Ratsukartano Musta Ori

Etusivu
Hevosemme
Uutiset
Kasvatus
S.U.I.T.S.E.T.
Vieraskirja


Ratsukartano Mustan Orin oma hautausmaa on kaunis syreenien ympäröimä paikka hieman kauempana Kartanon mailla. Tänne on haudattu kaikki Kartanon hevoset ja tänne niille on pystytetty hautakivet. Erään ikävän tapahtumasarjan myötä kymmenien vanhojen hevosten tiedot katosivat, ja ne oli pakko merkitä kuolleeksi. Koska näitä hevosia oli huomattavan paljon, niille ei ole tehty omia sivuja, vaan löydät niistä lyhyen kuvauksen tältä sivulta. Joten, jos olet saapunut esimerkiksi sukutaulun kautta tälle sivulle, ole hyvä ja selaa alaspäin, niin löydät aivan varmasti etsimäsi. Sivullisten hevosten kohdalta löydät linkin hevosen omalle sivulle.

"Save sorrow for the souls in doubt
Bleed every care out
Will you carry me down the aisle that final day?
With your tears and cold hands shaking from the weight
When you lower me down beneath that sky of gray
Let the rain fall down and wash away your pain..."

(Demon Hunter: Carry Me Down)

Lakeuksien Dreamline
Rocco Boy - Streamline
1.5.2004 - 12.7.2006
Draemy oli kaunis, valkoinen newforestponiori, joka oli lupaavimpia nuoria ponejamme. Dreamy ryöstäytyi hallinnastani ja juoksi metsään, jossa se astui kuoppaan katkaisten jalkansa. Jäimme suuresti kaipaamaan rakasta vekkulivarsaamme, joka oli kuollessaan vasta 4,5-vuotias.

Pähkinä
Pähkinänsärkijä - Kuunlilja, vaaleanpunarautias suomenhevosori, 161 cm
1.4.1997 - 23.7.2006
Pähkinä oli unohtumattoman komea suomenori, sillä ikinä en ole nähnyt niin punaisenruskeaa liinakkoa! Etelä-Pohjanmaalla syntynyt ja varttunut ori oli miellyttävä, temperamentikas ratsu ja hoidettava. Orimaisen vitsikäs ja kuitenkin kiltti hevonen, joka tiesi paikkansa laumassa. Sisältä pehmeä vaikka joskus kovista esittikin! Oli kiva kilpaori, mutta kuoli 12-vuotiaana kisamatkalla järkyttävässä liikenneonnettomuudessa yhdessä "puolisonsa" Persikan kanssa. Jätti jälkeensä upean Lakeuksien Kapiaisen.

Persikka
Soturi-Rääkkylän Omenankukka, vaaleanrautias suomenhevostamma, 159 cm
11.5.1997 - 23.7.2006
Persikka oli kaunis, osittain alkuperäisestä tamma-Karjalasta ja osittain Pohjanmaalta syntyisin ollut tamma. Luonteeltaan se oli persikanpehmeä sulotar, meidän kaunis "pikkutyttömme". Se meni hienosti sekä koulua että esteitä vaikkei mikään tykki ollutkaan. Kiltti ja lempeä tyttö, joka menehtyi kisamatkalla kauheassa liikenneonnettomuudessa 12-vuotiaana. Onneksi siitä jäi jälkeen hieno ori Lakeuksien Kapiainen.

Spotted Moon
Torpedo - Glow Moonshine, lehmänkirjava shetlanninponiruuna, 104 cm
2.5.1996 - 30.7.2006
Pilkku oli tallimme ainoa shettis, joka tuli meille ratsastuskoulukäyttöä varten. Vaikka ratsastuskoulusuunnitelmat jäivät, suloinen pikkuponi sai jäädä meille asumaan. Luonteeltaan se oli ihanteellinen opetusponi; Kiltti ja ystävällinen, kaikinpuolin mukava poni, jolla koulu sekä esteetkin sujuivat ihan mukavasti. Lisäksi se oli todella mukava hoitaa. Pilkku lopetettiin 23-vuotiaana vakavan kaviokuumeen uuvuttamana.

Ziroco Zider ox
Tuntematon ori - Tuntematon tamma, kimo arabiruuna, noin 150 cm
1997 - 1.8.2006
Zider oli meillä kauan hoidossa ollut yksityishevonen, jonka omisti vanha kaverini ja lopettaneen Siniruusun tilan omistaja Minna. Hän toi Ziderin täysihoitoon kun Siniruusu lopetti. Zider ei tullut minulle lainkaan tutuksi, sillä annoimme sille lähinnä perushoidon ja liikutuksen silloin tällöin. Muuten raukka lähinnä oleili tarhassa. Ruuna oli kiltti puolanarabi, josta en juuri mitään tiennyt, sillä kaikki aika meni omien hevosten hoitamisessa. Minua surettaa, kun muistelen Zideriä, ja ajattelin, että vähintä, mitä voin tehdä on laittaa siitäkin muistokirjoitus tänne. Yhdeksänvuotias arabi lopetettiin ähkyn takia. Lepää rauhassa, Zider.

Crispy
Hackwood - Mellow, punarautias hannoverrunna, 170 cm
12.5.1995 - 4.8.2006
Britanniasta tuotu Crispy oli nuoruudessaan erään esteratsastajan lupaavimpia nuoria kilparatsuja, mutta omistajan mentyä konkurssiin nuori ori myytiin vääriin käsiin, melkein pilattiin ja vieläpä ruunattiin. Nälkäinen ja huonokuntoinen hevonen tuli meille, kun se tunnistettiin kuluisaksi esteratsuksi. Onneksi Crispyltä kerkesi jäädä jälkeläisiä ennen ruunaamista, nimittäin tamma Chastity Cruncher. Rakas "Rapea Ruunamme" oli hieman orimainen tapaus myöhäisen ruunaamisen takia (ruunattiin 2001 Crispyn ollessa 6). Silti se oli tosi kiltti ja mukava sekä yleensä maastovarma ja mahtava hoitaa. Crispy lopetettiin 25-vuotiaana kulumien takia.

Lakeuksien Don Diego de la Vega
KWB Don Juan - Alpenschönheit
14.11.2005 - 14.8.2006
Hienoista vanhemmista syntyisin ollut upea hannoverori ei ehtinyt ilostuttaa meitä läsnäolollaan kauaa. Kaunis tummanpunaruunikko ori menehtyi vain yhdeksän vuoden ikäisenä kauhistuttavassa kisaonnettomuudessa. Jäimme kaipaamaan Diegoa suunnattomasti.

Eagle Girl
Thanducié - Indiana Girl, tiikerinkirjava(leopardi) appaloosatamma, 152 cm
10.5.1997 - 28.8.2006
Elli oli hieman villi mutta kiltti sekä kaunis eläin. Tiettävästi se oli syntynyt USA:ssa, josta se oli varsana viety Australiaan. Siellä sitä oli jostain kumman syystä yritetty käyttää karjahevosena, mutta kouluttamaton nuori tamma ei tietysti sopinut tehtävään, johon sitä ei ole jalostettu eikä totutettu. Sieltä se matkasi Suomeen ja päätyi Siniruusun ja Ellun tallin kautta meille. Jostain ihme päähänpistosta suunnittelin nimittäin alkavani kasvattaa walkalooseja, tennessee walkerien ja appaloosien risteytyksiä. Hyppäämisestä pitänyt tamma ei kuitenkaan ollut niin hyvä rotunsa edustaja, että se olisi ollut sopiva jalostuseläin. Myöskään isäehdokas ei ollut kovin jalostukseensopiva, joten onneksi hylkäsin idean. Mm. Ellin kaviot olivat koko sen eliniän niin huonot, etten halunnut lisää sellaisia varsoja. Vanhan sanonnan mukaan ilman kavioita ei ole hevosta, ja kavio-ongelmien äityessä sietämättömiksi Elli jouduttiinkin lopettamaan 23 vuoden iässä.

Zorei ox
Zekai ox - Ayesha ox, punarautias arabiori, 161 cm
13.4.1997 - 10.10.2006
Zorei oli todella kaunis mutta varsin orimainen ja kuuma arabianhevosori. Rotunsa hienona edustajana ja poikkeuksellisen hyvänä hyppääjänä se oli myös toimiva esteratsu, hienoisesta ylikuumenemisvaarasta huolimatta. Zore oli ihana hoitaa ja ylpeä ja omanarvontuntoinen raudikko (saakin olla!). Kouluratsastusta se inhosi. Lakeuksien Nux Vomica ox oli Zorein ainoa mutta sitäkin hienompi jälkeläinen. Todella kestävä, herkkä, pehmeä, notkea ori kuoli aivoverenvuotoon korkeassa 25 vuoden iässä.

Matrix
Hummingbird - Glasgow, musta tennessee walker-ori, 170 cm
1.6.1995 - 15.10.2006
Matrixkin syntyi USA:ssa, josta myös tuli Siniruusun tilan ja Ellun tallin kautta meille, aivan kuten Eagle Girlkin. Sen askellajit olivat tennessee walkereille tyypilliset flat walk, running walk ja rocking horse canter, jotka sillä olivatkin poikkeuksellisen hyvät, mutta sen luonne oli komean oriin heikko kohta. Walkerien kuuluisi olla hyvin säyseitä ja lempeitä ja vain toisinaan kiivasluonteisia, mutta Matrix oli hyvin villi ja vaikealuontoinen. Elämä sen kanssa oli perin hankalaa, joten luovuin walkaloosa-varsahaaveesta, kun kerran sekä isä- että emäehdokas oli jalostukseensopimaton. Aivokasvaimeen lopetettu ori oli kuollessaan peräti 26-vuotias.

White Gold
Platinum - Mondscheins Blümchen, kimo hannoverori, 164 cm
15.5.1995 - 20.11.2006
Goldi oli hieno ori, kiltti ja hyväkäytöksinen mutta sille päälle sattuessaan auttamattoman orimainen. Ulkomuodoltaan se ei ollut ehkä ihan ensimmäisen palkinnon siitosori, mutta monipuolinen suorituskyky oli sillä ihan omaa luokkaansa. Sen jälkeläisnäytöt (Lakeuksien Edelweiss, Lakeuksien Schneeweiss, Lakeuksien Chevrolet sekä Lakeuksien Heartstrings Come Undone (alempana tällä sivulla)) puhuvat puolestaan. White Gold lopetettiin todella korkeassa 28 vuoden iässä pahan jännevamman takia.

Desire
Harmond - Sabine, tummanrautias kalliovuortenhevostamma vaalein jouhin, 151 cm
19.3.1992 - 4.1.2007
Myös kaunis Desi tuli meille lopettaneelta Ellun tallilta. Oikein kiltti ja rauhallinen, itseasiassa herttainen tamma! Hyppäsi mukavasti, mutta saattoi kiihtyä joskus laukassa. Erinomainen kouluratsu myöskin, ja rakasti maastoilua eritoten vaikeakulkuisessa maastossa. Rodulleen tyypillisesti uskomattoman varmajalkainen, ja kulki myös passikäyntiä ja peitsiä. desi saattoi joskus harvoin näykkiä kokeillessaan, kuka on johtaja, mutta tällöin se piti palauttaa maan pinnalle. Desi lopetettiin vanhuudenvaivojen takia 25-vuotiaana.

Lakeuksien Rhus Tox
Rocco Boy - Sheva ox, ruunikonkimo risteytysruuna, 148 cm
4.5.2004 - 10.1.2006
Rhus oli aika kiva tilastohevonen/poni tai mikä nyt olikaan. Se syntyi hölmöstä päähänpistostani risteyttää arabi ja newforest ja täysiverinen ja newforest. Ruuna oli kaunis, kiltti ja ystävällinen poni, ja käyttäytyi yleensä melko rauhallisesti. Joskus se tosin riehaantui treeneissä liikaa. Kilpahevoseksi siitä ei oikeastaan ollut. Rhus sai pahan ähkyn ja suolenkiertymän kahdeksanvuotiaana.

Lakeuksien Chrystal's Star
Rocco Boy - Chrystal, harmaankimo newforestruuna, 144 cm
29.5.2003 - 14.2.2007
Star oli kaunis ja mukava mutta ei kuitenkaan potentiaalinen siitosori. Se oli aivan kauhean kärsimätön ja siksi vaativa koulutettava. Se olisi ollut lupaava kilpaponi, jos olisi jaksanut keskittyä. Starin jalka katkesi maastossa suoranaisen sähläyksen seurauksena ja jouduttiin siksi lopettamaan kymmenvuotiaana.

Afrodite
For God So Loved xx - Cleopatra's Flower, punarautias FWB-tamma, 160 cm
14.5.1996 - 15.3.2007
Tässä oli todella upea tamma! Se oli uskomattoman kaunis ja kapasiteetiltaan kova tyttö. Afroditella oli paljon temperamenttia ja se oli hyvin herkkä, mutta yleensä se oli todella ihana ja kiltti. Hevonen leiskautti itsensä minkä tahansa esteen yli ja sillä oli todella hyvä rakenne. Afroditella halusivat ratsastaa kaikki, niin upeat askellajit sillä oli! Raudikko totteli halukkaasti ratsastajaa, vaikkei aina halunutkaan hidastaa... Monesti Dite se kuumeni liikaa kouluratsastuksessa, mutta meni ihan hyvin sitäkin. Dite jätti jälkeensä upean Lakeuksien Pandoran. Se kuoli 21-vuotiaana yhdessä Katianan, Promise Of Peacen, Chevroletin ja Carambolan kanssa kauheassa hukkumisonnettomuudessa, jossa hornetin pelästyttämä hevoslauma säikähti, riistäytyi talutuksesta ja laukkasi eräälle sorakuopalle, jonne se putosi eikä enää päässyt ylös ennen kuin voimat loppuivat ja hevoset hukkuivat. Sama sorakuoppa on koitunut muidenkin hevosten kohtaloksi...

Katiana
Patriotisk Karl Kristoffer - Kitty Natalia, hallakko vuonohevostamma, 143 cm
30.3.1995 - 15.3.2007
Kati oli ihanan lempeä ja leppeä tamma. Se ei ollut yhtään itsepäinen vaan hyvin kiltti, nöyrä ja kuuliainen. Koulutyöskentelystä se todella piti. Kati ei ollut mikään pallosalama vaan ihanan verkkainen otus. Siltä jäi jälkeen kaksi orivarsaa, Lakeuksien Katiora ja Lakeuksien Joakim, jotka löydät alempaa tältä sivulta. Kati kuoli 22-vuotiaana yhdessä Afroditen, Promise Of Peacen, Chevroletin ja Carambolan kanssa kauheassa hukkumisonnettomuudessa, jossa hornetin pelästyttämä hevoslauma säikähti, riistäytyi talutuksesta ja laukkasi eräälle sorakuopalle, jonne se putosi eikä enää päässyt ylös ennen kuin voimat loppuivat ja hevoset hukkuivat.

Lakeuksien Promise Of Peace
Black Shadow xx - Chrystal, harmaankimo risteytystamma, 152 cm
3.5.2004 - 15.3.2007
Pro oli valitettavasti osa kokeiluani, joka epäonnistui. Se oli kaunis tamma ja miellyttävä hoidettava ja myös ihan kiva käsihevonenkin, mutta se peri vanhempiensa huonoimmat ratsuominaisuudet. Sen pinna ja lärsivällisyys eivät kestäneet koulua alkuunkaan ja esteillä se taas kuumeni aivan valtavasti. Erittäin energinen ja siis vaikea ratsastettava. Se kuoli 21-vuotiaana yhdessä Katianan, Afroditen, Chevroletin ja Carambolan kanssa kauheassa hukkumisonnettomuudessa, jossa hornetin pelästyttämä hevoslauma säikähti, riistäytyi talutuksesta ja laukkasi eräälle sorakuopalle, jonne se putosi eikä enää päässyt ylös ennen kuin voimat loppuivat ja hevoset hukkuivat.

Lakeuksien Chevrolet
White Gold - Chastity Cruncher
12.10.2005 - 15.3.2007
Lupaava ja monipuolinen sekä luonteeltaan erittäin kiltti tamma, joka tehtiin tilausvarsana omistajalle, joka ei huolinutkaan sitä... Kuoli 12-vuotiaana yhdessä Katianan, Promise Of Peacen, Afroditen ja Carambolan kanssa kauheassa hukkumisonnettomuudessa, jossa hornetin pelästyttämä hevoslauma säikähti, riistäytyi talutuksesta ja laukkasi eräälle sorakuopalle, jonne se putosi eikä enää päässyt ylös ennen kuin voimat loppuivat ja hevoset hukkuivat.

Carambola
Twister - Caramba, vaaleanrautias risteytysponiruuna, 139,5 cm
30.4.1997 - 15.3.2007
Kiltti poju. Se säilytti vauvaponimme aseman, johtunikohan veikeästä poniluonteesta. Sen kanssa jokainen päivä oli erilainen. Koulu meni ihan hyvin ja esteet siinä samalla tasolla. Symppis! Cara kuoli 19-vuotiaana yhdessä Katianan, Promise Of Peacen, Chevroletin ja Afroditen kanssa kauheassa hukkumisonnettomuudessa, jossa hornetin pelästyttämä hevoslauma säikähti, riistäytyi talutuksesta ja laukkasi eräälle sorakuopalle, jonne se putosi eikä enää päässyt ylös ennen kuin voimat loppuivat ja hevoset hukkuivat.

Sheva ox
Karol ox - Sheherazade ox, kärpäskimo arabitamma, 160 cm
30.4.1997 - 5.6.2007
Sheva oli kiltti kaunotar, jota oli mukava käsitellä ja joka nautti kovasti hoitamisesta. Herkkä ja ihana. Varsin kuuma kuitenkin ratsastettaessa, koulussa etenkin. Ystävällinen kaikille, jätti kaksi varsaa: Lakeuksien Nux Vomica ox:n ja Lakeuksien Rhus Toxin (ylempänä tällä sivulla). Shevan jalka katkesi laitumella ja se lopetettiin 20-vuotiaana.

Lakeuksien Foam Foan Foal
Rocco Boy - Streamline, kimo newforestori, 146 cm
28.5.2003 - 7.6.2007
Foni peri isänsä vekkulimaisen luonteen, mutta osasi oikeassa paikassa käyttäytyä kuin oikea herrasmies. Se myytiin vuonna 2006 uuteen kotiin, jossa se oli toisaalta meidän ja toisaalta heidän hevosensa. Keväällä 2007 tallin valtasi kuolemaanjohtavaa tyyppiä ollut pääntautiepidemia, ja tuho oli valtava. Myös kymmenvuotias Foni menehtyi siihen. Varoajan jälkeen se kuitenkin haudattiin Kartanon maille.

Haakon Magnus
Patrik IV - Bergens Mette, hallakko vuonohevosori, 150 cm
27.4.1995 - 13.6.2007
Magnus oli komea, raamikas ori. Se oli varsin orimainen ja itsetietoinen, eikä sallinut muiden kukkoilla sille. Magnus oli ajo-opetettu ja yllättäen hyppäsi varsin mielellään. Vahva luonne, vahva keho, vahva tahto! Sen kanssa sai taistella. Tosin sitten se oli tosi upea, kun sen luottamuksen voitti. Valitettavasti se menehtyi karmeassa onnettomuudessa 21-vuotiaana. Se laskettiin laitumelle vahingossa perivihollisensa, poikansa Katioran kanssa. Kohtaamista seurasi kauhea tappelu, jossa saatuihin vammoihin molemmat menehtyivät. Jälkeläisiä siis kaksi; Katiora ja Joakim, joiden tiedot löydät alempaa tältä sivulta.

Katiora
Haakon Magnus - Katiana, hallakko vuonohevosori, 145 cm
8.7.2002 - 13.6.2007
Katiora oli ihka ensimmäinen meillä syntynyt varsa. Katiora ei mahtunut isänsä kanssa samaan talliin ja luuli hieman liikoja itsetään. Itsepäinen ja liiankin peräänantamaton vuonohevosori peri isänsä hankalimmat puolet. Se ei kuitenkaan nauttinut niin ihmisen palvelemisesta. "Jännittävä" hoidettava. Kuoli kauheassa tappeluonnettomuudessa 11-vuotiaana, onnettomuuden kulun voit lukea Magnuksen kohdalta.

Fire Love
Fire Rock - Filponin, punarautias puoliveritamma, 150 cm
14.6.1994 - 24.6.2007
Parhaan kaverini ja RKMO:n ex-kakkosomistajan entinen hevonen Filo oli kiltti ja ymmärtäväinen tamma, joka kuunteli ja totteli aina. Sopuisa muille sekä hyvin ystävällinen omistajalleen... Joskus saattoi vähän näykkiä ja pomotella. Muuten rauhallinen, kuuliainen, totteleva ja ystävällinen. Varsoi kauniin orivarsan Copper Princestä, upean oriin nimi oli Lakeuksien Fire To My Soul ja siitä voit lukea lisää alempaa tältä sivulta. Filo lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

Chastity Cruncher
Crispy - Chocolate Bar
20.5.2000 - 29.6.2007
Chastity Cruncher oli kaunis, isokokoinen ja tammaksi varsin raamikas ja voimakasrakenteinen hyppyhevonen. Sen isä oli meillä majaillut, turhaan ruunattu menestyksekäs estehevonen Crispy ja emä englantilainen, laadukas siitostamma. Hyväluontoinen tamma jätti useampia hienoja jälkeläisiä: Lakeuksien Chevrolet ja Lakeuksien Lamborghini olivat sen autoteemalla nimettyjä tammavarsoja. Cherry tai Cruncher, kuten sitä tuttavallisemmin kutsuttiin, lopetettiin 24-vuotiaana vakavan lihasvamman takia.

Streamline
Northstar - Upstream, kimo newforestinponitamma, 140 cm
15.4.1995 - 10.7.2007
Erittäin kaunis, äärettömän hyväluonteinen, Kartanon ihka ensimmäinen hevonen ja yksi rakkaimmista poneistni. Miten muuten voisin tiivistää unelmieni nf-tammani Stelin? Se oli tammalauman päättäväisen lempeä johtajatar ja uskottu, vastuullinen rouva ja viisas valkea ponitar. Se oli kaunis kouluratsu ja sulava esteratsu, hyväsukuinen ja kapasiteetiltaan mahtava tamma, joka todisti varsinkin siitoskäytössä olevansa painonsa arvoinen kullassa. Lakeuksien Frozen Stream, tältä sivulta löytyvä Lakeuksien Foam Foan Foal sekä Lakeuksien Dreamline olivat upeita, valkoisia oreja. Steli oli ihanan pehmeä ja altis ratsuponi, luonteeltaan herkkä ja hyvää hoitoa arvostavainen. Streamline saavutti korkean 31 vuoden iän. Suureksi suruksemme löysimme erittäin rakkaan ponitammamme kuolleena laitumelta. Tuskaa helpotti kuitenkin se, että Steli oli saanut lähteä rauhassa vanhuutensa takia.

Love Of The Heart
Sound Of Love - Heart Of Valentine xx, tummanpunaruunikko FWB-tamma, 154 cm
31.5.1995 - 30.7.2007
Ihka ensimmäinen oma hevoseni, eräältä virtuaalitallilta 7-vuotiaana ostettu Lotta oli luonteeltaan hyvin kiltti, lempeä, sävyisä ja ystävällinen - ihanteellinen ensiratsu! Se oli todella ihana ratsastettava ja hoidettava. Todella nimensä veroinen tyttönen! Esteillä se kuumeni monesti, mutta jos ratsastaja osasi käsitellä Lottaa tällöin, esteet ylitettiib yleensä innolla ja kunnialla. Aioin ensin astuttaa Lotan toisella rakkaalla hevosellani, Black Shadow xx:lla, mutta järkiinnyin, sillä tuloksena olisi ollut vain yhä kuumempi höyrypää. Sen sijaan päädyin luotto-ori White Goldiin, ja tuloksena syntyi ihanainen Lakeuksien Heartstrings Come Undone, josta voit lukea lisää hieman alempaa. Lotta sai kuolla rauhassa vanhuuteen omalla kotilaitumellaan, painaa pään minun syliini. Rakas Lodukka lähti Taivaan kotiin 26-vuotiaana.

Rocco Boy
Lily-White Dream Or Not - Rocks Amorosa
17.6.1995 - 6.8.2007
Rocco oli todella komea esikantakirjattu ja villeissä ja jaoksienkin alaisissa kilpailuissa menestynyt herrasmiesori. Siinä oli paljolti esteponin sekä siitosoriin vikaa; varsat Frozen Stream, Foam Foan Foal, Chrystal's Star, Dreamline sekä Rhus Tox todistavat siitä. Rocco lopetettiin pahojen kulumien tähden 25-vuotiaana. Oriin pilke silmäkulmassa tehdyt kolttoset ovat yksi asia, joita jäämme kaipaamaan. Nähdään pian, upea Rocky!

Alpenschönheit
Schöngeist - Alpenrose
4.4.1995 - 2.11.2007
Alpenschönheit (suom. alppikaunotar) oli Alppien tuntumassa syntynyt alppiunelmamme. Todella hyväluontoinen ja -sukuinen Aschi oli mieletön estetamma ja jalostusyksilö. Se jätti jälkeensä lukuisia upeita jälkeläisiä: tammat Edelweiss ja Schneeweiss sekä oriit Don Diego de la Vega sekä Don Romantic. Tamma oli yksi ehdottomista suosikeistani ja minulle äärettömän rakas. Sain siltä niin paljon, ja olen iloinen, että sain pitää sen luonani niin pitkään. Se lopetettiin vanhuudenvaivojen takia peräti 29-vuotiaana!

Black Shadow
Prince Black xx - Athene xx, musta englannintäysveriori, 165 cm
20.5.1998 - 8.11.2007
Voi Shadow! Orien ori, tallin Musta Lordi ja kruunattu kuningas! Unelmaori siirtyi nimiini 30.7.2002, ja siitä lähtien olimme erottamattomat. Shadon mukaan jopa tallimme sai nimensä. Se oli aivan käsittämätön hyppääjä, sanan kaikissa merkityksissä. Se oli erinomainen siitos- ja kilpaori, esteillä varsinkin. Black Shadow oli hyvin orimainen, temperamenttinen ja kuuma hevonen ja herkkä ratsastettava, mutta minulle se oli kuin koiranpentu. Sen jälkeläisiä ovat Lakeuksien Pandora, Lakeuksien Promise Of Peace ja Lakeuksien Unblack Metal xx jotka löydät tältä sivulta sekä Vaahteramäen Pixie xx:n synnytyksessä kuollut rautias tammavarsa Trixie sekä Lakeuksien Edelweissin kuolleena syntynyt mustanruunikko orivarsa "Soni". Shadow kuoli vanhuuteen 27 vuoden iässä, elämästä kyllänsä saaneena. Nähdään, rakas!

Vaahteramäen Pixie xx
Blitzkrieg xx - Pixelito xx, musta englannintäysiveritamma, 160 cm
30.5.2002 - 11.11.2007
Pixie, ihanan musta söpöläinen, oli Ellun läksiäislahja minulle. Pixien oli kasvattanut sen ajan mahtitalli Vaahteramäki, joka oli siis aivan eri talli kuin nykyään toimiva Vaahteramäki. Pixu oli kaunis, nopea, upea, notkea huippuperiyttäjätamma, joka hyppäsikin taivaallisesti. Pixie oli hermostunut mutta erittäin kiltti ja lempeä kaikille ihmisille ja eläimille. Oikeastaan se oli MELKEIN aloittelijan täysiverihevonen. Pixie jatkaa jälkeläisissään, joita eloon jäi vain yksi: Lakeuksien Unblack Metal xx:n löydät alempaa tältä sivulta, kun taas Trixie, kaunis raudikko täysiverivarsa, kuoli synnytyksessä. Pixiekin sai kuolla vanhuuteen 23:n vuoden iässä. Kiitos kaikesta, kaunottareni!

Lakeuksien Edelweiss
White Gold - Alpenschönheit, kimo hannovertamma, 158 cm
28.5.2003 - 6.12.2007
Edelweiss oli kertakaikkisen ihana tamma, josta olisi ehkä tullutkin melkoinen estehevonen, ellei se nuorena olisi liukastunut ja loukkaantunut niin, että kaikki kisasuunnitelmat jouduttiin hyllyttämään. Tamma oli todella miellyttävä sekä luonteeltaan ja ratsastettavuudeltaan - tosin maastoilua kummempaa käyttöä vammat eivät koskaan sallineet. Niinpä siitä piti tulla siitoshevonen. Harmi vain, että sen tiinehtyvyys oli todella huono. Alamäki vain jatkui, sillä kun vihdoin saimme sen tiineeksi varmasta oriistamme Black Shadow'sta ja iloitsimme siitä, Edelweiss menehtyi synnytyskomplikaatioihin ja varsa, kaunis mustanruunikko ori "Soni" syntyi kuolleena... Eve oli iältään 16-vuotias. Surumme ja kaipuumme on valtava.

Lakeuksien Pandora
Black Shadow xx - Afrodite, musta FWB-tamma, 162 cm
27.5.2003 - 26.12.2007
Ihanainen Pandora polveutui hienosta suvusta ja minulle hyvin rakkaista hevosista. Tamma oli ulkonäöltään ja luonteeltaan hevosten aatelia, ihanan lempeä mutta sopivan särmikäs. Siksi menetys olikin mittava, kun nelivuotias tammavarsa loukkasi itsensä touhottaessaan ja vouhottaessaan ympäriinsä. Pandora törmäsi toiseen parhaista kavereistaan, Edelweisiin... Tyypillistä. Siitä asti Pandora ontuili vähän väliä. Valmennuksen koventuessa ontuminen alkoi uudestaan, josta seurasi pitkä sairasloma, jonka jälkeen valmennukseen, josta taas sairaslomalle... Viimein siirsimme sen siitoseläkkeelle, ja se varsoikin upean Lakeuksien Panteran Lakeuksien Don Romanticista. Surullista kyllä, Pantera jäi Pandoran ainokaiseksi. Prinsessatammamme menehtyi jouluna 2007 ähkyyn 16-vuotiaana. Onnellista sikäli, että näin se tuli haudatuksi parhaiden ystäviensä Pixien ja Edelweissin viereen. Yhdessä varttuneet saavat viettää iäisyytensäkin yhdessä.

Lakeuksien Heartstrings Come Undone
White Gold - Love Of The Heart, punaruunikko FWB-tamma, 157 cm
27.12.2006 - 29.12.2007
Ihka ensimmäisen ratsuni ainokainen, DH:n mahtavan biisin mukaan nimetty varsa Hanna oli ihanan järkevä harrastehevonen ja ennen kaikkea mainio siitostamma. Sen emä Lotta oli ihanan kiltti ja helppo, tosin löytyihän siitä luonnettakin, esteillä se kuumeni aika tavalla. Aioin astuttaa sen rakkaalla Black Shadow'lla, mutta onneksi päädyin kuitenkin rauhallisempaan ja järkevämpään White Goldiin. Hanna hyppäsi hyvin, mutta se ei ollut kovinkaan kiinnostunut ratsastusurheilulajeista, enemmänkin se rakasti maastoilua. Yhtään kilpailuhalua se ei ollut perinyt. Luonteeltaan lempeä ja ihana tamma oli sekin kuitenkin huono tiinehtymään, ja niinpä alempaa löytyvä Lakeuksien Relentless Intolerance jäi senkin ainokaiseksi. Hannan nivelet olivat melko heikot, minkä takia se sai helposti niveltulehduksen, ja niinpä sille kehittyi ikävä nivelrikko, jonka vuoksi se lopetettiin vain 12-vuotiaana.

Lakeuksien Fire To My Soul
Copper Prince xx - Fire Love, punarautias FWB-ori, 163 cm
12.11.2006 - 1.1.2008
Vuonna 2002 paras kaverini Ellu ja minä perustimme tämän tallin yhdessä. Jo silloin Fire Love ja Copper Prince asuivat täällä Ellun hevosina. Vuosia myöhemmin molemmat palasivat takaisin Kartanoon, ja lopulta päätin astuttaa Filon Princellä. Fito sai nimensä värinsä, vanhempiensa ja Demon Hunterin hienon kipaleen mukaan. Tulisieluinen orhista tulikin! Hevosille Fito oli varsin tuliluontoinen, mutta ihmisten kanssa se oli äitinsä tavoin hyvin kultainen. Esteillä se oli yhtä tulta ja tappuraa, ja siitä olisi voinut tullakin vaikka mitä, ellei se olisi menehtynyt borrelioosiin (!) 13-vuotiaana. Fito jätti onneksi hienon jälkeläisen, Lakeuksien Relentless Intolerancen. Upea tulisielumme!

Lakeuksien Relentless Intolerance
Lakeuksien Fire To My Soul - Lakeuksien Heartstrings Come Undone, punaruunikko FWB-tamma, 160 cm
2.5.2007 - 8.1.2008
Voitte uskoa, että oli raskasta haudata kokonainen hevosperhe perätysten - ensin emä Heartstrings Come Undone eli Hanna, sitten isä Fire To My Soul ja lopulta tytär Relentless Intolerance tai Rele tai RI kuten sitä kutsuimme. Kaikki kauhean nuorina. Mutta niin se vain meni.
Rele oli pitkien DH-nimien huipentuma. Rakkaalla mielibändilläni on ollut loistavia biisejä, jotka ovat sopineet oivallisesti kasvattieni nimiksi huolimatta "hienoisesta" pituudestaan. RI huipentui sitten näiden DH-kasvattien tyttäreksi. Rele sai emältään rauhallisen, lempeän pehmeän luonteensa mutta isältään kilpahevosen elkeet ja esteintohimon. Näin ollen Rele oli todella järkevä ja teknisesti lahjakas kilpahevonen. Lyhyellä urallaan se ehti esittää melkoisia taitojaan ja pidin sitä myös todella potentiaalisena siitostammana. Astutin sen melko nuorena upealla Lakeuksien Panteralla, mutta rakas Releeni menehtyi vaikeassa synnytyksessä vain ja ainoastaan kahdeksanvuotiaana. Herralle kiitos, ihana tammavarsa Lakeuksien Deteriorate jäi henkiin mahtavan keinoemonsa ansiosta. Oli tosi lähellä, että rakkaasta ensihevosestani, Love Of The Heartista, lähtenyt linja sammuu tykkänään... Taivaassa tavataan, Rele-rakas!

Copper Prince xx
Regal Royal Blue xx - Copper Rose xx, punarautias täysiveriori, 163 cm
15.3.1996 - 19.1.2008
Prince oli haasteellinen hevonen; hyvä hyppääjä, mutta erittäin herkkä, orimainen, hermostunut ja liiankin helposti varsinkin esteillä kiihtyvä. Se olikin nopea laukkahevosten perillinen. Sen suku on täynnä varsin hyviäkin laukkaratsuja, ja sen vanhemmatkin aloittivat USA:ssa juoksemisen. Emästä tuli kuitenkin harraste- ja isästä pärjäävä estehevonen. Prince tuli Suomeen 5-vuotiaana. Itse se ei ollut kilpaillut laukoissa koskaan. Se oli teutaroiva ja voimakastahtoinen ratsu, mutta halutessaan upea ori. Se osoitti kykynsä periyttäjänä jälkeläisissään: Fire To My Soul ja Through The Black olivat ja ovat hienoja hevosia, Trixie taasen kuoli maitovarsana. Prince katkaisi jalkansa 19-vuotiaana riehumisonnettomuudessa.

Lakeuksien Kapiainen
Pähkinä - Persikka
27.6.2006 - 2.2.2008
Nimensä mukaisesti Kapiainen, tai siis lempinimeltään Simo, oli töissä sotilaallisen kurinalainen ratsu mutta vapaa-ajallaan hullutteleva humoristiori. Sitaatti Tuntemattomasta sotilaasta kuvaa suomenoriani loistavasti: "Asialliset hommat hoidetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat." Myönnettävä kuitenkin on, että Simo ei suinkaan saanut nimeään armeijan tahi Tuntemattoman vaan bass'n Helenin kitaristin mukaan... Kapiainen oli ihanimpia tuntemiani suomenhevosoreja ja jätti onneksi minua lohduttamaan ihanan rokkarityttären, Lakeuksien Roudarin. Simo kuoli 19-vuotiaana inhottavassa putoamisonnettomuudessa. Ori säikähti jotain, pillastui ja laukkasi sorakuopalle, joka on ennenkin koitunut hevostemme kohtaloksi... Simo putosi kuoppaan ja taittoi niskansa. Kaipaamme kovasti persoonaamme.

Chrystal
Blue Moon KEY - Shining River, harmaankimo nf-tamma, 142 cm
28.4.1996 - 11.2.2008
Chrystal tuli talliimme vuosia sitten ensimäisten ponien joukossa alunperin tuntiponiksi ja siitostammaksi. Tuntitoiminta ei oikein innostanut, ja siksi olikin hyvä, että olin ostanut muun muassa Chrystalin kaltaisia hevosia. Se oli nimittäin yleishyvä käyttöponi ja mukava koulutamma, ei mkään ylen häikäisevä mutta kasvatettu nimenomaan jalostusarvoa silmälläpitäen. Kasvattajansa mukaan se nimittäin onkin jalostettu juuri hyväksi siitostammaksi ja sitä se kyllä olikin. Chrystal jätti useita hyviä jälkeläisiä, newforestponit Lakeuksien Chrystal's Star ja Lakeuksien Chrysala-Iraph sekä Lakeuksien Promise Of Peacen, jonka isä oli Black Shadow xx. Chrystal oli suht toimiva ratsastettava, tosin joskus se ei kestänyt koulutreenejä - vähän kärsimätön tamma siis. Chrystal lopetettiin 25-vuotiaana vanhuudenvaivojen ja kulumien takia.
© Karoliina Y. 2008-2009. Kaikki oikeudet pidätetään. Lisätietoja copyrights-sivulta. Resoluutio 800 x 600 käy, miel. väh. 1024 x 768. IE7+, Mozilla Firefox, Opera, Safari. Ratsukartano Musta Ori on VIRTUAALITALLI. Ratsukartano Musta Ori is a SIM GAME STABLE.