Tasarıyı sunan Milli Eğitim Bakanlığı "bilgi toplumuna geçiş süreci"nden söz ediyor. Bu deyim, "information age"in Türkçesi. Üniversiteler enformasyon veren kurumlar değil. "Bilgi çağı", ağırlıklı olarak "enformasyon"dan oluşan bilgiye erişimin yeni teknolojilerle kolaylaşmasıyla çok daha ilgili. "Bilgi çağı" gerekçesi, mesela Internet kullanımının yaygınlaştırılmasını ya da kamu kütüphanelerinin yeniden örgütlenmesini hedefleyen kanun tasarılarına çok daha yakışırdı. Semantik olarak da doğru kullanılmış olurdu.
"Enformasyon"a gelince.. Eyalet üniversitelerinde de öğrencilerden hatırı sayılır paralar tahsil edilen ABD'de çok önemli bir kurum var. Adı, "burs" bu kurumun. Basket takımındasındır, burs alırsın, tiyatro kulübünde dekoratör olarak çalışmaktasındır, burs alırsın, kimya deneyleriyle fazlaca haşır neşirsindir, burs alırsın.
Amerikan Eğitim Bakanlığı'nın Web sitesinde, anasayfanın tepesindeki altı linkten, o en önemli altı linkten biri, "Financial Aid" ("Mali Yardım") linki. Milli Eğitim Bakanlığı Web sitesinde ise ana navigasyonda linkler "Atatürk'ü Anma Sayfası", "Fotoğraflarla Atatürk", "MEB 2002", "Bakanlarımız" diye gidiyor ve aralarında "mali yardım" hususunda bir link yok. Sayfa içindeki onlarca link arasında da bu konuyla ilgili bir linke rastlayamadım.
ABD'de, çocuklarını okutan ailelere vergi indirimi sunan bir yasa bulunduğunu da bu haftanın enformasyonları arasına ekleyip şimdilik nokta koyayım.