Senyors del Castell de Calonge

 

Escut del monastir de sant Feliu de Guixols

Monastir de Sant Feliu de Guixols.

 

Armas dels Fenals

Els Gausfred de Fenals, l'abat de Sant Feliu donà el castell de Calonge en feu .(1019)

 

 

Oliver Bernat de Pals, a l'inici del segle XII s'apoderà del castell.

Armes de la Corona d'Arago

Domini directe dels Comtes Reis donaran en feu 1193 al canceller Ramon de Solius.

Armes dels Cruilles 

Gastó de Cruïlles (mort el 1229) en fou el primer senyor (incorporà la vila a la seva baronia de Cruïlles) el qual servir a  Alfons I i Pere I i lluitan a Las Navas de Tolosa

 

Armes dels Cruilles 

Gilabert de cruilles, que participà activament en la conquesta de Mallorca. (1229)

 

Armes dels Peratallada 

Gilabert (IV) de Cruïlles i de Bestracà, dit el Gran, es casa amb la pubilla de Peratallada (vers el 1249)

 

 

Escut de Palamos

Berenguer de Cruïlles i de Peratallada ? 1250 - ~1330 Fundador de la branca dels Cruïlles de Calonge (Baix Empordà) i Bestracà (Garrotxa); fill segon de Gilabert (IV) de Cruïlles i de Bestracà. El seu pare li traspassà Calonge el 1284; es casà amb Sibil·la de Bestracà. Acompanyà Pere el Gran a Sicília (1282), i el 1284 li fou confiada la custòdia del príncep Carles d'Anjou, el Coix, i el conduí a Catalunya. El 1306 prengué part en l'expedició de Sardenya, on adquirí diversos feus.

Pere II fundà la batllia reial de Palamós, de la qual Calonge passà a formar part, però els Cruïlles no perderen la senyoria efectiva del lloc i castell

Armes dels Cruilles 

Gilabert de Cruïlles i de Bestracà (1350)

Escut de Sant Esteve de Mar

Berenguer de Cruïlles i de Mosset ? ~1340 - 1402 Senyor de Calonge (Baix Empordà) i de Bestracà (Garrotxa), fill i hereu de Gilabert de Cruïlles i de Bestracà, a qui succeí el 1350 sota la tutoria de la mare Agraïda de Mosset. Vers el 1368 vengué Bestracà a Pere Blan, i el 1371 Calonge fou reincorporat a la corona per Pere III de Catalunya-Aragó. Féu les primeres armes en la guerra contra Castella (a Carinyena, el 1363); el 1371 fou almirall a Sardenya i lluità a Càller contra els Arborea; el 1375 actuà d'ambaixador a França prop del duc d'Anjou. Dirigent de l'oposició a la cort de Montsó del 1383, després serví Joan I, i el 1391 fou camarlenc del rei Martí a Sicília, on es distingí en la repressió de la revolta dels barons enemics de la corona catalanoaragonesa. Fou premiat amb extenses baronies a l'illa (Francofonte, Terranova, Monforte, Calatabiano, etc), que heretà el seu segon fill, Joan. El 1393 era capità general de l'estol que havia d'anar a Sardenya, i després serví el rei Martí en la diplomàcia (negociacions amb els comtes d'Armanyac i de Cardona el 1396) i en l'administració (vicecanceller de València el 1400). En morir el seu parent Gilabert (VII) de Cruïlles (1395), arran d'un plet, hagué de retornar les baronies de Cruïlles a la vídua, Elvira de Puigpardines. El 1394 comprà el castell de Sant Esteve deMar a Sant Joan de Palamós (Baix Empordà).

el 1371 passaren novament a la corona, que les vengué de nou als Cruïlles el 1393 

Armes dels Cruilles 

Bernat de Cruïlles (mort després del 1436),

Armes dels Cruilles 

Pere Galceran de Cruïlles (mort el 1447)

Corona de Baró

Durant la guerra contra Joan II, Martí Guerau de Cruïlles i de Blanes, senyor de Calonge i Llagostera, fou un conspicu partidari del rei en contra de la Generalitat (fou un dels defensors de la Força de Girona), però la població, contrària al rei, es revoltà i ajudà el comte de Pallars i el baró de Cruïlles en la captura de Martí Guerau, refugiat al campanar.

Carles Antoni Setantí fou nomenat capità del castell de Calonge pel duc de Lorena i s'enfrontà amb els Vallmanya, batlles de sac del castell, partidaris de Joan II i de Martí Guerau. Per castigar la rebel·lió dels calongins Joan II els privà de llurs privilegis i creà la baronia de Calonge (1474), que donà a Martí Guerau, però aquest morí el mateix any i no arribà a prendre'n possessió. L'any 1477 el castell va ser atacat i ocupat després pels remences i la vila fou sotmesa al saqueig i al foc.

 

Armes dels Requesens

El 1488 la baronia de Calonge fou conferida a Galceran de Requesens, creat també comte de Palamós. Passà al seu germà Lluís i el 1513 a la seva filla Elisabet, casada amb el duc de Sessa, Ramon Folc de Cardona. Heretà comtat i baronia llur fill Ferran Folc de Cardona, casat amb Beatriu Fernández de Córdoba, hereva del Gran Capità. La baronia continuà en aquest llinatge (ducs de Somma, Sessa i Baena i comtes de Palamós) fins a la segona meitat del segle XVIII, que per casament passà als Ossorio de Moscoco, que mantingueren la propietat material del castell fins a la fi del segle XIX.

CONTINUAR ALS COMTES DE PALAMOS

 

TORNA AL INDEX