Από την Καλίτσα ...στην Αμαλιάδα

  Το κείμενο είναι απόσπασμα από το λήμμα "Αμαλιάδα" της Νέας Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας Χάρη Πάτση και είναι γραμμένο από τον Στέφανο Δ. Βασιλόπουλο.Τα στοιχεία που αναφέρονται στις παραπομπές είναι από το βιβλίο του Πάνου Παναγόπουλου "Αμαλιάδα- Αναδρομή στην ιστορία της" - Αθήνα 1973.

"..Η Αμαλιάδα οφείλει το όνομά της στη βασίλισσα Αμαλία, το έλαβε δε επισήμως το 1885.
  Κατά τα προεπαναστατικά χρόνια η πόλη αποτελείτο από δύο μικρούς και άσημους μικροσυνοικισμούς, τη σλαβόφωνη Καλίτσα και τον τουρκόφωνο Δερβίς-Τσελεμπή, που τους χώριζε ο σημερινός χείμαρρος της Σοχιάς.
  Και πότε μεν ιδρύθηκε ακριβώς η Καλίτσα δεν μπορούμε να ξέρουμε, μπορούμε όμως να συμπεράνουμε ότι ιδρύθηκε πολλούς αιώνες πρωτύτερα από τον δεύτερο συνοικισμό και πάντως ύστερα από τον 10ο αιώνα. μ.Χ.
  Ο Δερβίς-Τσελεμπής όμως κτίσθηκε, όταν ο Δαμάτ Αλή πασάς με πολυπληθή τουρκικά, αραβικά και αιγυπτιακά στρατεύματα κατέλαβε το 1715 ολόκληρη την Πελοπόννησο και άφησε εκεί ένα μικρό μέρος των ανδρών του με επικεφαλής έναν δερβίση από τον οποίο και πήρε το τουρκόφωνο όνομά του ο συνοικισμός. Αυτοί αφού αφομοιώθηκαν με τους εντοπίους αποτέλεσαν ένα μικρογεωργικό και πτηνοτροφικό πληθυσμό."
  "..Κατά τα πρώτα έτη μετά την απελευθέρωση η λάμψη της Αμαλιάδας επισκιαζόταν από την γειτονική αλλά και πιο ιστορική κωμόπολη της Γαστούνης. Η ευφορία όμως της γης της και η αφθονία της παραγωγής προϊόντων προσέλκυσαν πολύ ενωρίς διάφορα εργατικά στοιχεία από τα γειτονικά μέρη της Γορτυνίας, των Καλαβρύτων, της Κυνουρίας και από τα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλληνίας, τα οποία ερχόμενα στην αρχή για να βρουν δουλειά, έμεναν μόνιμα εκεί, αυξάνοντας έτσι τον πληθυσμό της πόλεως.
  H εξέλιξη του  πληθυσμού της Αμαλιάδας φαίνεται από τα στοιχεία των απογραφών που έγιναν. Έτσι το 1889 ήταν 4285 κάτοικοι, το 1896 ήταν 6189 κάτοικοι, το 1907 έφθασε τους 8498 κατ., το 1928 στους 12365 κατ. και το 1961 στους 15468 κατ. Σήμερα ο πληθυσμός της πλησιάζει τους 16000 κατ.
  Μέχρι το 1890 η Αμαλιάδα ανήκε στο δήμο Ήλιδος με πρωτεύουσα την Γαστούνη. Από το 1891 έγινε πρωτεύουσά του η Αμαλιάδα. Το 1907 ο δήμος αυτός διαιρέθηκε σε δύο, τον δήμο Ήλιδος με πρωτεύουσα την γειτονική Γαστούνη και τον δήμο Ελίσσης με πρωτεύουσα την Αμαλιάδα. Το 1914 η Αμαλιάδα αποτέλεσε ιδιαίτερη ομώνυμη κοινότητα. Το 1924 τέλος προήχθη σε δήμο Αμαλιάδας."


αρχική σελίδα

 

Παραπομπές

   Το όνομα Καλίτσα είναι Σλαβικό  και σημαίνει γυμνό χωριό, γυμνή τοποθεσία, χωρίς βλάστηση. Σλαβικά και τα τοπωνύμια Ζερό (σημερινή Ανάληψη), Κουρούτα, Βαγένι (ανατολικά της Αμαλιάδας), Τραγανό κ.ά.    
  Η Σλαβική εποίκηση της Ήλιδας έγινε κατά τον 8ο-9ο μ.Χ. αιώνα.Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Εζερίτες Σλάβοι, γεωργοί και ποιμένες,  που αργότερα εκχριστιανίστηκαν από τους Βυζαντινούς. Επιστροφή
 

Το όνομα Σοχιά προέρχεται από την Σλαβική λέξη sycha που σημαίνει ξηρά (αφού ήταν ξεροπόταμο).Υπάρχει όμως και μιά παράδοση,ότι Σοχιά έλεγαν ένα Τουρκόπουλο, που χάθηκε στα φουσκωμένα νερά του και από τις απελπισμένες φωνές της μάνας του, πήρε το όνομά του ο χείμαρρος. Επιστροφή
 

Έλισσα  ή Ελίσσων ή Ελισσούς ήταν κατά την αρχαιότητα το όνομα ενός μικρού ποταμού που άλλοι τον ταυτίζουν με τον σημερινό Μπουρλέσκα ή Πουρλέσκα ή Κουρλέσα και άλλοι με την Σοχιά. Επιστροφή

 

αρχική σελίδα

 


[Αρχική σελίδα] [Η πόλη μας] [Από την Καλίτσα ..στην Αμαλιάδα] [Φωτογραφίες - 1]
 [ Φωτογραφίες - 2] [Βιβλία για την Αμαλιάδα] [Ο Θ. Σιμιτζής θυμάται] [Ηλειακές Συνδέσεις]