ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΖΗΤΩ Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 - ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ - ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΟΣ ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ

Ενώπιον Πάσης Αρμοδίας Αρχής

Εξώδικος αναγγελία αξιοποίνων πράξεων παρά του κ. Γεωργίου Αλφαντάκη, δικηγόρου Αθηνών, υπερασπιστού κατηγορουμένων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεπεία των τελευταίων καταμηνύσεων αυτών, συμφώνως τω άρθρω 40 του Κ.Π.Δ.

Προς: Τον Αξιότιμον κ. Προϊστάμενον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών

Κατ' εντολήν πελατών μου, ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών κατηγορουμένων και συκοφαντουμένων εσχάτως, εν χορώ, εκ διαφόρων κατευθύνσεων και συνεπεία της αδυναμίας αυτών όπως προβώσιν εις δημοσίας δηλώσεις, αναγγέλω υμίν τα κάτωθι:

1. Εις προγενεστέρας δηλώσεις μου, δημοσιευθείσας μόνον από μίαν πρωινήν εφημερίδα των Αθηνών, (Ελεύθερος Κόσμος, της 27.10.1974), αφορώσας το Κυπριακόν Θέμα εζήτησα από την Κυβέρνησιν να είπη την αλήθειαν εις τον Ελληνικόν Λαόν δια την μαρτυρικήν Κύπρον. Εζήτησα επίσης ν' απομακρύνη πάραυτα τους εν ενεργεία αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι, κατά το δεκαήμερον από 15 έως 23 Ιουλίου 1974, επρόδωσαν την Χώραν, κατά την έννοιαν του άρθρου 26 εδαφ. ε΄ του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικος, γινόμενοι περαιτέρω υπαίτιοι, ως κατωτέρω θέλει καταδειχθή και άλλων στρατιωτικών αδικημάτων.

2. Παρήλθεν έκτοτε εν δεκαήμερον και ουδέν ηκούσθη εις απάντησιν των δηλώσεων αυτών, τόσον από επισήμου κυβερνητικής πλευράς, όσον και από πλευράς των ευκρινώς διαφαινομένων έκτοτε ως καταγγελομένων, οίτινες επιθυμούν καταδήλως την συσκότισιν περί το Κυπριακόν και την παραπλάνησιν του Ελληνικού Λαού.

3. Υπεσχέθην τότε, ότι θα επανέλθω, με πλήρως αποκαλυπτικά στοιχεία, εάν δεν ετύγχανον προσοχής. Εδέχθην ανωνύμους απειλάς και πιέσεις ν' απόσχω πάσης περαιτέρω συνεχείας. Μοι εδημιούργησαν την αίσθησιν κινδύνου και δι' αυτό θεωρώ πλέον ιεράν υποχρέωσίν μου ν' αποκαλύψω τα όσα αυτήν την στιγμήν δύνανται να λεχθούν. Και ειδικώτερον:

Α. Μετά την ενέργειαν κατά του Μακαρίου, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος, προειδοποιήθη και ενημερώθη αρκούντως δια την επικειμένην τουρκικήν εισβολήν και δή:

α) Δι' επανειλημμένων σημάτων του βοηθού Στρατιωτικού Ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας του Λονδίνου (από 15 έως 19 Ιουλίου 1974) ταγ/χου κ. Αθανασίου Περδίκη.

β) Υπό του Έλληνος ταξιάρχου κ. Σωτηριάδη, υπηρετούντος εις το Αρχηγείον του ΝΑΤΟ Σμύρνης, όστις ενημερώθη υπό του Αμερικανού Στρατηγού - Διοικητού των Δυνάμεων ΝΑΤΟ Νοτίου Ευρώπης, περί της πραγματοποιήσεως τουρκικής εισβολής εις Κύπρον, εντός 48 ωρών, με την εντολήν όπως ενημερώση τον Έλληνα Αρχηγόν των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ταξίαρχος κ. Σωτηριάδης έσπευσεν εις την Ελλάδα και ενημέρωσε την 18.07.1974 τον κ. Μπονάνο.

γ) Υπό του Γεν. Επιτ. Εθνοφρουράς, όπερ από του παρελθόντος έτους είχεν ενημερωθεί λεπτομερώς υπό Βρεττανού ανωτάτου αξιωματικού, περί του τουρκικού σχεδίου εισβολής, όπερ και πράγματι εφηρμόσθη υπό των εισβολέων τελικώς.

δ) Από την Ναυτικήν Διοίκησιν Κύπρου, από της 10ης νυκτερινής της 19ης Ιουλίου 1974, ήτις δια του Διοικητού αυτής αντιπλοιάρχου κ. Γ. Παπαγιάννη, ειδοποίησε τον κ. Μπονάνο, περί κατευθύνσεως της τουρκικής αρμάδας προς τας ακτάς της Κυρηνείας.

ε) Από το Γεν. Επιτ. Εθνοφρουράς και την Ναυτικήν Διοίκησιν Κύπρου τας πρώτας πρωινάς ώρας της 20ης Ιουλίου 1974, με την πολεμικήν κραυγήν «Ευρίσκονται εις απόστασιν 20 μιλλίων, πλησιάζουν 15... 10... 5 έφθασαν».

Β. Παρά ταύτα το Αρχηγείον Ενόπλων Δυνάμεων (Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. Μπονάνος) ηγνόησε την προειδοποίησιν και δεν ενίσχυσε την Κυπριακήν Εθνοφρουράν κατά το πενθήμερον, από 15 έως 20 Ιουλίου 1974, και εδέχθη την αντικατάστασιν 700 εμπείρων ανδρών της ΕΛΔΥΚ, την 18 έως 19 Ιουλίου 1974, υπό απείρων κληρωτών, αγνοούντων και τας τοπικάς κυπριακάς συνθήκας.

Γ. Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και Αρχηγείου Στρατού κ.κ. Μπονάνος και Γαλατσάνος, ότε, πέραν των ως άνω προενημερώσεων, ειδοποιήθησαν την πρωίαν της 20ης Ιουλίου 1974 παρά του Γεν. Επιτ. Εθνοφρουράς, ότι ρίπτονται Τούρκοι αλεξιπτωτισταί και ενώ προηγουμένως η τουρκική αεροπορία είχε βομβαρδίσει αγρίως το στρατόπεδον της ΕΛΔΥΚ, δεν διέταξαν τας Ελληνοκυρπιακάς Δυνάμεις ν' αρχίσουν το πύρ. Δεν διέταξαν πύρ μέχρι της 8.50΄ πρωινής της 20.07.1974.

Την 8.50΄, ως άνω πρωινήν, ο μόλις αφιχθείς εις την αίθουσαν επιχειρήσεων του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων αντ/χης Λουκουτος, προσωπικώς, είπε τηλεφωνικώς εις τον Διοικητήν του Γεν. Επιτ. Εθνοφρουράς ταξίαρχον κ. Γεωργίτσην «Κτυπάτε δι' όλων των μέσων». Έτσι επρόλαβαν να προγεφυρωθούν ένιαι μονάδες των ριφθέντων Τούρκων αλεξιπτωτιστών.

Δ. Επίσης, ιδία πρωτοβουλία των Ελληνοκυπριακών μονάδων Κυρηνείας, επλήγη το πρώτον κύμα της τουρκικής αποβάσεως με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να έχουν 2 - 3.000 τραυματίας.

Ε. Η Κυβέρνησις και η «Επανάστασις της 25ης Νοεμβρίου 1973» απεφάσισαν και διέταξαν μερικήν επιστράτευσιν, την 20ην Ιουλίου 1974, ήτις ήρξατο εφαρμοζομένη από της 9ης πρωινής ώρας. Αυτήν απήτουν αι περιστάσεις και τα στρατιωτικά δεδομένα. Ο στρατηγός Μπονάνος, μετά των επιτελών του, την 11ην πρωινήν, της αυτής ημέρας (20.07.1974) απεφάσισε την γενικήν επιστράτευσιν δι' άλλους λόγους.

ΣΤ. Την 21ην Ιουλίου 1974, ημέραν Κυριακήν, συνήλθεν, υπό την προεδρίαν του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Γκιζίκη, το Συμβούλιον Εθνικής Ασφαλείας της Χώρας. Η ηγεσία του Έθνους κατά τας στιγμάς εκείνας. Συμμετέσχον: οι κ.κ. Γκιζίκης, Ανδρουτσόπουλος, Μπονάνος, Γαλατσάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου και ο ταξίαρχος τότε κ. Δημήτριος Ιωαννίδης. Ενημερώθησαν:

α) Υπό του Αρχηγού του Ναυτικού αντιναυάρχου Αραπάκη, ειπόντος: «Ευρίσκομαι προ των ακτών της Κυρήνειας με δύο υποβρύχια (τσέπης, γερμανικά), εξοπλισμένα δια 24 τορπιλλών-πυραύλων έκαστον. Έχω τα ΙΙ τουρκικά πλοία της αποβάσεως εις τα περισκόπια και τα σκόπευτρα. Λογικώς και μαθηματικώς δεν δύναται να εκφύγη ουδέν τουρκικόν πλοίον. (Κυβερνήται των υποβρυχίων γνωστοί πλωτάρχαι του Πολεμικού Ναυτικού). Έχω λάβει πρόνοιαν και δια τον υπόλοιπον τουρκικόν στόλον».

β) Υπό του Αρχηγού Αεροπορίας κ. Παπανικολάου, ειπόντος: «Τα "Φάντομς" ευρίσκονται εις την Κρήτην και φέρουν βόμβας - πυραύλους, εκ των οποίων δεν δύνανται να γλυτώσουν τα τουρκικά πλοία».

Δύο λεπτομέρειαι: Οι Τούρκοι δεν είχον τα μέσα ανασχέσεως ούτε των δύο υποβρυχίων ούτε των "Φάντομς", διότι:

1. Τα εν λόγω υποβρύχια, πλέοντα εις βάθος 200 μέτρων και με ταχύτητα 21-22 μίλλια ωριαίως υπό την επιφάνειαν της θαλάσσης - κοινόν μυστικόν - δεν δύνανται να επισημανθούν υπό των τουρκικών αντιτορπιλλικών - καταστροφέων. Διότι τα ηχοληπτικά όργανα αυτών, μετά την ταχύτητα των 18 μιλλίων δεν λειτουργούν.

2. Οι Τούρκοι εστερούντο "Φάντομς" και ουδέν έτερον μέσον ανασχέσεως των ελληνικών "Φάντομς" διέθετον.

γ) Υπό του Αρχηγού Στρατού κ. Γαλατσάνου, ειπόντος: «Εις τον Έβρον είμεθα έτοιμοι δια βολάς πυροβολικού. Η άμυνα αυτού είναι πλήρως και μαθηματικώς εξησφαλισμένη. Οι Τούρκοι δεν δύνανται να περάσουν».

Ζ. Απόφασις και Διαταγή της ηγεσίας του Έθνους: «Κύριε Αραπάκη, την πρωίαν της Δυετέρας 22 Ιουλίου 1974, ότε θέλει αρχίσει η κυρία απόβασις των Τούρκων, βυθίσατε τα προ του λιμένος της Κυρηνείας, ευρισκόμενα εις συγκέντρωσιν, τουρκικά αποβατικά και λοιπά σκάφη του εχθρού». «Κύριε Παπανικολάου, κατά την αυτήν ώραν αποστείλατε έξ (6) "Φάντομς" από Κρήτης εις Κυρήνειαν (Διάρκεια πτήσεως από κρήτης εις Κύπρον: 9΄) και πλήξατε τα τουρκικά σκάφη». «Κύριε Γαλατσάνε, αρχίσατε βολάς πυροβολικού εις τον Έβρον, δι’ αντιπερισπασμόν. Όχι άλλη επιθετική ενέργεια κατά του τουρκικου εδάφους». «Κύριε Μπονάνε εποπτεύσατε την εκτέλεσιν των διαταγών».

Η. Μετά ταύτα ελύθη η συνεδρίασις του Έθνους χωρίς ουδεμία διαταγή ν’ αλλάξη.

Θ. Την πρωίαν της Δευτέρας 22 Ιουλίου 1974:

α. Ο κ. Αραπάκης διέταξε προσωπικώς τα δύο υποβρύχια να επιστρέψουν εκ Κύπρου, καταλείποντα τον εχθρόν ελεύθερον και ανενόχλητον να πραγματοποιήση την - στρατιωτικώς αστείαν - απόβασίν του.

β. Ο κ. Παπανικολάου εσταμάτησε τα 6 "Φάντομς" εις την Κρήτην, με αποτέλεσμα αι Ελληνοκυπριακαί δυνάμεις να σφυρκοκοπούνται ανηλεώς υπό της απαιδεύτου τουρκικής αεροπορίας, λέγων, απευθυνόμενος και προς κατωτέρους αξιωματικούς: «Πως να στείλω "Φάντομς"; Οι Βούλγαροι είναι έτοιμοι να μας επιτεθούν, έχουν συγκεντρωθεί εις τα σύνορα. θα πάθωμεν συμφοράν», ενώ τούτο ήτο απολύτως ανακριβές.

γ. Ο κ. Γαλατσάνος δεν επέτρεψε τας βολάς πυροβολικού.

δ. Ο κ. Μπονάνος συνετόνισε τας ενεργείας των τριών Αρχηγών των Επιτελείων του δια να προληφθή η πλήρης και δι’ ελαχίστων ελληνικών θυσιών καταστροφή των τουρκικών δυνάμεων εισβολής.

Ι. Μερικαί πρόσθετοι βαρυσήμαντοι λεπτομέρειαι:

α) Ο Ελληνικός Στρατός ουδέποτε ήτο καλύτερον εξωπλισμένος παρ’ όσον μέχρι της 20ης Ιουλίου 1974.

β) Πολεμοφόδια και υλικά υπήρχον άφθονα, παρά τας αντιθέτους πληροφορίας τας έχουσας εχθρικάς δια την χώραν πηγάς.

γ) Οι Τούρκοι είχον αεροναυμαχήσει μεταξύ των και είχον: 1) Καταβυθίσει εν αντιτορπιλλικόν. 2) Αχρηστεύσει έτερα δύο. 3) Δύο αεροσκάφη κατερρίφθησαν από μέρους των πλησσομένων αντιτορπιλλικών. 4) Το ελληνικόν πυροβολικόν - όχι επάκτιον - είχεν αχρηστεύσει έτερα δύο τουρκικά αντιτορπιλλικά, εις την Κυρήνειαν.

Σ.Σ.: Ι.γ.1-3: Την Κυριακήν 21.07.1974 περί ώραν 15:00, τα τουρκικά πολεμικά σκάφη "Κοτζάτεπε", "Αντάτεπε" και "Τσασμάκ" εσφαλμένως εκληφθέντα ως ελληνικά επροσβλήθησαν υπό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με συνέπειαν την καταβύθισιν του πρώτου, ως και την πρόκλησιν εκτεταμένων ζημιών εις τα έτερα δύο.

Δυστυχώς, περί την 18:00ην της αυτής ημέρας, δώδεκα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου "Νοράτλας" της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέροντα εκ Κρήτης την 35ην Μοίραν Καταδρομών προς ενίσχυσιν των εν Κύπρω μαχομένων ημετέρων δυνάμεων, εκλαμβάνονται παρά της ελληνοκυπριακής αεραμύνης ως τουρκικά, βάλλονται και καταρρίπτεται εν εξ αυτών, έτερα δε δύο υφίστανται σοβαράς ζημίας.

δ) Ο Αμερικανός υφυπουργός κ. Σίσκο, τον οποίον ηρνούντο πλέον να δεχθούν, από την 20ην Ιουλίου 1974 και εντεύθεν, οι κ.κ. Γκιζίκης & Ανδρουτσόπουλος, ως επιτηρητήν των Τουρκοαμερικανών, συνηντάτο την 21ην Ιουλίου 1974, και μετά την προαναφερθείσαν σύσκεψιν της Ηγεσίας του Έθνους, τουλάχιστον μετά των κ.κ. Μπονάνου και Αραπάκη.

Εις το γραφείον του κ. Μπονάνου - άγνωστον ποίος τον επήγεν - ηκούσθη λέγων: «Σταματήσατε τον στόλον και την αεροπορίαν σας και σας υπόσχομαι να υποχρεώσωμεν τους Τούρκους να επιστρέψουν εις την Τουρκίαν».

ε) Ο αντιστράτηγος κ. Λάμπρος Σταθόπουλος, Διοικητής της ΚΥΠ τότε, ανέφερε εις την Ηγεσίαν ότι είχε την πληροφορίαν ότι υπήρχε συγκέντρωσις βουλγαρικού στρατού εις τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αεροσκαφών τύπου "Μιγκ". Οι επιτελείς του στρατηγού κ. Γαλατσάνου, υποψιασθέντες δολίαν προέλευσιν της πληροφορίας, ηρώτησαν σχετικώς τα αρμόδια κλιμάκια της ΚΥΠ, τα οποία την διέψευσαν. Επεκοινώνησαν ακολούθως με τα 2α Γραφεία των Ταγμάτων της Ελληνοβουλγαρικής μεθοριου και ταύτα όχι μόνον διέψευσαν την πληροφορίαν του κ. Σταθοπούλου, αλλά είπον ότι οι Βούλγαροι είχον αραιώσει εσχάτως τας μεθοριακάς φρουράς των. (Πρόσθετος λεπτομέρεια: Ο κ. Σταθόπουλος είχε την πληροφορίαν από αγγλοαμερικανικάς πηγάς).

στ) Ο αντιστράτηγος κ. Αγαμέμνων Γκράτσιος, Διοικητής ΑΣΔΕΝ, συνέδραμε τότε τους κ.κ. Σταθόπουλον και Παπανικολάου εις το θέμα των Βουλγάρων, λέγων ενώπιον αξιωματικών, κατά της 21ην και 22αν Ιουλίου 1974: «Οι Βούλγαροι θα μας πάρουν την Θεσσαλονίκην. Ο Στρατός μας δεν αντέχει. Οι επίστρατοι είναι διαλελυμένοι και δεν έχουν ηθικόν».

Ότε ηρωτήθη υπό ταγματαρχών του Γεν. Επιτελείου πως δύναται να λέγη τοιαύτας ανακριβείας όταν έχη και ο ίδιος επιστράτους εις την ΑΣΔΕΝ και γνωρίζει ότι πάντα ταύτα ήσαν ανακριβή.

Κ. Δια των πράξεών των οι μνημονευόμενοι Αρχηγοί τουλάχιστον επραγμάτωσαν την αντικειμενικήν υπόστασιν των εγκλημάτων:

α) Της προδοσίας κατά της Χώρας (αρθρ. 26 εδαφ. ε΄ του Στρατ. Ποιν. Κώδικος).

β) Εγκαταλείψεως ορισθείσης θέσεως, ενώπιον του εχθρού (αρθρ. 81 Στρατ. Π.Κ.).

γ) Παραβάσεως στρατιωτικής εντολής (αρθρ. 72 Στρατ. Ποιν. Κώδικος).

δ) Στάσεως (αρθρ. 63 Στρατ. Ποιν. Κώδικος).

Λ. Τονίζω ιδιαιτέρως ότι τα ανωτέρω εισίν απολύτως ακριβή.

Την αλήθειαν και ακρίβειαν αυτών, πέραν των λοιπών στοιχείων και ανεξαρτήτως των εχόντων κατά το παρελθόν συναφή αρμοδιότητα εκατοντάδων μαρτύρων γενναίων αξιωματικών, δύναται ασφαλώς να βεβαιώση και ο έντιμος στρατιώτης Πρόεδρος της Δημοκρατίας στρατηγός κ. Φαίδων Γκιζίκης.

Επειδή (...)

Δια ταύτα

Γνωστοποιώ τα ανωτέρω υπό την επιφύλαξιν παντός εν γένει δικαιώματός μου ως Έλληνος πολίτου.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής επιδότω νομίμως την παρούσαν προς τον αξιότιμον κ. Προϊστάμενον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, προς γνώσιν του και δια την διενέργειαν των νομίμων.

Εν Αθήναις τη 8η Νοεμβρίου 1974

Ο Αναγγέλων
Γ. Αλφαντάκης
Δικηγόρος Αθηνών


If this page wasn't viewed within a frame, please follow this link.

This page hosted by GEOCITIES - Get your own Free Home Page