Karate (1)
Ce este karate
Karate este o arta martiala originara in China, Taiwan si Okinawa, modificata si transformata intr-un mod de viata in ultimul secol. Inainte de aceasta transformare, era o colectie de tehnici care permiteau practicantului sa se apere fara a intrebuinta alte arme in afara mainilor si picioarelor proprii.
Desi se presupune ca a fost influentata de tehnicile boxului chinezesc, dezvoltarea a avut loc in Okinawa si, deci, in Japonia, Karate-ul fiind influentat de artele martiale din Japonia propriuzisa, kyudo, kendo, judo si modificata astfel incat de atunci a putut fi numita karate-jutsu, arta de a lupta, punandu-se accentul pe aspectele filozofice si spirituale, astfel incat ceea ce era invatat in cadrul karate sa poata fi extrapolat in viata de zi cu zi. De aceea Karate este "O cale de a trai" (un mod de viata).
Tehnicile din Karate au fost combinate cu traditia Budo (calea razboinicului - codul de onoare al razboinicului), inserand esenta acestuia in inima karate-ului - adevarata cale a artelor martiale.
Cuvantu Budo este format din doua ideograme chinezesti, bu - din doua simboluri, unul care inseamna a te opri in interiorul altuia care reprezinta doua arme, doua lanci incrucisate, intelesul rezultat fiind sa opresti un conflict.
"Avand in vedere ca Karate este Budo, pumnii nu trebuiesc folositi fara cap".
Cuvantul Karate este si el format din doua ideograme: prima KARA (gol) si a doua TE (mana). Prima ideograma este, insa, mult mai bogata in intelesuri.
O alta interpretare a ideogramei KARA: "asa cum o oglinda "clara" (fara distorsiuni, curata) reflecta fara distorsiuni, cum o vale linistita intoarce un ecou clar, la fel cel ce practica Karate trebuie sa isi goleasca mintea de ganduri egoiste si rele, deoarece numai o minte (fara prejudecati) si o constiinta curata pot intelege corect ceea ce percep".
Cel ce studiaza Karate trebuie sa fie modest in interior si bland in exterior(comportament). Dar, indata ce a hotarat sa sustina o cauza justa, va trebui sa aiba curajul sa o faca pana la capat. Va trebui sa adopte modelul bambusului verde: gol (kara) in interior, drept, desi cu noduri, flexibil si rezistent. Acest model reprezinta si el o interpretare a caracterului KARA.
De fapt Karate reprezinta mult, mult mai mult decat o colectie de tehnici de autoaparare, este o arta care propune, in primul rand, dezvoltarea calitatilor interne ale omului si cautarea perfectiunii caracterului.
Adevarata arta Karate pune mai presus spiritul si nu forta sau indemanarea fizica.
In realitate esenta Karate-ului este: in viata de zi cu zi mintea si trupul trebuie sa fie pregatite si educate in spiritul modestiei, atunci cand este necesar, devotamentul catre cauza dreptatii trebuie sa fie total.
In cele din urma, fundamental, forma de manifestare a universului este vidul (golul, kara) rezultand ca vidul este o "forma" in sine. Exista multe arte martiale: judo, kendo, sojitsu (arta sulitei), bojitsu (arta bastonului), si altele, dar fundamentele tuturor sunt aceleasi. Forma este golul, golul este el insusi o forma. Acesta este intelesul KARA.