Fotoğrafta Kullanılan Filtreler

Renkli filtreler Polarize filtre Yumuşatıcı Filtreler Yıldız Filtreler Optik Filtreler Özel etkiler
Nevit
FİLTRELERİN KULLANIMI

Filtreler orijinal görüntüyü süzgeçten geçirip fotoğrafik ortamda yeni bir görüntü oluşmasını sağlayan objelerdir. Filtre dendiği zaman ilk olarak makine objektifinin önüne monte edilen saydam nesneler akla gelir. Halbuki başka bir dünya olan sayısal efekt filtreleri bilgisayar ortamında kullanılır. Filtrelerin yaygın kullanıldıkları bir alan ise fotoğraf baskısı. Burada filtreler ışığın rengini değiştirerek farklı kontrast ve tonlarda baskı elde edilmesini sağlar. Fotoğraf çekiminde her zaman en iyi çözüm filtreyi makine önüne takmak değildir. Işık kaynaklarını istenilen renge filtrelemek çok karmaşık ışık ortamlarında iyi sonuçlar elde edilmesini sağlar.

Filtre kullanarak gerçek hayattan uzak bir görüntü elde edebilirsiniz. Gerçeğin filme olduğu gibi yansıması gereken çekimlerde filtreler yardımcı araçların başında yerini alır.

Filtre kullanımı her zaman gerekli değildir. Üstelik filtrelerin kullanımında sert ve katı kurallar yoktur. Filtre kullanırken istenilen etkinin tadı ve dozu tamamen fotoğrafçının isteğine bağlıdır. Sonsuz seçenekler arasında seçim yaparken filtre bilgisi bazen zamandan bazen paradan tasarruf sağlar. Bilinçli filtre kullanımı ile istenilen etki fotoğraf çekimi bitmeden tahmin edilebilir.

Bu etkiler filtreler gruplandırıldığında kolay anımsanır. Renkli filtreler spektrumdaki renklerin bir kısmını abzorbe ederek çalışırlar. Polarize filtreler kutuplaşmış ışınların filme ulaşmasını engeller. Yumuşatıcı filtreler fotoğrafta sert geçişleri engelleyerek yumuşak bir atmosfer yaratırlar. Yıldız tipi filtreler parlayan noktaları yıldız ve gökkuşağına çevirirler. Optik filtreler kırılma ve yansıma özelliklerinden yararlanılarak yapılan filtrelerdir. Özel efekt filtreleri değişik etkiler yaratırken yukarıdaki prensiplerden bir veya birkaçını birlikte kullanırlar.

Filtreler yapım malzemesine göre cam, organik cam, asetat, plastik, jelatin, selofan, ... gibi çok farklı maddelerden yapılabilir. Cam tabanlı filtreler yapımlarında kullanılan yüksek sıcaklık nedeniyle çok sınırlı renklerde üretilmektedir. Plastikten yapılan filtreler ucuz ve bol üretilmektedir. Profesyonellerin kullandığı jelain filtreler çok hassas üretilebilir. Organik camdan üretilen filtreler bol çeşitli ve hafifdirler. Tüm filtrelerde ortak olan nokta boyaların zamanla değişebildiğidir. Alımından bir kaç sene geçmiş veya vitrinde senelerce güneşlenmiş bir filtre doğum gününde gösterdiği performansı göstermeyebilir. Filtre alımında coated filtrelerin normal şartlarda performansı diğer filtreler ile aynıdır. Ancak ters ışıkta kaplanmış filtrelerin mutlak üstünlüğü var.

Monte ediliş tiplerine göre: vidalı filtreler en yavaş olanıdır. Kaydırmalı filtreler hızlıdır ancak her an düşebilir. Objektif içine monte edilen filtreler çok sınırlı objektiflerde kullanılır. Vida+adaptör sistemi her iki sitemin avantajlarını içerir. Taşıyıcı üzerine monte edilen belli başlı filtre markaları B&W, Kodak, ve Cokin'dir. Filtreleri alırken ve monte ederken dikkat edilmesi gereken nokta vignetting yanı koşelerde koyuluk oluşmamasıdır. Bu nedenle objektif ve filtre üreticisi firmaların bu konudaki önerilerini dikkate almak gerekir. Parasoleil (güneşlik) kullanırken vignetting yapmamasına dikkat etmek gerekir.

RENKLİ FİLTRELER

Renkli filtreler siyah-beyaz ve renkli fotoğrafçılıkta farklı amaçlara yönelik kullanılırlar. Renkli filtrelerden bazıları benzer etkiler için her iki alanda kullanılırlar. UV ve Skylight filtreleri bunların en başında gelir. Bu filtrelerden sahip olduğunuz her objektif için bir tane edinmelisiniz. Asıl görevleri filmi aşırı UV ışınlarından koruyarak iyi bir görüntü sağlamak olan bu filtreler objektifinizi tozlanma ve çizilme gibi ciddi tehlikelerden de korur. Hafif pembemsi olan skylight filtresinin farkı renkli dia çekiminde ortaya çıkar. Gökyüzünden gelen maviliği düzelterek fotoğraftaki renklerin daha doğal çıkmasını sağlar. Siyah-beyaz'da UV ve skylight arasında bir fark yoktur.

S/B'da DÜZELTME VE KONTRAST FİLTRELER

Renkli filtrelerin S/B'da kullanılması özel bilgiler ve deneyim gerektirir. Bu filtrelerin film üzerindeki etkisi geri dönüşümsüzdür ve birkaç faktöre bağlıdır. Uygun faktörleri bulduktan sonra bunları sık değiştirmemek yerinde olur. Bu faktörlerden ilki ışık kaynağının rengidir. Işık kaynağı renkli ise filtre beyaz ışıkta gösterdiği davranışı göstermeyecektir. İkinci faktör kullanılan filmin renk duyarlılığı. Orto ve pankromatik filmler renkli filtreler kullanıldığında farklı davranışlar gösterirler. En önemlisi kullanılan filtrenin ışığı abzorbe etme özellikleridir. Kodak bu konuda bir standart getirmiş genel kabul görmüştür. Wratten filtre serisinin numaraları bu amaç için standart kabul edilir. Başka markaların filtrelerinden seçim yapılırken bu referans numarası verilir.

S/B'da filtreler renk tonalitesini normale yaklaştırmak "düzeltme" veya fotoğrafa istenilen "kontrast"ı vermek için kullanılır. Üç ana renk arasında insan gözü mavi renge en az duyarlıdır. Fotoğrafik filmlerin en çok duyarlı olduğu renk ise mavi. Bu nedenle çekilen siyah-beyaz fotoğraflarda renkler hiç alışkın olmadığımız bir şekilde ters görünür. Çare: Sarı filtre

Gece çekimlerinde kızılötesi ışınların oranı çok yüksektir. Filmlerin kırmızıya duyarlılığı az olmasına rağmen gece çekilen fotoğraflarda tonalite normal değildir. Ormanlar ve parklarda yeşilin tonları film üzerine yansıdığı zaman %33 gri tonlara yakın bir etki bırakır. Birbirinden farklı binlerce yeşil tonu sanki gri bir sis arkasına gizlenmiştir. Gece çekimlerinde ve yeşillikler içindeki tonların fotoğrafta doğal görünmesi için düzeltme amacıyla yeşil filtre kullanmak gerekir. Kontrast filtreler filtrenin komplementer renginde olan renklerin koyu, filtre renklerine ve bileşenlerine benzeşen renklerin açık çıkmasına neden olur. Siyah ve beyaz arasında yer alan gri tonlarının tamamı renkli filtrelerden etkilenmez. Tablo 1.'de hangi renkli filtrenin kullanımı sonucunda renklerin nasıl etkilendiği, tablo 2.'de bazı konuların çekiminde istenilen etkiye göre nasıl bir filtre kullanmak gerektiği verilmiştir.
 

Tablo1:Renkli filtrelerin S/B fotoğrafta renklere etkisi.
Filtre rengi Baskılanan; Koyu çıkan renkler Ortaya çıkan; açık çıkan renkler
Kırmızı Mavi (Yeşil) Turkuaz Kırmızı (Sarı)
Sarı (k+y) (Majenta) Mavi (Turkuaz) (Kırmızı) Sarı (yaşil)
Yeşil (Mavi) Majenta Kırmızı (Sarı) Yeşil (Turkuaz)
Turkuaz (y+m) (Majenta) Kırmızı (Sarı) (Mavi) Turkuaz (Yeşil)
Mavi (Yeşil) Sarı (Kırmızı) (Turkuaz) Mavi (Majenta)
Majenta (k+m) (Turkuaz) Yeşil (Sarı) (Mavi) Majenta (Kırmızı)
S/B Fotoğrafçılıkta renkli filtrelerin kullanılması Komplementer renklerde koyulaşma, benzeşen renklerde açılma meydana getirir. Filtreler kendilerine benzer renkte olan yapıların daha açık ve daha detaylı görünmesini sağlar. Bu arada nötr yani grinin tonları olan renkler bu filtreler tarafından değişikliğe uğramaz.
 

Tablo 2. S/B'da istenilen etkiye göre filtrelerin kullanımı:
Renk/Konu İstenilen etki Kullanılan Filtre
Mavi (gök) Doğal 8 Sarı
Mavi (gök) Koyu 14 Koyu sarı
Mavi (gök) Belirgin 25 Kırmızı
Mavi (gök) Çok koyu 29 Kırmızı, 16O Turuncu
Mavi (gök) Simsiyah Polarize + 29 Kırmızı
Deniz + Mavi (gök) Doğal 8 Sarı, HB
Deniz + Mavi (gök) Koyu su 15 Koyu sarı
Gün batımı Doğal HB, 8,15 Sarı
Gün batımı Parlaklık artışı 25 Kırmızı
Uzak manzaralar Sis artışı 47 Mavi
Uzak manzaralar Çok az sis artışı  HB
Uzak manzaralar Doğal 8 Sarı
Uzak manzaralar Sis azaltmak 15Y Koyu sarı
Uzak manzaralar Sisı yoketmek 25R Kırmızı, 29R Koyu K.
Ağaç, dal yaprak Doğal 8Y Sarı
Ağaç, dal yaprak Hafif açma 11YG Sarı-Yeşil, 58 Yeşil
Çiçekler ve dallar Doğal 8Y Sarı, 11YG Yeşil-sarı
Bronz, Turunç, Bakır vb. Detay, açık renk 25T Kırmızı
Koyu mavi, mor vb. Detay ve açık renk 47B Koyu mavi
Mimari, Ahşap, taş... Doğal 8Y Sarı
Mimari, Ahşap, taş... Detay  15Y Sarı, 25R Kırmızı
Sarı ve turuncu konular Detay 38LB Açık mavi
Yapay ışıkta bulunan konular Doğal, Detay 11YG Yeşil- sarı
RENKLİ ÇEKİMLERDE FİLTRE KULLANIMI

Renkli çekimde renkli filtreler çoğunlukla Slayt filmde kullanılır. Negatif çekiminde kullanılan renkli filtrelerin etrkisi baskı sırasında kısmen veya tamamen yok olduğundan kullanımları tavsiye edilmez.

RENK SICAKLIĞINI DÜZELTME FİLTRELERİ

Bunlar mavi ve turunc filtrelerdir. Tablo.x Bufiltreler değişik ışık kaynaklarının renk sıcaklıklarını normale yaklaştırmak için kullanılır. Işık kaynağı üzerinde kullanılabileceği gibi makine önüne monte edilebilirler.
 

Tablo3:Renk sıcaklığını düzeltme filtreleri
Kısaltma  Filtrenin Rengi Düzeltme. (MIRED) Kompansasyon
80A Mavi -131 +2
80B Mavi -112 +12/3
80C Mavi -81 +1
80D Mavi -56 +1/3
82 Mavi -10 +1/3
82A Mavi -21 +1/3
82B Mavi -32 +2/3
82C Mavi -45 +2/3
81 Turuncu +9 +1/3
81A Turuncu +18 +1/3
81B Turuncu +27 +1/3
81C Turuncu +35 +1/3
81D Turuncu +42 +2/3
81EF Turuncu +52 +2/3
85 Turuncu +112 +2/3
85B Turuncu +131 +2/3
85C Turuncu +81 +1/3

Tungsten-Day light filtreler: 80A, 80B, ... Tungsten filamanlı ampullerden doğan turuncu renk kaymasını yok ederler. Bu filtrelerden birden fazla filtre üst üste gerekebilir. Böyle bir duruma hazırlıklı olmak için 400-1600 ISO gibi hızlı filmleri kullanmak gerek.

Mavi düzeltme: 82B, Gün sonunda fotoğraflarda olaşan turunculuğu önlemek isteyenler için tasarlanmış bir filtredir.

Koyu mavi filtreler gün ışığında kullanıldığı zaman gece çekişmne benzer bir etki verebilir. Böyle bir etki yaratmak isteyenler fotoğraflarında 1-2 stop düşük pozlama ile daha kolay sonuca varırlar.

Turuncu filtreler Tungsten çekimi için tasarlanmış filmleri gün ışığında kullanabilme özellikleri dışında, son bahar renklerini güçlendirme, gün batımını abartma gibi etkilere sahipler.

Floresan ışıkta çekilen fotoğraflar inanılmaz derecede yeşil çıkarlar. Bu ışıkta ilk defa fotoğraf çekenler şaşkınlıklarını gizleymezler. Bu etkinin nedeni film katmanları ve gözdeki reseptörlerin ışığa farklı yanıt vermesidir. Kesintisiz bir spektrumda aynı davranışı gösteren göz ve film kesintili spektrumdan oluşan floresan ışıkta yeşile daha güçlü cevap verir. Bunu önlemek için kesin hiç bir çözüm yok ancak majenta ve sarı renkli filtreler yardımıyla ortya çıkan sonucu normale yaklaştırmak mümkün. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz floresan ışıkta çekim yapmayı bir süre denemeyin.
 

Tablo4: Floresan ışıkta Kullanılan Renk Düzeltme filtreleri
Floresan ampul tipi Gün ışığı filmi Tungsten ışığı filmi
Daylight 40Y+40M 30Y+40M+85B
White/Beyaz 30M+20C 50Y+60M
Warm White/ Sıcak Beyaz 40M+40C 40Y+50M
Warm White Deluxe/Sıcak Beyaz Delux 30M+60C 10Y+10M
Cool White/Soğuk Beyaz 30M 50R+10R
Cool White Deluxe 10M+20C 40Y+20M
Diğer renk düzeltme filtreleri primer ve sekonder renklerin tonlarında çeşitli yoğunluklarda yapılırlar. Bunların çoğu profesyonel çekimlerde isternilen tonu elde etmek için ufak ayarlaqmalarda kullanılır.

RENKLİ ETKİ FİLTRELERİ

Sepia: Fotoğrafa eski bir hava vermek için kullanılır. Zaman içinde geriye doğru bir yolculuğun başlangıcıdır.

Warm up: 81 serisi:81A, 81B, 81C,81... gibi filtreler kullanıldıkları yerde sıcak bir hava yaratırlar. Portre çekimi yapanların çantasında vazgeçilmez bir parça olan bu filtreler yağmurlu günlerde çekim yapılmaz diyenler için yapılmıştır.

ND: ND2, ND4, ND8, ND 400... Natral Density filtreleri kullanıldıkları ortamda tonlarda kayma yapmadan ışık şiddetini azaltırlar. Güçlü ışıkta düşük enstantane, veya kısıtlı alan derinliği gerektiği zamanlarda bu filtrelerin yerine polarize filtre kullanılabilir, ancak her zaman aynı sonucu vermeyebilir. ND 400 özel bir filtre olup güneş çekimlerinde kullanılır.

UV (2B) ve Skylight (1A): filtreleri deniz kenarı, dağ, çöl gibi bol miktarda UV ışığının ortada dolaştığı yerlerde UV'den doğabilecek aşırı maviliği yok edrler. UV filtresi 390 nm üstündeki ışınları abzorbe eder.

DEGRADE FİLTRELER:

Gerçek ortamda ışık şiddetindeki dengesilikleri yok etmek için kullanılır. Örneğin kara ve gökyüzü arasında her zaman şiddetli bir fark bulunmaktadır. Bunu yok etmek için açık havalarda kullanılmak üzere mavi ve nötr degrade filtreler, bulutlu havalarda kullanılmak üzere turuncu renkli tobacco filtreler tasarlanmış. Tobacco kullanıldığı yerde fırtına ve kötü hava düşüncelerini uyandırır. Tek bir renkten saydama doğru geçiş yapan degrade filtrelerin yanısıra, iki renkten oluşan ve belirli bir etkiyi dgrade şekilde verebilen filtreler var. Çift renk degrade filtrelere örnek olarak günbatımı filtresi olarak kullanılan açık-koyu turuncu renklerden oluşan filtre verilebilir.

POLARİZE FİLTRELER:

Kontrastı S/B ve renklide arttırabilen tek filtre türü polarizedir. Çeşitli yönlerde kutuplaşmış ışınlar non-metalik yüzeylerden geri yansıdığı zaman belirli yönlerde kutuplaşırlar. Polarize filtreler kendi eksenlerine dik olan kutuplaşmış ışınları geçirmezler. Bu sayede bir camın arkasındaki nesneyi, suyun altındaki yaşamı ve parlak yüzeye sahip objelerin dokusunu fotoğraflarken bu filtreyi bulanlara dualarınızı eksik etmeyin. Polariz filtre yansımaları önleyerek arkadaki konunun ortaya çıkmasını sağlar. Cisimlerden yansıyan renklerin yanısıra ortam ışığı direkt olarak yüzeylerden yansıyarak objelerin renk doygunluğunu azaltır. Polarize filtre bu yansımaları engelleyerek fotoğrafta daha doygun renkler elde edilmesini sağlar.

Gökyüzünün aslında siyah olduğu bilinen bir gerçek! Bizim gökyüzünü mavi görmemizin sebebi atmosferde saçılarak kutuplaşan ışınlar. Bu mavi rengin neredeyse tamamı kutuplaşmış ışınlardan oluşuyor ve en şiddetli kutuplaşma gün ışığına 900 açı ile bakan yerde olur. Polarize filtre gökyüzünden gelen polarize ışığı abzorbe ederek gökyüzünün S/B ve renkli fotoğrafta daha koyu görünmesini bulutlarla kontrast yaratmasını sağlar.

Manuel fokus makineler için satılan lineer polarize filtreler, otofokus makinelerde netleme problemine sebep olurlar. Otofokus makine sahipleri sirküler tipte bir polarize ile bu problemden kurtulurlar. Etki bakımından bu iki filtre arasında her hangi bir fark yok.

Polacolor filtrelerde: geri yansıyan kutuplanmış ışınlar engellenmez ancak filtrenin rengini alır. Polacolor filtrelerin sarı, mavi ve kırmızı renkleri mevcut. Polarize filtre ile birlikte kullanıldığında değişik etkiler ortaya çıkar.

Varicolor: çift renk polarizelere verilen addır. Yatay kutuplaşmış ve dikey kutuplaşmış ışınlar farklı renkler alır. Kırmızı-yeşil, kırmızı-mavi, kırmızı-mor ve mavi-sarı renklerde çeşitleri var. Bu filtreler normal bir polarize ile birlikte kullanılır.

YUMUŞATICI FİLTRELER:

Filme gelen ışığı dağıtarak istenmeyen detaylardan kurtulmaya yardımcı olurlar.

Soft fokus filtre: Filtre numarasına göre genel bir netsizlik sağlar. Bu filtreyi kullanırken yüksek kontrastlı ışıktan uzak durmak gerekir.

Diffuser filtreler: Işınların önemli bir kısmı yolundan hiç sapmadan filme ulaşır. Bu filmde net bir görüntü oluşmasını sağlar. Küçük bir bölümü filtre üzerindeki küçük mercekler tarafından saptırılır. Özellikle aydınlık olan kısımlar etrafında ışıktan bir halo oluşur. Büzüştürülmüş renkli selofanlar benzer bir etki yaparlar, ancak bazı noktalar etrafında renkli halolar oluşur.

Pastel filtreler: Işığın film üzerinde homojen dağılmasını sağlar. Portre ve manzaralarda kullanılabilir. Işığın az olduğu ortamlarda 1 stop fazla pozlamak gerekir.

Hoh Filtresi: En ucuz filtre olma rekorunu kimseye kaptırmayan bu filtre, objektif üzerindeki koruyucu filtre üzerine hohlanarak elde edilir. İstenilen etkinin oluşması için hohladıktan sonra vizörden bakarak biraz beklemek gerekir.

Çorap filresi: Ucuzluk sıralamasında ikinci sırayı alır. Renkli veya renksiz çeşitli markalardaki çoraplardan dünyaya bakıldığında çok farklı manzaralar görünür.

Renkli yumuşatıcı filtreler: Renkli camdan imal edilmiş pastel, soft fokus, diffüzer filtreler objektif önündeki eleman sayısını azaltarak daha kaliteli fotoğraflar elde edilmesini sağlarlar.

Centre spot: Değişik büyüklükte orta bir alanı net bırakarak, periferde yumuşatma etkisini gösterirler. Orta alan büyüklüğü değişebildiği gibi etrftaki netsizlik derecesi farklı filtreler mevcut. Son zamanlarda etrfı renkli olan centre-spot filtreler'de piyasaya çıktı.

YILDIZ FİLTRELER:

Üzeri çizilmiş camlardan oluşan yıldız filtreler karedeki her ışık kaynağı etrafında bir yıldız oluşmasını sağlar. 2,4,8 ve 16'lı şekillerde bulunur. Şehir ışıkları, sahne gösterilerinde, metal ve kristallerden oluşan yansımaları canlandırmada kullanılabilir. Etkileri arka plan koyu ise daha belirgin olarak ortaya çıkar.

Difraktör filtreler: biraz farklı bir etki ile ışık kaynağı çevresinde spektrumun renklerinden oluşan yıldızlar yaratırlar. Açık zemin üzerinde etkileri daha belirsizdir. Işık kaynağı floresan ve neon ise kesintili paralel çizgiler oluşur.

OPTİK FİLTRELER:

Optik filtrelerden en çok satılan close-up filtrelerdir. Yaklaştırıcı filtrelerin etkisi kullanılan merceğin odak uzaklığı, diafram ve ana konudan uzaklığa göre değişir. Yakın çekimlerde en ideal araç olmasa bile erişilmesi en kolay olan araçtır. Kullanılacak close-up'ın dioptrisi basit bir formül ile hesaplanabilir.

Split field: Yarım bir mercekten oluşan bu filtre yakın ve uzak konuların birlikte net çıkmasını sağlar. Kullanımı için önce uzak konuya (¥) netleyin sonra yakın konuyu netlemek için konuya yaklaşıp uzaklaşın.

MULTI-IMAGES:

Düz cam etrfında dizilmiş çeşitli sayılarda prizmadan oluşur. Prizma sayısının bir artısı kadar görüntü oluşmasını sağlar. Multi-image en iyi etkiyi 50-105 mm. ve f 5.6-11 arasında verir.

MULTI-IMAGES PARALLEL:

Paralel prizmalardan oluşur ve birbirine paralel yatay ve dikey görüntüler oluşturur.

DREAMS:

Ana konu etrafında ikinci netsiz bir görüntü oluşturur.

SPEED Ve SUPERSPEED:

Konu sabit olduğu halde hareket izlenimi verir.

MIRAJ (Serap):

Ana konunun istenilen eksende yansımasını verir. Kullanımı için geniş açı objektif gerekir. En iyi etkiyi f 16-22 de verir.

ÖZEL EFEKTLER:

KREATİF FİLTRE SETİ:21 Renkte jelatin filtre ve taşıyıcıdan oluşur. Filtreler istenilen şekilde kesilip holdere yerleştirilir.

GÖKKUŞAĞI:Geniş açı ile kullanılan bir filtredir.

FRAMES:Anahtar deliği, dürdün gibi şekillerle ana konunun çevresinde siyah bir alan oluşturur.

RENKLİ VAZELİ, RENKLİ VERNİŞ:Düz cam üzerine sürülen bu maddelerle fotoğrafa izlenimci bir hava verme amaçlanıyor. Vazelini su+sabun, vernişi ispirto ile temizlemek gerekir.

DOUBLE-EXPOSURE: Çift maske filtresi görüntü alanını bir kısmını kapatır, ikinci pozlamada kapatılan alan değiştirilir. Bu filtre ile görüntü alanının iki bölgesine iki ayrı görüntü yerleştirilir.

RADIAL ZOOM: Orta alan net ve etrafta zoom yapılan fotoğraflara benzer bir etki izlenir.

FLAŞLA FİLTRE KULLANIMI:

Flaşlı çekimlerde ön plan arka plan kontrastı komplementer renklerden oluşan filtrelerle arttırılabilir.

Bazı uygun kombinasyonlar şöyledir.
 

Tablox: Flaş ile beraber Filtre Kullanımı:
Flaş Üzerinde Objektif Üzerinde
TURUNCU MAVİ
MAVİ TURUNCU
SARI MAVİ
MAVİ SARI
MAJENTA YEŞİL
YEŞİL MAJENTA
TURKUAZ KIRMIZI
KIRMIZI TURKUAZ
Bu renklerden flaş önüne konan ön planı aydınlatacak, diğer filtre arka plana etki yapacaktır. Arka plan objektifin önüne takılan renkte çıkacak, ön planda nötral renkler korunacak.

Sanatta kullanılan diğer araçlar gibi filtrelerde birer araç olma ötesinde bir şey değiller.

İyi fotoğraflar.

Nevit


C o k i n F i l t r e l e r i:

Cokin Filtreleri 50K


Main Page | Sign Guestbook | View Guestbook | Nevit



Tuesday, 02-May-00 07:39:28 PDT