erilaiseen harjoitukseen tarvittavat tavarat löytyvät. Varaston oven vasemmalla puolella on valonkatkaisija ja sen vieressä suuri valkoinen lääkekaappi, jos jotain pahaa sattuu tapahtumaan. Maneesin seinillä on kaksi peiliä per seinä, joista voi tiirailla kaunista ratsastustaan ja miettiä huokaisten, että eihän tuossa ole enää mitään parannettava!

Kaikki tarhat ovat tallin ja pihan ympärillä. Kottaraisessa on yhteensä 20 tarhaa, joista 10 suurempaa, vähintään kahden hevosen tarhaa ja yhdeksän pienempää oritarhaa sekä viimeisenä pyöreä, suurehko tarha, jossa voi turvallisesti esimerkiksi juoksuttaa. Hevoset voidaan melkeinpä tarhata kaikki yhtä aikaa, sillä tarhoja on niin paljon, lähes jokaiselle oma. Tarhat on tehty putkista, mitkä kestävät kyllä vaikka suuri SWB laukkaisi päin :) Tarhoissa on kätevät salpaovet, jotteivät hevoset saa ovia nyhdettyä auki, tai ettei mitään haavereita tapahdu. Ovet on kaikenlisäksi kätevä avata ja sulkea, vaikka olisikin hevonen toisessa kädessä.
Älkää koskaan tuoko kahta hevosta yhtä aikaa sisälle, sillä vaikka tuntisit hevosen kuinka hyvin, puoliveriset ovat suuria ja arvaamattomia, eikä koskaan voi tietää milloin esimerkiksi marsilaiset ovat päättäneet laskeutua maan päälle, tai hevosella on muuten vaan mörköilypäivä. Lisäksi läheskään kaikki hevoset eivät pidä toisistaan. Voitaisiin sanoa, että alle 150 cm säkäisiä hevosia ei saa tuoda yhtä aikaa sisälle :)

Laitumet ovat siis maneesin lähellä, hieman kauempana tallista ja tarhoista sekä kentästä. Laitumet ovat suuria, vierekkäisiä ”heinäpeltoja”, joista jo yhdellä lähes koko Kottaraisen hevoskanta voisi ruokailla yhtä aikaa. Laitumia on yhteensä viisi ja kesäisin hevoset ovat usein ulkona jopa yön yli. Tammojen (ja ruunien, jos niitä sattuu olemaan) ollessa laitumilla, orit ulkoilevat suurissa tarhoissa joko yksitellen tai useampi kerrallaan, tosin ei missään vaiheessa samassa tarhassa. Laitumet eivät ole putkista rakennettuja, vaan sähkölangasta, hevoset kun tuskin lähtevät minnekään heinän ollessa vihreämpää aidan tällä puolen :)
Talvisin laitumille voi mennä kahlailemaan paksuun ja syvään lumeen, mikä on myös hevoista erittäin hauskaa ja kehittää mieltä ja luonnetta :) Talvisin hevosia ei kuitenkaan viedä laitumille ulkoilemaan.

Tallin päiväjärjestys

9.00: Aamuruokien jako. Heinät jaetaan tarhoihin.
n. 9.30: Hevoset viedään tarhoihin.
n. 10.00: Hevosille jaetaan heinät tarhoihin. Sisälle jääneille hevosille jaetaan sisälle.
n. 10.30 ->: Karsinat siivotaan.
15.00: Päiväheinät + kaurat niille joille tulee.
20.30: Hevoset haetaan sisälle (talvisin saattaa olla aikasemminkin).
21.00: Hevosille jaetaan iltaruuat + heinät.
viim. 22.00: Tallin ovet suljetaan ja toivotetaan hepoille hyvät yöt.

+ + Muuta tallista ja sen toiminnasta

+ Pohjapiirustukset


*klikkaa isommaksi*

+ Muut eläimet

Tallilla on vanhahko, arvonsa erittäin hyvin tunteva maatiaskissa nimeltään Raakel. Raakel on ollut tallilla syntymästään asti, eli piakkoin jo kahdeksan vuotta. Raakel on mukava, tosin hieman ylimielinen päivien piristys ja rottien sekä hiirien kauhu.


*klikkaa suuremmaksi*

Tallin nurkissa nuuskuttaa myös melkein Raakelin ikäinen koirapatukka joka sai eräänä synkkänä yönä syntyessään nimekseen Orm. Orm on ollut tallilla myöskin syntymästään asti, seitsemän vuotta. Orm on länsigöötanmaanpystykorva, ruotsalainen rotu tallin henkeä kunnioittaen :) Orm on vilkas ja itsepäinen hauva, mutta antaa kuitenkin väriä tallin arkeen, sekä on (ainakin joskus) avuksi esimerkiksi ihmisten paimentamisessa :)


*klikkaa suuremmaksi*

lay © Aura, Kottarainen -- 2004 VIRTUAALITALLI