Etusivu Uunoituus Historiaa Keittiönoita ja Vihreä noita Alexsandrialainen wicca Sapatti nyt Linkit
WICCOJEN JUMALATAR
I who am the beauty of the green earth, and the white Moon among the stars, and the mystery of the waters, and the desire of the heart of man, call unto thy soul. Arise, and come unto me. For I am the soul of nature, who gives life to the universe. From me all things proceed, and unto me all things must return... I have been with thee from the beginning; and I am that which is attained at the end of desire.
|
||
Jumalatar
luo elämää
|
||
![]() |
Kaiken alussa oli Äiti, joka synnytti elämän. Eri puolilta maailmaa on jo esihistoriallisesta ajalta löydetty Jumalatar-aiheisia veistoksia. Ne tunnistaa helposti mytölogisiksi symboleiksi, sillä niissä harvoin on kuvattu kasvonpiirteitä tai raajoja, vaan taiteilija on keskittynyt hedelmällisen naisenruumiin kuvaamiseen. Usko synnyttävään Jumalttareen on ollut maailman ensimmäinen uskonto. Naisjumalattaren rinnalla on esiintynyt mieshahmojakin, mutta ne eivät ole yhtä yleisiä tai yhtä huolellisesti valmistettuja, kuin samalta aikakaudelta peräisi olevat naisfiguurit. Muinaisissa kulttuureissa tämä Jumlatar tunnettiin monilla eri nimillä: Persiassa: Neithinä, Kreikassa Gaiana, Egyptissä Isiksenä ja Juutalaisilla Asherana. Jumalattaren aseman murentumisesta historiassa voit lukea täältä ja täältä.
Wiccaa on useissa yhteyksissä kutsuttu Jumalattaren uskonnoksi. Itse koin nimenomaan Jumalattaren tunnustamisen erittäin tärkeäksi. Wiccan Jumaluudet ovat yleensä: joko jumaluudet tasa-arvoisina: Jumalatar ja Jumala tai pelkkä Jumalatar, suuntauksesta riippuen. Jumaluudet käsitetään toisinaan persoonallisina olentoina toisinaan pelkkinä energioina yksilöstä riippuen. Jotkut wiccat ajattelevat, että eri kulttuureissa ympäri maailman ja eri aikoina ihmiset ovat nähneet Jumalan ja Jumalattaren eri muodoissa (esim. Jumala Cernunnoksena, Panina, Zeuksena, jne.), mutta että kyseessä ovat kuitenkin sama Jumala ja Jumalatar. Näkökannat vaihtelevat.
Jumaltar tunnetaan hänen monissa muodoissaan: Maan Jumalattarena, Kaksosina, jotka ovat Valkea ja Pimeä Äiti, Kuukautisten Jumalattarena, Kolmoisjumalattarena, Kuun Jumalattarena, jne.. Sanotaan, että Jumalatar ei koskaan kujle kuoleman ja jälleensyntymän kierron läpi kuten Jumala, vaan hän näyttää aina eri kasvot pysyen kuitenkin aina samana.Kerron tässä lyhyesti muutamista Hänen ilmenemismuodoistaan.
MAAN JUMALATAR
Maan Jumalttaren aspekti ilmenee meille joka hetki. Meisän ei tarvitse kuin syödä, juoda tai katsoa ympärillemme: kaikki on lähtöisin maasta. Maan Jumaltar voi olla armoton tai armollinen. Hän on Äiti maa, jonka päällä kävelemme ja jonka syliin palaamme kuoltuamme. Hän ravitsee meidät ruumiistaan. Joissakin kulttuureissa kansan kuningas vihittiin rituaalisesti Maaäidin kanssa. Maaäidille tuotiin lahjoja ja häntä ylistettiin, jotta vilja ja ravinto kasvaisi. Nykyisin tiedemiehet ovat kehittäneet nk. Gaia-hypoteesin, jonka mukaan maapallo on todellakin elävä ja hengittävä organismi. Lisää Gaiahypoteesista voitte lukea täältä. Maan Jumalattaria ovat mm. Gaia ja Isis.
VALKEA JA PIMEÄ ÄITI
Jumalatar käsitwetään sekä elämän, että kuoleman valtiattarena. Hän ei ole "paha" kuoleman hahmossakaan, sillä kuolema on välttämätön edellytys uudelleen syntymiselle. Valkeaa ja Pimeää äitiä voi ajatella Jing ja Jang-symbolin kautta. valkeassa on pimeyttä ja pimeydessä valkeutta. Valkea Jumalatar voidaan käsittää myös korkeampana tietoisuutena, jonka toinen puolisko on alitajunta eli tiedotamaton, varjo. KUmpikaan ei ole toista parempi, vaan molempia tarvitaan.
KUUKAUTISTEN JUMALATAR
Kuukautisten Jumalatar on myös hedelmällisyyden ja kierron Jumalatar. Muinaisina aikoina kuukautisvuotoa vuotava nainen koettiin pyhäksi, sillä hänen tietoisuutensa taso oli muuttunut ja kuukautiset olivat myös merkki hänen luomisvoimastaan ja täten yhteydestä Jumalattareen. Naisen kierto seuraa kuun vaiheita. Ja kuten kuun Jumalatar kutsuu meret nousemaan, hän myös kutsuu naisen veren vuotamaan. Ovulaationsa aikana nainen on Valkea äiti, hedelmällisyyden Jumalatar heijastuu hänessä, Kuukautisten aikaan nainen on elämän ja kuoleman Jumalattaren heijastuma. Muinaisen assyyrian kielen sanaa sabbatu tulee sanasta sa-bat eli "sydämen lepo" ja se on sijoittunut täyden kuun aikaan. Tuona päivänä ajateltiin Jumalattaren vuotavan kuukautisverta ja siksi pidettiin onnettomuutta tuottavana tehdä töitä, valmistaa ruokaa, matkustaa, yms. Ishtar-jumalattaren kulttuuripiirissä nämä tabusäännöt koskivat sekä naisia että miehiä. Myöhemmin sabbatu laajeni koskemaan kuun neljää vaihetta eli joka seitsemättä päivää ja tässä muodossa hebrealaiset omaksuivat sapatti-käsitteen.
KOLMOISJUMALATAR
Kuva kolmoisjumalattaresta on tuhansia vuosia vanhempi kuin esimerkiksi kristinusko. Kolmoisjumalattaren tavallisimmat ilmenemismuodot ovat Neito, Äiti ja Eukko. He ovat eriytyneet, mutta kuitenkin yksi. Nämä aspektit heijastuvat myös kuun kierrossa tai naisen elämänvaiheissa: kasvava, hedelmällinen, laskeva. Neitojumalattaria on historiassa tavattu useita, samoin Äitejä, mutta Eukko tuntuu olevan pelätty ja kiistelty hahmo. Hän vastaa Pimeää Äitiä eli Kuoleman Jumalatarta. Hänen hallinnassaan on vapautus ja myös uuden elämän mahdollisuus. Häntä kunnioitetaan viisaana. Neito taas on aamunnousu, uusi alku ja taimi. Hän on nainen ennen kuukautisia, ennen hedelmällisyyttä toisinaan hänet tulkitaan naiseksi, jolla on itsellinen arvo, joka on täysin omavaltainen, riippuen mistä kulttuuripiiristä puhutaan.. Äiti taas on synnyttäjä, kaiken luoja ja hedelmällisyyden antaja. Kolmoisjumalattarina tunnetaan mm. Hekate ja Brighid.
KUUN JUMALATAR
Kuun Jumalattaren aspekti liittyy erittäin läheisesti kolmoisjulmalattaren aspektiin. Kuulla on kolme vaihetta: nouseva, täysi ja laskeva. Wiccat juhlistavat erityisesti Täyttä kuuta ja siitä voit lukea lisää täältä. Eräät wiccat juhlistavat myös ns. "Pimeää kuuta", joka on sinä aikana, kun maan varjo peittää kuun. Tämä aika on Eukon hallitsemaa. Kuun jumalattarina tunnetaan mm. Mylitta ja Selene.
KUOLEMAN JUMALATAR
Hän on Eukko, Meduusa, Kali tai muulla nimellä tunnettu. Hän on sekä pelätty, että helpottavan vapautuksen tuoja. Hän on kuoleman porttien vartija, mutta myös hänen toinen puolensa on elämän vaalija. Hänet kohtaamme jokainen eräänä päivänä.
SUURI ÄITI
Hän on synnyttäjä, jonka kohdusta elämä virtaa. Kritillisyyden mitätöidessä naisjumaluuden, puuttuvaan tyhjiöön astui erityisesti katolisessa perinteessä Maria, jumalan äiti. Hän on jokaisen miehen ensirakkaus, Äiti.
VETTEN EMO
Planettaamme ei turhaan kutsuta siniseksi planeetaksi, suurin osa sen pinnasta on veden peitossa. Maaäitimme on myös Vetten Emo. Vedestä kaikki elämä onkin teiteellisen maailmankatsomuksen mukaan noussut. Ihmiskehostakin suurin osa on vettä. Vetten emo on historiassa ollut erityisen rakas mm. merimiehille. Hän voi olla rakastava ja elämää vaaliva tai hurja myrskyn nostattaja. Alfrodite on eräs vedenjumalatar.
SPIRAALIJUMALATAR ELI KIERRON JUMALATAR
Labyrintiti ja spiraalit liitetään mytölogiassa yhteen. Spiraali on jälleensyntymän symboli. Eräs spiraalijumalatar on Arianrhod. Hän on syntymän ja jälleensyntymän Hopeapyörän hallitsijatar. Spiraalijumalatar kantaa meitä, ravitsee meidät ja hautaa ruumiimme. Polku spiraalin keskukseen kulkeen vastapäivään (widdershins) ja sieltä pois myötäpäivään (deosil). Spiraalitanssi on mimensä mukaisesti pyhitetty spiraalijumalattarelle.
Jumalattaresta ja hänen aspekteistaan lähemmin kiinnostuneille suosittelen kuitenkin lukemaan Janet ja Stewart Farrarin kirjan: Witches' Goddess