Kulak Çınlaması hakkinda Sorular Cevaplar 56-60
  1. Devamlı tinnitus dış sesler gibi maskelenebilir.
  2. Yüksek frekanslı devamlı tinnitusun maskelenmesi, özellikle işitme kaybı az olduğunda, çok başarılıdır.
  3. Maskeleme ile ilgili koşullar önceden kestirilemez.
  4. Maskeleme bazen gerçekleşmeyebilir.
  5. Şiddeti az bir devamlı tinnitusu maskelemek daha kolay olur.
  6. Tinnitus %80 olguda tinnitus frekansını da içeren seslerle düşük işitme düzeylerinde maskelenebilir.
  7. Tinnitus genellikle sol kulakta işitilir; fakat sağ kulakta olduğunda biraz daha kolay maskelenir.
  8. Tinnitusun maskelenmesi dış seslerin maskelenmesinden farklıdır:
  9. Bir dış ses tinnitusu diğer bir dış sesten daha kolay maskeler.
  10. 11 000 Hz'ten az dış seslerde maskelenmenin yukarı sarkması tinnitus için geçerli değildir.
  11. Maskeleyen sesin şiddeti tinnitusun şiddetiyle oranlı değildir.
  12. Maskeleyen sesin yok olmasıyla maskelenen gerçek ses hemen işitilir, oysa maskelenmiş yüksek frekanslı devamlı tinnitus bir süre sonra geri gelir.



"Saç hücrelerinin yenilenmesi" ile, iç kulak tam teşekkül ettikten sonra yeni saç hücrelerinin üretilmesi yeteneği anlatılır. Tüm içkulak organları insan anne karnında henüz üç aylıkken tamamlanmış olur.

1988 yılına kadar, sıcak kanlı omurgalı hayvanlarda (insan dahil) doğumda var olan işitme hücrelerinin sayısının sabit olduğu ve yaşlanma, ilaç, gürültü vs. gibi nedenlerle tahrip olursa yerine yenisinin oluşmayacağı sanılırdı. Fakat 1988 yılında kuşlarda gürültü ve ilaçla tahrip edildiktem sonra saç hücrelerinin yenilendiği gözlendi. Bu gözlem, işitme kaybının ve tinnitusun bu yolla iyileştirilebileceği umudunu vermektedir. Saç hücrelerinin yenilenmesi mekanizmasını tetikleyen etkenlerin bulunması için daha çok bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonra ortaya çıkacak yeni sorular şunlar olacaktır:

  1. Yenilenen saç hücreleri eski hücrelerin işlevini üstlenebilecek mi?
  2. Yenilenme olayı yaş ile ilgili mi?
  3. Saç hücrelerinin kaybından sonra geçen zaman önemli mi?



Genel anlamda implant, vucudun uygun yerine gömülerek yerleştirilen yapay bir aygıttır ve o organın iş görmesine yardım eder.

Koklear implant iç kulakta kokleaya yerleştirilen bir elektrodlar dizisidir. Aygıtın görünüşünü iyileştirmek ve mikrop kapma riskini azaltmak için implant ile dıştaki ses-işlem kutusu arasında elekromanyetik dalgalar ile telsiz bağlantısı kurulur. Kulak arkasında hemen cildin altına yerleştirilmiş olan bir alıcı anten, cildin üzerine konan bir verici antenden ses taşıyan dalgaları alır ve kokleadaki elektrod dizisine iletir. Elektroddan yayılan elektrik akımı, iç saç hücresine bağlanan işitme siniri liflerini uyarır. Hasta bu uyarıları ses olarak işitir. Ameliyat sonrası verilen eğitim, işitilen seslerin anlaşılmasını sağlar.

Koklear implantların maliyetinin yüksek oluşu nedeniyle "tinnitus supresör implantlar" yapılmaya başlanmıştır. Ancak bu aygıtlar henüz deneme aşamasındadır.



Son zamanlarda çene eklemi bozukluğunun erişkinlerde oldukça yaygın olduğu saptanmıştır. Çene eklemi, dişlerin ısırma biçimi, baş ve boyun kaslarını kapsayan bir sendrom olan Temporo Mandibular Eklem Bozukluğunda en sık rastlanan yakınmalar şunlardır:
  1. Baş ağrısı
  2. Yüz ağrısı
  3. Boyun ağrısı
  4. Göz arkasında derinde basınç hissi
  5. Kulaklarda dolgunluk,
  6. Dengesizlik
  7. Giderek ilerleyen işitme kaybı
  8. Kulak çınlaması

Bu yakınmaların hepsi bir arada çok nadir görülür. Hastalarda genellikle bu yakınmalardan bir veya ikisi mevcuttur. Bu nedenle Temporo Mandibular Eklem Bozukluğu diğer birçok hastalıklarla kolayca karıştırılır.

Temporo Mandibular Eklem Bozuklukları tinnitusa sebep olabilir veya mevcut tinnitusu artırabilir; fakat her Temporo Mandibular Eklem vakasında tinnitus olmaz. İlk şikayeti tininnitus olan hastalarımız arasında Temporo Mandibular Eklem Bozukluğu olanların sayısı azdır. Bunun nedeni Temporo Mandibular Eklem Bozukluğunun tanısındaki klinik zorluklar olabilir.

ABD'de Temporo Mandibular Eklem ile ilgilenen diş hekimlerinin bazıları, Temporo Mandibular Eklem tedavisi ile tinnitusun bazı hastalarda tamamen yok olduğunu bildirmektedirler. Mevcut yayınlar incelendiğinde Temporo Mandibular Eklem tedavisinin tinnitusa etkisinin oldukça değişken olduğu görülmektedir.

Pinto 1962 yılında yayınladığı araştırmasında kulak ile Temporo Mandibular Eklem arasında sifenomandibular ligaman vasıtasıyla bir bağlantı kurmuştur. Sifenomandibular ligamanın bazı lifleri malleusun (çekiç kemiğinin) ön çıkıntısına ve boynuna bağlanmaktadır. Sifenomandibular ligamanın embriyolojisi malleus ve inkus (çekiç ve örs) kemikleriyle aynıdır. Böylece bazı çene hareketleriyle kulak zarı gerilir. Bu gerilme sesi, alt çeneyi ileri-geri veya sola-sağa hareket ettirmekle işitilebilir.
Temporo Mandibular Eklem yakınmalarından biri olan tinnitus, işitme sistemi dışından kaynaklanan tinnitusların bir örneğidir.




| <<< Önceki Sayfa <<< | • Sorular • | >>> Sonraki Sayfa >>> |

| Ana Sayfa | Misafir Defterini imzala | Defter'e göz at | Tinnitus Merkezine Mektup