Karate (2)
Ce este shito-ryu
Artele martiale, in forma in care le cunoastem noi astazi, nu au evoluat pana cand procedeele nu au fost impartite in ofensive si defensive si importate in China. Aici, intr-o tara saturata de invataturi spirituale Taoiste, Confucianiste si Budiste, tehnicile fizice au fost combinate cu elemente morale: compasiune, disciplina si auto control.
In diversele perioade istorice in care armele au fost scoase in afara legii, artele martiale au evoluat si prosperat, fiind singura metoda de aparare personala si a familiei. Chiar daca omenirea a evoluat spre civilizatie, artele martiale au supravietuit si au evoluat, reusind sa elimine originea violenta, mai ales pentru ca reprezentau si invatau mai mult decat bataie. Adevaratele arte martiale forteaza dezvoltarea caracterului, disciplinei si respectului. Auto apararea, robustetea fizica si competitiile sunt beneficii colaterale ale practicantilor moderni.
Faptul ca artele martiale au supravietuit atator secole a oferit sansa aparitiei multor stiluri diferite,
In Japonia, Shotokan-ryu, Wado-ryu, Goju-ryu si Shito-ryu sunt principalele patru stiluri de karate. Shito-ryu este stilul care pastreaza cel mai mult din tehnicile originale Shuri-te, comparativ cu celelalte stiluri Shotokan si Wado. De asemenea, impreuna cu stilul Goju, pastreaza tehnicile originale Naha-te, desi fiecare stil scoate in evidenta puncte diferite. Tehnic, Shuri-te and Tomari-te au miscari mai rapide si mai directe, in timp ce Naha-te au miscari suple si circulare.
Karate a fost o arta secreta necunoscuta publicului. Numele 'Shito' este combinatia dintre 'shi'
si 'to'
, primele doua caractere ale numelor celor doi maestri fondatori: Maestrul Itosu
si Maetrul Higaonna
.
Pentru a fi capabil sa pratici efectiv karate, fiecare tehnica (blocajele, loviturile cu piciorul, loviturile cu miinile) trebuie intii exersata separat si folosite apoi impreuna in diferite combinatii de antrenament. Numai dupa ce au fost intelese elementele de baza se poate trece la aplicarea acestor tehnici in diferite situatii care pot fi intilnite.
Traditionalul Kata a fost creat de Maestrii din generatiile anterioare, in scopul perfectionarii tehnicilor invatate in fiecare stagiu de pregatire.