DEZE FILMPJES LATEN ZIEN HOE DICKY DE FLES GEEFT EN MASSEERT:
KLIK HIER
ZELF FLESSEN Als de moederpoes er niet meer is zullen kittens geflest moeten worden. Kittens van 0 tot 5 weken kunnen nl. nog niet zelfstandig eten en drinken. Als kittens pas geboren zijn moeten ze dag en nacht, om de 2 uur geflest worden. Hiervoor heb je een zuigflesje met een speentje nodig, en een speciale melkvoeding b.v. Lactol of KMR, verkrijgbaar bij een dierenarts. Dit is een melkpoeder voor zogende kittens.
Zijn de gevonden kittens in een erg slechte conditie, en moeten ze nog geflest worden, dan kun je bij de dierenarts zakjes instant-melk aanschaffen van Royal Canin / Waltham. Het heet Royal Canin Feline Veterinary Diet - Convalescence Support Instant Diet, vroeger van Waltham, nu van Royal Canin. De naam Waltham staat ook nog steeds op de verpakking vermeld. Het is een volledige en hoogwaardige dieetvoeding te gebruiken als flesvoeding voor kittens of als sondevoeding. Speciaal ontwikkeld voor katten/kittens die moeten herstellen van een voedingsprobleem. Dit dieet bevat een hoog energiegehalte, hoog gehalte aan essentiële voedingsstoffen, en is zeer goed verteerbaar. Uiteraard ook geschikt voor de moederpoes.Ook Nutri-drops kunnen bij de zeer jonge kittens in moeilijkheden een goed resultaat geven.
Klik hier voor meer informatie (ingredienten en verkrijgbaarheid)Pas op: er mag geen gebruik gemaakt worden van gewone koemelk: die bevat teveel Lactose en veroorzaakt darmproblemen.
Hoe moet je kittens flessen:
Het speentje mag niet een te groot gat hebben, anders gaat het te snel en verslikken ze zich. Je moet het speentje gewoon in het bekje stoppen. Elk kitten heeft een automatisch zuigreflex, dus laat het kitten zelf zuigen aan het speentje. Op die manier stimuleer je het drinken. Zorg ook dat ze voldoende drinken, hou het streepje op het flesje in de gaten. Beter een paar keer weinig drinken, zodat het erin blijft, dan teveel zodat ze gaan spugen of zich verslikken. Je moet de kittens in je handpalm leggen, dan blijven ze warm, je ondersteunt het ruggetje en geeft ze een vertrouwd veilig gevoel.
WAARSCHUWING: Tijdens het flessen mogen de kittens nooit op de rug liggend de fles krijgen. Hierdoor kunnen ze zich verslikken, en vocht in de longetjes krijgen waardoor ze longontsteking kunnen krijgen.Fles-schema voor kittens vanaf de geboorte:
Gewicht van kitten Hoe vaak Hoeveelheid 100 - 200 gram om de 2 uur 2,5 tot 5 ml met een maximum van 60
ml. per dag.200-300 gram om de 2 à 3 uur 5 tot 12,5 ml met een maximum van 120
ml. per dag300-360 gram om de 3 uur 12,5-15 ml met een maximum van 120 ml
per dag.360-420 gram om de 4 uur 15 tot 30 ml met een maximum van 200
ml.per dagZijn ze zwaarder dan de genoemde gewichten dan kun je bekijken hoe oud ze zijn en of ze al wat andere voeding tot zich nemen, zoals Nutrix pap. De hoeveelheid kun je dan aanpassen naar behoefte. Uiteraard mag je niet overvoeren, maar een kitten moet wel tevreden zijn na de voeding.
Waarschuwing: NOOIT Brinta pap geven. Daar zitten veel te veel vezels in en die kunnen diarree veroorzaken bij kittens. Alleen lichtverteerbare pap geven zoals Nutrix pap, gemaakt van rijst, lichtverteerbaar en voedingrijk, aangemaakt met kittenmelk zoals KMR of Litterlac of Lactol.Voedingbehoeftes zijn nu eenmaal niet gelijk. Als kittens heel erg slecht drinken en niet aan hun hoeveelheid komen, moet een extra voeding worden ingelast. Pasgeboren kittens desnoods de eerste periode om het uur voeden, om weer op het geboortenivo te komen. Fleskittens oppakken als het voertijd is, en niet laten doorslapen: ze moeten in het ritme komen zodat ze aan de benodigde hoeveelheid voeding komen.
Na iedere flesvoeding moeten de darmpjes en de blaas gestimuleerd worden om de ontlasting op te wekken. Dit moet je doen door met een warm vochtig wollen doekje zachtjes over het anusje en de onderbuik te masseren. Dit is heel erg belangrijk en noodzakelijk. Kittens moeten iedere dag ontlasting hebben en na iedere flesvoeding wat urine kwijt raken. De ontlasting mag niet te hard en niet te dun zijn. De eerste dagen na de geboorte is de ontlasting erg donker, daarna wordt de ontlasting lichter van kleur. Als ontlasting uit blijft, raadpleeg dan altijd een dierenarts omdat er anders een verstopping optreedt die moeilijk weer oplost. Dit geldt ook voor te dunne ontlasting: ook dat mag niet want dan verliezen ze te veel vocht.
Als kittens geen moeder hebben is het nodig om ze goed warm te houden. Hiervoor gebruik je kruiken. Om op te liggen een rubberen kruik en om tegen aan te liggen metalen babykruikjes. Het is het beste om de kruiken in een pluche knuffelbeest rugzakje te stoppen. Pas op: gebruik je geen pluchen zak dan loopt een kitten gevaar dat het zich verbrandt. Let goed op of de kruik goed dicht zit. Na iedere voeding de kruiken weer verwarmen. Pluchen kruikenzakjes zijn heel erg belangrijk omdat de kittens naarmate ze wat groter gaan worden met het pluche beest kunnen knuffelen en in de vacht kunnen stampen. Ook gaan ze heel vaak liggen "soppen". Zorg voor een paar zakken, i.v.m. de hygiene.
© M.A. de Boer 2003. Alle rechten voorbehouden.
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.