<<< till titelsidan <<<
 

VAD ÄR ETT EXLIBRIS?

Exlibris för Knut Dubbe, tecknat av Henning Backmann och Lars-Rune Olhans 1948.Ett exlibris eller bokägarmärke är ett märke som man klistrar in på insidan av frampärmen av en bok för att ange vem som äger boken, i stället för att skriva sitt namn. Det kan vara en teckning, som reproducerats i offset eller boktryck, eller originalgrafik i form av kopparstick, etsning eller trägravyr. Teckningen kan vara heraldisk (ett släktvapen) eller vara ett motiv vilket som helst - ofta får bildval och stilval harmoniera med ägarens smak och intresse och boksamlingens karaktär.

Thorsten Sjölins exlibris. Konstnär: Gunnar Sörman 1963.Benämningen kommer av att det på märket ofta förekommer texten Ex libris, följd av ägarens namn. Ex libris är latin och betyder ”Ur vederbörandes bibliotek”. En annat exempel på text är ”Sven Svenssons bok”. Exlibriset kan ersättas av eller kompletteras med en stämpel i guld utanpå pärmen, ett så kallat superexlibris. I Sverige har, såvitt känt, omkring 13.000 personer ägt exlibris genom tiderna. Med ett fåtal undantag är de äldsta från 1700-talet. Huvudsakligen är det under 1900-talet som intresset att låta göra sig ett eget exlibris har tagit fart.

Exlibris för Tove Hornhaver, tecknat av hennes make Hans.Exlibris är inte sällan exempel på stor konst i miniatyrformat, inte minst de i konstgrafiska tekniker. De är därför även föremål för samlande. Och många exklusiva exlibris i kopparstick eller etsning i små upplagor görs mest för samlandet och byte och hamnar kanske inte i särskilt många böcker. Här kan en jämförelse göras med frimärken för samlare. 

Samlare av exlibris och exlibriskonstnärer har bildat exlibrisföreningar, i Sverige Svenska Exlibrisföreningen, och träffas på internationella kongresser för att studera exlibriskonsten och byta exlibris.
 

OM FÖRENINGEN 

Svenska Exlibrisföreningen bildades 1934 och ordnar medlemsmöten med olika program om exlibris samt bytesaftnar. Ett medlemsblad, Exlibriscirkuläret, utges fyra gånger om året, och en årsbok utkommer med ojämna intervall (den kommande nu till hösten).

Medlemskap erhålles genom insättande av årsavgiften 175 kronor (för medlemmar utom Sverige 225 kronor) på föreningens postgirokonto 33 45 82-4.

Upplysningar kan erhållas från ordföranden Lars C Stolt, Messeniusgatan 1, 112 57 Stockholm, tfn: 08-612 10 13, . Sekreterare är Micael Stehr, Stehrtunet Klockarstigen 7, 168 57 Bromma, . Årsboksredaktör är Vladimir A Sagerlund, Nybodavägen 5, 135 47 Tyresö, . Webbredaktör är Magnus Bäckmark, Lillkalmarvägen 17, 1 tr, 182 65 Djursholm, tfn: 08-756 37 90, .

Medaljutdelning.Vid föreningens 75:e årsmöte den 3 april 2000 instiftades föreningens förtjänstmedalj ”Pro Arte Ex Libris” i silver med blått band. Här intill ses de fyra första medaljörerna Bengt Rur, Rune Molund, Bo Berndal och Lennart Hedlund, samt ordföranden Lars C Stolt och dåvarande sekreteraren Vladimir A Sagerlund. Vid årsmötet den 16 april 2002 tilldelades Olle Lundqvist och Per-Axel Wiktorsson medaljen.
 

EXLIBRISCIRKULÄRET

Redaktör för Exlibriscirkuläret, vårt innehållsrika medlemsblad som nu är inne på sin 58:e årgång, är Per-Axel Wiktorsson, Luthagsesplanaden 28 B, 752 24 Uppsala, .

 

SENASTE NYTT

Exlibris till H. K. H. Kronprinsessan Victoria

Styrelsen för Svenska Exlibrisföreningen (SEF) har tidigare beslutat att fullfölja framtagningen av exlibris till H. K. H.  Prins Carl Philip med exlibris även till H. K. H. Kronprinsessan Victoria.

Styrelsen för SEF framställde under 2005 således en förfrågan till hovet och Kronprinsessan, huruvida SEF kunde få lämna förslag till exlibris. Hovet återkom med ett konstaterande, att Kronprinsessan tagit del av SEF:s förfrågan och att Kronprinsessan med intresse såg fram emot förslag till exlibris.

En arbetsgrupp bestående av dr Micael Stehr, som ordförande, samt auktoriserad patentkonsult Lars C Stolt och prof. em. Per-Axel Wiktorsson, uppdrog, på SEF:s styrelses vägnar, åt heraldiske konstnären vid Riksarkivet Vladimir A Sagerlund (tillika styrelsemedlem i SEF) att ta fram förslag till exlibris.

Kronprinsessan har vid ett företräde blivit informerad om SEF och exlibris i allmänhet samt blivit förevisad ett antal förslag till exlibris.

Måndagen den 19 juni överlämnade så SEF de två personliga, av Kronprinsessan utvalda, exlibris till Kronprinsessan, i Bernadottebiblioteket på Stockholms slott.

Kronprinsessan går härmed i farfarsfars, Kung Gustaf VI Adolfs fotspår, som var synnerligen intresserad av bokkonst och förste hedersledamot av SEF.

  

Svenska Exlibrisföreningens två exlibris till H.K.H. Kronprinsessan Victoria. Konstnär Vladimir A Sagerlund.

I ett tal av Micael Stehr konstaterades bl.a. att Kronprinsessans intresse för exlibris är en viktig kulturbärande handling samt att Kronprinsessan har gjort en stor insats för exlibriskulturen i allmänhet och svensk exlibriskonst i synnerhet, vilket överensstämmer med det motto, som Svenska Exlibrisföreningen tagit till sitt "att gagna god exlibriskonst och intresse för bokägarmärken".

Vidare noterades att det skrivna ordet utgör en förutsättning för den mänskliga civilisationen, vilket också innebär att skrivkonsten och böcker starkt bidragit till utvecklandet av två viktiga kännetecken på mänsklighetens högtstående civilisation, när den är som bäst: Utbildning och Demokrati. Symptomatiskt nog är det enbart ointellektuella och odemokratiska krafter, som skulle kunna komma på tanken att bränna böcker.

Stehr konstaterades också, att Kronprinsessan är omvittnat vetgirig, intresserad och engagerad, vilket sammantaget är ett utmärkt underlag för att erhålla kunskap och bildning. Kunskap, nyfikenhet och vetgirighet är bakomliggande faktorer till mänsklighetens framgångar. Det skrivna ordet har därvidlag varit en vattendelare i historien. När böckerna dessutom får den bindning och ges sådan prakt, som man kan se exempel på i Bernadottebiblioteket, ges böckerna en kulturell och konstnärlig fulländning, som är rätt och slätt enastående. Känslan av historiska vingslag, faktaspäckad kunskap, sköna berättelser, smäktande poesi, fantastisk musik och möjligheten till omedelbar förflyttning i tid och rum, som ges då man träder in i ett bibliotek, är ingenting annat än vidunderlig!

Mot bakgrund av mänsklighetens intresse för vackra saker, fulländning och prakt och dess förmåga att organisera sin omvärld, är det inte märkligt att exlibris utvecklas, i stort sett samtidigt som de första böckerna trycks.

 

Uppdatering av Generalregistret

Föreningen har påbörjat det omfattande arbetet med att uppdatera föreningens Generalregister över svenska exlibris, upprättat 1949-1957. Detta projekt är utförligt beskrivet i Exlibriscirkuläret 2004:3 (löpnummer 227).

Här på hemsidan kommer granskningsdelar att läggas ut successivt allteftersom de blir mogna för granskning. Har du rättelser eller kompletteringar till något exlibris, eller uppgift om något för registret okänt exlibris, så är vi mycket tacksamma om du hör av dig med de uppgifterna. Kontaktperson: Magnus Bäckmark, . Hittills finns följande delar att ladda ned:

A-B.

C-Ep.


 

Exlibris till H. K. H. Prins Carl Philip

Styrelsen för Svenska Exlibrisföreningen (SEF) framställde i slutet av år 2002 en förfrågan till hovet och H. K. H. Prins Carl Philip, huruvida SEF kunde utlysa en tävlan i att ta fram ett exlibris till Prinsen. Den 19 december återkom hovet med ett konstaterande, att Prinsen tagit del av SEF:s förfrågan och att Prinsen med intresse såg fram emot förslag till ett exlibris. Under januari inbjöd därför SEF elva framstående svenska exlibriskonstnärer att deltaga i denna tävlan.
   Åtta exlibriskonstnärer  Magnus Bäckmark, Täby, Bror Jacques de Wærn, Stockholm, Lars Eklund, Örebro, Ulla Emzén-Larsson, Bräkne-Hoby, Jo Erich Kuhn, Lerum, Eric Ola Olsson, Karlskoga, Vladimir A Sagerlund, Tyresö samt Davor Zovko, Eskilstuna  valde att anta utmaningen och skickade in förslag, som överlag hade mycket hög kvalité. Vid ett företräde, onsdagen den 9 april, med H. K. H. Prins Carl Philip samt hovintendent Hans Norlén och chefen för Bernadottebiblioteket Göran Alm informerades Prinsen om SEF, exlibris i allmänhet och tävlingen samt förevisades exlibrisförslagen i anonym form. Det noterades, att Prinsen var mycket intresserad och engagerad i frågan.
   I slutet av maj återkom Prinsen med ett avgörande i tävlingen, varvid Prinsen utvalt två av de förevisade förslagen. Det ena ritat av fil. stud. Magnus Bäckmark (en örn hållandes Prinsens vapenfana) det andra av fil. mag. Davor Zovko (en livdragon hållandes Prinsens vapensköld).

     

Bäckmark är född 1974. Zovko är född 1965 och svensk medborgare av kroatisk börd. Båda är heraldiska formgivare.
   Överlämnandet av exlibrisen ägde rum i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet den 9 oktober 2003.
 

DET HÄNDER FRAMÖVER

2009-04-27 kl 18, Östermalms föreningsråd. Årsmöte.

2009 maj. Föreningsmöte med anledning av föreningens 75-årsjubileum (tid, plats och föredragstema meddelas senare).

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Information om exlibristävlingar hittar du här.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 

EXLIBRISKONSTNÄRER I SVERIGE

Här nedan ges möjlighet för verksamma exlibriskonstnärer att stå med i listan (i bokstavsordning) med adress och ev. särskild specialitet. Listan är ytterst ofullständig - kompletteringar mottages varmt. Vill Du stå med är det alltså bara att kontakta webbredaktören (adress, se ovan).

  • Sten Brangstad, Landavägen 37, 691 42 Karlskoga (heraldik).
  • Magnus Bäckmark, Lillkalmarvägen 17, 1 tr, 182 65 Djursholm (heraldik).
  • Jo Erich Kuhn, Eklövsvägen 62, 443 50 Lerum (grafik).
  • Bengt Olof Kälde, Norrtäljegatan 9 A, 753 27 Uppsala (heraldik, kyrklig konst).
  • Tomas Olausson, Lillatorpsgatan 2 C, 416 55 Göteborg.
  • Eric Ola Olsson, Värmlandsvägen 7 B, 691 32 Karlskoga (kalligrafi).
  • Jan Raneke, Box 46, 234 21 Lomma (heraldik).
  • Vladimir A Sagerlund, Nybodavägen 5, 135 47 Tyresö (heraldik).
  • Bror Jacques de Wærn, Katarina Bangata 69, 116 42 Stockholm (heraldik).
  • A. K. Westin, Hagagatan 7 E, 793 11 Falun, anawen00 /snabel-a följt av/ student.umu.se (bildkonstnär).
  • Davor Zovko, Västra Ågatan 25, 623 25 Eskilstuna (heraldik).

 

 

LÄNKAR

Register till Svenska Exlibrisföreningens årsbok 1936-2000 av P O Bergman.
Register till Exlibriscirkuläret 1947-2001 (ej komplett), av P O Bergman.
Artikelregister till Svensk Exlibristidskrift 1911-1917 av P O Bergman.
Register över recensioner och anmälningar av litteratur i Svensk Exlibristidskrift 1911-1917, av P O Bergman.
 

En internationell länksamling:
The Art of the Ex Libris. Links to Ex-Libris Sites av J. V. de Braganza (Portugal) och J. Stewart LeForte (Kanada).
 

Exlibris för dir. Astor Johansson, Göteborg. Konstnär: Jo Erich Kuhn 1973.Exlibrisföreningar:
Belgien
Graphia.
Danmark
Ordf Klaus Roedel nås på epost klaus.roedel@get2net.dk.
England
The Bookplate Society.
Finland
Suomen Exlibrisyhdistys ry.
Exlibris Aboensis.
Frankrike
Association Française pour la Connaissance de l'Ex-Libris (AFCEL).
Jugoslavien
Ekslibris društvo Beograd (även på engelska).
Nederländerna
Exlibriswereld.
Tjeckien
Spolek sberatelu a pratel exlibris (SSPE).
Turkiet
Ankara Exlibris Derneði (torde nås genom styrelseledamoten Erol Olcay).
Tyskland
Deutsche Exlibris-Gesellschaft (DEG).
Ukraina
Kharkiv Club of Exlibris.
Österrike
Österreichische Exlibris Gesellschaft.
 

Svenska webbsidor:
Emanuel Bergmans skrifter inom områdena exlibris, heraldik och symboler på P O Bergmans (Sturefors) hemsida.
Exlibris med heraldik och symboler av P O Bergman (Sturefors). Orienterande text.
Kungliga Bibliotekets Bildsamlingar.
 

Nordiska webbsidor:
Erik Skovenborgs Hjemmeside (Egå, Danmark) om hans egna exlibris, samt vin-, medicinska och schackexlibris. På danska.
Exlibris av Bo Valentin Petersen (Bagenkop, Danmark). En exlibriskonstnär om exlibris. På danska.
Exlibriset-Exlibrisoj av Veli Hämäläinen (Tammerfors, Finland). På finska och esperanto.
 
 

Sidan senast uppdaterad 2009-04-25.
 
 
 

<<< till titelsidan <<<