đHgeocities.com/boyan65/hokej.htmgeocities.com/boyan65/hokej.htm.delayedx]_ÔJ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙Č`äQhźOKtext/htmlPţ{hź˙˙˙˙b‰.HWed, 13 May 2009 19:30:37 GMT1Mozilla/4.5 (compatible; HTTrack 3.0x; Windows 98)en, *]_ÔJhź Si.hokej

Boyanov Si. hokejski arhiv

Boyan`s  Si. ice hockey archive

  

                            

               

               
 
Zgodovina SLO hokeja
SLO-časovna lestvica
SLO legende
Svetovna prvenstva
YU prvenstva
SLO prvenstva
Alpska/Inter liga
 
Zgodovina HK Olimpija
Zgodovina HK Triglav Kranj
 
 
Zgodovina IIHF
Svetovni&olimpijski prvaki  
NHL-časovna lestvica
 
 
HK Komenda   
 
 
    SLO hokej portali     
 

 

 Klubske spletne strani
HDD Tilia Olimpija 
HK Acroni Jesenice
HK Slavija 
HK Alfa 
HK Triglav
HK Bled
HK Maribor
 
 
 in druge... 
LJ Trim liga
MB hokejska liga
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

english

  /  

 

RAZVOJ HOKEJA....              

Hokej na ledu je najhitrejša moštvena igra. Na ledu (z drsalkami na nogah, seveda) igrata moštvi s po  6 igralci (3 napadalci, 2 branilca, 1 vratar). Igra se 3x20 minut. Zmaga moštvo, ki večkrat zabije plošček skozi vrata. 

Hokej naj bi se razvil iz igre bandy, ki se je prvič pojavila v Angliji leta v 19. stoletju, ta pa iz igre katero so igrali severnoameriški indijanci. Nekaj podobnega so baje igrali v srednjem veku tudi v Holandiji, igra se je imenovala colver. Najverjetneje pa je na razvoj hokeja vplivalo še nekaj različic iger na ledu. 

Po pravilih hokeja na ledu je bila prva tekma odigrana že 3. marca leta 1874, z leseno ploščico, leta 1908 pa so v Parizu ustanovili mednarodno zvezo za hokej na ledu - IIHF (International ice hockey federation).

Leta 1910 je bilo prvo prvenstvo Evrope v Švici, kjer je zmagala Anglija, leta 1924 je bilo v Chamonixu, v okviru zimskih olimpijskih iger, tudi prvo uradno svetovno prvenstvo, kjer je zmagala Kanada.

 

....IN V SLOVENIJI

Začelo se je leta 1928, morda tudi prej, ko so se po ljubljanskem ledu za ploščkom podili "divjaki", organizirano, bolj z namenom discpliniranja teh, pa so pod okriljem SK Ilirija hokej zaigrali v prvih mesecih 1929. Konec tega leta se je pričelo govoriti o ustanovitvi hokejske sekcije, l. 1931 pa se ta sekcija, že kot sestavni del kluba tudi uradno omenja. Pravi hokej po kanadskih pravilih so v tistem času igrali samo v Ljubljani.

Ker Ilirjani niso imeli nasprotnika, so si ga organizirali sami v Kamniku in z njim igrali v nedeljo, 7.2.1932 (vir: Jutro, Politika). To je bila prva uradna hokejska tekma v Sloveniji, beograjski časopis Politika celo piše o prvi hokejski tekmi v državi (?!), in tu se začne slovenska hokejska zgodovina. Zmagali so Ilirjani z rezultatom 15:1 (4:1, 4:0, 7:0) - Kamničani so edini gol dosegli z glavo - že čez nekaj dni, 21.2.1932, pa se je SK Ilirija premierno predstavila pred svojim občinstvom v Ljubljani, nasprotnik pa KAC iz Celovca, ki je zmagal 12:1 (6:0, 4:0, 2:1). Pred tisoč gledalci so proti državnemu prvaku iz dežele evropskih viceprvakov, v zelenobelem dresu Ilirije zaigrali Brvar, Gorše, Kačič, Lombar, Makuc, Otič in Pogačnik.

Ker SK Ilirija ni našel v Jugoslaviji nobenega enakovrednega nasprotnika, si je te poiskal v tujini. Med redkimi domačimi prireditvami tega časa je najbolj omembe vreden hokejski turnir na blejskem jezeru pred hotelom Toplice leta 1934, kjer so poleg Ilirije igrali še WEV z Dunaja, VSV iz Beljaka in FTC iz Budimpešte. Leta 1937 je bila ustanovljena Jugoslovanska Zveza za drsanje in hokej na ledu. Ilirija naj bi v letih 1937 in 1938 po sklepu Zveze osvojila naslov državnega prvaka brez ene same tekme, ker v Jugoslaviji ni imela pravega nasprotnika. Prvo uradno državno prvenstvo v Jugoslaviji je bilo 5. in 6. januarja 1939 v Ljubljani. Igral se je turnir na katerem so zmagali igralci Ilirije, nastopila pa so še 3 moštva iz Zagreba: ZKD, HAŠK in Marathon. Moštvo Ilirije je uspeh še leta 1940, ki je sredi januarja potekalo
državno prvenstvo potekalo v Zagrebu
(nasprotniki zopet ZKD, Marathon in HAŠK) ter 1941 (konec januarja/začetek februarja) v Ljubljani, ko so bili boljši od subotiškega Palića in varaždinskega ŠD.

 

...reprezentanca

Leta 1939 je Ilirija nastopila kot državna (Yugoslovanska) reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Zurichu, kjer je po porazih s Čehoslovaško (0:24), Latvijo (0:6) in Švico (0:23) ter remijem z Belgijo (3:3) zasedla predzadnje, 13. mesto. Svojo prvo mednarodno zmago je Jugoslavija dosegla istega leta na turnirju v Bukarešti, kjer je premagala Nizozemsko (Amsterdam) s 4:2. Med leti 1939 in 1941 je reprezentanca odigrala 13 tekem ter zabeležila eno zmago, dva neodločena izida in 10 porazov.

Leta 1968 je reprezentanca Jugoslavije (večinoma hokejisti Jesenic in Olimpije) osvojila 1. mesto v skupini B (9. na svetu), vendar se zaradi zmanjšanja skupine A, v to ni uvrstila.  Zopet so 9. mesto osvojili l. 1973 na SP skupine B, l. 1974 pa so bili na SP skupine B v Ljubljani 2.(oz. 8. na svetu), za reprezentanco ZDA. Kasneje so sledile stalne selitve med skupinama B in C in leta 1991 Slovenci zadnjič nastopijo pod zastavo Jugoslavije.

Za Yugoslovansko reprezentanco je nastopilo skupno 144 slovenskih hokejistov (67,7%) od skupaj 213.

Slovenska reprezentanca začne svoje nastope leta 1992 v kvalifikacijah za skupino C, kjer ostane kar nekaj let, saj je ta skupina zaradi nastopa številnih reprezentanc s področja nekdanje Sovjetske zveze izredno močna.  Leta 1998 nastopi v skupini B, in se leta 2001, z zmago na SP Divizije I (skupina B) v Ljubljani, uvrsti na SP skupine A!!!!!!  V elitni diviziji ostane 2 leti, na svetovnem prvenstvu 2003 pa osvoji 15. mesto in izpade.

 

...klubska tekmovanja

Prvo uradno državno prvenstvo v Jugoslaviji je bilo 5. in 6. januarja 1939 v Ljubljani. Igral se je turnir na katerem so zmagali igralci Ilirije (nastopila so še 3 moštva iz Zagreba). 

Leta 1940, tik pred drugo svetovno vojno, je začelo nastajati novo središče na Jesenicah. Ljubljanskemu hokejskemu klubu so se  po II. sv. vojni postopoma pridružili novi (in tudi ugašali): na Jesenicah, v Tržiču, Celju, Mariboru, Kranju, Brežicah, Velenju, Prevojah, Vevčah, Zalogu, Kranjski Gori in na Bledu.

Jeseniški hokejisti so prvi naslov osvojili 1957 in ga osvajali neprekinjeno vse do leta 1971. V tem času so dobili kar 163 tekem in le 4 izgubili. V `60. letih se ponovno uveljavi tudi ljubljanska ekipa, zdaj pod imenom Olimpija, in rivalstvo med tema tekmecema privablja številne gledalce na hokejske tekme še danes.  Olimpija l. 1972 prekine jeseniška zmagoslavja.  Konec `80. let, podobno kot po drugi svetovni vojni,  srbski in hrvaški klubi, okrepljeni s slovenskimi hokejisti, prekinejo zmagoslavja slovenskih klubov. 

Slovenski klubi so osvojili kar 33 naslovov državnih prvakov (Jesenice 23, Olimpija 8, Ilirija 2) v 46.-tih prvenstvih.

 

V sezoni 1991/1992 se je pričelo 1. državno prvenstvo samostojne Slovenije.

Danes je v Sloveniji registriranih le nekaj čez 200 članskih hokejistov oz. okoli 1000 hokejistov vseh starosti in spolov.

V DP igra 9 klubov: HDD Olimpija,Ljubljana, HK Acroni,Jesenice, HK Slavija,Ljubljana-Zalog, HK Alfa,Ljubljana-Vevče, HK Triglav,Kranj, HDK Maribor, HD Jesenice mladi, in HS Olimpija, Ljubljana, HK MK Bled, v mlajših kategorijah še HK Celje in HDD Bled.

 
 

 

 
 
Zgodovina IIHF
 

 
 

Counter  od jan.2001 

prva objava oktober 1999
zadnja sprememba 13.05.2009

   

 
 

 

 

  

     
© Boyan65 | 2000 -2015 | All rights resereved