Stamtræ for Grethe Elise Rasmussen

Note: Apologies to those who do not read Danish. You can probably decipher the genealogic tree anyway, but you'll miss the gory details.


Pictures -- old photographs of my grandmother's family.





X Grethe Elise Rasmussen -- Top

Hans Peter Hansen -- Top

HPH var skomager. Som 10-årig kom han ud at arbejde på en gård, men ved konfirmationen blev han spurgt: vil du være skomager? Jah...det ville han da gerne. Så han kom i lære hos sin far Oluf Hansen og sin onkel, Carl Emil Hansen.

Siden kom han til kuranstalten ved Hald Ege (ved Viborg) hvor han endte med at lave specialfodtøj til folk der havde brug for det (det ville man i dag kalde en bandagist). Grethe Elise Rasmussen har fortalt at han sommetider sagde til patienterne at lægerne havde givet dem nogle forkerte råd, men han vidste heldigvis bedre. Så lavede han det de virkelig havde brug for.

HPH ville ikke tages til infanteriet, for hans egen far og brødrene var jo alle gardister. Så han kunne han ikke så godt komme hjem og fortælle at han var blevet almindelig fodtusse. Han klarede sig udenom ved at sige at han var platfodet

Emma Vilhelmine Elisabeth Holm (kaldet: Bette) -- Top

Oluf (X?) Hansen -- Top

Sønnen Hans Peter Hansen er født uden for ægteskab, og moderen er os ubekendt, men drengen kom hjem til Oluf Hansens forældre, og som det ses er han opkaldt efter sin bedstefar. Derfor formoder vi at han er døbt i Birkende.

Oluf Hansen fik siden fire andre sønner. Hans kone døde, og han fik en husbestyrer resten af sine dage; hun fik lov at arve hele indboet.

Der må eksistere et maleri af ham, for han blev malet mens han var soldat. Han blev udvalgt til at blive malet, siger Grethe Elise Rasmussen, fordi han havde "den fineste bygning". Siden skomager. Odense og Birkene.

N.N. -- Top

N.N. var noget ældre end Oluf (X?) Hansen. De blev ikke gift, hun var muligvis gift i forvejen; "Det hed sig at hun havde forført ham", som Grethe Elise Rasmussen siger (det kunne vel også have været omvendt?). Men man sagde også at hun aldrig glemte ham; selv på sit dødsleje lå hun og fablede om at "nu kom han snart, ham den flotte gardist". Det gjorde han vist ikke.

Hvis hun huskede ham, så glemte hun i hvert fald sit barn, Grethe Elise Rasmussens far, Hans Peter Hansen. Han voksede nemlig op hos Oluf Hansens forældre.

Hans Peter Hansen -- Top

De fire sønner var vist alle gardister. Den ene blev installatør + motorsagkyndig, vistnok i Odense.

Skomager -- den første i en række af tre generationer af skomagere.

Familien tog sønnen Oluf Hansens søn Hans Peter Hansen hjem til sig, og som det ses er han opkaldt efter sin farfar.

Rasmus (X?) Holm -- Top

Mødte Mathilde Jacobine da han var i hæren. Brækkede et ben da de lagde gulv i Budolfi Kirke i Aalborg. Der var en stor flise som fire mand holdt, og så skulle de slippe samtidig. Det gik altså galt for ham. Resten af sin tid var han vist uarbejdsdygtig.

I 1986 (ca.) sagde han til Mathilde Jacobine: "Løft mig lige op så jeg kan se foråret." Det gjorde hun, og så fik han en blodprop og døde.

Mathilde Jacobine Marie Griebel -- Top

Efter at Rasmus Holm døde omkring 1886, kom MM til Viborg, for det var der hun "hørte til" -- der havde de nemlig boet i fem år. Man kan også sige familien blev jaget væk fra hvor de nu var. Der stod hun så med ca. seks børn, heraf to meget små. Agnes og Jenny kom på et børnehjem.

MM fik en symaskine af Viborg Kommune samt et sted at bo, og så måtte hun klare sig selv. Det gjorde hun også.

MM blev senere gift med en Jacobsen og fik to børn med ham: Rudolf og Christian (Christian emigrerede til USA, men vendte langt senere hjem igen).

Jacobsen var vist noget naiv; han spurgte sin gode ven og arbejdskammerat om han ikke ville med hjem og træffe hans dejlige kone. Det ville han da gerne, det var Otto Joachim Hansen, og MM kunne lide ham så meget at hun smed Jacobsen ud og levede sammen med Hansen i stedet. De blev vist gift, men fik ikke nogen børn. MM var en flittig brevskriver, så der må findes nogle breve rundt omkring. Hun skrev blandt andet breve til børnene på Danner Stiftelsen. Hun endte sine dage på plejehjemmet Solhjem i Gentofte.

Moster Mathilde -- Top

Moster Mathilde og Onkel Heinrich fik fripladser i skolen ved Viborg.

Moster Mathilde og hendes mand havde et gartneri i Brabrand. Mandens forældre købte et stykke jord, en gammel bondegård, til gartneriet. På et tidspunkt tiendestørste skatteyder i Brabrand.

Onkel Heinrich -- Top

Siden han blev gift og flyttede hjemmefra og til han døde boede onkel Heinrich på Jægersborgs Allé 6. De havde en grøntforretning i København.

Onkel Heinrich lavede et stamtræ som nok kunne være interessant at se, men det har hans ældste søn Heinrich fået, og muligvis eksisterer det ikke mere. Den ældste søn bor muligvis i København hvis han lever endnu, den yngste måske i Aalborg.

Moster Emma -- Top

(Måske havde de glemt at de havde en Emma i forvejen? :) Men hun blev jo også mest kaldt Bette. Bette troede faktisk at hun hed Emma Vilhelmine Alexandra, og det synes hun var enormt fint fordi der var en prinsesse (også dengang) der hed Alexandra (kom senere til England). Det gik hun og vigtede sig med over for bl.a. Emma Bothilde. Hun blev først klogere da hun kom i skole og fandt ud af at hun hed Elisabeth).

Moster Emma var "en rigtig moster" iflg. Grethe Elise Rasmussen, dvs. alle kunne komme til hende hvis der var problemer.

Moster Emma var syerske. Hun tjente lidt sort, og fik et skattesmæk ved pengeombytningen efter krigen. Manden hed Adolf, men skrev sig vist Adolph, fordi Emma ikke rigtig syntes om det der -- der var jo en anden Adolf lige syd for grænsen. De boede i Falstersgade, Århus; lige ved knækket.

Det var gennem hende vi fandt ud af at min morfar blev kaldt "tusindkunstneren" i folkemunde.

Adolf og Emma fik en søn, og da Adolf kom hjem fra mødet med kordegnen, da var drengen altså "kommet til" at hedde Adolf... Måske har Adolf ikke haft så meget fantasi?

I hvert fald kunne han godt lide øl. Der er også noget med at han "glemte" at komme til sit eget bryllup, så de måtte ud og lede efter ham...

Moster Agnes -- Top

Da Rasmus Holm døde 1986 blev Agnes og Jenny sendt over til et børnehjem for piger i Jægerspris (Fr. d. syvendes gave til Grevinde Danner) og de kom først derfra igen i konfirmationsalderen. Bette og Emma (Bothilde) besøgte Agnes og Jenny på Grevinde Danners, og da vidste Agnes og Jenny ikke at de havde søskende! Det skete efter at Bette var blevet gift med Hans Peter Hansen, dvs. Jenny har været mindst otte år før hun lærte sin familie at kende.

Moster Jenny -- Top

Heinrich Griebel -- Top

Han var tysker. Smed, våbensmed. Han var med ved "slaget ved Itzehoe" (det ligger i Nordtyskland), men det er uvist på hvilken side (tysk/dansk). Man kan dog formode at det har været på dansk, da han senere slog sig ned i Danmark.

Onkel Heinrich har besøgt sin bedstefar mange gange og havde mange historier om ham. For eksempel den om at han ikke havde nogen tænder i munden til sidst, så han kunne ikke holde på piben. Så satte han gummiet fra en patentprop på piben, og så gik det. Til gengæld var han stadig rank, som 93-årig kunne han gå med en bjælke på skulderen "uden at vakle".

Det kan også være Onkel Heinrich har pyntet lidt på historien...

Anna Caroline Christine Clasen -- Top

xxx -- Top

Mike L. Griebel
mgriebel@hotmail.com
Griebel's Homepage
This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page