15/02/99


L'origen del llenguatge és encara una qüestió oberta.

dietari Un equip de tres investigadors de Berkeley encapçalats per David DeGusta qüestionen un estudi anterior de la Duke University que situava l'origen del llenguatge 400.000 anys enrera amb l'aparició dels neanderthals.
Aquest estudi afirmava que l'existència d'un ampli canal hipoglosal a la base dels cranis dels neanderthals demostrava que aquests homínids posseïen els nervis adients per als subtils moviments de la llengua que requereix el llenguatge.
Els investigadors de Berkeley arran d'un estudi fet a 30 primats van observar que, un cop aplicades les correccions adients corresponents a la mida de la boca i de la llengua, correccions que també havia tingut en compte l'estudi anterior, es trobaven amb 15 primats amb un canal hipoglossal de mida igual o superior a l'humana. Els resultats es van mantenir en un segon estudi que va incloure 75 cranis més de primats no humans, 104 cranis pertanyents a homes moderns i 5 cadàvers, els darrers dels quals van confirmar que la correlació entre el nombre de fibres nervioses i l'amplada del canal era nul·la. La conclusió de l'estudi va ser òbvia, la mida del canal hipoglosal no és un indicador fiable de la capacitat de parlar. Com a anècdota van assenyalar que si el primer estudi fos fiable hauríem d'arribar a la conclusió que també l'afarensis, amb un considerable canal, tenia la capacitat d'expressar-se verbalment.
Els autors del primer estudi es defensen dient que els científics de Califòrnia van treballar comparant ventalls de mesures en comptes de mitjanes, fet que li treu tota validesa. Sembla tanmateix, que la qüestió de l'origen del llenguatge roman encara completament oberta.


Creat el 02/05/99

home

This page hosted by
Get your own Free Home Page