Etusivu
Esittely
Asukkaat
Kasvatit
Toiminta
Tekijänoikeus
Vieraskirja

Elegancia VK
  Nimi   Elegancia VK   Kutsumanimi   Emppu
  Rotu   Trakehner   Sukupuoli   Tamma
  Syntymäaika   30.01.2004   Ikä   9 vuotta
  Väri ja merkit     Säkäkorkeus   168cm
  Koulutustaso   Ko VaA, Re 120cm, Me 90cm   Painotus   Kouluratsastus
  Kasvattaja     Omistaja   DelYleisesti Empun päivät ovat yhtä vuoristo rataa. Toisinaan tamma on lauhkea kuin lammas, toisina päivinä taas raitapukuinen tiikeri, joka osaa järjestää tylsimmällekkin päivälle jotain piristyksen aihetta. Karsinassaan Emppu ei jaksaisi millään seistä rauhallisesti paikallaan. Mieluummin se tutkisi hoitajan taskut tai keksisi jotain muuta jäynää. Karsinan ovet on syytä pitää lukittuna, sillä Emppu saattaa aivan yllättäen livistää pienimmästäkin raosta karkuun. Empun uteliaisuudesta ja rauhattomuudesta huolimatta se ei ole yhtään vihainen, päinvastoin. Se rakastaa seurailla hoitajan tekemisiä ja varmasti kerjäämässä kokoajan huolenpitoa. Harjattaessa se yleensä pyöriskelee ympäri kuin suuntavaistonsa hukannut ampiainen. Tamma ei kuitenkaan pidä kiinniolemisesta, vaan silloin se alkaa kyllä pitämään mekkalaa ja koputtelemaan jaloillaan lattiaa. Kaviot neiti nostaa kyllä helposti, mutta saattaa nojata koko painollaan hoitajaan, ihan vain härnätäkseen. Satuloinnissa ja suitsimisessa ei ole ongelmia ja tamma käyttäytyy ihan siivosti ja osaa jopa seistä paikallaankin.
Talutuksessa olisi vielä neidillä hieman oppimista, sillä tamma saattaa yhtäkkiä lähteä poukkoilemaan taluttajastaan poispäin ja haukata tien pientareesta vähän heinää. Talvikeleillä tamman mielestä on erittäin hienoa vetää perässään liukkailla teillä epätoivoisia hoitajia. Karkuun tamma ei kuitenkaan vielä ilkiömäisestä tavastaan huolimatta päässyt. :> Tarhoille päin tamma olisi aina päästelemässä tuhatta ja sataa, vaikka tarhausaika ei olisikaan. Tarhaan päästyään tamma näyttää oikein kunnon pukkilaukkanäytöksen ja ei siinä voi kun suu auki ihmetellä tamman notkeutta.
Ratsastaessa tamma kuitenkin muuttuu täysin. Kun ratsastaja on päässyt hurjasti hyppivän tamman selkään, Empusta tulee kuuliainen ja rauhallinen ratsu. Aivan kuin se olisi saanut jonkun täräyksen päähänsä. Empun liikkeet ovat hyvin tasaiset ja kauniit. Emppu on hyvin tottelevainen ratsu ja se tekee oikeastaan mitä vain, mitä ratsastaja käskee sen tehdä. Emppu todennäköisesti veisi ratsastajansa vaikka kuuhun saakka, jos sinne ratsastaja Empun osaisi ohjata. Kouluratsastus on se Empun vahvempi puoli ja tamma todellakin näyttää kyntensä sen suhteen. Vaikka eihän esteratsastuksessakaan mitään vikaa ole, sillä tammalla tosiaan pomppua löytyy. Emppu jaksaa aina keskittyä asiaan kuin asiaan, mutta esimerkiksi vaikeiden liikkeiden tekeminen on hauskempaa, kuin pelkästään kenttää ympäri löntystely. Alkukäyntien aikana Emppu osaa tehdä aina pientä jäynää, jos ratsastaja ei ole tarpeeksi tarkkana. Laukka on tammalla oikein näyttävää ja se venyttää askeltansa aivan upeasti, joka selästä käsin tuntuisi ihan lentämiseltä. Ravissa tamma ojentaa etujalkojaan ja peräänannossa sen askellus on aivan mahtavaa. Koulupapereihin Empulle onkin merkattu, että tamma liikkuu kuin delfiini meressä.
Esteillä tamma on aina vireänä korvat terhakkaasti höröllä ja ratsastaja saattaa tuntea allaan aina pientä kitkaa, sillä tamma innostuessaan alkaa hieman lyhentämään ja nopeuttamaan askeltaan. Missään nimessä tamma ei kuitenkaan kuumene, sillä se johtuu vain silkasta innostuksesta. Radan aikana neiti rauhoittuu heti ensimmäisen hypyn jälkeen ja se alkaa itse suhteuttamaan päässään askeleitaan. Ratsastajan ei tarvitsekkaan kuin vain ohjata tamma sinne suuntaan mihin pitää mennä, niin Emppu kyllä hoitaa kaiken muun. Sitä onkin kehuttu sen viisaudesta ja hyvistä hyppylahjoista. Tamma osaakin vetää takajalkansa hyvin alle jättäen isonkin välin esteen ja itsensä väliin. Tammalla on hypätty 120cm ratoja, mutta enempää ei olla uskallettu hypätä, vaikka ponnua varmasti löytyisi enemmänkin.
Maastoilleissa tammaa ei voi sanoa säikyksi, mutta se on aina vähän varuillaan korvat höröllä. Tamma ei pelkään autoja, eikä minkäänlaisia koneita. Pieni rasahdus puskassakaan, ei saa sitä hyppelehtimään. Tamma saa kuitenkin pientä energiaa maastosta, että vauhtia saattaa löytyä aina vähän enemmänkin. Tamma pystyy olemaan myös muitten hevosten kanssa, ilman että alkaisi kisailemaan. Kunnon laukkakisat tamma ottaa aina tosissaan ja ei sitä uskoisikaan, että tammasta lähtisi niin paljon voimaa.


  i. Dewiliyah's Abalaze   ii. VIR MVA Ch GWB Qoroaq (KTK-II)   iii. Tuntematon ori
  ie. Heartbreaker (KTK-I)   iee. Miss Heart (evm)
  e. Sound of Crystal (kuollut)   ei. Sound of Silence (evm)   eii. Shoot the Moon (evm)
  ee. Crystal River (evm)   eee. Blue River RF (evm)


Empun kisat ennen ulkoasun vaihdosta.

  Kilpailuita yhteensä 0 -- Voittoja 0 -- Sijoituksia 0
  Päivämäärä   Järjestäjä   Laji, luokka   Sijoitus
  0.00.0000   -   -, -   -


   Jälkeläiset / Astutukset
  Ast. päivämäärä   Syntynyt   Sukupuoli   Nimi   Isä
  -   1.7.2004   ori   Confusion Z   Ambassador NR
  -   9.7.2004   ori   Farcal Z   Mayeco Z


Kuvissa oikeasti pv-tamma Caramell.
Kaksi jälkimmäistä rakennekuvaa ottanut Veera N.! Kiitos!

Tekijäinoikeus ©
Layout © Heini H.
Kuvat © W. International