UDE I FELTENDET LETTE

-         Et forum for faglig udveksling på etnografi, antropologi og beslægtede fag.

 

InformantenOnline

Det lette

Feltarbejde

Metodeøvelse

Specialer

Billedgalleri

Mailinglister

Tidsskrifter

Flere Links

Skriv til siden

 

 

Her finder du indlæg af lettere, uformelt format: Små introduktioner til feltarbejdet, nyhedsbreve fra felten, umiddelbare overvejelser, konferenceoplevelser og hvad I ellers finder på. Send dit indlæg til udeifelten@yahoo.dk.

 

Feltarbejde i Socialdemokratiet   – Peter beretter om baggrunden for sit feltarbejde.

Tilbage på skolebænken   – Miguels feltarbejde foregår i tredje klasse.          

Netop hjemvendt fra Cuba   -  Thea præsenterer her sine første tanker.

 

New Perspectives on 21st Century Communication  - Mimi om konference i Budapest

The Presence of the Past - Transformation and Dealing with the Past in Eastern and Central Europe – Mette om konference i Berlin.

 

Fagets Kerne  - Læs om debataftenen på antropologi i København d.27.12.2001.

Grænser for Antropologi?  – Læs om seminaret I Århus 30.11- 1.12 2001.

 

Baggrunden for Ude i Felten  - Om meningen med denne hjemmeside…

 

 

 

 

 

Tilbage til toppen af Det Lette

Feltarbejde i Socialdemokratiet                                                                  08.02.2001

Politisk kultur i Socialdemokratiet

- urgent anthropology i mine forfædres fodspor -

 

Mine bedsteforældre var socialdemokrater. Han tillidsmand ved posten, hun hjemmegående. De rynkede på panden, når vi børnebørn brystede os af en ny lille unødvendig erhvervelse, vi havde gjort os for vores sparepenge; den slags unødvendigheder havde aldrig indgået i deres husholdning, her blev hver eneste tiøre, og før tiørens tid, hver eneste toøre vendt.

 

Socialdemokratiet har, som de andre gamle danske partier, mistet medlemmer en masse i de seneste årtier. For Socialdemokratiets vedkommende drejer det sig om en nedgang med mere end fire femtedele, til det nuværende halvt hundrede tusinde medlemmer. Og tendensen er stadig for nedadgående, da de tilbageværende for en stor dels vedkommende er ældre mennesker, og partiet og de unge ikke klinger helt godt sammen.

 

Før var medlemmerne, de aktive af slagsen, partiets ambassadører og lytteposter i samfundet. På arbejdspladser, i boligforeningerne, til fritidsaktiviteter etc. Mit feltarbejde vil se på, om de stadig har denne rolle, når de nu er blevet færre, og når de samtidig ikke er så repræsentativt til stede i befolkningen som tidligere. Eller om de er blevet overhalet indenom af meningsmålinger, fokusgrupper, vox pop i fjernsynet og alle de andre måder, man også kan komme i kontakt med vælgerne på.

 

Se min projektbeskrivelse eller skriv til mig, hvis I har spørgsmål til feltarbejdet:

Peter Sig Kristensen / psig@worldonline.dk

 

Tilbage til toppen af Det Lette

 

Peters nyhedsbrev nr. 5                                                                                10.03.01

 

AT VADE I SUCCES....

 

...ELLER HVAD MAN GØR, NÅR FELTARBEJDET VOKSER EN ET STYKKE OVER HOVEDET

 

Nu undrer læserne sig måske over, at dette er nyhedsbrev nr. 5. Det skyldes, at jeg er så langt henne i feltarbejdet, at jeg ikke fandt det passende at starte med nr. 1.

 

Felten rundt på firs sekunder

 

Var jeg startet ved nr. 1, og I må bære over med det følgende tankeeksperimentet, ville det have handlet om en klassiker, nemlig adgangen til felten. Især det med, hvad man gør, når man nu ikke i forvejen er med i den kultur, man skal leve sig ind, men ligefrem åbent, gennem medlemsskab, bekender sig til en anden kultur indenfor samme gebet. Således er jeg ikke medlem af Socialdemokratiet, men af en anden dansk politisk gruppe repræsenteret på tinge.

 

Det andet nyhedsbrev ville have handlet om udvalg af de lokale partiforeninger, der er med i feltarbejdet, og hvad man gør, når denne udvælgelse, tvunget af omstændighederne, bl.a. et sparsomt overblik over små 80 foreninger i amtet, skal ske med stor hjælp fra partiet selv. Hvordan opnår man både at få store og små, fra by og fra land, og måske både mere aktive og mindre aktive foreninger med, med andre ord en vis form for repræsentativitet, hvis man ikke selv ved, hvad repræsentativiteten skal tage udgangspunkt i? Og kan må stole på, at ens informanter i udvælgelsen ikke vil lede en i retning af et skønmaleri?

 

Det vel overstået ville nyhedsbrev nr. 3 givet have handlet om livet i felten. Om hverdagstrummerummen med deltagelse i møder af enhver slags, om at lære "Når jeg ser et rødt flag smælde" udenad, og især om den søde juletid, hvor mødedeltagelserne var med til at aflaste hjemmets husholdningsbudget. Og videre om interviewene med de aktive partimedlemmer i deres hjem, med for det meste forgæves spejden efter røde seler, Star Pilsner og Staunings samlede værker.

 

Nr. 4 ville have været det nyhedsbrev, som fortalte om det sværeste, jeg endnu har oplevet i feltarbejdet. Det ville have handlet om det tidspunkt, hvor jeg finder ud af, at mere vil have mere, og at det er op til mig selv at bestemme, hvor meget mere det skal være. Med andre ord ville det have handlet om det tidsrum i feltarbejdet, hvor jeg skulle vælge mellem at udvide feltarbejdet med flere og længere interviews og mere forpligtende samarbejde med "den anden" eller holde stien ren og fokusere ikke så meget på, hvor interessant feltarbejdets indhold var og kunne blive for såvel mig og de indfødte, men mere på, at min eksamen skal afleveres midt i juni. Hvad er mest vigtigt, at jeg garanterer min beståede karakter, eller at jeg garanterer, at mit feltarbejde kan bruges til noget. Valget blev det sidste.

 

Fra økonomisk ruin til evig berømmelse (eller det der ligner)

 

Valget betød ikke bare, og vi er nu nået halvvejs ind i første linie af nyhedsbrev nr. 5, at min tidsplan for feltarbejdet blev mere presset, med flere interviews og tilbud til de deltagende partiforeninger om tilbagemeldinger, men at der nu også skulle tænkes økonomi. For 20 timers råbånd er noget andet end 37 timers råbånd, og når man så samtidig er hjemmegående husfar, til familiens førstefødte får institutionsplads, bliver det pludselig nødvendigt at udlicitere dele af arbejdet med at transskribere. Og det koster, for hvem vil transskribere frivilligt, udelukkende for at få mere erfaring?

 

Altså stod jeg på randen af økonomisk ruin. Men jeg stod også med et feltarbejde, som jeg havde fået så meget anerkendelse for hen ad vejen, at jeg ikke kunne blive ved med at sætte mit lys under en skæppe. Det, lyset, måtte ud i, ja, lyset, og jeg måtte afprøve, om feltarbejdet nu var så relevant for partiet, som jeg havde en anelse om, at det kunne være. I øvrigt bilder jeg mig ikke ind, at anerkendelsen af mit arbejde skyldes, at jeg personligt er etnografiens svar på Luis Figo (verdens bedste fodboldspiller, red.), men mere ydmygt, at feltarbejdet sker i nogle omgivelser, hvor man ikke er vant til at blive spurgt af andre end spørgeskemaer. Altså: etnografiens evne til at indleve sig i dybden i det kulturelt fremmede havde endnu engang stukket sit hoved frem på ukendte jagtmarker.

 

Men der stod jeg, på randen af økonomisk ruin og med en stor trumf i ærmet. Jeg spillede den, og vandt - første omgang. I hvert fald blev ruinen afværget, og der blev åbnet en lem på klem for, at feltarbejdet ikke bare skal være et feltarbejde om politisk aktivitet i Århus Amt, men måske til efteråret udvikler sig til en undersøgelse af politisk aktivitet i hele Danmark. Vi får se, hvad det bliver til. En anonym eksamen i juni, eller en ansættelse som organisationskonsulent i Danmarks største politiske værksted til efteråret, med ansvar for at gøre feltarbejdet landsdækkende.

 

Tilbage til toppen af Det Lette

 

Tilbage på skolebænken                                                                              16.02.2001

Situationsrapport

- af Miguel Romero Mikkelsen

 

Til at starte med vil jeg godt rose Mimi for den gode idé at oprette et forum for udveksling af felt- og specialeerfaringer. Om interessen er der, og om det vil komme til at fungere i praksis vil tiden vise, men i hvert fald er det en god ide. Personligt vil jeg dog indrømme at det ikke er det store jeg har gjort mig udi cyberspacekommunikationens grænse- og tidsløse samtale. Om det kan lade sig gøre uden at det hele ender i sex og porno, ja deri kan jeg have min tvivl. Men heldigt er det i denne sammenhæng at bemærke, at der findes i hvert fald én erfaren herre i selskabet, når det gælder cyberspacekommunikation, nemlig etnocyberspacespindoctor Peter Siig, hvis berømte forskning i cyberspacekommunikation og kendskab til dette medie (jævnfør Peter Siig:1999; metodeøvelse), umuligt kan være andet end en kæmpe gevinst for dette forum. Med ham i flokken skal det nok gå!!!

 

Nå men nok om det. For nu til det som (så vidt jeg har forstået) dette forum drejer sig om, nemlig udveksling af etnografisk viden og erfaring. Efter flere diskrete påmindelser fra redaktørens side om et lovet indlæg, har jeg nu sat mig ved computeren med fingrene på tastaturet for at skrive, hvad jeg vil kalde en situationsrapport over mine foreløbige felterfaringer. Det skal siges, at min tilstedeværelse i felten til dags dato blot har er af fire ugers varighed, og at dette skrift er det første jeg gør mig siden starten, og jeg vil derfor bede om, at I bærer over med tekstens ufuldstændighed. Nogen dybere analyse bliver det altså ikke, snarere nogle metodiske betragtninger.

 

‘Børn og integration’ er titlen på mit feltarbejde, som betyder at jeg hver morgen (eksklusiv weekenden) står op klokken 6.45 for klokken 8.15 at møde i 3.a på Tovshøjskolen i Århus Vest (Gellerup). Min interesse med projektet er at undersøge børns ven- og fællesskaber/fællesskabsmotivation eller som jeg udtrykker det i min problemformulering: Med udgangspunkt i en forståelse af børn som handlende og bevidste individer ønsker jeg at undersøge hvilke motivationsfaktorer, der gør sig gældende i børns etablering og opretholdelse af ven- og fællesskaber med henblik på at forstå betydningen af etnisk differentiering i børns samvær. Tesen er at børn ikke bare er “sammen”. Når børn er sammen, er de sammen om noget, som har individuel og fælles relevant betydning. Gennem deres interaktion med andre børn skaber børn således betydning og mening i deres hverdag. Kernen i mit projekt drejer sig om at forstå værdien af børns sociale engagement, det vil sige finde ud af, hvad der i børns øjne gør sociale fællesskaber attraktive eller uattraktive. Ved at studere børnenes praksis, som den udspiller sig i skolesammenhæng, ønsker jeg at få forståelse for de sociale mekanikker, som er udslagsgivende for børns samvær med jævnaldrende.

 

Sådan lyder projekteformuleringen, og nu står jeg der så blandt atten vilde indfødte og ikke-indfødte 9-11 årige børn og nogle lærere. Bortset fra det urimeligt tidlige starttidspunkt om morgenen, ja så har det indtil nu været en overvejende positiv oplevelse at være feltarbejder i 3.a. Stor nysgerrighed og velvilje møder jeg alle vegne, fra børn såvel som voksne.

 

Hvad angår metode, vil jeg i projektet gøre brug af deltagerobservation, interviews (løst- og semistrukturerede), netværksanalyse (til at klarlægge strukturen i venskabsrelationer). Som inspirations- og støttekilde i interviewsene vil jeg desuden bede hvert barn i klassen om at tage fotos - hvert barn vil få udleveret et éngangskamera - af de ting der optager dem en given skoledag – fotos som jeg så fremkalder og bruger i interviewene.

Men indtil nu har jeg altså kun gjort brug af deltagerobservation, med den begrundelse at jeg har villet lære børn og lærere at kende før jeg (efter vinterferien) tager fat på at interviewe dem. Jeg regner med at interviewe hvert barn i klassen to til tre gange og de to klasselærere hver én gang.

 

Den største udfordring indtil videre synes jeg har været at tilpasse mig. Der er nemlig mange hensyn at tage og mange forventninger at leve op til, når man som etnograf sætter sig på skolebænken i en tredje klasse.

Børn elsker voksenkontakt, og at få en voksen som mig som klassekammerat vækker stor begejstring. At have min opmærksomhed betyder meget for børnene, og der kan derfor nærmest opstå tumultagtige scener, når børnene kæmper om at holde mig i hånden eller lege med mig i frikvarteret, til gymnastik eller til svømning. Jeg skriver ikke dette for at fremhæve min popularitet, men for at gøre opmærksom på de reaktioner som min person afføder, og som jeg nødvendigvis må forholde mig til og handle ud fra. Hvis jeg vil bevare en hvis neutralitet (hvad jeg ønsker) og ikke afskære mig selv fra vigtig viden, er det nødvendigt at være mig min kommunikation og placering bevidst. Dette gælder ikke blot i forhold til enkeltpersoner, men også når det for eksempel gælder forholdet mellem kønnene. ”Miguel du skal ikke lege med pigerne men med drengene” er en ofte hørt frase. Og selvom den kan lyde nok så uskyldigt, så er den værd at tage alvorlig, da det for børnenes opfattelse af mig betyder en hel del med hvem jeg socialiserer.

 

Et andet vigtigt hensyn at tage har at gøre med klassens lærere. At sidde som observerende notetager og voksen og følge en lærers undervisning har jeg oplevet kan føre til spændte situationer. Sådanne situationer kan opstå når undervisningssituationen er spændt, det vil sige når læren ikke på normalvis kan kommunikere med børnene men bliver nødt til for eksempel at råbe højt. Det kan være svært at forklare spændingens (lærer og jeg imellem) opståen, men som jeg ser det, handler det for lærens vedkommende selvfølgelig om ubehaget ved at blive udstillet i en ukontrollerbar situation og for mig om ubehaget ved at være tilskuer til en anden persons manglende situationskontrol. Flere gange har jeg efter timen oplevet lærere udtrykke sig om ubehaget ved dette. For at undgå at sådanne spændinger skal blive permanente imellem os har vi derfor aftalt, altid efter sådanne episoder at tage en snak, for på denne måde at løse op.

 

På besøg

Den velkendte etnografiske problematik omkring etnografen som en hverken-eller person; outsider and insider at same time; betwixt and between stifter også jeg bekendskab med.  Det er jo ikke hver dag 3.a på Tovshøjskolen får besøg af en etnografistuderende, som slår sig ned over længere tid. Spørgsmålet som alle ønsker svar på (elever som lærere) er: Hvem er denne mand? Og ja hvis bare svaret var lige så enkelt som spørgsmålet, ja så var vi både sparet for betwixt og between, men nej så enkelt er det ikke og af flere grunde. For det første har det at gøre med etnografiens ukendte ansigt: Etnografi hvad er det for noget? Folk ved ikke hvad de kan forvente af en sådan svær-definerbar-starut som mig. Det ville være meget nemmere hvis jeg var praktikant, for det ved både elever som lærere hvad er, og på trods af mine højlydte protester ender det flere gange med at jeg navngives praktikant. Og mærkeligt er det jo ikke, for nemmere er det jo at forholde sig til een man ved hvad er og nogenlunde ved hvad man kan forvente af.

En smule kunstig kan rollen som forsker vel også siges at være, i hvert fald i min situation, hvor jeg på én gang optræder som voksen og samtidig som tredjeklasseselev, hvilket hverken i mine, lærernes eller børnenes øjne helt harmonerer. På trods af at jeg gentagne gange gør børnene opmærksomme på, at jeg ikke er hverken lærer eller praktikant men elev, nemlig deres elev, ja så illustrerer følgende sekvens at ikke alle børn accepterer mine forklaringer, men har deres egne:

I gymnastikomklædningsrummet spørger en dreng fra parallelklassen interesseret men skeptisk Samet om jeg er elev i 3.a.

Hovedrystende svarer Samet: ’Nej han er bare på besøg’.

 

Ja jeg kunne selvfølgelig skrive meget mere, men ikke i denne ombæring. Kommentarer modtages gerne: Romeros@hotmail.com Farvel og tak for denne gang.

 

Miguel

 

Tilbage til toppen af Det Lette

 

Netop hjemvendt fra Cuba                                                                          09.03.2001

Af Thea Skaanes                                                                                                

 

 (denne tekst kan også læses i ”Moseavisens” nummer om feltarbejde)

 

Det er koldt, islaget dækker parkeringspladsen, og luftens tørre kulde mærkes uvant hele vejen ned gennem luftrøret til lungerne, uvant frisk og uvant let. Tidsforskellen og den tidslomme, jeg lige er kommet ud af - eller jetlag, som man som post/sen-moderne menneske bør kalde det - sætter hele hjemkomsten i et uvirkeligt, drømmeagtigt skær. 'Jeg er kommet hjem fra feltarbejdet', når jeg at tænke,'har jeg nu de informationer, jeg kommer til at få brug for til feltrapporten' og 'det var så mit feltarbejde!', dette store forkromede etnografens trade mark. Og ja, det er stort, men forkromet, nej. Det er tvunget ind i realiteten om, at man er kun en flygtig gæst, en interesseret, polemiserende, reflekterende gæst, der graver mere eller mindre sporadisk efter svar på mere eller mindre veldefinerede spørgsmål. Der er lig i lasten, nogle hændelser, man havde ønsket var hændt på tidspunkter med mere åndeligt og energimæssigt overskud, så 'feltarbejdets elegance' kunne have været en mere plausibel frem for komisk sammensætning af ord. Feltarbejdet er beskidt, rodet, personligt rystende og helt utroligt fantastisk. Det er denne metode, hvor man fungerer som sit eget måleinstrument: sit eget barometer - hvor hårdt er trykket nu? -, termometer - hvor tæt er vi, hvor varmt er vores forhold? -, højdemåler - på hvilket niveau taler vi nu? -, kort - hvad betyder de små symboler, der er rundt omkring, hvordan ser abstraktionerne ud i en sammenhæng, og hvor går hovedforbindelserne mellem hovedpunkterne? og, endelig, GPS - hvor kommer vi fra, hvor er vi på vej hen, og hvor f..er jeg lige nu?!!?! Forvirringen og tvivl om ens egne fortolkninger er nære rejsekammerater efter, man så længe har forsøgt sig med gyro-teknologien i en alt andet end forudsigelig og målbar verden. Og det er jo fantastisk! Intet mindre. Det fantastiske og yderst tilfredsstillende er, når man mærker, hvordan tingene falder på plads, niveauerne af betydning bliver mere fortrolige og den sociale kompetence øges.  Nå, så langt så godt. Halleluja for feltarbejdet!

Hvad er det så, jeg har lavet de sidste 6 måneder på dette fantastiske feltarbejde?

Jeg har været på Cuba for at undersøge Comités de Defensa de la Revolución (CDR), som er en masseorganisation i allerbogstaveligste forstand. Hver eneste stump gade, indhegnet af to krydsende gader, danner en CDR, der hver vælger en præsident, sekretær, kasserer og koordinatorer indenfor forskellige områder: overvågning, sundhed, militær, uddannelse, ideologisk arbejde, og indsamling af forskellige materialer som glas, papir og plastik. På den måde er hele Cuba organiseret eftersom det er på basis af bolig, organiseringen foregår. De aspekter, jeg har fokuseret på i forbindelse med denne organisation har været overvågningsfunktionen, det ideologiske arbejde og hele idéen om offentlig/privat og, her konkret, naboskab. De niveauer, eller skaleringer, om man vil, som jeg har cirkuleret rundt i, har været fra det konkrete naboskab, hverdagen, hvordan folk i hverdagen ikke mærker så meget til CDR, over det præventive, allestedsnærværende, frygtindgydende aspekt i CDR's virke, der ligger som et dybere tæppe under hverdagslivet, over til de overordnede makroprocesser, der på ideologisk, politisk og historisk plan skal inddrages som kontekst og forståelsesramme for bevæggrunde og virke. Som en kort uddybning af CDR's funktion og arbejdsområde, vil jeg nævne, at de blandt andet har en overvågningsturnus, ganske konkret, at en person i aften-, natte- og morgentimerne skal overvåge gaden, notere, hvem der ses med hvem, hvor tit, og hvornår folk går og kommer, er de i festtøj, etc. Alt skal bemærkes og intet kan holdes skjult. Præsidentens embede er ligeledes indenfor informationssfæren at være kontaktperson for evt. arbejdsgivere, der søger information om en person, der er påtænkt ansat. Herved får de informationer om personens engagement i CDR, præsidentens karakteristik af vedkommende (en kvalitativ bedømmelse), informationer om personens familierelationer og personlige historie. Andre knapt så Foucault/'1984' tankegenerende funktioner er koordination af vaccinationer og cytologiske undersøgelser, lektielæsning med børnene, fejring af martyr-dage og andre festdage, holde øje med bygningernes tilstand og organ for mediering af utilfredshed med frugt- og grøntmarkedet, lægens service eller andre lokale (praktiske) problemer. Der, hvor CDR er mest imponerende og fascinerende som organisation, og stikker væsentligst ud fra andre organisationer, er som informationskanal og mobiliseringsorgan, eftersom at en besked kan komme fra centralt hold ud til hver flække på Cuba (der vel at mærke er plaget af en slående mangel indenfor kommunikationsmuligheder telefonisk, med post for slet ikke at tale om IT-mæssigt) på ganske, ganske kort tid, herved er der muligheder for at informere om epidemifare, kalde til demonstrationer, eller andre temaer på en yderst effektiv og ensartet måde. Jeg kan endnu ikke komme med en samlet analyse og en sammenhængende fremstilling af resultater og fortolkninger, da mine data endnu er dryppende nye, men nogle af de temaer, jeg vil komme ind på i min senere analyse vil være den cubanske socialisme som et andet paradigme, der bygger på helt andre præmisser end dem, de fleste civilsamfundsteoretikere, organisationsteroretikere, policy-teoretikere og, generelt, den vestlige antropologiske tænkning, inklusiv den af Moesgaard lagte linie, hvorved jeg implicit vil sætte fokus på de grundlæggende værdisætninger, der ligger i fagets og i den cubanske manifestation. Herved ligger der ikke en fuldstændig fornægtelse af anvendeligheden af teoretikere som Foucault, Cohen & Arato, eller Shore & Wright i forhold til den cubanske case, men en forsigtighed i forhold til deres præmisser, der ikke er kompatible med de præmisser, der kanoniseres i det cubanske samfund.
Dette er blot en lille, kort punktopstilling af, hvilke temaer, jeg har beskæftiget mig med på mit feltarbejde fra september til marts. Det er således lige afsluttet og en mere sammenhængende udlægning vil kunne læses senere på:
www.oocities.org/udeifelten.
Er der nogle kommentarer eller spørgsmål, kan I maile mig på
Thea1@sol.dk.

 

Tilbage til toppen af Det Lette

 

New Perspectives on 21st Century Conferences?                                                    

(This article was written for the Hungarian newsletter INFINIT, an online publication by the Information Society and Trend Research Institute in Budapest.)

 

A scientific conference sponsored by a private company is always risky business and especially when the theme has to do with Information and communication technology. This joining of arms between university professors and private corporations all too often results in an indefinable mixture of campaigning, product presentations and well-known theories delivered by the most popular researchers in the field. All very well suited to shed a good light on the sponsor and function as professional fair at the same time but a rather poor investment for researchers and intellectuals who have found their way to the venue.

 

The conference titled ”New Perspectives on 21st century Communication” given last weekend was a happier story, however. Though sponsored by Westel it was organised by the Institute for Philosophical Research of the Hungarian Academy of Sciences and it was held in the beautiful building of the Hungarian Academy of Sciences where the ceilings are high enough to allow for great thoughts to be explored.

The compulsory talks and presentations by the involved parties’ directors were kept at a minimum and then the stage was left to the invited researchers and professors who presented their thoughts, theories and cutting-edge research in different areas related to mobile communication in its broadest sense.

Influenced by the very visible sponsorship and the lack of any precise description of the background and goals for the conference, there seemed to be some uncertainty among the participants about the exact theme; what exactly we were supposed to talk about; whether this was merely about mobile telephony or technologically mediated communication overall; and not least why Westel had donated this conference at all when there would not be any presentations of their newest products.

The big questions that somehow did unite the presentations were how we are affected by communication technology; how people use it; and how it is shaping our everyday lives and our understanding of the world.

Some of the papers presented focused on specific effects of ICT use, for example on language or on learning patterns and abilities of youngsters. Some were far more abstract and philosophical discussing, for example, concepts such as ’mediated presence’, ’virtual distance’ or the possible effects of increased mobile pictorial communication on human communication and use of pictorial representations rather than words. Finally, some approached the theme from a slightly different perspective, departing from general research about social patterns and then relating this to the possibilities and restrains given by technology. Thus, Robin Dunbar from University of Liverpool presented findings on humans’ limited cognitive capacities to keep personal relations, thereby reminding us that, whereas technology may provide endless possibilities to build and keep relationships to other people, human beings are not necessarily able or fitted to take full advantage of them. Considerations about trust were introduced very early on the first day and this remained an important theme throughout the conference, reflecting one of the most characteristic problems regarding ICT user habits in Hungary today. The implicit message being, of course, that if users do not feel systems are secure and their privacy protected then developments within, for example, e-commerce and e-government face serious problems.

 

Though all presentations were given in English, clearly, this was a Hungarian rather than an international setting and except for the invited lecturers there were not many participants from abroad. Indeed, there were not many participants at all, even though this conference – unlike most academic conferences – could be attended at no charge. One could suspect that the relatively low attendance is one unfortunate result of the marriage between a university and a private company: that it was very uncertain whom this event was directed at and for what purpose. It just so happened, that this conference had high professional standards and could have served more effectively as a networking and knowledge exchange opportunity for people working in the field.

 

University students of all nationalities residing in Budapest definitely missed out on an excellent opportunity, not only to hear a few very good presenters and get acquainted with a lot of interesting research results, but also to get a peep into the Hungarian academic community that can be difficult to enter without any knowledge of the Hungarian language. Hungarian academics from a host of disciplines could have benefited from the international contacts and the inspiring presentations alike. It is difficult to say why few people took advantage of this opportunity; maybe it was not well advertised; maybe it was only intended for a small circle of experts; or maybe academics cannot imagine a privately sponsored conference to be professionally tenable.

 

While it seemed too good to be true that a private company would finance a high-level academic conference, which is not really of much use to them (of course this kind of knowledge is quite useful for a phone company, but in another form), this is actually what we witnessed. If this should be taken as a trend of the times, it is indeed a positive one. However, I choose to quote one of the presenters commenting on the same theme with the following sentence: ”I don’t believe in getting things for free” and I do not believe we are likely to see many of such fully sponsored, high-quality academic conferences in the future.

 

Mimi Larsson (mimi.larsson@ittk.hu)

 

Tilbage til toppen af Det Lette

 

Tag på konference og få inspiration!                                                                          

Bearbejdning af fortiden i det tidligere Stasi-hovedkvarter i Berlin.

Dette er ment både som information til dem, der interesserer sig for Central og Østeuropa og/eller Oral History, og som en opfordring til dem, som endnu ikke har overvejet muligheden, at orientere sig om hvilke tilbud der eksisterer rundt omkring i Europa (Verden..), hvad end det er seminarer,
kurser eller enkle konferencer.der er meget at hente i at bevæge sig uden for IA!

Jeg er lige kommet tilbage til København fra en tre dages konference i Berlin med titlen: The Presence of the Past. Transformation and Dealing with the Past in Eastern and Central Europe. Konferencen fandt sted midt på Museumsinsel i det tidligere hovedkvarter for Staatssicherheitsdienst (også kaldet Stasi). Den blev finansieret og organiseret af: 1) Institut für Geschichte und Biographie der Fernuniversität Hagen som tysk repræsentant for "The International Oral History Association"
2) Stiftung für Aufarbeitung der SED-Diktatur som kan oversættes til Stiftelsen for bearbejdningen af SED-diktaturet (SED= det socialistiske enhedsparti i det tidligere DDR) og 3) Die Bundeszentrale für politische Bildung. Forbundscentret for politisk læren/uddannelse (ad hoc oversættelse!).


I september 2001 modtog jeg en mail fra ETNOGRAFEN (
etnografen@infosite.dk) med oplysninger om emner, sted og tid for konferencen og fik derpå lov til at deltage uden paper. De der fremlagde et paper fik rejse og ophold betalt, mens vi andre kunne nyde rigeligt med mad (selvfølgelig også pindemadder!) og en tur i en tysk bunker som eneste sociale arrangement. Deltagergebyret
for konferencen var sølle 10 Euro for studerende, 15 Euro for alle andre.
Hovedformålet med konferencen var at sammenligne transformationsprocesser i de forskellige central og østeuropæiske lande med særlig fokus på individuel og social hukommelse. IA har forresten selv lige været vært for en lignende succesfuld (dog mere hyggelig) konference: New Social and Cultural Divisions in Central and Eastern Europe (20.-22. april 2002).
Jeg har selv lige lavet feltarbejde i en provinsby i det tidligere Østtyskland (sept. 01-feb.02). For tiden prøver jeg at stykke en problemstilling sammen vdr. to generationer østtyskeres oplevelser af
forandringerne, og så det derfor som en genial mulighed for at få inspiration og eventuelt kontakter til andre der arbejder indenfor samme tema og region.
Konferencen var tværfaglig med både historikere, journalister, antropologer og politiske aktivister mm. Særligt spændende var den følelsesladede introduktionsdebat, der præsenterede to yderpunkter i holdninger til håndtering af fortiden. Joachim Gauck (tilsynsførende for Stasi-arkiverne)
var fortaler for en forbryder-offer diskurs med vægt på afstraffelse af fortidens forbrydere og kompensation til ofrene for DDR-diktaturet.
Politologen, Thomas Krüger, der selv var med til at storme Stasi-hovedkvarteret d. 15. jan. 1990, var til gengæld interesseret i en mere differentieret tilgang til fortiden og dens betydning for nutiden. Han
mente, at netop den form for erindringsarbejde som Gauck stod for var en del af problemet i det nuværende Tyskland. "Denne erindringskultur skal ikke kun gøre ondt! Der var andet end blot ofre og forbrydere i DDR, vi må derfor se på hverdagslivets mangfoldighed"(T. Krüger).

Herefter fulgte således to dages spændende foredrag som på meget forskellig vis tog stilling til ovennævnte debat, fordelt ind under hoved-emnerne: '(Livs) Historier', 'Gamle og nye eliter', 'At huske og mindes', 'Forandringer i hverdagslivet' samt 'Biografiske og politiske vendepunkter'.
Forhåbentlig vil de forskellige foredrag blive publiceret på nettet (se
http://www.fernuni-hagen.de for mere info) så man kan få adgang til tekster med titler som: What national memory buries: Amnesias of the Ex-Yugoslav space af Ana Devic , Does the younger generation in Russia only choose Pepsi? How young people deal with the Soviet history af Irina Scherbakowa (Rusland), The Birth of New Elites. Phenomen of the so-called "stolen revolution" (an oral history project) af Miroslav Vanek (Tjekkiet).
Konferencen sluttede med en ligeledes hed fællesdiskussion med udgangspunkt i det temmelig pessimistiske spørgsmål: "Hvilke er de sværeste belastninger fra de tidligere regimer som vi har at kæmpe med nu?". Daniela Kulova fra Sofia Universitet, Bulgarien, mente, med tilslutning fra flere
paneldeltagere, at det måtte være et spørgsmål om mentalitet, at "we ourselves are the most difficult legacy!", mens Laurent McFalls (politolog fra Montréal Universitet, Canada) tog rollen som provokatør med sin udtalelse "History is bunk!". De østtyskerne var ifølge ham allerede landet i fremtiden og man burde derfor ikke konstant bruge historien som årsagsforklaring! "Børnene bærer da ikke for altid forældrenes byrde!" (McFalls). Svært at sluge specielt for tyskere som næsten har en "neurotisk
fokusering på fortidstemaer som følge af fortrængningsneuroser" her refererede J.Gauck specifikt til Anden Verdenskrig og DDR regimet. Diskussionen fortsatte to timer, men min fortælling slutter her. Så...tag ud! Dette gælder ikke bare de, der har lavet feltarbejde, men også jer, der mangler ideer til gode projekter.

Mette Wang, 10. semester, Institut for Antropologi, KU.

 

Tilbage til toppen af Det Lette

 

Debataften om “Fagets Kerne”                                                                                   

Tirsdag d.27. november 2001 var der indkaldt til debataften om fagets kerne på institut for antropologi i København. Baggrunden for at tage denne debat netop nu forklares blandt andet med, at instituttet har modtaget en ministeriel henvendelse, hvori der ønskes en beskrivelse af fagets kerne.  Således står det fra starten klart, at dette ikke udelukkende handler om en overdreven trang til selvoptaget navlepilleri, men at der ligger ganske pragmatiske overvejelser til grund for aftenens forsøg på at definere vores egen identitet.

Der var et imponerende fremmøde; auditoriet var fyldt til randen, og selvom der ikke er tale om et stort auditorium, var det glædeligt, at så mange havde sat aftenen af til at sætte (eller få) styr på den antropologiske identitet. Her var naturligvis flest studerende, men også mange undervisere og andre ”praktiserende” antropologer. En lille delegation (herunder undertegnede) var ankommet fra Århus, for at kunne bringe konklusionerne videre til instituttet på Moesgaard.

Det veloplagte panel afspejlede overvægten af kvinder på studiet. De mest kendte panelister var vel nok Kirsten Hastrup og Inger Sjørslev, men også Finn Sivert Nielsen (lektor) Katrine Nørgaard (PhD) og Anita Ulrich (stud.) lagde deres bud på antropologisk identitet ud for tilhørerne, som gav igen i øjenhøjde.

Det var ikke skarpe uenigheder der kom til udtryk i aftenens udlægninger af ”kernen” (selvom selve metaforen for den faglige identitet kom under luppen og endte med at udvikle sig til et stort, sundt kernebrød). Dette virker måske paradoksalt, hvis man forestiller sig, at alle til daglig forklarer faget på hver deres måde, uden at der findes en fælles definition, vi mener kan bruges. Måske afspejler det blot, at ingen af os er særlig sikre på, hvad faget egentlig er – sådan helt inde i kernen. Vi kan også se det som udtryk for nogle af fagets karakteristika, der blev nævnt flere gange: Villigheden til at overgive os til dem vi studerer, leve os ind i deres liv, deltage og lade de således erhvervede kundskaber udgøre den viden der, sætter os i stand til at være kritiske. På samme måde virkede deltagerne villige til at følge med de forskellige bud og lade dem indlejre sig.

I ovenstående runder jeg mindst tre af de nøglebegreber, deltagerne var inde på. Der blev talt om risikovillighed, som en beskrivelse af, hvordan antropologen kaster sig ud i felten og udsætter sig selv med hud og hård og sindets velbefindende som indsats. At lade selve studiet foregå på de sociale præmisser, der gælder i netop den sammenhæng man er interesseret i, at træde ind som en del af socialiteten, føle det på egen krop i en grad og på en måde, som er helt enestående for antropologien, og som tillader nogle ganske unikke studier. Dernæst taltes der om antropologien som forgangsfag – for hele samfundet – i det, at viden og kunnen her er en og samme ting. Viden er kompetence der udvikler sig, det kræver mere end blot informationer og mere end blot deltagelse. Endelig taltes der meget om fagets kritiske potentiale, som dels hænger sammen med den generalistiske tilgang, der gør os bedre rustet til at kritisere tidens tendenser og komme med alternativer.

For at sætte tingene på spidsen ville en tilhører vide, hvad der er god og hvad der er dårlig antropologi. Et svar fokuserede på en ambition om ikke at lave løsrevne analyser eller fremstillinger af isolerede socialiteter, men netop forklare hvordan denne socialitet er opstået og udvikler sig. En anden deltager lagde i samme stil vægt på antropologien som en holistisk videnskab, som i overensstemmelse med sin faglige tradition må tage hele samfundet med i studierne, fremfor udelukkende at beskæftige sig med enkelte områder.  Der blev også talt om et særligt ”etnografisk blik”, der blandt andet blev beskrevet som en evne til at identificere de banaliteter, som har den store betydning.

Der var slående bred enighed om antropologiens moralske og politiske budskab, et fagligt ansvar, der betyder, at vi har pligt til at bruge vores viden(/kunnen). Det forblev til gengæld temmelig uklart hvordan dette krav skal opfyldes. Samtidig har vi et ansvar i forhold til faget, fordi den, som bedriver ”dårlig” antropologi, sætter andre antropologer i et dårligt lys og dermed skader disciplinen.

Der blev skabt mange metaforer for den antropologiske identitet, fagets kerne kunne være et løg, eller det blev til et træ, som jo har kernen overalt i sig og bare vokser og vokser. Susan Whyte, der opsummerede diskussion, rundede aftenen af ved at beskrive Københavns institut for antropologi som et bageri, hvor der bages kernebrød, med masser af store kerner i. Hun bragte begrebet ”anthro-power” på banen som et udtryk for alle de kvaliteter vi netop havde bekræftet hinanden i og mindede dernæst om den ydmyghed, som den gode antropolog også må have.

Fra en ydmyg deltager skal hermed lyde et tak til aftenens arrangører og værter!

 

Mimi Larsson.

 

 

Tilbage til toppen af Det Lette

 

“Grænser for Antropologi?”                                                                                         

Seminaret ”Grænser for Antropologi?” var arrangeret af Sammenslutningen af studerende på antropologi og etnografi i København, Århus og Lund (SKÅL), som hvert år arrangerer et fælles seminar skiftevis i Århus og København. I år var også etnologi i København og antropologi i Oslo inviteret med og vi kunne således byde velkommen til hele fem norske studerende.

Fem foredragsholdere var inviteret til at fortælle om deres syn på antropologiens grænser og især var de udvalgt med tanke på deres egne mere eller mindre alternative og banebrydende anvendelse af faget. Karen Schousboe repræsenterede etnologien, som ved denne lejlighed af alle sås som så nært beslægtet, at der ikke blev diskuteret forskelle og ligheder på de to.

I det hele taget var alle deltagere fantastisk enige i det meste, og det virkede nærmest umuligt at fremprovokere den mindste lille uoverensstemmelse mellem de fremmødte. Der var en klar tendens til, at både foredragsholdere og tilhørere førte hinandens argumenter videre og udviklede dem eller bragte dem ind i andre sammenhænge. På denne måde var det et meget opklarende seminar af den fagligt navlepillende slags, som titlen jo klart indbyder til og mange relevante diskussionsemner blev da tydeligt optegnet. Af ubestemmelige årsager kom meget af diskussionen til at handle om etik. Både etik i feltarbejdet og etik i valget af arbejdsopgaver, men også etik helt generelt. Dette betragtedes af nogle foredragsholdere som et symptom af tiden, hvor der alt for ofte tales om etik, men det viste sig i høj grad også at være et symptom af de tilstedeværendes bevæggrunde for at studere antropologi. Dette vender jeg tilbage til.

I et forsøg på at præsentere seminarets resultat skrives dette sammendrag særligt i forhold til seminarets titel ”Grænser for Antropologi?”. Spørgsmålstegnet i titlen skal der lægges mærke til, idet der ikke bare ønskes en definition af grænser, men også en overvejelse af, hvorvidt der overhovedet er nogle grænser. Det var i høj grad dette spektrum fra Ingen Grænser til Hvilke Grænser som dominerede diskussionen på dette område. Generelt var der enighed om, at antropologiens anvendelsesområder er grænseløse. Martijn van Beek pointerede, at hele forestillingen om faget som en afgrænset identitet (også for udøveren) er noget meget dansk og han opfordrede de studerende til ikke at få styr på faget, men bare vide hvad de selv vil med deres liv og deres uddannelse. Kernen i faget kan vi ikke diskutere, sagde han, idet vi jo netop lærer, at ting ikke har en kerne. I stedet bør vi fokusere mere på hvad der er god og dårlig forskning. I denne sammenhæng mente alle, at det er vigtigt at bevare grundforskningen indenfor antropologien, fordi det er her teoriudviklingen vedligeholdes. Her fremkom en smule uenighed omkring, hvad der så er god og dårlig forskning. Især drejede diskussionen sig om forskellen på ”9-17”-  eller ”pop”- antropologi og det lange feltarbejde. Martijn van Beek mente fuldtidsfeltarbejdet som strækker sig over lang tid er en forudsætning (men ikke en garanti) for god antropologisk forskning mens Peter Sig Kristensen påpegede, at nogle studieobjekter kun kan studeres fra 9 til 17. Der blev besvaret mange sagte og usagte spørgsmål om, hvorvidt konsulentarbejde for det private erhvervsliv er godt nok, om antropologer kan stå inde for det og om det eventuelt er at misbruge antropologien. Det blev slået fast, at antropologer bør og kan lave alt muligt. Der er et voksende arbejdsmarked, hvor man har fået øjnene op for antropologers kvaliteter og det skal vi kaste os ud på. Karen Lisa G. Salamon talte om at anvende antropologien indenfor management og påpegede, at faget f.eks. også skal studere management og ledelse, ikke alene fordi man her anvender kulturbegrebet og kulturanalyse, men især fordi dets anvendelse skaber reelle ændringer i folks liv. Således kan vi ikke blot tilsidesætte folk, som beskæftiger sig med f.eks. organisationsantropologi som ”pop”- antropologer og det bør heller ikke kun være anvendt antropologi men også grundforskning som foregår på feltet. For en ordens skyld må det tilføjes at deltagerne ikke så absolutte skel mellem anvendt antropologi og grundforskning.

Frygten for at ”yde vold på faget” er unødig, men man skal hver gang gøre sig klart, hvad det er for en opgave man står overfor og hvor meget man kan lægge i den. Således skabtes ingen illusioner om at vi kan erstatte spørgeskemaundersøgelser med langvarige feltarbejder, men man kan gå til enhver opgave med samme omfattende tilgangsvinkel som ved et feltarbejde.

Ikke alene kan antropologer beskæftige sig med alt mellem himmel og jord, men faget kan også rumme det hele. Der blev lagt vægt på, at det er bredden i antropologien, som er afgørende og flere gange blev det nævnt, at antropologer kan bidrage med en mere kompleks og holistisk tilgang end mange andre faggrupper. Alligevel drager antropologer grænser, men det drejer sig i højere grad om, at det enkelte individ alene tager stilling, og grænserne har ikke umiddelbart så meget med faget at gøre som med personen. Der var flere eksempler på at foredragsholderne selv havde sagt nej til opgaver og tilbud, fordi de ikke ønskede at blive brugt i politisk sammenhæng eller fordi det faglige grundlag efter deres mening ikke var i orden. Der var kun én klar udmelding på noget antropologi ikke dur til: At tage stilling til rigtigt og forkert. I selve faget ligger denne begrænsning, idet det i høj grad må defineres som kulturrelativistisk i sig selv og derfor er det igen individets ansvar at tage stilling til, hvad der er godt og ondt. Denne stillingtagen mente især én foredragsholder var en nødvendighed og dette ledte til den hedeste diskussion i salen, idet andre deltagere hældte til den opfattelse at fagets ubegrænsethed netop ligger i den åbenhed og uforbeholdenhed, som gør det muligt at studere kulturer vi måske ikke i udgangspunktet bifalder eller forstår. Denne del af diskussionen faldt desværre fra hinanden og spørgsmålet, om vi kan og bør studere uaccepterede kulturer og grupper eller vi er begrænset af vores egne sympatier, forblev uforløst.

Videre kom vi dog med baggrunden for stillingtagen og måske med det intime forhold mange deltagere havde til etik. Der var en forbløffende bred enighed om, at påbegyndelsen af antropologistudiet ofte var inspireret af observationen af social ulighed i verden. Der er noget om, at antropologer gerne vil redde verden. Peter Sig talte endda om, hvorfor der mon ikke findes et ”Antropologer uden Grænser”, når nu læger har sådant et korps. Er vores fag ikke også et kald? Har vi ikke også en moralsk pligt til at anvende vores viden i en kamp mod reduktionisme og arbejde organiseret uden om politik? I hvert fald blev der talt meget om ansvar. Især ansvaret overfor de studerede samfund og individer, hvilket på sin vis gled over i et argument for anvendt antropologi. Nils-Finn Munch-Petersen, som arbejder med turisme-planlægning mente f.eks. at ”hvis der ikke var folk med en social kompetence med til at organisere turisme, så ville det se endnu værre ud end det gør i dag”. Han lagde også vægt på, at antropologers force i høj grad består i evnen – eller i hvert fald viljen – til at kommunikere.

De grænser som blev identificeret handlede mere om de grænser andre sætter for antropologen. Hvorvidt man er ansat af et universitet, en erhvervsvirksomhed eller en NGO (og hvilken) har i foredragsholdernes erfaring stor betydning for hvilke grænser og hvilke mål der sættes for det antropologiske arbejde. Derfor er det også forskellige resultater og forskellige anvendelsesmuligheder der skabes indenfor de forskellige rammer. Den enkelte person skal derimod selv sætte sine egne grænser for, hvad han eller hun vil være med til.

 

Mimi Larsson.

 

Tilbage til toppen af Det Lette

 

Baggrunden for ”ude i felten”                                                                                         

At lave sit feltarbejde er sjovt, udfordrende og spændende. De fleste ser frem til i flere år mens de  tærsker sig igennem teori og i hundredvis af empiriske beskrivelser fra nær og fjern. Når tiden endelig oprinder og man skal ud og afprøve sine evner som dataindsamlingsapparat, så er det helt fantastisk. Feltarbejdet gør hele faget levende, så man aldrig fortryder at man valgte det.

Men feltarbejdet er ofte også en meget ensom affære. Alene ude i felten er man alt for tit i tvivl om der er nogen mening med det man laver, om ens observationer er interessante i en bredere sammenhæng, om ens prøvende konklusioner overhovedet holder. Hvem skal man dele alt det med, som man nu sidder midt i og i lang tid før har forberedt sig på med fine analytiske modeller opstillet klar til brug… Jeg oplevede selv denne totalt utilfredsstillende tilstand af ”nå”, fordi der ikke var en eneste fagfælle i nærheden til at høre mig fortælle om mine spændende opdagelser eller eventuelt stille spørgsmålstegn ved mine færdigbroderede billeder af den virkelighed jeg skulle studere. Jeg manglede fagligt modspil – eller medspil. Den eneste måde jeg kunne kompensere for denne felt-isolation på var ved at skrive desperate emails til alle mulige fagfæller overalt i verden og vente på at nogen skrev tilbage. Heldigvis virkede det nogle gange og emails kom på denne måde til at være min frelsende engel.

Efter man kommer hjem fra feltarbejde bruger mange oceaner af tid på at brygge en feltrapport sammen og eventuelt bruger man også resultaterne i sit speciale. Det er jo fedt at bruge det hele til noget, når man nu har brugt så meget energi på det og i hvert fald selv synes, at det er mægtig spændende! Desværre er det oftest skræmmende få mennesker der nogensinde får glæde af ens materiale, når det endelig foreligger – det er der mange årsager til, men det er efter min mening at skyde os selv i alle vores fødder, når vi ikke kender det mindste til hvad vores medstuderende (og undervisere for den sags skyld) går og laver. Det ligger til vores fag, at vi ikke kan sidde i det samme lokale og flette tæer en gang om ugen, men netop bliver spredt for alle vinde. Derfor mener jeg det er afgørende, at vi kan bevare en kontakt til vores faglige miljø på anden vis og jeg prøver hermed at udnytte Internettets lyksalige muligheder.

Denne hjemmeside er et tilbud til alle som er tilknyttet etnografi, antropologi, socialantropologi og relaterede studier (f.eks. etnologi) om at kunne dele deres materiale. Hensigten er at skabe en bedre kontakt mellem folk indenfor det samme faglige område – især er ”Ude i felten” tænkt som et sted, hvor folk med fælles faglige interesser kan finde hinanden og hvor man kan søge inspiration til sine videre studier. ”Ude i felten” er totalt åben og således kan alle i princippet få adgang til det materiale der lægges ud her. Det forventes at man på normal vis angiver kilde, hvis man anvender andre folks materiale og i øvrigt opfordrer jeg kraftigt alle til at kommentere de (især længere) tekster de måtte læse, eventuelt direkte til forfatteren eller ved at sende kommentarerne til udeifelten@yahoo.com. ”Ude i felten” fungerer kun, hvis den skærper kommunikationen og helt afgørende er det at interesserede sender deres egne ting til siden, eventuelt som resuméer. Husk at anonymisér alt og alle i teksterne! Jeg har fået mange gode reaktioner på sidens eksistens og jeg håber derfor at mange efterhånden vil tage den i brug og bidrage til den, så den kan få lov at overleve. God fornøjelse!

 

Med venlig hilsen

Mimi Larsson, Etnografi og Socialantropologi i Århus.

 

Tilbage til toppen af Det Lette