In 1973 werd de Bijzondere Bijstandseenheid (BBE) toegevoegd aan het Korps Mariniers. Deze eenheid heeft als taak adequaat op te treden bij gijzelingen, kapingen en andere terroristische activiteiten. De aanleiding voor het oprichten van de BBE was de tragische afloop van de gijzeling van deelnemers aan de Olympische Spelen in Munchen in 1972 door de leden van een Palestijnse terreurorganisatie.
De BBE heeft van het begin af aan 'stand-by' gestaan en is een aantal keer daadwerkelijk in actie gekomen. Bij de gijzeling op de Franse ambassade in 1973 was de BBE paraat maar hoefde niet in te grijpen; de onderhandelingen met de Japanse terroristen leidden tot beëindiging zonder bloedvergieten. De gijzeling in de Scheveningse strafgevangenis een maand later,werd zonder bloedvergieten opgelost door snelle overrompeling door de BBE.
In 1975 kaapten Molukkers die streden voor een vrije onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken, een trein van de NS bij Wijster tussen Assen en Groningen. Tevens hielden zij personeel van het Indonesisch consulaatgeneraal te Amsterdam in gijzeling. Omdat beide acties werden beëindigd door middel van onderhandelingen hoefde de BBE niet ingezet te worden.
Dit is altijd de kern van het Nederlandse overheidsoptreden geweest ; overreding boven geweld. Pas in laatste instantie, als alle andere middelen gefaald hebben, mogen geweldsmiddelen, beheerst, worden ingezet. Van dit laatste was sprake in 1977 bij de kaping van de trein bij De Punt en de bezetting van de basisschool te Bovensmilde. Omdat de onderhandelingen in een impasse waren geraakt kreeg de BBE opdracht een einde aan de acties te maken. Tijdens een zeer snelle aanval overmeesterden de mariniers de trein en de school. Ook in 1978 was snel
ingrijpen van de BBE nodig. In maart van dat jaar waren terroristen het provinciehuis van Assen binnengedrongen en hadden meteen twee gegijzelden gedood. Door de onverzettelijke houding van de actievoerders bleek ingrijpen onvermijdelijk. De mariniers van de BBE drongen met twee pelotons naar binnen en waren na een kort vuurgevecht de situatie snel
meester.
This page hosted by
Get your own Free Home Page