Το περιοδικό των μαθητών μας...
Επιλογές:
Επιστροφή στο ΘΑΛΗΣ
E-mail
ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΣTOWEB:


Σχολικό έτος 2001-2002 Ηράκλειο Κρήτης, Τεύχος 1ο, Τηλ. 0810.222861
Η Προφητεία

Ξέρετε ότι τη μεγάλη τραγωδία, που χτύπησε το πρωί της Tρίτης(11/9/2001) τη Nέα Yόρκη, είχε προφητέψει αιώνες πριν ο Nοστράδαμος, ο οποίος προειδοποιούσε πως ο τρίτος μεγάλος πόλεμος θα ξεκινήσει όταν η μεγάλη πόλη θα καίγεται;

O Nοστράδαμος είναι Γάλλος φιλόσοφος. Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1503 στην Προβηγκία από οικογένεια Eβραίων που είχε εκχριστιανιστεί.
H μεγάλη στροφή στη ζωή του έγινε το 1537, οπότε έχασε τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του από τη μάστιγα της εποχής την πανούκλα.

Είχε προφητέψει ακόμα και το θάνατό του, έτσι μία μέρα πριν (1/7/1586) αποχαιρέτησε τους φίλους του...
(M.K.)

Πάνω
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας είναι ένας μn κερδοσκοπικός οργανισμός που από το 1990 δίνει δυναμικά το παρόν σε κάθε ανθρωπιστική κρίση προσφέροντας βοήθεια και ανακούφιση σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο χωρίς καμιά φυλετική, θρησκευτική, πολιτική ή άλλη διάκριση. Μέχρι σήμερα πάνω από 300 Έλληνες εθελοντές έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα σε περισσότερες από 40 χώρες του πλανήτη.

Φυσικές καταστροφές, ένοπλες διενέξεις, επιδημίες, εξαθλίωση απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και σε αυτές τις περιπτώσεις oι Γιατροί χωρίς Σύνορα κινητοποιούνται άμεσα και παρεμβαίνουν δυναμικά προσφέροντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είδη πρώτης ανάγκης δημιουργώντας την απαραίτητη υγειονομική υποδομή, εκπαιδεύοντας το ντόπιο προσωπικό, εξασφαλίζοντας πόσιμο νερό, οργανώνοντας εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού για θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας.

Δώστε μας τα μέσα να είμαστε πάντοτε στην πρώτη γραμμή!

ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 5 200 500
www.msf.gr

Πάνω
Αν θέλετε μπορείτε να μας στείλετε και το δικό σας άρθρο ή τις δικές σας Φωτογραφίες. Μια επιτροπή μαθητών από το φροντιστήριό μας, θα το διαβάσει και πιθανών να το δημοσιεύσει...

Ο Πολύβιος και το τηλέφωνο...
Πρώτη φορά θα έβαζε τηλέφωνο στο σπίτι του ο Πολύβιος από το Λασίθι.
Όταν το εγκατέστησαν οι τεχνικοί του ΟΤΕ,
λέει της γερόντισσας μάνας του που έμενε συνεχώς στο σπίτι:
- Άμα το ακούς, μπρε, και χτυπά, να τους λες πού είμαι.
Μόλις έφυγε ο Πολύβιος για τον κάμπο, άρχισε να χτυπά το τηλέφωνο. Σηκώνεται η γριά από την αυλή που καθότανε, πάει ως την πόρτα της κάμαρας και χωρίς να μπει καθόλου μέσα να το πιάσει, φωνάζει δυνατά προς το μέρος του τηλεφώνου:
- Τον Πολύβιο θέτε; Στον κάμπο πάει... Πάνω

Και πράσινα άλογα...
Η παραπάνω φράση προήλθε ηχοπλαστικά από τη φράση: «Πράττειν άλογα» ή «Πράσσειν άλογα», δηλαδή πράττεις μη λογικά (ά-λογα = παράλογα). Που σημαίνει και στις δύο περιπτώσεις υπερβολές, τερατολογίες.
Πάνω

Ένα πρόβλημα, για όλους…
Ένας εργαζόμενος άνθρωπος πληρώνεται με τον εξής τρόπο. Για κάθε μέρα εργασίας παίρνει 15 euro, ενώ για κάθε μέρα που δεν εργάζεται επιστρέφει 5 euro. Σε 40 μέρες ο εργοδότης δεν χρωστάει τίποτα στον εργαζόμενο και ο εργαζόμενος δεν πρέπει να επιστρέψει χρήματα στον εργοδότη.
Πόσες ημέρες εργάστηκε ο άνθρωπος;
Λύση Πάνω

Συμβουλές για να έχουμε Αρκετό και Καθαρό Νερό
Πριν μερικές μέρες, ο γιος μου μαθητής της Β΄ τάξης του Δημοτικού, μου μίλησε για την ανάγκη να κάνουμε σωστότερη χρήση του νερού. Αιτία μια σχετική συζήτηση που τους έκανε η δασκάλα στο σχολείο και ένα φυλλάδιο που τύπωσε η Περιφέρεια Κρήτης.
Στο φυλλάδιο αναφέρονται οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:
1. Οι βεράντες και οι εξωτερικοί χώροι μπορούν να καθαριστούν με ένα σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Να αποφεύγουμε το λάστιχο.
2. Το πλύσιμο του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει με σφουγγάρι και κουβά.
3. Να μην γεμίζουμε τη μπανιέρα και να προτιμάμε το ντους χωρίς να αφήνουμε τη βρύση να τρέχει άσκοπα ενώ σαπουνιζόμαστε.
4. Να φροντίσουμε να διορθωθούν οι βρύσες που στάζουν. Μια ελαττωματική βρύση μπορεί σταγόνα-σταγόνα να σπαταλήσει τόνους νερό.
5. Το πότισμα να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ώστε η εξάτμιση του νερού να είναι μικρότερη.
6. Να έχουμε τη βρύση κλειστεί σε όλη τη διάρκεια που βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή ξυριζόμαστε.

Η ζωή αρχίζει μέσα στο νερό, ας το προσέξουμε τώρα για να μη μας λείψει ποτέ… (Μ.Κ.) Πάνω

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 24/10/2001
1