Bir depremin spektrumu , bu deprem etkisine maruz kalan, tek serbestlik dereceli bir sistemin davranışının (ivme, hız , yerdeğiştirme) maksimumunu serbest titreşim periyoduna bağlı olarak gösteren eğridir.
(Tek serbestlik dereceli sistem : Hareket halinde bulunduğu konum, tek bir parametrenin verilmesi ile bulunabilen sistem...)
Aynı yer hareketine maruz, periyotları farklı üç tane tek serbestlik dereceli sistem ele alalım. Farklı periyotlara karşı gelen maksimum yerdeğiştirme değerlerini apsis, serbest titreşim periyodlarını ordinat kabul edip bu değerleri grafiğe dökersek elde edeceğimiz grafik Yerdeğiştirme Spektrum Eğrisi olur. Aynı şekilde, maksimum hız ve maksimum ivme değerleri de hesaplanarak, hız ve ivme spektrum eğrileride çizilebilir.
Spektrum eğrilerinin incelenmesinden ve spektrum tarifinden aşağıdaki özellikler görülebilir:
- Sönüm oranı sıfıra yaklaştıkça, periyotta küçük değişmeler, özellikle ivme spektrum eğrisinde büyük farklar meydana getirmektedir. Küçük sönüm oranları bile spektrum değerlerinin periyod değişimine daha az duyarlı olmasını sağlar.
- Sönüm oranı, spektrum değerini, özellikle küçük periyotlar bölgesinde önemli ölçüde etki ederek onları daha yumuşak değişen eğriler haline getirir.
- Periyodun büyük olması (yumuşak yapı) durumundan sistem deprem hareketini takip edemeyeceği için hız spektrumu değişimi yatay doğruya yaklaşır. Bu durumda yerdeğiştirme spektrumunun periyotla doğru orantılı ve ivme spektrumunun periyotla ters orantılı olarak değiştiği belirlenebilir. Taban kesme kuvvetinin ivme spektrumuyla orantılı olduğu hatırlanırsa 1/T ile de orantılı olduğu söylenebilir.
- Periyodun çok küçük olması (rijit yapı) durumunda, sistem deprem tarafından sadece sürüklenecektir. Bu durumda sistemin yere göre olan yerdeğiştirmesi sıfır, mutlak yerdeğiştirmesi ise deprem hareketinin yerdeğiştirmesine eşit olacaktır.
- Periyodun çok büyük olduğu durumda, sistem deprem hareketine ataleti ile karşı koyacak ve hareket etmemek isteyecektir. Bu durumda sistemin yere göre olan yerdeğiştirmesi, deprem hareketinin yerdeğiştirmesinin ters işaretine eşit olacaktır.