![]() |
EΠIΛEKTIKH ΔIAΘEΣIMOTHTA |
Εκτός από τα "φυσιολογικά" σφάλματα των μετρήσεων, οι μη στρατιωτικοί χρήστες του GPS έχουν να αντιμετωπίσουν και μια περαιτέρω δυσκολία στις μετρησεις τους και την ακρίβεια των εντοπισμών που είναι δυνατόν να επιτύχουν με το GPS.
Σύμφωνα με την τρέχουσα επίσημη πολιτική του Λπ. Εθνικής Αμυνας των Η.Π.Α., που έχει και τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας του συστήματος, η ευρεία χρήση του GPS για πολιτικές εφαρμογές ελέγχεται από μια τεχνική που είναι γνωστή σαν Επιλεκτική Διαθεσιμότητα ή Επιλεκτική Πρόσβαση (Selective Availability, SA).
Η Επιλεκτική Διαθεσιμότητα αλλοιώνει σκόπιμα τα εκπεμπόμενα σήματα των δορυφόρων GPS (αλλάζοντας τμήματα του κώδικα που εκπέμπεται από τους δορυφόρους) και κατά συνέπεια μειώνει τα φυσιολογικά επίπεδα δυνατής ακρίβειας του εντοπισμού σημείων από τις μετρησεις GPS.
Πρακτικά, όταν η Επιλεκτική Διαθεσιμότητα είναι σε λειτουργία, ο προσδιορισμός της απόλυτης θέσης ενός σημείου με τη χρήση ενός μόνο δέκτου GPS δεν είναι δυνατόν να γίνει με ακρίβεια, ενώ είναι δυνατόν να προσδιορισθούν με ακρίβεια οι σχετικές θέσεις μεταξύ σημείων (δηλ. σε σχέση με κάποιο σημείο αναφοράς). Οι στρατιωτικού τύπου δέκτες GPS έχουν μεν τη δυνατότητα να αποκωδικoποιούν τα αλλοιωμένα σήματα των δορυφόρων και να προσδιορίζουν σε πραγματικό χρόνο την απόλυτη θέση ενός σημείου με ακρίβεια της τάξης μερικών μέτρων, με μετρήσεις του P-κώδικα. Ωστόσο, οι διαθέσιμοι δέκτες για τις πολιτικές εφαρμογές, που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα αποκωδικoποίησης των αλλοιωμένων σημάτων, προσδιορίζουν την απόλυτη θέση ενός σημείου με ακρίβεια της τάξης των 100 μέτρων, με μετρήσεις του C/A-κώδικα. Αντίθετα, με τις μεθόδους του σχετικού εντοπισμού, είναι δυνατόν να προσδιορισθούν με μεγάλη ακρίβεια οι σχετικές θέσεις μεταξύ σημείων, με την προυπόθεση ότι οι δέκτες που χρησιμοποιούνται στα εν λόγω σημεία εκτελούν ταυτόχρονες μετρήσεις προς τους ίδιους δορυφόρους GPS. Αυτός είναι κυρίως και ο λόγος που σήμερα εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές διαφορικού GPS, σε πραγματικό χρόνο (in real-time). Ειδικά για τις περισσότερες γεωδαιτικές εφαρμογές, όπου οι ανάγκες εντοπισμού της θέσης σημείων δεν απαιτούν, τις περισσότερες φορές, οι εντοπισμοί να γίνονται απαραίτητα σε πραγματικό χρόνο, οι μετρήσεις φάσης του φέροντος κύματος προσφέρουν την δυνατότητα για καλύτερες ακρίβειες (τουλαχιστον κατά 2-3 ταξεις μεγέθους σε σύγκριση με μετρήσεις ψευδοαποστάσεων), εφ' όσον χρησιμοποιούνται για σχετικό εντοπισμό και με κατάλληλη μετεπεξεργασία και ανάλυση.
| Δυό λόγια για το GPS | Μεθοδολογία μετρήσεων | Σφάλματα μετρήσεων | Tεχνικές aνάλυσης των μετρήσεων |