Wat is e- learning?
De 'e' in e-learning staat  voor electronisch leren.  Maar dat geeft een te beperkt beeld over de inhoud, de manier van leren. E- learning staat voor een eigentijdse manier van leren. Een manier van leren die anders is dan de informatie overdracht die veel generaties heeft groot gebracht...
Die manier van leren is er bij ons eigenlijk ingeslopen door de computer en de aanvoer van onbeperkte informatie door de verschillende media en internet.

Kinderen leren al snel door het spelen met  bijv. de computer, dat ze zelf een virtuele omgeving kunnen onderzoeken en dat de muis een verlengde is van de hand.

Op deze manier wennen ze meteen aan de nieuwste technieken en is bijv. later, een videorecorder instellen ook geen probleem meer. Terwijl mensen die niet op gegroeid zijn met deze technieken veel meer moeite moeten doen om deze manier van denken onder de knie te krijgen.

Hierdoor kan er een afstand ontstaan tussen ouders en kinderen, maar bijv. ook tussen leraren en kinderen, eigenlijk op elk  vlak  waar volwassenen en kinderen samen te maken krijgen met computers.

Een afstand ontstaat, omdat de 'begeleiders' niet weten waar de kinderen mee bezig zijn en op wat voor een manier. En dat is jammer want de 'nieuwe media' is juist heel goed te gebruiken als instrument om te weten wat er leeft bij de kinderen, mits er op een aantal punten gelet wordt.
.
E- learning
Module III
.
fun
1
Wat is de invloed van internet op kinderen?
2
Wat is een 'goede' site en wat zijn de criteria daarvoor?
3
Wat zouden de gedragsregels kunnen zijn voor kinderen in de omgang met de computer en/ of internet?
4
Wat  zou de rol moeten zijn van de Mediaguide naar de kinderen toe?
Camera
Reacties:
Z
ijn nog steeds erg welkom op mijn:
e-mail of in mijn guestbook.
Verder probeer ik zo snel mogelijk een chat - room toe te voegen voor nog meer interactie.... Is inmiddels gelukt, veel plezier...
>>>> Vragen <<<<
Kids in Action
>>>> Photo's <<<<
Meerdere lagen
Wat heel specifiek is voor het leren met de computer is dat er vaak
meerdere lagen tegelijk geopend zijn, verschillende  vensters. Dat komt omdat internet eigenlijk een grote verzameling is van bladzijden alleen zitten die niet in een bepaalde volgorde, maar zijn ze aan een geschakeld, gelinkt in een zogenaamde hyperstructuur.

Dit  houdt in dat als je op een site komt er bijna altijd wel ergens links op staan die je ergens anders naar toe brengen.
En dat gaat niet van straat naar straat, maar eerder van werelddeel naar werelddeel en van onderwerp a , naar onderwep z en dan naar q, terug naar a en hup naar h enz.

Het is natuurlijk de vraag of dat ook de bedoeling is, ik denk dat elke afslag een leermoment kan opleveren. Goed of slecht, als je ergens naar toe klikt en je vindt niet wat je zoekt dan leert je dat, dat je de volgende keer mischien gerichter kan zoeken. Aan de andere kant kan je ook iets vinden wat je niet had verwacht en toch heel interessant vindt. Dan blijf je surfen.    
>>>>>>>>
.
THE
END
Een aantal voorbeelden van toepassingen die we bekijken zijn: e-mail, chatten, discussieplatforms, diverse zoekprogramma's en spellen op internet. Maar ook toepassingen buiten internet zoals: fotobewerking  programma's, muziekaplicaties, interactieve cd-roms en games.
Back
Back
Gedragsregels?
Als begeleider van kinderen, of je nu ouder of mediaguide bent, wil je wel dat de kinderen leren van internet, plezier hebben, contact krijgen met verschillende culturen, dat ze de techniek onder de knie krijgen. Maar je wilt niet dat ze gepest worden, geweld of ander aanstootgevend materiaal tegen komen, buiten de groep geplaatst worden of op een andere manier geraakt worden. Oftewel hoe kan je dit proces nou eigenlijk sturen?

Zelf hebben wij tijdens de cursus ook nagedacht over gedragsregels, voordat we op internet wat meer gingen zoeken over dit onderwerp. Daar kwam voornamelijk uit dat we het proces toch gedeeltelijk wilden controleren, maar dan weer niet zover dat de privacy in het geding komt. Voor de een betekent dit dat de e-mail helemaal niet gelezen wordt voor de ander betekent dit dat er alleen samen geinternet wordt en dat de computer anders niet aan gaat.
Normen en waarden?
Wat moeten kinderen weten/ kunnen om gebruik te maken van internet?
Waar krijgen ze mee te maken als ze op het internet gaan zoeken/ spelen/       leren.
En moeten daar dan ook  afspraken over gemaakt worden net als die op          straat en in het gewone leven gelden?
Wat te doen met:
Ongewenste sites- porno, geweld, racisme

Adressen doorgeven

Namen gebruiken, identiteit van cybervriendjes (chatten)

Privacy rond bezochte sites en email, spam (ongewenste post), pop-up menus (zich zelf openende vensters, vaak met reclame)

Hacken (kraken, inbreken in andere computers)
Marketing en reclame
Gedragsregels!
Op het internet vond ik verschillende gedragsregels opgesteld bij kindersites. Vaak onder het kopje paps en mams, wat dus laat zien dat er meer mensen mee bezig zijn alleen moet je wel weten waar je iets kan vinden. Dit is waarschijnlijk het lastigste binnen internet het vinden wat je zoekt en dit combineren tot een geheel.
Gedragsregels!
Kinderregels voor "online"-veiligheid

Zonder toestemming van mijn ouders geef ik geen persoonlijke informatie zoals bijv. mijn adres, mijn telefoonnummer, het werkadres van mijn ouders, het telefoonnummer op het werk van mijn ouders of de naam en het adres van mijn school.

Ik vertel het mijn ouders direct als ik informatie tegenkom waarbij ik mij niet prettig voel.

Ik maak nooit een afspraak met iemand die ik "online" ontmoet, zonder overleg met mijn ouders. Als mijn ouders toestemming geven om iets af te spreken, beloof ik dat ik iets in een openbare gelegenheid afspreek en dat ik mijn vader of moeder meeneem.

Ik stuur nooit iemand mijn (pas)foto of iets anders zonder eerst met mijn ouders te overleggen.

Ik antwoord niet op berichten waarbij ik me op de één of andere manier onprettig voel. Het is niet mijn schuld dat ik zo'n bericht ontvang. Als ik zo'n bericht krijg, vertel ik dat direct aan mijn ouders zodat zij contact met de service provider kunnen opnemen.

Ik ga met mijn ouders praten, zodat we samen regels op kunnen stellen over het "online" gaan. We maken afspraken over wanneer ik "online" kan gaan, hoelang ik "online" mag zijn en welke sites ik mag bekijken. Zonder hun toestemming ga ik geen andere sites bezoeken.

Ik geef mijn Internet password aan niemand anders door dan aan mijn ouders ( zelfs niet aan mijn beste vrienden).

Ik zal een goede "online"-bezoeker zijn en niets doen dat andere mensen pijn of verdriet doet of in strijd met de wet is.

De regels 1 t/m 6 komen uit de brochure Child Safety on the Information Highway door Lawrence J. Magid.
E-Mail me
Guestbook
Links
Module 1+2
Module 3
E-learning
ga naar de volgende pagina >>>>>>>>
. ralph's Weather report...
.
E-Mail me
Guestbook
Links
Module 1+2
Module 3
E-learning
>>>>>>>>