sahinartan@yahoo.com
Anasayfa
Seçme
Tematik
Portre
Sörf Hatırası
Linkler
Beşeri Durumlar
Çizgili Roman
Cyberman - 12 Ekim 2001
"Garmisch Oyunu"
Garmisch Oyunu İki yıl önce ABD Deniz Harp Akademisi'nin öncülüğünde Almanya'nın küçük dağ kasabası Garmisch'de toplanan 90 kişi, üç gün süreyle bir simülasyon oyunu oynamıştı. Gürcistan'a yönelik bir askeri yardım harekâtı düzenlenen oyunda karargah merkezi Trabzon, deniz kuvvetleri komutanı ise bir Türk koramiraldi..
ABD Deniz Harp Akademisi'nin sitesinde bulunan bir belgeden, 1999 yılının 26 - 29 Temmuz günleri arasında, adını küçük Alman kasabası Garmisch'ten alan bir simülasyon oyunu oynandığını öğreniyoruz. Oyun, US Naval War College (ABD Deniz Harp Akademisi) tarafından, Marshall Vakfı tarafından desteklenen George Marshall European Center for Security Studies (Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü) adlı kuruluşla işbirliği içinde organize edilmiş. Oyun, aynı zamanda, George Marshall enstitüsünün "Leaders for the 21st Century" dersi çerçevesinde ele alınmış. Oyuncular, Donanma Harp Akademisi mensuplarının yanısıra, çeşitli Avrupa, Kafkasya ve Hazar bölgesi ülkelerinden askerler, diplomatlar, akademisyenler ile ulusal ve uluslararası birçok karar ve yürütme organıyla ilişkili diğer siviler.

30 ülkeden 90 oyuncunun (44 oyuncu, dağılan Sovyetler Birliği'nin sınırları içinden; 30 oyuncu ise eski sosyalist blok ülkelerinden) katıldığı ve aslında bir tür FRP (Fantasy Role Playing) olarak adlandırılabilecek Garmisch Game '99'in senaryosu şöyle:

2009 yılının eylül ayında Kafkasya bölgesini sarsan şiddetli depremlerin etkisi en çok Gürcistan'da hissediliyor, deprem sonucunda ülke ağır bir çöküş yaşıyor. Çok sayıda insan hayatını kaybediyor, ülkenin altyapısı kullanılamaz hale geliyor ve ulaşım felce uğruyor. Batı ülkeleriyle işbirliği yanlısı (orijinal metinde "western-oriented" diye geçiyor), Şvardnadze'nin ekonomik ve demokratik reformlarını sürdürmüş olan Gürcistan cumhurbaşkanı, dünyadan yardım istiyor.

Kitle imha silahları da var

Gürcistan cumhurbaşkanı, "insani yardım"ın yanısıra, bu yardımın "ayrılıkçılar", "suçlular" ve "milliyetçiler"in eline geçmesinin engellenebilmesi için, askeri yardım da istiyor. Bu üç grubun kitle imha silahları temin edebilecek durumda olduğu da senaryoda altı çizilerek belirtilmiş.

90 oyuncu, ülkeler adına oyuna katıldıkları gibi, Gürcistan krizi üzerine harekete geçen altı uluslararası bünyeye de paylaştırılmış durumda: Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa-Atlantik İşbirliği Konseyi, Avrupa Birliği/Batı Avrupa Birliği (AB/BAB), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve insani yardım/sivil toplum kurululuşları (HA/NGO).

Oyunun sonuçlarıyla ilgili bir rapor olan belgenin başında ise, senaryonun yedi temel meseleyle ilintili olduğu belirtilmiş. Bu meselelerin bazıları şunlar:

- Petrol-doğalgaz boru hatlarıyla ilgili poolitikalar
- Etnik sorunlar - Uluslararası örgütler vee bölge ülkelerinin rolleri
- Yeni bağımsız devletlerin uluslararası caamiayla ilişkileri

Oyunun, ayrıca, aşağıdaki varsayımlar göz önünde bulundurularak, Avrupa'nın bölgede stratejik hedefleri olup olmadığının incelenmesini sağlayacak biçimde tasarlandığı da raporda belirtiliyor. Varsayımların bazıları şöyle:

- Başta petrol olmak üzere, Kafkasya'daki eenerji kaynaklarının Avrupa için önemli olduğu; petrolün Hazar Denizi'nden Karadeniz ve Akdeniz'e iletilebilmesi açısından, Bakü-Supsa ve Bakü-Ceyhan boru hatlarının geçtiği Gürcistan'ın önemli bir coğrafya olduğu
- İran ile Irak arasındaki gerilimden dolayyı İran Körfezi enerji kaynaklarının güvenilir olmadığı
- 1990'larda ortaya çıkan "Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği"nin olgunlaşmış olduğu ve ilgili oyuncuların elinde, NATO'dan ayrı olmayan ama gerektiğinde ayrılabilir ("seperable but not seperate") mekanizmalar bulunduğu
- Barış veya istikrar temini gerektiren durrumlarda uluslararası işbirliklerine Rusya'nın katılımının artırılabileceği.

Devam: Askeri harekat merkezi Trabzon
Animasyonlar
Ganimetler Sörf Hatırası'nda