tallista
toiminta
hevoset

yhteys
muuta
Pictures by
Christiane Slawik
Historiaa :
Amaya on perustettu vuonna 2006. Mietimme että haluamme tallin jossa kasvatetaan jotain rotua/rotuja. Sitten aloimme miettiä mitkä rodut olisivat mukavia. Aluksi päätimme että alamme kasvattamaan hannovereja ja trakehnerja. Hannoverit olisivat hieman suositumpi rotu jota kasvattaisimme ja trakehnerit hieman harvinaisempi. Päädyimmekin kasvattamaan vain ja ainoastaan trakehnerja, koska halusimme yleistää kyseistä rotua. Nykyään trakehnerit ovatkin paljon tunnetumpia virtuaalimaailmassa. Emme kuitenkaan tiedä onko trakehnerejen yleistyminen meidän asiotamme vai ei, toivottavasti olemme auttaneet asiassa edes hieman :) Nimeä kun mietimme halusimme jonkun nätin, lyhyen ja ytimekkään. Jonkun joka olisi helppo lausua ja kirjoittaa. Emme halunneet nimestä suomenkielistä vaan jonkun hieman erikoisemman. Sitten ajattelimme että entä jos nimi olisikin japania? Etsiskelimme sitten mukavia nimiehdokkaita ja törmäsimme sitten tähän Amayaan. Se kuulosti todella pehmeltä ja mukavalta joten päätimme ottaa sen. Amayahan tarkoittaa yö sadetta.
Viimevuonna 2007 päätimme kesällä, että alamme kasvattamaan trakehnerejen lisäksi haflingereja.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Yleistä :
Talli on upo uusi kaikkine hienouksineen. Tontilta löydät maneesin sekä kentän ja maastot lähtevät suoraan pihastamme. Pihassamme on kaksi tallia. Isotalli ja pikkutalli. Isotalli on meidän siitos- ja kisahevosia varten ja pikkutalliin majoitamme yksityisiä. Pikkutallissamme yksityiset saavat rauhassa tehdä tallitöitään ja hommiaan ilman että me ja hevostemme hoitajat hääräämme ympärillä. Isossatallissa on 16 karsinaa ja pikkutallissa 8 karsinaa.
Tarhoja löytyy 19 ja joista neljä ovat yksityisten käytössä. Lopuista tarhoista on kolme tarhaa varattu varsoille ja emille. Silloin kun näissä varsatarhoissa ei ole missään varsoja tai hevosia käytetään niitä sairastarhoina. Kun joku hevonen on sairas se pannaan varsatarhaan eristykseen muista jotta tauti ei tartu muihin hyvä kuntoisiin hevosiin. Loput tarhat ovat jaettu meidän oreillemme ja tammoillemme. Tammat ovat jaettu neljään tarhaan niin että jokaisessa tarhassa on kaksi hevosta. Orit ovat omissa tarhoissaan jotta ei synny riitoja. Meillä on myös kaksi suurta laiduinta jonne voisimme ottaa noin 34 hevosta mutta otamme laitumille enintään vain 24 hevosta, jotta ruohoa varmasti riittää kaikille koko kesäksi.
Maastomme ovat todella laadukkaat. Reitit ovat hiekkapohjaisia, valaistuja ja mukavan leveitä. Maastojen alussa josta reitit haarautuvat on maastokartta josta voi katsoa että mitä reittejä meiltä löytyy ja mistä se lähtee. Meillä on erikseen maastoestereitit ja esteettömät reitit. Meillä on myös eräs tietty reitti (uittoreitti) joka vie suoraa uittoreitinluo. Jotkut reittimme ja luonnon polut saattavat myös johtaa uittoreitille tai mennä sen ohi jolloin voi poiketa lammella. Lampi on keinotekoisesti tehty juuri uittamista varten. Reiteistämme haaraantuu myös luonnon omia polkuja joita voi myös kulkea.
Laitumillemme otamme myös muiden hevosia kesäisin jos tilaa jää. Varsinkin tammalaitumelle jää usein tilaa joten sinne otetaan tammoja ja heidän varsojaan jotta Amayan varsat ja muut varsat saavat sosiaalisia kokemuksia. Varsallehan olisi tärkeää päästä leikkimään muiden kanssa. Yleensä otamme hevoset laitumille ilmaiseksi, paitsi joskus erityistapauksissa saatamme pyytää pientä maksua.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Iso talli :
Isossa tallissa asustaa Amayan kisa- ja siitoshevoset. Tallissa on 16 karsinaa + kaksi varsomiskarsinaa. Tällähetkellä olemme laskeneet että kymmeneen karsinaan majoitamme trakehnerit ja loput kuusi karsinaa jäävät haflingereille. Trakehnerejen ja haflingerejen määrät voivat kuitenkin vaihdella tarpeen mukaan.
Karsinoissa käytetään purua. Karsinoissa on juoma-automaatti, heinäteline sekä kaurakaukalo. Useimmissa karsinoissa on myös ikkuna. Ikkunat ovat leveitä ja ne ylettyvät monien karsinoiden puolille joten kaikki karsinat ovat hyvin valoisia.
Tallista löytyy myös kaksi pesupaikkaa, hoitajille kaappeja, kahvio, wc, pukuhuone, rehula sekä varustehuone. Kahviossa on pieni keittiönurkkaus jossa voi laittaa vaikka välipalaa tai jotain muuta mitä keittiössä tarvitsee tehdä. Kahviossa on myös sohvia, kahvipöytiä, lehtiä luettavaksi yms. siellä on myös puhelinpöytä jossa on tietenkin puhelin sekä puhelinluettelo. Pikanumeroiksi on valittu eläinlääkärin, tallin kengittäjän, tallimestarin, hevoshierojan sekä hätänumeron numerot. Muita tärkeitä numeroita on kirjoitettu myös puhelinluettelon sisäkanteen joten kaikki tarvittavat puhelinnumerot pitäisi olla lähettyvillä. Kahvion yhteydessä on myös wc. Rehulassa tietenkin säilytämme reuhut sekä talikot ja lapiot. Pukuhuone on pieni huone jossa voi vaihtaa vaatteet. Varustehuoneessa on 16 naulakkoa sekä satulatelinettä. Huoneessa on myös säilytystilaa hevosten tavaroille. Huoneessa on myös loimenkuivatusteline sekä hylly jossa on ensiapu laukku ja lääketavaroita yms. hevosille.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Pikku talli :
Pikkutalli on 8 hevosen talli, jonne majoitamme yksityisiähevosia. Karsinat ovat kaikki yhtä isoja. Tallissa on myös kaksi pesupaikkaa, varustehuone, kahvio, rehula sekä wc. Tallissa on kahvio jossa omistajat ja hevosten hoitajat voivat syödä jotain välipalaa ja pitää taukoa. Sieltä löytyy myös tie vessaan jos hätä yllättää. Siellä on myös pieni keittö nurkkaus jossa on jääkaappi ja lavuaari. Kahviosta löytää myös puhelimen, puhelinluettelon sekä ensiapulaukun. Puhelimessa on lappu josta löytää Amayan eläinlääkärin sekä kengittäjän numerot. Pikkutallissa on myös tietenkin varustehuone. Siellä on jokaiselle oma iso kaappi jossa voi säilyttä hevosten tavaroita.
Satulahuoneessa on 8 satulatelinettä sekä naulakkoa suitsille. Sieltä löydät myös loimenkuivatustelineen. Rehulassa on hevosten rehut. Siellä on yksityisille Amayan piikkiin kauraa sekä kivennäistä. Muut lisärehut pitää yksityisten ostaa itse. Rehulassa kaikki yksityiset saavat säilyttää rehujaan. Pikkutallista löytyy myös kaksi pesupaikkaa jottei niille syntyisi ruuhkaa. Hevosia ei voi laittaa käytävälle kiinni joten kengitys suoritetaan pesupaikalla. Jos hevostasi ei voi harjata/laittaa valmiiksi karsinassa voit viedä sen pesupaikalle, mutta sinun pitää ystävällisesti siirtyä takaisin karsinaan jos toinen pesupaikka on varattu ja joku on tulossa pesupaikalle pesemään hevosta.
Kaikki karsinat ovat valoisia ja isoja. Karsinoissa käytetään purua alustana. Karsinoissa on myös suolakiviteline, juoma-automaatti ja kaurakaukalo jonka voi iroittaa helposti esim. pesua varten. Jos tallista tulee vielä jotain kysymistä niin vastailemme mielellämme kysymyksiin maililla ja/tai vieraskirjassa.