Charmander FLY # Kilpailukalenteri # Jälkeläiset # Päiväkirja

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Virallinen nimi : Charmander FLY, "Samppa"
Rotu : trakehner
Sukupuoli : ori
Säkäkorkeus : 165 cm
Väri : tummanruunikko
Syntymäaika : 21.02.2007, Englanti
Kasvattaja : Heidie, Flyinvalley Stables
Ikä :   vuotta, VARL
Rekisterinumero : VH-21337
Koulutustaso : vaativa B, re 160cm, me 140cm
Painotus : esteratsastus
Omistaja : Siiri K. (WWR, VRL-0430)

Saavutukset : irtoSERT

I’m on a roll
No self control
I’m blowing off steam with methamphetamine


Charmander FLY, tutuille pelkkä ”Samppa”, on kunnon miksaus vanhempiensa ominaispiirteitä; hieman äkkipikainen ja vaikea, mutta kuitenkin kutakuinkin herrasmiesmäinen ja sataprosenttinen kilpahevonen henkeen ja vereen. Jos hevonen pystyisi käyttäytymään kuin parhain showmies, tulisi heti laittaa näytille Charmander – tästä hevosesta ei maskuliinisuus, esiintymisen tarve ja täydellinen machoilu heti lopukaan. Jos olisi pakko pukea tämä hevonen sanoiksi, luultavasti kuvailisin sen ”täysin hulluksi mutta samalla kaikista sympaattisimmaksi olennoksi maan päällä”.

I’m on a mission
I made my decision
To lead a path of self destruction


Samppa on ehdottomasti tutustumisen arvoinen hevospersoona. Vaikka ori saattaakin vaikuttaa varsin haastavalta ja vaikealta tapaukselta, on se kuitenkin oikeasti varsin hellyydenkipeä koiranpentu, joka suorastaan kerjää huomiota ja rapsutuksia. Ulkopuolisille Samppa ei näytä viitsivän esitellä parhaita puoliaan, vaan tallissa ori käyttäytyy suorastaan hävettävän huonosti; tuskin kovinkaan moni viitsii innoissaan tutustua temperamenttiseen ja äkäiseltä vaikuttavaan oriin, jonka korvatkin näyttävät liimautuneen tiiviisti niskaan kiinni tai saatikaan esimerkiksi harjata tätä. Useimmiten pikkulapset kiertävätkin Sampan karsinan kaukaa, onpahan ori joskus innostunut myös maistelemaan ihmisten vaatekerroksia.

Tutuille ei Sampan kanssa varmastikaan tule ongelmia, sillä henkilöt joihin ori todella luottaa ja jotka se tuntee juurta jaksain, ori laskee karsinaansa täysin pelleilemättä. Heidän seurassaankin orin käytös on aivan toisenlainen: useimmiten sen löytää hamuamasta hoitajansa käsiä, taskuja tai hiuksia, hörisemässä tuttavallisesti tai kerjäämässä suloisesti huomiota. Samppa on oikeasti rehellisesti sanoen erittäin hellyydenkipeä ja kaikessa persoonallisuudessaan myös sympaattinen otus, jonka kanssa arkityötkin sujuvat mukavan joutuisasti. Samppa on karsinassa tutuille ihmisille kovin seurallinen ja utelias, sekä se mielellään ottaa kaikesta uudesta ja hauskasta selvää.

I found a treasure
Filled with sick pleasure
And it sits on a thin white line


Ratsastaessa Sampasta voi kaivaa esille vallan uusia ja eksoottisia puolia. Tokihan ori jaksaa käyttäytyä yhtä ärhäkästi tuntemattomille ratsastajille kuin tallissakin, mutta tutumman henkilön kanssa tästä hevosesta voi varmasti löytää vallan yllättäviä ja erilaisia ulottuvuuksia. Koskaanhan tältä ratsulta ei kilpailuhenkeä ja kapasiteettiä ole puuttunut – olen useasti todennut, että tämä hevonen jos mikä on oikea kilparatsu. Se kaikki kilparatsun herkkyys, terävyys ja energia täytyy vain valjastaa ja saada tuotua oikein esille; väärin ratsastettuna tämä hevonen on yhtä kuin viereisen ratsastuskoulun vanha shetlanninponi, joka on tehnyt koko elämänsä samaa: kyydittänyt innostuneita lapsia pitkin kaviouraa.

Kouluratsun kärsivällisyyttä, tahdikkuutta ja tyyntä tasapainoa ei Sampassa kauheasti voi sanoa olevan. Vaikka ori onkin liikkeiltään mitä upein ja sen ratsastettavuus on kaikin puolin kehuttavaa, ei oriilla useimmiten riitä keskittymiskyky samoihin asioihin kovinkaan pitkäksi aikaa. Vaihtelevalla ratsastamisella, mieluusti myös paljolla laukkatyöskentelyllä, voi saavuttaa ihan tyydyttäviä tuloksia kouluratsastuksen saralla – koskaan ei Samppa ole kuitenkaan mikään kouluratsu ollut, ja sen kanssa joutuukin todella työskentelemään jos mielii jotakin saada irti. Kerrassaan; Samppa ei niin sanotusti anna mitään ilmaiseksi.

Jos koulupuolella hevonen tuntuu turhauttavalta ja hankalalta ratsastaa, suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähän samaiseen yksilöön esteiden parissa. Rataesteillä Samppa on todella aivan omiaan – tältä hevoselta ei kapasiteetti ja tyylikkyys lopu kesken sitten isoillakaan radoilla. Ylpeydekseni voinkin todeta, että kun tämä ori pääsee esteillä oikeuksiinsa, kaikki se herkkyys ja energia myös näkyy tuloksissa: Samppa on hyppyjen kanssa tarkka, se osaa myös itse hieman ajoittaa askeliaan esteiden väliin eikä sille tuota ongelmia myöskään lähestyä oikein. Tosin, itsestäänhän tämä mikään ei tule, vaan ori vaatii ratsastajalta saumatonta yhteistyötä, tarkkuutta ja huomiota – muuten suorituksesta ei varmastikaan tule yhtään mitään.

Lyrics: Green Day – Geek Stink Breath

x sukutaulu.

 i. VIR MVA Ch. Chapassio  ii. Impression Selda (evm)
 ie. Chantana ZE (evm)
 e. Beatrix TKH  ei. Betradox (evm)
 ee. Byaano De Shara (evm)


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ulkoasu © Siiri K.
Kuvat © Helmut Gaenserig, kuvissa oikeasti ori Checkpoint