Banka Tekniği

25/01/04

Giriş
Hakkımda
Banka Tekniği
Teknoloji
Dünyanın 7 harikası
Görüş

 

 

KAYDİ PARA; BANKA PARASI; CİRO PARASI : Üzerine çek keşide edilebilen çek aracılığı ile tedavül eden vadesiz mevduat. Bankaların yarattığı kaydi para, banka parası olarak da adlandırılır. Burada ödeme aracı olarak görev yapan çek değil "mevduatın" kendisidir. Ödemelerde fiziki para değil, bankadaki mevduatı temsilen çek kullanılır. Böylece ödemelerde bir mevduat hesabından diğerine "kayıt işlemi" yapmak suretiyle "mevduat" para olarak görev yapmış olur.
KAYDİ PARA MEKANİZMASININ SONUÇLARI:
   -KREDİ ENFLASYONU :
Bankalardaki toplam mevduat ve toplam kredi miktarının banknot emisyonunu aşması durumu. İlk olarak H.Withers ve W.Bagehot tarafından teşhis edilmiştir. Withers, "Paranın Anlamı" isimli kitabında, bankaların çekli ödeme sistemi  ve kliring işlemleri sayesinde mevduata bağlı kalmaksızın kredi yaratabileceklerini ileri sürmüştür. "Mevduatı Kredi Yaratır" olarak da adlandırılan bu olay kısaca şöyle gerçekleşmektedir; Bankalar açtıkları krediyi genellikle ilgiliye nakit olarak ödememekte, hesabına kaydetmektedir. Krediyi alan kişi, bunu çek keşide ederek kullanmakta, çekin lehdarı alacağını kendi bankasındaki hesabına geçirmektedir. Mevduatı bu şekilde çoğaltan banka, bir başka müşterisine kredi açma fırsatını elde etmektedir. Böylece vezneden para çıkmaksızın kayden zincirleme ödeme yapabilmekte, kredi hacmi genişledikçe mevduat hesapları kabarmaktadır. Mevduat kabardıkça, yeni kredi talepleri karşılanabilmektedir. Böylece bütün ödemeler banka mekanizması içinde dışarı para sızmadan gerçekleştiği takdirde her mevduat artışı kendinden kat kat üstün kredi artışına yol açabilmektedir.
      
KREDİ ENFLASYONUNA NEDEN OLAN KREDİ ÇARPANI: Kaydi para mekanizmasının bankalara sağladığı olanakları belirten katsayı.
        Ödemelerin banknot kullanılmaksızın sadece kaydi para ile yapıldığı ve mevduatın belirtilmeksizin plasmanlara bağlandığı bir sistemde, bankaların alabilecekleri kredi miktarını gösteren formül şudur.
      
K= (1-r/r)D
D=
Mevduatta meydana gelen artış
r =Karşılık oranı
K=
Kredi tutarı           iken                     (1-r/r) kredi çarpanıdır.

        Ödemelerin kısmen banknotla yapıldığı ve mevduatın belirtilmeksizin kredi olarak dağıtıldığı bir sistemde kredi miktarını gösteren formül;
       
K= (1-r/r+r')D
r' =
Nakitle yapılan ödemelerin oranı      (1-r/r+r) Kredi çarpanıdır.

KREDİ ENFLASYONUNA BAĞLI MEVDUAT ENFLASYONU VE MEVDUAT ÇARPANI: Çek kullanılarak yada havale yollayarak ve takas mekanizmasından yararlanarak yapılan ödemelerin, toplam mevduatta meydana getireceği artışı belirten katsayı.
    
a) Ödemelerin hiç banknot kullanmaksızın, kaydi para ile yapıldığı ve mevduatın belirtilmeksizin plasmanlara bağlandığı bir durumda, başlangıçta yatırılan mevduat artışının yol açacağı zincirleme banka işlemleri sonucunda elde edilecek nihai mevduat miktarı aşağıdaki formüle göre hesaplanır.
      
M= (1/r)D
D= Başlangıçtaki mevduat artışı
r = Bankaların mevduata karşılık tuttukları ankes oranı
M= Zincirleme banka işlemleri sonunda elde edilecek mevduat miktarı
      Formülde
(1/r) mevduat çarpanıdır.

     
b) Ödemelerin kısmen çek ve takasla yapıldığı, mevduatın(kasa ihtiyatı ayrılarak) bekletilmeksizin kredi olarak ayrıldığı bir sistemde, başlangıç mevduat artışının yol açtığı zincirleme işlemler sonunda elde edilecek nihai mevduat miktarı:
      
M= (1/r+r')D   Formülüne göre bulunur.
formülde
r' nakitle yapılan ödemelerin oranını, (1/r+r') ise mevduat çarpanını gösterir.

KAYDİ PARA MEKANİZMASI VE ÇEKLİ ÖDEME SİSTEMİNİN GENEL EKONOMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ:
      
Çek para sayılmaz. Çünkü paranın ödeme aracı olma, değer ölçüsü olma ve değer saklama işlevlerinden yalnız birini, üstelik sınırlı ölçüde görebilir. Ancak çek kullanımı arttıkça, insanların para talebi azalır. Para arzı veri iken para talebinin azalması da faizleri düşürme yönünde baskı yaratır. Ancak yine de bunlar oldukça küçük çapta etkilerdir.

PLASTİK BANKA KARTININ KULLANIMI İLE PARA EMİSYONUNDAKİ SANAL GENİŞLEME:
      
Banka kartları konusu geniş kapsamlı incelenebilecek bir alandır. Ancak buradaki kaydi para mekanizmasına benzer etkilerine kısaca değinelim.
       Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan banka kartı kullanımı genel ekonomi üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır. Bu durum banka kartı kullanımının para arzını artırıcı etki yapmasından ileri gelmektedir. Birçok ödemede banka kartının kullanılması mevcut para miktarının daha fazla işlemi finanse etmesini sağlar. Bu da ekonomide para miktarı çoğalmış gibi etki yapar.
 

Giriş | Hakkımda | Banka Tekniği | Teknoloji | Dünyanın 7 harikası | Görüş

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 25/01/04