Home
Animalmania
Revalidatie-centrum de Hoogstraat
Bikers World
Music
Heineken Cafe
Specials
Cool Links
Read or Sign the guestbook

EmailIk ben van februari tot en met oktober 2001 in het revalidatie-centrum geweest, waarvan 5½ maand intern, met als doelstelling een evenwicht en verbetering te verkrijgen in / van het ADL met scoliose, fibromyalgie, bekkeninstabiliteit en post-whiplash-syndroom.De Hoogstraat biedt een revalidatiebehandeling o.a. voor mensen met een chronisch pijnsyndroom. Pijn is in de regel een waarschuwing om aan te geven dat er sprake kan zijn van een lichamelijke beschadiging, veroorzaakt door ziektes enz. Bij mensen met een chronische pijn heeft de pijn deze signaalfunctie echter verloren en is het een op zichzelf staand probleem geworden. Dat wil zeggen: de pijn kan niet meer alléén verklaard worden door een lichamelijke aandoening, denk hierbij maar aan het verkeerd gaan bewegen / zitten, zodat je zo min mogelijk pijn ervaart en je jezelf dus een verkeerde beweging / houding aanleert. Je leven zo inrichten alsof je niets mankeert, het angstvallig vasthouden aan de tijden dat je nog wel alles 'normaal' kon. Je geest is (ten dele) niet veranderd, maar je lichaam wel en daar moet je dus evenwicht in gaan vinden. Je instelling moet dus veranderen, naar je lichaam 'luisteren'
Mensen met een chronisch pijnsyndroom hebben veel medische en andere wegen bewandeld om van de pijn af te komen, echter zonder succes. Je kan er ook niet van af komen, maar er wel beter en verstandiger mee om leren gaan. Bovendien kan het voorkomen dat de pijnklachten toenemen doordat iemand niet meer durft te bewegen (uit angst voor verergering van de pijn), of doordat de pijn juist te veel wordt genegeerd. De pijn heeft grote gevolgen voor het dagelijkse leven, 's morgens prop je vol met aktiviteiten omdat je je dan het 'beste' voelt en 's middags ben je opgebrand om maar niet te spreken over de avond. De pijn heeft het totale bestaan in negatieve zin veranderd.

Doel van de behandeling is het vergroten van de kwaliteit van je leven; het terugkrijgen van het 'plezier in het leven'.
Het is dus niet het verminderen of wegnemen van de pijn. Niet zozeer de onderliggende lichamelijke oorzaak van de pijn, maar wel de 'situatie' die de pijn uitlokt of in stand houdt en de 'manier' waarop je reageert op deze situaties en de pijn, krijgen de aandacht. Je krijgt meer inzicht en leert zo 'goed' mogelijk om te gaan met de pijn, zodat deze niet je hele leven beheerst.

In de behandeling wordt geleidelijk, op een gedoseerde manier, de mate waarin je jezelf kunt belasten vergroot, door het:
- verbeteren van je conditie en spierkracht
- verbeteren van je lichaamshouding tijdens aktiviteiten in het dagelijks leven, eventueel het gebruiken van hulpmiddelen
- verbeteren van de manier om jezelf te ontspannen
- leren afwisselen van vaste aktiviteiten met vaste rustmomenten
- duidelijker leren herkennen en erkennen van je grenzen
- leren aangeven van je grenzen naar anderen toe

In de praktijk betekent dit ondermeer dat allereerst je individuele 'basisniveau' van functioneren wordt bepaald. Dat wil zeggen: hoe lang kan je bezig zijn, zonder dat je over je grenzen heen gaat, of juist zonder dat je onder je grenzen blijft.
Op grond van je basisniveau wordt een dagschema vastgesteld met vaste rustmomenten en worden stap voor stap je aktiviteiten uitgebreid. Zo kan je binnen je mogelijkheden weer langer zitten, lopen, staan, koken enz. eventueel met gebruik van hulpmiddelen / aanpassingen: krukken, rollator, rolstoel, aangepaste keuken - badkamer enz.


Ook wordt er aan sport en ontspanning gedaan. Buiten de interne aktiviteiten: sportgroepen, aktiviteitenbegeleiding (als je krea-bea bent of misschien verborgen talent hebt op allerlei krea gebied), wordt er ook wel eens een uitstapje georganiseerd. Wij zijn met de afdeling, verplegend personeel en enkele therapeuten naar Watersportcentrum Robinson Crusoe in Loosdrecht geweest.
Robinson Crusoe is 'n watersportcentrum voor mensen met een handicap, een eiland gelegen in de Loosdrechtse Plassen. Je kan daar in één van de vele zeilboten varen (Ufo, randmeer, catamaran, trimaran of de rolstoeltoegankelijke Roller), kanoën in 'n éénpersoons-, tweepersoons-, Canadese-kano en catamaranskiff, windsurfen en / of waterskiën.
Wij hebben het bij zeilen en kanoën gehouden, 's morgens zeilen en 's middags kanoën of andersom. Ondanks de kou en het bewolkte weer hebben we een hele leuke en leerzame dag gehad en leerde je je lotgenoten, therapeuten, arts en verpleging eens van een heel andere kant kennen.   ;-)
Hieronder een impressie van het dagje uit.

Ook intern wordt er per afdeling weleens iets buiten het normale programma georganiseerd, vaak door de revalidanten zelf! Het was een stralende zomer, dus een BBQ-party ligt dan erg voor de hand. Een aantal revalidanten hebben alles voorbereid: eten, drinken(gekoeld, met en zonder alcohol), partytent, muziek, tafels en stoelen, echt aan alles was gedacht, eea natuurlijk met medewerking van personeel in de keuken, binnendienst enz. Het was wederom een suc 6 te noemen en alles was net op tijd opgeruimd voor dat het noodweer los brak.
Een impressie van het BBknoeien   ;-)


Links


  *Mijn verhaal over m'n verblijf / behandeling in het revalidatie-centrum*

  *Geef hier je waarderingscijfer/commentaar op deze pagina*

Nat.Ver. v Fibromyalgiepatienten

Onderdeel van het Reumafonds.

Anne's Homepage, persoonlijke site over Fibro en BI.

Persoonlijke site over Fibro.

Interessant, ook voor artsen, specialisten en therapeuten.

1