ΧΩΡΟΓΡΑΦΙΑ  ΤΗΣ  ΣΙΦΝΟΥ
Η Σίφνος ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες και έχει γεωγραφικό πλάτος φ=36ο,5’ και γεωγραφικό μήκος λ=22ο ,22’.

Ηαρχική της ονομασία ήταν Μερόπη - κατά τον Στέφανο τον Βυζαντινό  -και Άκις -κατά τον Πλίνιο-. Μετονομάστηκε Σίφνος από τον Σίφνο ,υιό του αρχαίου ήρωα της Αττικής Σουνίου - εκ του οποίου δόθηκε το όνομα και στο ομώνυμο ακρωτήριο της Αττικής-. Κατά μια δεύτερη , καυστική ίσως εκδοχή , πήρε το όνομά της από το επίθετο σιφνός (κενός) λόγω των πολλών υπονόμων από τα μεταλλεία. Το όνομα Σίφνος όμως προϋπήρχε των μεταλλείων και έτσι μάλλον μένουμε στην πρώτη άποψη.

   Η περίμετρος του νησιού είναι ίση με 40 περίπου γεωγραφικά μίλια και καλύπτει μια επιφάνεια 30.000 στρεμμάτων.












                             Χάρτης  του MALLET (1863)

Το έδαφος είναι ορεινό και δεσπόζει το όρος του Προφήτη Ηλία -με το ομώνυμο μοναστήρι από όπου πήρε και την ονομασία- με υψόμετρο 681 μ., το οποίο είναι και το υψηλότερο των ΔυτικώνΚυκλάδων.
Νοτιοανατολικά αυτού είναι το όρος του Αγίου Ανδρέου -με τον επίσης ομώνυμο ναό- και βορειοανατολικά ( του όρους του Προφήτη Ηλία ) και "επάνω" από τον όρμο των Καμαρών βρίσκεται το όρος του "Προφήτη Ηλία του κοντού" .Λόφοι πολλοί  δε,  υψώνονται σε όλη την έκταση του νησιού.

Ανατολικά της Σίφνου βρίσκεται η Πάρος και η Αντίπαρος και απέχουν 14 και 12 μίλια αντίστοιχα, Βορειοανατολικά η Σύρος που απέχει 33 μίλια, Βορειοδυτικά η Σέριφος που απέχει 12 μίλια, Νοτιοδυτικά η Κίμωλος και η Μήλος  που απέχουν 10 και 20 μίλια αντίστοιχα και Νοτιοανατολικά βρίσκονται η Φολέγανδρος και η Σίκινος  με απόσταση από αυτά. με 28 και 32 μίλια  αντίστοιχα.
Το λιμάνι του Πειραιά Βρίσκεται Βορειοδυτικά της Σίφνου και σε απόσταση 75 μιλίων.
GOTO MAIN PAGE
GO TO THE TOP