Etusivu Säännöt Kalenteri Tulospalvelu Valiot Rodut
SÄÄNNÖT




Näitä sääntöjä on noudatettava VMJY'n alaisissa MEJÄ-kokeissa. Säännöt on muokattu IRL MEJÄ-sääntöjen pohjalta. Jos jotain jäi epäselväksi, laita viestiä (maili, viekku) tulemaan.

Säännöt/ohjeet kokeen järjestämiseen löytyy 'kokeet'-linkistä, valioksi (VFIN JVA) tulemisemisesta ja valionarvon hakemisesta linkistä 'valiot'.

25.06.2008 otetaan vanha sääntö takaisin käyttöön. Eli tuloksia ei tarvitse enää ilmoittaa liiton mailiin vaan liiton pitäjä katsoo tulokset suoraan sivuilta jonne ne toivotaan ilmestyvän viikon sisällä kisapäivästä

29.08.2008

Tuomaroida EI saa ennen VIP päivää, koska luokkavaihtoja voi tulla vielä viimeisenä päivänä

(VIRTUAALISTEN) METSÄSTYSKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN SÄÄNNÖT

1 § METSÄSTYSKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN TARKOITUS
Näiden kokeiden tarkoituksena on selvittää koiran kyky seurata haavoittuneen riistaeläimen jälkiä. Kokeiden järjestämis- ja tuomariohjeet täydentävät näitä sääntöjä ja niitä tulee tarkoin noudattaa.

2 § OSALLISTUMISOIKEUS JA SEN RAJOITTAMINEN
Kokeisiin saavat osallistua kaikki terveet koirat, joiden roduille on myönnetty osallistumisoikeus. Kokeisiin saa osallistua myös VFIN JVA -arvonimen saaneet koirat. He kilpailevat VOI-luokassa. Koiran nimen eteen tulee tällöin merkitä ilmoittautumisessa VFIN JVA.

Kokeeseen ei saa osallistua:
- sairas koira
- yleisen turvallisuuden vaarantava aggressiivinen tai hyökkäävä koira
- rotu, jota ei ole mainittu rotulistalla
- kantava tai kiimainen narttu

Kokeen tuomarin on tarkastettava osallistumisoikeus tulospalvelusta.

18.11.2006 >> Jos koira on saanut ensimmäisen ykköstuloksen esim. 1.3.2006 ja saa toisen ykköstuloksen 25.11.2006 pidettävästä mejäkokeesta. Ja tämän 25.11.2006 kokeen tulokset ovat tulleet jo esille 16.11.06. Jos joku järjestää mejäkokeen esim. 20.11.2006 niin tämä koira joka on saanut toisen ykköstuloksensa 25.11.06 olevasta kokeesta EI VOI osallistua VOI-luokkaan 20.11.06 olevassa kokeessa, koska ko. koiralla on vaadittu toinen ykköstulos VOI-luokkaan VASTA 25.11.06 alkaen!

3 § JÄRJESTÄMISLUVAN MYÖNTÄMINEN
VMJY myöntää järjestämisluvat. Katso linkki 'kokeet'.

4 § KOKEEN TUOMARI
Kokeen järjestäjä tuomaroi kokeen käyttämällä arvontakonetta, eli tätä. Laittamalla "smallest value" kohtaan 1 (joka siinä onkin valmiina jo eli sitä ei tarvitse muuttaa) ja "largest value" kohtaan sen määrän, kuinka monta kisailijaa on luokassa eli esim. 25 niin sen kirjoitat siihen. Sen jälkeen arvotaan sijoitus ja sen voi päättää itse, että kuinka moni koira saa 1. palkinnon jne.
Toinen vaihtoehto on, että kirjoittaa "smallest value" kohtaan numeron vaikka 6 (tarkoittaen sitä pistemäärää minkä viimeinen koira tulee saamaan, voi itse päättää.) ja "largest value" kohtaan 40. Sen jälkeen arvontakone arpoo pisteet. Huom! Jos olet laittanut esimerkiksi, että alhaisin pistemäärä on 5 ja korkein 40 ja kisaajia on 20 niin huomaathan sen, että jää "yli" niitä pisteitä!

Toinen arvontakone on tämä laitat osallistujat kohtaan jossa lukee "kirjoita osallistujat tähän" sivussa on kohta THS-pisteet laitat siihen kohtaan 50. Jos haluat niin voit laittaa myös br merkinnät valmiiksi. Painat sen jälkeen kohdasta Arvo ja kopioit sitten tulleet tulokset sivuille.

Tuomaroida EI saa ennen VIP päivää, koska luokkavaihtoja voi tulla vielä viimeisenä päivänä

5 § KOELUOKAT
Kokeissa on kaksi luokkaa, avoin luokka (AVO) ja voittajaluokka (VOI). Koira aloittaa kilpailemisen avoimessa (AVO) luokassa. Kaksi kertaa avoimen luokan ensimmäisen palkinnon saavuttanut koira siirtyy voittajaluokkaan, eikä tämän jälkeen voi kilpailla avoimessa (AVO) luokassa. Kolme voittajaluokan (VOI) tulosta oikeuttaa metsästysvalion arvoon.

Tuomari saa antaa koiralle hylätyn jos se kilpailee AVO:ssa vaikka tarvittavat tulokset olisi jo VOI-luokkaan! Mutta hylättyä ei saa antaa vaikka koira olisi valio, valioilla on oikeus kisata VOI-luokassa!

6 § KOESUORITUS

1. Koiran laukauksensieto
Koiranohjaaja vie koiran laukauksensietotestiin. Testataan kokeen alussa käyttäen vähintään 16 kaliiperista haulikkoa. Laukauksensietotestissä hylätyn koiran koe keskeytetään.

2. Jäljestäminen
Koira jäljestää 6 m:n pituisessa jälkinarussa koko matkan. Koiran poistuessa jäljeltä koiran ohjaajan on annettava koiran vapaasti työskennellä jäljen uudelleen löytämiseksi. Koira saa etsiä kadottamaansa jälkeä enintään 3 minuuttia.

Koiralla katsotaan olevan hukka, jos se poistuu jäljeltä osoittamatta halua palata sille takaisin, ja tuomari toteaa, ettei koira pysty ottamaan jälkeä uudelleen.

3. Kokeen keskeyttäminen
Jäljestämisaika on 45 minuuttia, jonka jälkeen tuomarilla on oikeus harkintansa mukaan keskeyttää koe. Koe keskeytetään, kun tuomari toteaa, ettei koiralla ole enää edellytyksiä saada palkintoa tai koiralle tuomitaan kolmas hukka. Koiran ohjaajalla on oikeus keskeyttää koesuoritus. Keskeyttämisen syy on välittömästi ilmoitettava tuomarille.

4. Kaato
Koiran tultua kaadolle on sille annettava riittävästi liikkumatilaa, jotta sen käyttäytymistä voidaan arvostella. Koiran tulee omatoimisesti osoittaa kaato.

Kaatoa raatelevaa koiraa ei palkita.

7 § KOKEEN ARVOSTELUPERUSTEET
Kokeessa käytetään laatuarvostelua pistein 0 - 50

Arvostelu
Tuomari arpoo tulokset käyttäen arvontakonetta, eli tätä. Kohtaan 'smallest value' laitetaan luku 10 (jottei pistemäärät ihan mahdottoman pieniksi tulisi), 'largest value' kohtaan laitetaan luku 50. Generate sequence'ä klikkaamalla kone arpoo pisteet. Pisteet arvotaan kerrallaan yhdelle koiralle, ylin luku on koiran pistemäärä.

Palkinnot
Ensimmäinen (1.) palkinto 40 - 50 pistettä.
Annetaan koiralle, jonka kokonaissuoritus on erinomainen.

Toinen (2.) palkinto 30 - 39 pistettä.
Annetaan koiralle, jonka kokonaissuoritus on hyvä.

Kolmas (3.) palkinto 20 - 29 pistettä.
Annetaan koiralle, jonka kokonaissuoritus on tyydyttävä.

Hylätty (0) alle 20 pistettä.

Pistemäärä tulee ilmoittaa tuloksessa. Katso mallia ensimmäisestä järjestetystä kokeesta.

8 § ERITYISMÄÄRÄYKSIÄ KOKEESTA

YLEISTÄ JÄLJESTÄ
Jäljet tehdään lumettomalle maalle ja mikäli mahdollista riistarikkaaseen maastoon siten, että tuomari koiraa häiritsemättä voi seurata sen työskentelyä. Jälkien välinen etäisyys on maastosta riippuen vähintään 200 m.

Jäljet merkitään piilomerkinnällä, avomerkintä sallitaan vain vaikeissa maastoissa.

Jälki veritetään naudan tai hirvieläimen verellä kostutetulla sienellä. Veri jaetaan tasaisesti koko jäljelle; lähtöön, makauksiin ja kaadolle pirskotetaan muutama pisara verta.

Riistaeläimenä käytetään vastatapettua tai tuoreena pakastettua ja koepäiväksi sulatettua jänistä tai kania.

9 § AVOIMEN LUOKAN (AVO) JÄLKI
- makuulta, lähdöstä ja kaadolta rikotaaan pinta n. 30 x 30 cm alueelta.
- jäljen pituus 900 - 1000 metriä
- kaksi suorakulmaista mutkaa
- kaksi haavoitetun riistaeläimen makuuupaikkkaa kulmiin (makuupaikalta rikotaan pinta n. 30cm x 30cm alueelta)
- verta 1/3 l
- jäljen ikä vähintään 12 h

10 § VOITTAJALUOKAN (VOI) JÄLKI
- makuulta, lähdöstä ja kaadolta rikotaan pinta n. 30 x 30 cm alueelta.
- jäljen pituus 1200 - 1400 metriä
- kolme suorakulmaista mutkaa, joista yhdellä veretön katkos kaavion mukaan
- neljä haavoitetun riistaeläimen makuupaikkkaa jäljen suorilla osuuksilla (makuupaikalta rikotaan pinta n. 30cm x 30cm alueelta) yksi makuupaikka / osuus
Makaus ei saa olla 50 metriä lähempänä kulmaa tai kaatoa.
- Katkos vähintään 300 m ennen kaatoa. Katkos tehdään kulmalle kulkemalla verisientä vetäen 15 m ja sen jälkeen siirtymällä sieni ylhäällä n. 2 - 5 metriä maastosta riippuen jäljen sivussa 15 m takaisinpäin ja sen jälkeen suorakulmaisesti eteenpäin n. 10m.
- verta 1/3 l
- jäljen ikä vähintään 18 h
- suositellaan, että osuudet ovat eri pituisia.